Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 222 km/h Cena 75.380 eur
Plusi
 • odlične vozne lastnosti
 • notranja ureditev
 • opcija zračnega vzmetenja
 • vrhunska zvočna izolacija
 • ergonomija voznikovega prostora
 • izbor notranjih materialov
 • delovanje štirikolesnega pogona
Minusi
 • brez MMI osrednjega upravljala
 • cene dodatne opreme
 • visoka končna cena
 • rahlo cenene obvolanske ročice

Črka »Q«, ki je sedemnajsta po vrsti v latinski abecedi, označuje marsikaj. Tako v fiziki predstavlja simbol za toplotno energijo, v šahu najmočnejšo figuro dame, preko luže najbolj priljubljeno gibanje paranoidnih konspiratistov, v avtomobilskem svetu pa Audijevo linijo športno uporabnih vozil. Za najbolj zaželenega med slednjimi velja že nekaj let srednje velik Q5, zaradi česar postaja za znamko iz Ingolstadta skoraj tako pomemben kot flaška žegnane vode za prodajalce spominkov na Brezjah. Q5 je vsekakor model, ki najbolj definira Audijevo generacijo Q.

Kubizem

V zadnjih letih imam občutek, da so naše ceste dobesedno preplavila takšna in drugačna vozila s štirimi prepletenimi prstani, saj jih je mogoče videti v čisto vsakem slovenskem zaselku. Na to kaže že podatek, da velja omenjena nemška znamka celo za drugo najbolj priljubljeno med uvoženimi rabljenimi avtomobili*, kar dokazujejo tudi prepolna parkirišča preprodajalcev rabljenih jeklenih konjičkov.

AUDI Q5 07A če pri rabljenih primerkih prevladujejo več ali manj karavanske izvedbe (A4, A6), je pri novih precej večji delež modelov, ki imajo v svojem imenu črko »Q« (cca 65%). Pri tem velja za najbolj priljubljenega ravno srednje velik Q5, ki verjetno predstavlja tudi najbolj optimalno izbiro (pravšnja velikost, dovoljšnja mera prestižnosti, odlične vozne lastnosti). Obenem pa se že vse od leta 2008, ko se je prvič pojavil na trgu, ponaša tudi z dovolj politično korektno zunanjo obliko, ki ne polarizira preveč. In se skozi čas – podobno kot cerkvene dogme – tudi ne spreminja kaj dosti.

Zato ne čudi, da je bila lanskoletna kozmetična prenova enega najpomembnejših Audijev v ponudbi precej decentne narave. V skladu z njihovo konservativno filozofijo je prinesla precej minorne spremembe; najbolj opazna je prenovljena sprednja maska, več je kromiranih detajlov, spremenjeni so žarometi in platišča, zadek pa krasi dekorativna aluminijasta letvica. Vsekakor niti slučajno ne smete pričakovati kakšne drastične preobrazbe oziroma ne bodite presenečeni, če ne boste takoj ugotovili, da gre za prenovljen model. Morda bi si vozilo premijskega pridiha, v katerem nekako pričakujemo presežke na vseh področjih, vseeno zaslužilo malenkost več oblikovne drznosti, kar pa sicer vsaj do neke mere popravi kakšen mikaven paket S-Line.

Res vse boljše?

AUDI Q5 17V avtomobilskem svetu smo že nekaj časa vajeni, da kozmetične olepšave – za razliko od tistih pri ostarelih TV zvezdnicah – prinašajo več ali manj zgolj pozitivne spremembe. A se vseeno zdi, da so Audijevci v duhu zniževanja stroškov tokrat malce kiksnili, ko so, enako kot v tehnično sorodnem A4, ukinili značilen osrednji vmesnik za upravljanje MMI na osrednji konzoli. Tako je upravljanje multimedije, ki je sicer novejše »sorte« (MIB2) in se ponaša z boljšo grafiko, po novem možno zgolj preko 10,1-palčnega zaslona na dotik, kar ne deluje najbolj praktično in varno. Res pa je omenjena pomanjkljivost tudi edina, ki jo je prinesla tokratna prenova.

