Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 212 km/h Cena 51.104 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • ergonomija voznikovega prostora
 • inovativna ambientalna osvetlitev
 • vozne lastnosti
 • virtualni merilniki
Minusi
 • cena vozila
 • cena dodatne opreme
 • brez opcije štirikolesnega pogona pri 1.4 TFSI agregatu
 • cenen izgled projicirnega zaslona

Naj se sliši še tako kontradiktorno in okoljevarstveno svetoskrunsko, a mali križanci in kompaktni športni terenci verjetno veljajo v teh časih za ene najbolj idealnih prevoznih sredstev v urbanih mestnih področjih. Zakaj? Sredi natrpanega mestnega vrveža namreč že zgolj njihov višji položaj sedenja vzbuja občutek varnosti, njihova (pol)terenska zasnova pa omogoča manj stresno vožnjo po luknjastih cestiščih, ki so ravno v mestih daleč najbolj grbinasta in neravna. Ter znajo – kar je verjetno še najpomembneje in kar potrjujejo tudi številne raziskave v revijah Elle in Cosmopolitan – ob pravi znački na maski delovati pred najljubšo kavarno v mestu hudičevo seksi!

Q&A

Verjetno ni prevelika skrivnost, da veljajo razni križanci in športni terenci že kar nekaj časa za ene najbolj seksapilnih predstavnikov avtomobilske industrije, saj njihove mačistično oblikovane zunanje obline zbujajo občutek moči in samozavesti. Pri čemer pa, zanimivo, velikost sploh ni pomembna! In ne le to! V duhu novodobne (in čedalje bolj modne) okoljevarstvene ozaveščenosti je celo zaželeno, da so čim manjši ter, če se le da, tudi čim krajši.

Zatorej ne preseneča, da so tudi pri ingolstadtskem proizvajalcu želeli ponuditi pravi odgovor na rastoči segment tovrstnih malih križancev, v katerem sicer kraljujejo Captur, Juke in ostali mini »visokopetneži«. Pri čemer jim je celo uspelo, da so z modelom Q2 postali sploh prvi premijski ponudnik v tem razredu. Če seveda ob tem povsem pozabimo na BMW-jev … pardon … Minijev Countryman, ki pa je, roko na srce, z drugo generacijo že postal 10 centimetrov daljši od Q2.

AUDI Q2 08Resda bi znal kdo ob najmanjšem modelu Q, ki pri Audiju označuje športno uporabna vozila, precej površno oceniti, da ne gre za čisto pravo športno uporabno vozilo, temveč zgolj za povišan A3, na čigar platformi je zasnovan. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker se ne more ravno pohvaliti s pretirano terensko nastrojenim odmikom trebuha od tal (zgolj 16,5 centimetra), kar bi znalo privesti do težav že na kakšnem nadstandardno povišanem mestnem pločniku. A je ob tem le potrebno razložiti, da postajajo tovrstni sodobni metroseksualni »terenci« – nekako podobno kot novodobna urbana moška populacija – iz generacije v generacijo čedalje bolj pomehkuženi, pri čemer dodobra izgubljajo nekdanje značilne lastnosti njihovih klenih prednikov. Je to slabost? V Cosmu pravijo, da ne …

AUDI Q2 33Tako je v duhu tovrstne metro-urbane filozofije potrebno gledati tudi na Q2, kjer je forma velikokrat bistveno bolj pomembna od vsebine. A bodite povsem brez skrbi, njegovo bistvo je še vedno dovolj v skladu z duhom in tradicijo znamke! Vseeno pa že njegove zunanje linije le malokoga puščajo hladnega, saj dodobra izstopajo odsekane površine, ki naredijo avto večji, kot je v resnici. Dokazano na prehitevalnem avtocestnem pasu! Pri čemer si še posebno pohvalo zasluži povsem novo oblikovan sprednji del, pri katerem (končno!) niso več uporabili tehnike ruskih babušk, zaradi česar se malce bolj razlikuje od ostalih predstavnikov modelne družine. Edino resnejše vprašanje se poraja pri njegovem zadku, pri katerem se zdi, da je bil zrisan precej POLOvično …

