Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 187 km/h Cena 28.640 eur
Plusi
 • opremski paket Vignale (usnjeni dodatki)
 • vozne lastnosti
 • zvočna izolacija kabine
 • voznikova ergonomija
 • uporaben prtljažni prostor (MegaBox)
Minusi
 • menjalnik v običajnem voznem režimu
 • prostornost na zadnji klopi
 • delovanje multimedijske naprave (počasnost, težave z navigacijo)
 • zgolj enoconska klimatska naprava (pri dani ceni)
 • brez stropnih ročajev zadaj

S poimenovanji zna biti včasih precejšnja zmeda! Tako že ob omembi imena »Puma« verjetno marsikdo najprej pomisli na enega najbolj znanih proizvajalcev športne opreme na zemeljski obli, ki je oblačil celo najhitrejšega Zemljana, precej manj pa na kompaktnega Fordovega križanca, ki prihaja iz Romunije. Če pa se poleg omenjenega imena pojavi še oznaka »Vignale«, je brž jasno, da je govora o malce bolj nobel izvedbi SUV z emblemom modrega ovala in ne o kakšni prihajajoči liniji uličnih lifestyle športnih copat.

Zverinica

Četudi pri Fordu »mačja« oznaka Puma ni nekaj novega, saj je obstajala že pred dobrima dvema desetletjema, se vseeno zdi, da – podobno kot pri Kugi na naših tleh – le ni najbolj posrečeno izbrana. Če dandanes komu omenite, da »furate Pumo«, vas bo najverjetneje najprej malce začudeno pogledal v noge in vašo obutev, preden se bo spomnil, da obstaja tudi Ford s tem imenom. Tako vse skupaj deluje podobno, kot če bi Peugeot lansiral model Salomon, Jeep pa terenca z imenom grške boginje zmage (beri: Nike).

FORD PUMA VIGNALE 04Kakorkoli že, Fordu je uspelo z novo Pumo, ki jo je v svoji ponudbi potreboval skoraj tako krvavo kot Jelko nove doze cepiv, dodobra zatresti trg malih mestnih križancev, v katerem je kar nekaj časa capljal za konkurenco. Z modelom Ecosport namreč nikakor ni zmogel peljati vštric s čedalje bolj dodelanimi rivali (Captur, T-Cross, 2008, …), zato so morali inženirji dodobra zavihati rokave. Ter ustvariti nekaj povsem novega.

Z novo Pumo, ki sicer nastaja na enaki platformi kot Fiesta, so tako zakorakali v povsem novo smer, ki pa se je navkljub malce polarizirajoči obliki (od spredaj na primer malo spominja tudi na Mini Countryman) izkazala za zadetek v polno. V lanskem letu je našla že več kot 118 tisoč kupcev na evropskih tleh. In da bi uspeli v prihodnje navdušiti še več voznikov, ki se v zadnjih letih najbolj navdušujejo nad križanci segmenta B, so v lanskem letu dodali v ponudbo še malce bolj strupeno ST verzijo z 200 KM ter imenitnejšo Vignale. Pri tem želijo s slednjo nagovarjati tudi tiste kupce, ki sicer prisegajo na znamke z emblemi bolj premijskega leska. Pa vendarle, je Vignale dovolj imeniten, da bi lahko koga izbezal celo iz Audijevega (Q2) ter Minijevega (Countryman) salona? Dvomim.

Plemenitenje

FORD PUMA VIGNALE 12Pri Fordu smo že vajeni, da želijo z linijo Vignale, ki je sicer poimenovana po legendarnem italijanskem oblikovalcu, vdahniti pri posameznih modelih kanček prestiža in gosposkosti. Omenjena opremska nadgradnja se je tako dotaknila tudi njihove najnovejše prodajne uspešnice, kar pa je na zunaj moč opaziti zgolj po izdatnejši količini kromiranih detajlov, drugačni sprednji maski ter posebnih 18-palčnih platiščih.

