Poraba 5,7/14,1/9,1 l/100km Največja hitrost 195 km/h Cena 38.140 eur
Plusi
 • kultiviran pogonski sklop
 • urejenost voznikovega delovnega mesta
 • svetilnost žarometov (matrični LED)
 • notranja prostornost
 • prilagodljivost notranjosti
 • opremljenost
Minusi
 • sistem Lane Assist si ne zapomni zadnje nastavitve
 • odzivnost tipala za dež
 • nizko odpiranje prtljažnih vrat

Vse od začetka prodaje predstavljajo na sončni strani Alp glavnino prodaje pri Mazdi CX-5 dizelski pogoni. In ne glede na to, da najboljšo bencinsko različico Skyactiv G 194 zaznamujejo številne odlike, je popolnoma jasno, da bo takšnih, vsaj na slovenskih cestah, bolj malo. Test.

 

Res je, da v zadnjem času bencinski motorji pridobivajo na prodajnem zagonu predvsem v malih terenskih bratih in sestrah, a to pripisujem spletu okoliščin, v katerih se avtomobilski svet trenutno nahaja. Glavni krivec je seveda gonja proti emisijam izpušnih plinov, ki je predvsem v Evropi zelo neizprosna. Posledično postajata tako razvoj kot tudi proizvodnja pogonskih motorjev, ki sledijo tem zahtevam, vse dražji, kar naj bi se po mnenju proizvajalcev pod črto odražalo v cenovni nevzdržnosti. Toda, da so dizli ponekod izginili iz prodajnih cenikov, je po mojem tudi stvar tržne strategije proizvajalcev. Ob tem mislim seveda na elektrifikacijo, ki v luči vse strožje emisijske zakonodaje pridobiva na zagonu. Menim, da je kombinacija obeh povzročila, da v cenikih malih mestnih avtov, malih športnih terencev in tudi malih križancev ostala v najboljšem primeru samo še po največ ena dizelska pogonska opcija, ponekod pa celo nobena.

Najboljši  v številnih pogledih

Mazda_CX-5_Skyactiv G 194_31Naj nam bo to všeč ali ne, zgoraj opisani trend se širi tudi v razred srednje velikih športnih terencev. Tam se sicer res še vedno najde nekaj dizlov, a ponekod predvsem močnejše izpeljanke izrivajo običajni hibridi oziroma njihove priključne različice. A pustimo dogajanje v zakulisju ob strani in se vrnimo nazaj na element, ki je povod za tokratni zapis o Mazdi CX-5.

Mazda_CX-5_Skyactiv G 194_13Skyactiv G 194 je najmočnejši pogonski agregat v Mazdi CX-5. S poltretjim litrom delovne prostornine je tudi prostorsko največji v katerikoli (evropski) Mazdi danes. Pravzaprav je s to prostornino tudi največji med tekmeci, saj njihove delovne prostornine segajo praviloma »samo« še do dveh litrov ali morda kak deciliter ali dva preko te meje. Je pa res, da so vsi po vrsti tudi prisilno polnjeni. Nobeno presenečenje tako ni, da imajo nekateri med njimi, v najbolj nabritih izpeljankah, tudi krepko večjo zmogljivost kot Mazdin Skyactiv G 194. Toda ni vse v številkah, pomembno je tudi, kako te številke prenašajo v uporabo.

Zadržan, umirjen in suveren

Mazda_CX-5_Skyactiv G 194_25Atmosferska narava delovanja štirivaljnika Skyactiv G botruje na videz res bolj umirjenemu, lahko bi rekel tudi manj eksplozivnemu načinu razvijanja njegove pogonske sile. Navor tako razvija na nerazburljiv, a zato toliko bolj enakomeren in suveren način. Skyactiv G 194 tako nikoli ne »eksplodira« s poplavo navora, kot smo tega praviloma vajeni pri sodobnih turbomotorjih. Namesto tega razvija pogonsko silo sicer res manj energično, a zato zelo enakomerno in skozi celotno območje motornih vrtljajev. Zato se mi zdi, da opišejo Mazdin Skyactiv G 194 stroj najbolje pridevniki zadržan, kultiviran, umirjen in suveren. Tovrstnemu motorju so Mazdini inženirji pripasali tudi zelo podobno ukrojeno krmilno pamet njegove edine opcije menjalnika, klasičnega avtomatika.