Audijev kubizem

A prav nobenega vprašanja o kakšnem polovičarstvu ne poraja njegova notranjost, kjer – navkljub nižjemu avtomobilskemu razredu ter dokaj »plebejski« ceni za osnovni model – že ob prvem čutnem doživljaju vemo, da gre za premijski produkt štirih prepletajočih se prstanov. Vrhunsko! Pa najsi gre za dotik (mehke plastične mase, pravi aluminij), zvok (prepoznavni klik tipk), videz (fantastična večbarvna ambientalna osvetlitev dekorativnih oblog), vonj (plemensko poreklo usnjenih oplat) ali pa za … okej, lizal in grizel pa ga tokrat le nisem.

AUDI Q2 13Tako gre za pravega Audija, v katerem ni prostora za kakršnekoli estetske anomalije ter (bog ne daj!) cenene rešitve. Vsekakor je dovolj imeniten, da bo povšeči tako modni blogerki, kakor tudi glam hipsterju. Zadnji sedeži? Sicer dovolj radodarno odmerjeni, a kaj, ko se bosta na njih večinoma znašla zgolj pregrešno draga Guccijeva torbica ter najnovejši MacBook Pro.

Pa saj tovrstno imenitnost tako ali tako pričakujemo od 4,19 metra dolgega križanca, ki stane v osnovni izvedbi toliko (24.600 €) kot polno opremljena »plebejska« konkurenca! Da o testnem primerku, v katerem so bila zgolj opremska doplačila vredna toliko kot podobno motorizirana in nič kaj drastično manj opremljena Suzukijeva Vitara, niti ne govorim! Pa četudi sem ob dani ceni še vedno pogrešal panoramsko strešno okno, sedežno hlajenje, volansko gretje oziroma vse tisto, kar sicer ponujajo za isti kupček evrov XXL SUV-ji korejskega izvora, v katere bi lahko parkirali celega Q2 (npr: Grand Santa Fe). Audijevi inženirji pa naj hkrati pokukajo še k svojim bavarskim sosedom, da bi končno doumeli, kakšen naj bi bil projicirni zaslon v tako dragem vozilu.

Po dveh

A ob dinamično krojeni zunanjosti, ki je bila tokrat izdatno olepotičena (1.730 € vreden S-Line zunanji paket ter 2.010 € draga 19-palčna platišča, ki pa, zanimivo, niso preveč krnila voznega udobja), bi bil kar greh, če bi se pod motornim pokrovom vrtel kakšen zadržan agregat, nič kaj pretresljivih zmogljivosti. Pa četudi bodo verjetno tovrstni »šparovčki« predstavljali glavnino prodaje najmanjšega Audijevega crossoverja v ponudbi (116 »konjski« 1.0 TFSI in 1.6 TDI). Žal.

AUDI Q2 09K sreči se je v tokratnem testnem primerku znašel 1.4-litrski turbobencinski agregat, ki je bil sparjen z odlično delujočo dvosklopčno menjalno avtomatiko S-Tronic, kateri niti največji ljubitelji BMW-jevih 8-stopenjskih Steptronicov ne morejo očitati nič resnejšega. Okej, resda od 150 »konjev« ne moremo pričakovati dirkaškega vzdušja, a bo znal s svojim zveznim delovanjem ter dovoljšno eksplozivnostjo že pri nižjih vrtljajih (najvišja navorska vrednost je na voljo že pri 1.500 vrtljajih) zadovoljiti širok spekter voznikov. Pri čemer ponuja s precej togo nastavljenim podvozjem (paket S-Line), ki ne dopušča pretiranega prečnega SUV-jevskega pozibavanja, povsem dovolj zabave tudi med ovinki.