Malce več imenitnejših občutkov Vignale ponuja znotraj, kjer so sedeži odeti v voljno Windsor usnje, armaturna plošča je oblečena v umetno usnje, volanski obroč iz perforiranega usnja pa je spodaj prirezan. Vsa ostala notranja arhitektura je znana že iz ostalih »plebejskih« različic, kar pomeni, da se ponaša z dobro voznikovo ergonomijo (položaj za volanom), ne najbolj radodarno prostornostjo zadaj, sila simpatičnimi digitalnimi merilniki ter zgolj enopodročno klimatsko napravo. Multimedijska naprava je sicer dovolj sodobna, a je zaslon bolj slabo odziven, obenem pa zna vse skupaj občasno tudi rahlo zatajiti (navigacija, težave s povezovanjem telefona). Vsekakor bi si zaslužila zamenjavo za sodobnejše verzijo.

FORD PUMA VIGNALE 27Med uporabnejše dodatke spada že poznana MegaBox luknja v prtljažniku, ki se ponaša celo s čepom za odtok vode, zaradi česar jo lahko napolnite tudi z ledom za hlajenje vašega najljubšega šampanjca, če želite. Vsekakor pa spada prtljažni prostor med večje v tem avtomobilskem razredu, kjer mu lahko še najbolj konkurira kakšna vselej praktična Škoda Kamiq.

Brez dodatnih motornih opcij

Morda bi znal biti kdo vsaj malce razočaran, da imenitnejši Vignale ne prinaša nobene spremembe pod motornim pokrovom, kar pa niti ne predstavlja pretirane pomanjkljivosti. Tako se že osnovna 125-»konjska« trilitrska EcoBoost motorizacija z 48V blago hibridno tehnologijo ponaša z zadovoljivimi performansami, da bi znala zadovoljiti širok spekter kupcev. Tisti, ki iščejo malce bolj nadstandardne občutke, pa imajo tako ali tako na voljo močnejšo s 155 KM ali prihajajočo z oznako ST.

FORD PUMA VIGNALE 21Tokrat je za prenos moči skrbela 7-stopenjska menjalna avtomatika, ki pušča rahlo mešane občutke. V običajnem režimu namreč deluje malce preveč »ekološko« (beri: prehitro pretika v višje prestave) ter zna biti tudi rahlo obotavljajoča. Motor je obenem nekoliko bolj zaspane sorte pod 2 tisočakoma vrtljajev na minuto ter se dodobra razživi šele nad to vrednostjo. Tako je v večini primerov vsekakor bolje preklopiti v vozni način Sport (eden izmed petih), ko postane tudi stopalka za plin odzivnejša, pri čemer kaj hitro ugotoviš, da menjalnik daleč najbolje funkcionira v tem načinu. Res se zna to poznati tudi pri malenkost višji porabi goriva, a ne pretirano.

Vsekakor pa Fordov »mačkon« kar sam od sebe kliče k napadanju ovinkov, saj velja za enega izmed bolj dinamičnih križancev na trgu, zaradi česar sem si velikokrat zaželel malce bolj popopran agregat pod pokrovom. Pumino podvozje je sicer bolj togo nastavljeno, zaradi česar slabše prebavlja cestne neravnine, a se po dobrih Fordovih navadah ponaša z vrhunsko vozno dinamiko (izjemno nevtralno podvozje). Volanski mehanizem obenem ponuja dovolj povratnih informacij, čeprav se zdi, da zna biti na trenutke tudi nekoliko nervozen. A to nikakor ne pokvari končne slike, kjer mu lahko v tem elementu sledi le malokateri konkurent (Seat Arona, Škoda Kamiq).

Ni za klasične »značkarje«

FORD PUMA VIGNALE 05V svetu premijskih produktov, kjer je lesk prestižne značke velikokrat daleč najbolj pomemben, Puma Vignale stežka konkurira kakšnim štirim prstanom (Q2) ali celo francoskim »boginjam« (DS3 Crossback). Za kaj takšnega ji namreč že v osnovi manjka imenitnejše ime, kar bi morda lahko pri Fordu rešili že z uvedbo luksuzne (pod)znamke, kot npr. pri Toyoti (Lexus), Volvu (Polestar), Hyundaiu (Genesis), ipd.