AUDI Q5 23Vsa ostala notranja arhitektura je sicer znana že od prej, kar pomeni, da se ponaša  z imenitno ter ergonomsko notranjostjo, ki je lahko za vzor tudi ostalim premijskim proizvajalcem. Tako razvaja z resnično odličnim izborom notranjih materialov, ki jih je sicer ob dovolj širokem razprtju denarnic moč še dodobra nadgraditi (npr. s kakšnim finim ekskluzivnim usnjenim oblazinjenjem za skorajda 4 tisočake). Kot pa smo pri malce imenitnejših znamkah že vajeni, je potrebno obenem napraskati dodatne cekine tudi za malenkosti, kot so npr. ogrevani sedeži, sredinski naslon za roke, kamera ter velika večina (sicer odlično delujočih) varnostno-asistenčnih sistemov. Vsaj med slednjimi bi lahko bil kakšen v teh časih pri vozilu, ki stane v osnovi več kot 45 tisočakov, tudi med serijsko opremo. Saj veste, radarski tempomat najdete danes že pri osnovnem Suzukiju Swift. Morda bi znal kdo ob tem poreči, da je odzivanje Audijevega pripomočka skoraj brez napak ter precej bolj pravočasno in uglajeno, kar pa nikakor ne opravičuje tolikšnega doplačila.

Kakorkoli že, Q5 se lahko izkaže tudi za dovolj družinsko uporabno vozilo, saj ponuja dovolj prostora tako na zadnji klopi (kolenska prostornost), kakor tudi v 520-litrskem prtljažniku. Obenem je položaj voznika za volanom skoraj idealen in je možno kaj hitro najti najbolj primeren položaj.

Prepričljiv paket

A če Audijeva športno uporabna petica ne prepriča ravno s svojim zunanjim stasom, saj je manj nastopaška kot nekateri rivali (npr. Jaguar F-Pace, Alfa Romeo Stelvio), pa se še kako oddolži med samo vožnjo. Audijev model, ki ga proizvajajo v mehiški Puebli, že zgolj zaradi izboljšane zasnove karoserije (različno trdna jekla in aluminij) ter odlično uravnoteženega podvozja navdušuje na cestišču, še posebej, če je ob tem opremljen še z opcijskim zračnim vzmetenjem. Slednji pripomoček, ki sicer še vedno velja za precej redkega v tem avtomobilskem razredu, vsekakor dvigne vozno doživetje na precej višji nivo in je vreden vsakega centa.

AUDI Q5 20Električno-hibridna avtomobilska prihodnost gor ali dol, glavnina kupcev se bo pri Audiju Q5 najverjetneje še vedno odločala za srednje krepko dizelsko različico z novo oznako 40 TDI. Po novem se dvolitrski dizel ponaša z 204 KM največje moči (prej 190 KM) ter je sicer dovolj prožen, a ne ravno eksploziven. Nenazadnje je pač potrebno vedeti, da tako motoriziran Q5 ne sodi ravno med peresno lahke (skoraj 1,9 tone). Pogonski sklop se hkrati ponaša z 12-voltno tehnologijo blagega hibrida, ki v določenih okoliščinah omogoča t.i. »jadranje«, kar naj bi pripomoglo k nižji porabi. Pri tem navduši z izjemno zvočno decentnim delovanjem (odlična izolacija kabine!), ki je na nivoju nekdanjih najbolj imenitnih limuzin. Vrhunsko!

Vse skupaj nadgradi izjemno suvereni 7-stopenjski menjalnik S tronic, ki je za razliko od nekaterih koncernskih produktov opazno bolj odziven, ter odličen pogon Quattro Ultra (na zadnji osi nameščeni dve sklopki, ki štirikolesni pogon vklapljata na zahtevo) s hipnim odzivom (v cca 250 milisekundah). Pa saj niste mislili, da bi morali pri tako dragem vozilu sprejemati kompromise pri pogonski tehniki?

Bodi ql

AUDI Q5 02Čeprav v razredu srednje velikih športno uporabnih križancev, ki se ponašajo z avreolo premijskosti, vlada izjemna konkurenca, se vseeno zdi Audijev predstavnik morda še najbolj dodelan. Perfekten? Nikakor ne! Vsekakor pa tvori izjemno prepričljiv avtomobilski paket, pri katerem bi mu lahko (subjektivno) očitali zgolj oblikovno zadržanost, kar pa je nenazadnje za marsikoga, ki ne želi pretirano izstopati navzven, tudi precej bolj »kul«.

Resda tovrsten perfekcionizem tudi precej stane, kar se še najbolj kristalizira skozi cene dodatne opreme (glej razliko med osnovnim in testnim primerkom). Marsikdo bo tako razpredal, da bi si lahko za enakznesek privoščil kar tri vozila ne tako imenitnih znamk ali vsaj manjše stanovanje. A vendarle je kupcem tovrstnih premijskih vozil to prav malo mar. Obenem pa smo že tudi vajeni, da je vsakršna debata o racionalnosti cenovne politike pri tovrstnih izdelkih podobno smiselna kot prepričevanje necepilcev o pomenu cepljenja pri obvladovanju nalezljivih bolezni.

Tekst in foto: Urban Acman.