Tovrstna pogonska kombinacija bo hkrati zadovoljila tudi tiste (starejše) voznike, ki s svojimi križanci prvenstveno uživajo v nestresnem križarjenju, pri čemer bodo brž ugotovili, da je lahko pohvalno varčen. 1.4-litrski TFSI se namreč ponaša s funkcijo aktivnega izklopa dveh valjev (COD), kar posledično pomaga pri manjši porabi goriva, ki se je na tokratnih relacijskih poteh spustila celo do 6 litrov in pol.

AUDI Q2 19Morebitne pomanjkljivosti? Manjša opazka je tokrat letela na način Dynamic sistema Drive Select (različne nastavitve karakteristik motorja, menjalnika in volanskega mehanizma), ko postane volan za odtenek pretrd in ne ponuja pravih informacij s cestišča, malce večja pa na odsotnost štirikolesnega pogona, ki (vsaj zaenkrat še) ni na voljo pri tej motorizaciji. Resda manko pogona 4×4  povprečen kupec tovrstnega vozila ne bo ravno pretirano pogrešal. A če sem povsem iskren, sem si na spolzki in mokri (asfaltni) podlagi, ko je medkolesna elektronika s precejšnjo muko krotila sprednja pogonska kolesa, nekajkrat vseeno le zaželel, da bi se na armaturni plošči poleg sopotnika bleščala značka z napisom »Quattro«.

(Ne)označljiv

Pozabite na kakršnekoli (ne)umestne primerjave s pol metra večjimi ter živahneje motoriziranimi športnimi terenci, ki so obenem lahko tudi cenejši od tokrat testiranega primerka. Pri čemer niti ni nujno, da gre zgolj za predstavnike manj imenitnih blagovnih znamk, saj se v tem cenovnem rangu najde tudi že marsikateri srednje veliki SUV prestižnejšega porekla (X3/X4, Discovery Sport, GLC ter nenazadnje tudi znotraj lastne hiše dva razreda večji Q5).

AUDI Q2 01Ne, pri Q2 gre za modnega trendsetterja, ki postavlja relativno nova merila v tovrstnem (med)segmentu prestižnih malih križancev in pri katerem so – podobno kot pri trendovskih ženskih torbicah – kakršnekoli debate o racionalnosti približno enako plodne kot razprave o migrantih v parlamentu. Pri čemer verjamem, da bo našel dovolj (petičnih) kupcev, ki ga bodo želeli imeti, zaradi česar bi lahko postal brez težav naslednji Audijev prodajni hit. Verjetno tudi zaradi tega, ker je lahko sredi natrpanega mestnega vrveža (navkljub manjšim meram) še vedno dovolj opazen in obenem predstavlja svojevrsten simbol uspešnosti. To pa je dandanes še kako seksi, mar ne?!?