Linija Vignale tako predstavlja zgolj zanimivo opremsko popestritev ponudbe, ki vsaj pri modelu Puma ne zahteva pretiranega doplačila (dobra 2 tisočaka k opremi ST-Line X). A vseeno ponuja za volanom vsaj delček tistih gosposkih občutkov, ki jih morate pri premijskih rivalih dodobra (pre)plačati. To pa tudi nekaj šteje!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Litrskemu Ecoboost agregatu ni moč očitati nič resnejšega, razen rahle anemičnost pod 2 vrtljajnima tisočakoma. Sedemstopenjska menjalna avtomatika daleč najbolje funkcionira v voznem režimu Sport, saj je v običajnem le preveč obotavljajoča.
  7
 • Notranjost
  Dodatki paketa Vignale vnašajo v notranjosti pridih prestiža, a je še vedno moč najti kar nekaj neugledno trdih plastičnih oplat (vratne obloge zadaj). Ne najbolj prostorna zadnja klop.
  9
 • Opremljenost
  Vignale dodaja opremskemu paketu ST-Line X posamezne luksuzne dodatke (usnje), a je še vedno potrebno doplačati za nekatere varnostno asistenčne pripomočke (Paket za pomoč vozniku za 1.300 evrov).
  9
 • Vozne lastnosti
  Puma velja za enega najbolj vozniško usmerjenih križancev segmenta B-SUV in se ponaša z izjemno uravnoteženim (a tudi rahlo trdo nastavljenim) podvozjem ter odličnim volanskim mehanizmom. Pravi uživač med križanci!
  9
 • Gospodarnost
  Skozi prizmo premijskih malih križancev (Q2, DS3 Crossback) cena najbolj imenitne Pume v ponudbi ni pretirana, a ji za preboj v premijski razred vseeno manjka imenitnejši lesk značke na maski.
  7
 • Zmogljivost
  125 turbobencinskih »žrebcev« sicer solidno opravlja svoje delo v najmanšem Fordovem križancu, a vseeno ne ponujajo kakšnih presežkov. Če že pogledujete po imenitni verziji Vignale, raje izberite močnejšo motorno opcijo, ki bi nekako bolj spadala k celotnemu paketu.
  7
 • Sklep
  Pri Fordu želijo z linijo Vignale vdahniti v svoje modele tudi več premijskih občutkov. Tovrstne opremske nadgradnje je bila deležna tudi športno uporabna Puma, s čimer želijo pri Fordu pritegniti še kakšnega kupca, ki se je že odpravljal v Audijev ali Minijev salon.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.940
cena testnega vozila (€) 28.640
dolžina × širina × višina (mm) 4.207 x 1.805 x 1.536
dovoljena masa vozila (kg) 1.815
emisija CO2 (g/km) 113
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 1.326
medosna razdalja (mm) 2.588
menjalnik/pogon 7-stopenjski avtomatski / spredaj
največja hitrost (km/h) 187
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92/125 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 1.400
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,3
osnovna cena vozila (€) 26.570
pnevmatike 215/50 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,1/4,4/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 456-1.216
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja tubobencinski
vrtina × gib (mm) 71,9 x 82,0
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Gosposki mačkon"


6 meseci 17 dni nazaj

Meni so ti digitalni barvni ekrani za števce obup, tista modra barva prav seka v oči, če pa zmanjšaš intenziteto se pa pol podnev nič ne vidi.Še v avtu moraš non stop buljit v ekran, ne vem no… Raje imam lepo izdelane analogne merilnike pa kak manjši display na sredi med merilnikoma, za dodatne informacije …

tha_man
6 meseci 16 dni nazaj

Se spomnim ko je imel kolega Mondea, ki je imel med števci malo večji barvni display potovalnega računalnika – ponoči je tako svetil v faco, da je razsvetljeval pol kabine in se mi zdel moteč celo kot sopotniku. Ni mi jasno, od kod ta norija za ditalnimi števci. Oz. mislim da mi je – zasloni so poceni, pa še ekstra jih zaračunajo. Folk pa očitno pada na velike svetle ekrane, tudi če imajo nizko ločljijvost in se animacije na njih zatikajo kot da laufajo na računalu iz leta ’95…