* 3.797 uvoženih Audijev v lanskem letu, kar je precej več od novo prodanih (1.046)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Verjetno najbolj optimalna kombinacija, ki jo sestavljajo dvolitrski štirivaljni TDI z 204 KM največje moči in 400 Nm navora z 12V tehnologijo blagega hibrida (možnost »jadranja«, rahla pomoč pri pospeševanju), 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik ter štirikolesni pogon quattro ultra (dve sklopki).
  10
 • Notranjost
  Čeprav je druga generacija modela Q5 na trgu že pet let, je njegovo notranje okolje lahko še vedno za vzor marsikateremu premijskemu proizvajalcu (ergonomija, izvrsten izbor materialov, končna obdelava). Po kozmetični prenovi je doživel rahlo osvežitev, ki pa prinaša tudi kakšno pomanjkljivost (brez osrednjega upravljala multimedijskega sistema).
  10
 • Opremljenost
  Čeprav je bilo testno vozilo založeno z dodatki, vrednimi več kot 22 tisočakov, bi se dala najti na ceniku še kakšna »malenkost«, ki jo nekateri ponujajo že med serijsko opremo (brezžično polnjenje telefona, projicirni zaslon).
  9
 • Vozne lastnosti
  Doplačilno elektronsko uravnavano zračno vzmetenje vsekakor pripomore k temu, da je vožnja uglajena in povsem nestresna tudi na cestiščih, ki so povsem pozabljena od javnih komunalnih služb. Volanski mehanizem sicer ni toliko precizno neposreden, kot pri najbližjem bavarskem rivalu, a ponuja dovolj povratnih občutkov.
  10
 • Gospodarnost
  Osnovno ceno modela, ki je sicer povsem v rangu konkurence (GLC, X3, XC60), zna že nekaj (za današnje čase samoumevnih) paketov opreme dodobra dvigniti, kar pa smo tako vajeni od premijskih proizvajalcev. Zelo solidna poraba goriva.
  6
 • Zmogljivost
  Navkljub ne najnižji masi vozila, ki na tehtnici pokaže skorajda 1,9 tone, 204 turbodizelskih »žrebcev« zelo suvereno opravlja svoje delo ter zna pokazati celo nekaj čekanov ob malce bolj navdahnjeni vožnji (spodobnih 7,6 sekund od 0 do 100 km/h).
  9
 • Sklep
  Četudi Audijeva prodajna uspešnica prehaja v drugo življenjsko obdobje, še vedno velja za enega najbolj uravnoteženih predstavnikov srednje velikih športno uporabnih vozil, ki lahko brez težav odbija udarce mlajših konkurentov. SUV, ki mu v večini elementov le stežka očitaš kaj resnejšega.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 45.890
cena testnega vozila (€) 75.380
dolžina × širina × višina (mm) 4.682 x 1.893 x 1.662
dovoljena masa vozila (kg) 2.510
emisija CO2 (g/km) 164-181
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.805
medosna razdalja (mm) 2.819
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik / quattro ultra
največja hitrost (km/h) 222
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 150/204 pri 3.800-4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.750-3.250
obračalni krog (m) 11,8
osnovna cena vozila (€) 53.150
pnevmatike 255/40 R20
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,3-6,9 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 7,6
prostornina posode za gorivo (l) 65
prostornina prtljažnika (l) 520 - 1.520
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81 x 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Generacija Q"


chad
1 mesec 30 dni nazaj

Za 75k štercilinderski ratratratratratra? ne

1 mesec 30 dni nazaj

75k? Hahahah kdo to kupi

1 mesec 30 dni nazaj

Kar naenkrat 50k za 3008 (300 konjski hibrid) sploh ni veliko.

xxl
1 mesec 30 dni nazaj

30 000 € dodatne opreme?!? Kaj osnovni ima samo desno ogledalo od opreme ?

jack86
1 mesec 30 dni nazaj

75k€ za tiguana in ocena 9, ste vi OK?

thunderbolt
1 mesec 29 dni nazaj

Pa saj sam avto je povsem na nivoju, res pa, da je cena huda-ampak samo zato, ker je cena visoka, si ne zasluzi samo ocene 1.

Firediver
1 mesec 29 dni nazaj

Med 9 in 1 je še dosti vmesnih nivojev…zaradi tega ni treba iz enega v drug ekstrem, ker je lestvica dovolj široka. Samo bolj primerna uvrstitev bi pa lahko bila, ker cena je pomemben faktor povsod.

frgo
1 mesec 30 dni nazaj

tiguan je q3, ampak da, precej bolno. predvidevam, da je vsaj 25 jurjev skonta na to ceno.

 
Ni za vsakogar
Bolj privlačen