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odziven in dovolj prožen 1.4-litrski turbobencinski agregat ponuja skupaj z izvrstnim 7-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom zelo prepričljivo pogonsko kombinacijo. Žal pa v celotni enačbi manjka vsaj še opcija štirikolesnega pogona, ki bi spadala k filozofiji malega Q2.
  9
 • Notranjost
  V osnovi gre za skorajšnjo popolno preslikavo notranje arhitekture kozmetično prenovljenega A3, ki je dodatno ozaljšana z unikatno LED ambientalno osvetlitvijo (dekorativne obloge). Fantastična ergonomija voznikovega prostora, zadovoljivo izkoriščen prostor na zadnji klopi ter dokaj prostoren prtljažni prostor (405 l).
  9
 • Opremljenost
  Navkljub izdatnemu doplačilu za dodatno opremo, pri kateri bi si lahko privoščili marsikaterega konkurenčnega križanca manj premijskega renomeja, pa je manjkalo še kar nekaj pripomočkov, ki jih nekako pričakuješ pri tako dragem vozilu.
  9
 • Vozne lastnosti
  Najmanjši Audijev križanec je lahko precej zabaven tudi med ovinki, kjer voznik nima občutka, da vozi vozilo s terenskim značajem. Dokaj togo nastavljeno podvozje (paket S-Line) ne bo povšeči voznikom, ki pri križancih prvenstveno iščejo udobje.
  9
 • Gospodarnost
  Resda imajo najnovejše modne smernice svojo težo, a vendarle je cena tokratnega testnega primerka, ob kateri si si lahko pred slabimi desetimi leti privoščil vsaj dva razreda večjega prestižnega terenca s šestvaljnim dizlom v drobovju (Volkswagen Touareg, Jeep GC, Land Rover Discovery, ipd.), le preveč brutalna.
  5
 • Zmogljivost
  150 »žrebcev« je dovolj živahnih, da se vozniku kolikor toliko spodobno opremljenega malega Audija ne bo potrebno sramovati že pri prvem semaforskem hitrostnem tekmovanju.
  9
 • Sklep
  V čedalje bolj rastočem segmentu malih križancev, kjer kraljujejo Juke, Captur, Vitara, in podobni, predstavlja ravno Audijev Q2 pionirja med predstavniki premijskih ponudnikov. S čimer je vrgel rokavico najbližji konkurenci, na kateri se bleščita trikraka zvezda ter modro-beli propeler.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 31.540
cena testnega vozila (€) 51.104
dolžina × širina × višina (mm) 4.191 x 1.794 x 1.508
dovoljena masa vozila (kg) 1.840
emisija CO2 (g/km) 125
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.395
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.355
medosna razdalja (mm) 2.601
menjalnik/pogon 7-stopenjski S-Tronic / dvokolesni
največja hitrost (km/h) 212
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 5.000-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
pnevmatike 235/40 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,5/4,9/5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 8,5
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 405-1.050
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5x80,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Začetnik trenda"


5 leta 4 meseci nazaj

Tisti, ki da za tole spako 50 jurjev, je zrel za malce daljši “oddih” na zaprtem oddelku psihiatrije.

Bucko99
5 leta 4 meseci nazaj

Zakaj ?

pleomax
5 leta 4 meseci nazaj

Ker je to avtu v stilu renault capturja,ki je malo povečan in višje nastavljen clio. 50 jurjev za to? Da bi bil q5,bi še rekel…

5 leta 4 meseci nazaj

Bingo.

Polo78
5 leta 4 meseci nazaj

Cena je itak audijevsko pretirana, za 30k eur ga tudi jaz niti povoham ne (sploh pa ne z 1.4 tsi motorjem). Komur pa je še vedno tak avto všeč ter ne bo hotel dati toliko denarja in mu tudi niso toliko pomembni “olimpijski krogi”, bo počakal na T-roca, ki bo pod kožo enak temu Q2, kvaliteta bo verjetno precej podobna, le da bo dosti cenejši.

Firediver
5 leta 4 meseci nazaj

Smo zgešili bistvo..Tukaj ni dileme “kaj dobim za ta denar?” ampak “pod 30.000€ ne kupim avta!”

robertos_664
5 leta 4 meseci nazaj

Za ta denar dobim ful opremljeno Mazdo CX3 plus ostane mi za Mazdo 6.. 🙂

pleomax
5 leta 4 meseci nazaj

Po videnem sem skoraj 100%,da kak večji peugeot 3008 za veliko manjši denar ponuja bolj kakovostno notranjost,ker ta izgoed notranjosti je kot iz neke ibize s temi okroglimi zračniki,ki bi res lahko lepše izgledali glede na to,da bi audi naj bil nek premium…opažam,da res praktično ločnic med premium in ljudskimi avtomobili ni ali pa ponujajo slednji celo kaj boljšega…očitno je res značka samo še tista,ki dela razlike,ker včasih so bile razlike med premium in ljudskimi že na pogled in kakovosti notranjosti.

MareA
5 leta 2 meseci nazaj

Točno tako! Na avtomobilskem sejmu v Lj sem bil ravno najbolj razočaran nad kakovostjo Q5 (ne Q2 in ne Q3). Razstavljen model je stal po ceniku dobrih 50k EUR, oprema in notranjost pa neverjetno plebejski. In ravno zatem sem se usedel v 3008. In pol sem moral še 1x pogledat v značko, kdo je sedaj audi?

 
Huligan s kravato
Za Američane in Kitajce