Firediver
6 meseci 16 dni nazaj

Točno tako…digitalni so cenejši od analognih, pa še grafiko nastavljaš po želji in dosti več informacij vsebuje.
Ne verjamem, da bodo proizvajalci kdajkoli šli nazaj na klasiko – tiste nergače se pa elegantno utiša, da “ne folgajo napredka”…

tha_man
6 meseci 16 dni nazaj

Jp, tako nekako. Sicer osebno nisem apriori proti temu – če je noter kvaliteten visokoločljivostni zaslon z grafično podobno, kjer ti ponoči ne celoten ekran sveti v faco (recimo OLED zaslon s pravim temnim načinom, kjer se nepotrebni piksli ugasnejo), kjer je podnevi zadeva normalno vidna tud na soncu, pa kjer animacije laufajo s 60 fps… ni problema. Še vedno najbrrž ne bi doplačal, ampak se tud ne bi pritoževal.

Fnatic
6 meseci 17 dni nazaj

Sej to je hec ane? Da že takle jajček spada pod SUV? Pa to ni ne tič ne miš od avta. Pa zaradi mene, če ima dest vignaletov notri. To je drago za pop…
Sodelavec si je Subaruja Justy dvignil za 3 cm (se vozi po hosti z njim). Potem lahko rečem, da je postal SUV? Ga lahko proda za vsaj 5jurjev dražje naprej. Mislim pa kam smo prišli no s temi neumnostmi.

6 meseci 18 dni nazaj

28k€, notranjost pa deloma v ceneni plastiki. Vsak boljši Clio je bolje sestavljen. Tega avtomobila, za to ceno, še Komotar ne more prodati ✌️

McLaren
6 meseci 17 dni nazaj

Komotar zna prodati samo sebe k ga lih omenjas

MORDOR
6 meseci 17 dni nazaj

Daj čez Komotorja pa ne otresaj k nimaš pojma.Ciril je človek z veliko začetnico.

McLaren
6 meseci 16 dni nazaj

Kdo ga zali lol? Njegovi testi so promocija avtomobilov oziroma produktov k mu jih dajo . Ne upa (al pa mogoce ne more) povedat po resnici ker takoj ko bi kaj skurcal bi takoj zgubu sponzorstvo oziroma ne bi vec dobil nic na test. Lep primer je Huawei ki ga samo se on hvali, vsem ostalim je pa jasno kaka jajca so to ratala odkar nimajo vec androida. Da bi vsaj povedal da gre za promocijo….ne on to zapakira kot objektivni test in prodaja naprej folku ki ne ve bolje.
Kak je pa kot clovek ne vem in na to nisem niti cilal

6 meseci 17 dni nazaj

Ga nisem žalil, vsaj mišleno ni bilo kot žalitev, z gotovostjo pa lahko stojim za mnenjem glede zgornjega avtomobila. Bi pa si že raje omislil kakšno Dacio, saj so materiali verjetno na podobnem nivoju, cena pa je realna cca 11k€.
Ford pa druga kot poltovornjakov, ne zna solidno delat, odličnosti pa že nekaj časa niti povohali niso. ✌️

cc09
6 meseci 20 dni nazaj

Čemu naj bi bil ta avto sploh namenjen. Za kompakta je predrag, CUV nekako ni glih, tudi če bi bil, je predrag, 1,0 mašinca in 18 col feltne ne spada skupaj. Ne razumem tega in podobnih avtov. Vsaj prtljažnik ima nekakšen, drugi podobni še tega ne.

6 meseci 20 dni nazaj

lol 1.0 motor. Čez par let se bo pokazala vzdržljivost teh 1.0 turbobencinarjev z 100+ konji ko bodo pokale glave motorjev…

McLaren
6 meseci 20 dni nazaj

Te motorji so ze kr nekaj let na trgu…dej najdi mi kaksne clanke da so glave pokale.

6 meseci 20 dni nazaj

No realno Fordova zgodovina z ecoboost motorji mu pač ni v ponos. Lahko pa da so sedaj res boljši oz. bi morali bit.

McLaren
6 meseci 20 dni nazaj

Se strinjam, ampak pokazi mi druge proizvajalce ki niso z downsizingom imeli tezave pri prvih serijah motorjev.

ironmaiden
6 meseci 20 dni nazaj

Suzuki, res par let kasneje, ampak so že vedeli zakaj 👍😄

 
Vrnitev odpisanega
Dva značaja