Nisem dobil občutka

Mazda_CX-5_Skyactiv G 194_24Ta je namreč čisto običajen klasični samodejni menjalnik s čisto običajnim pretvornikom navora za sklopko, torej ne gre za menjalnik danes tako zelo popularne podvojene zvrsti. Tudi pri številu prestav s šestimi na papirju zaostaja za vse pogostejšimi primerki s sedmimi, osmimi, devetimi, ponekod pa celo že desetimi stopnjami. V teoriji je sicer res, da bi mu vsaka dodatna prestava lahko samo koristila, a sam med vožnjo z njim nisem nikoli dobil občutka, da bi zares rabil prestavo ali sklopko več.

Ko umirjena gospa postane divja najstnica

Mazda_CX-5_Skyactiv G 194_29Med običajno vožnjo, ko voznik sem ter tja izrazi željo po intenzivnejšem pospeševanju, se bo menjalnik odzval z udobno menjavo prestave navzdol, le redko pa tudi dveh. Ko pohodi voznik stopalko plina rahlo preko polovice hoda, se bo motorju v prestavi nižje praviloma povečala vrtilna frekvenca na nekako 2.500 do 3.000 vrt/min. V redkejših primerih, ko pritisne voznik plin v zadnjo tretjino giba stopalke in prestavi menjalnik dve prestavi navzdol, se bo motor zavrtel okvirno do največ 4.000 vrt/min. Pripraviti menjalnik, da izbere fizično najnižjo dopustno prestavo, mi je uspelo samo tako, da sem pohodil stopalko plina do konca. Torej vključno s tako imenovanim stikalom »kick-down«. In če se Mazda CX-5 Skyactiv G 194 do vklopa tega stikala načeloma obnaša kot kultivirana, zadržana in zelo urejena gospa, ki je nič ne spravi iz tira, se s sproženim »kick-downom« prelevi v divjo najstnico, ki daje občutek, da je nič ne more ustaviti.

Vse se konča pri denarju

Mazda_CX-5_Skyactiv G 194_26Osebno mi je umirjen in zadržan nastop Mazde CX-5 Skyactiv G 194 odgovarjal. Zdi se mi, da njen značaj lepo sovpada s sila udobnim menjavanjem prestav menjalnika in v večini primerov prijetno zamolčanim in tihim ter posledično kultiviranim motornim tekom. Umirjen način vožnje se zmore odražati tudi v za takšen avto razmeroma ugodni porabi neosvinčenega bencina. A kdor si privošči najzmogljivejšega bencinarja, si ga najbrž ne za umirjeno vožnjo, temveč ga bo sem ter tja tudi »pritisnil«. V takšnem primeru se bo poraba bencina hitro povzpela v bližino desetih litrov na prevoženih sto kilometrov, pa tudi preko te meje. Posledično je treba računati, da se bo Mazda CX-5 z motorjem Skyactiv G vozila z nekako liter in pol do dva večjo povprečno porabo kot CX-5 z motorizacijo Skyactiv D. Trdno sem prepričan, da bo opisana razlika v porabi goriva odvrnila marsikaterega kupca od nakupa, pa čeprav je Skyactiv G 194 še tako suverena in kultivirana pogonska alternativa. Ni kaj, naj bo rešitev še tako objektivno dobra, vse se konča pri denarju …

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najzmogljivejši bencinar je tudi najboljši motor v Mazdi CX-5. Četudi premore številne odlike, sam nekako dvomim, da bo seglo po njem veliko kupcev modela. Umirjenemu atmosferskemu značaju motorja je dobro prilagojena krmilna pamet menjalnika. Dvokolesni pogon je dovolj, zato bi sam segel po štirikolesni alternativi samo, če bi zaradi odročnosti vikenda ali drugega posebnega razloga tega resnično rabil.
  10
 • Notranjost
  Pozdravljam popolno odsotnost upravljanja z dotikanjem. Izvrstna ureditev voznikovega delovnega mesta. Hvalim še izbor materialov, ergonomijo voznikovega delovnega mesta in vtis žlahtnega izdelka. S prostorom, tudi za družinske potrebe, ne bi smelo biti nikakršnih težav.
  10
 • Opremljenost
  Nad paketom opreme Homura je samo še Revolution Top. Ta je pričakovano sila simpatično opremljen, a tudi vstopni opremski različici pri motorju G 194 (Revolution) ne manjka nič, kar bi sam pogrešal. Po drugi strani je pa tudi res, da 800 € doplačila za paket Homura, upoštevajoč skupni znesek, ni kakšna divja razlika.
  10
 • Vozne lastnosti
  Kot vsa druga mehanika v Mazdi CX-5 Skyactiv G 194 Homura tudi podvozje prepriča z zelo dobro uglašenostjo.
  8
 • Gospodarnost
  Dober izdelek, ki pa, predvsem zaradi omembe vredne večje porabe goriva v primerjavi z dizelskimi alternativami, ni za vsakogar. Upoštevajoč opremljenost in dovršenost mehanike, se mi zdi cena zanj konkurenčna. Ali bi bil pripravljen toliko plačati za naslednji družinski avto, je pa že druga zgodba.
  6
 • Zmogljivost
  Osebno mi ustreza dvojni značaj najboljšega bencinarja. V primeru običajne vožnje namreč razvija pogonsko silo na umirjen in kultiviran način. Na drugi strani se, ko to nedvoumno želiš, zbudita tako motor kot tudi menjalnik. In skupaj v uigranem tandemu »zarjovita«.
  8
 • Sklep
  Najzmogljivejša bencinska različica je, vsaj v mojih očeh, zelo dobra izbira za Mazdo CX-5. Motor zaznamuje umirjen in zadržan značaj, ne pa tudi podhranjenost. K slednjemu veliko pripomorejo podatki o motornih zmogljivostih. In četudi same številke veliko obljubljajo se mi zdi pomembno izpostaviti, da jih Skyactiv G 194 prenaša v uporabo na zelo suveren način ter predvsem v zelo širokem območju motornih vrtljajev.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 38.140
dolžina × širina × višina (mm) 4.550 × 1.840 × 1.680
dovoljena masa vozila (kg) 2.000
emisija CO2 (g/km) 172
gibna prostornina (cm3) 2.488
kompresija (1:) 14,4
masa praznega vozila (kg) 1.554
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 195
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 143 (194) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 258 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,0
osnovna cena vozila (€) 37.490
pnevmatike 225/55 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,7/14,1/9,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,6 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 56
prostornina prtljažnika (l) 506 – 1.377
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 86,0 × 94,3
zavore spredaj/zadaj kolutne (prisilno hlajene) / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Ni za vsakogar"


mavrica
1 leto 2 meseci nazaj

Da bi vozil to že staro gospo kot najstnico, bi bil skos na črpalki. Hvala lepa za ta požrešen motor.

kseb
1 leto 2 meseci nazaj

Pri Mazdi še niso dojeli, da morajo biti spremembe oblike počasne. Prejšnjo obliko CX 5 ali pa prejšnjo obliko Mazde3 bi morali samo malo pogladiti (žal pač tako, kot delajo pri VW z modelom Golf). Pri Mazdi so imeli zelo lepa modela CX5 in 3. Sedaj je CX5 mogoče še za pogledat, Mazda 3 pa je po zunanjosti oblikovna katastrofa. Me zanima, če lahko gredo še na slabše z naslednjimi modeli CX5 in M3.

pskoda
1 leto 2 meseci nazaj

Jaz bi obliko še prežvečil, ampak motorja pa ne.

1 leto 2 meseci nazaj

Liter gore dole, kdor ma 40k za ta avto ma tut za bencin, vsaj moral bi imeti. Drugače pa še leto dve nazaj eden od najlepših SUV-ov je postal najbolj dolgočasen.. Joj kako čas beži v avto industriji zadnje čase 🙂

Blinder
1 leto 2 meseci nazaj

folk zapravi 40k za elektricne avte zato, da bojo prisparali na porabi

cashy
1 leto 2 meseci nazaj

Zanimivo, meni je pa oblikovno še vedno zelo lep in eleganten.

1 leto 2 meseci nazaj

Zadnji konec zgleda star 10 let

thunderbolt
1 leto 2 meseci nazaj

Kateri je pa tak, ki je po tvojem mnenju po par letih na trgu se vedno svez? Danes se s kičem (laznimi in predimenzioniranimi rezami, zracniki, izpuhi,…) kompenzira dober dizajn. Mazda je zagotovo primer slednjega in ne kiča.

 
Nič več vozilo za množice
Generacija Q