Poraba 6,7 l/100km Največja hitrost 171 km/h Cena 25.850 (21.748 z upoštevanim popustom) eur
Plusi
 • prostorna notranjost
 • odlagalna mesta
 • motorna prožnost pod 2.000 vrtljaji
 • izboljšane vozne lastnosti
 • panoramska streha Modutop
Minusi
 • delovanje sistema za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu
 • brez LED žarometov v ponudbi
 • težka prtljažna vrata
 • sredinska konzola med sedeži ob doplačilu
 • cena brez popustov

Citroënov potniški dostavnik Berlingo že 23 let nagovarja vse tiste mlade družine, ki potrebujejo dovolj prostorno novo vozilo, a ne želijo razbiti prav vseh varčevalnih pujskov. Pri tem s svojimi uporabnimi rešitvami daleč najbolj navdušuje otročad na zadnjih sedežih, saj jih nehote spominja na igralni kotiček na štirih kolesih. A po novem bi lahko v njem doživel manjši šok tudi kakšen nejeverni očka, ki se je do sedaj v širokem loku izogibal Citroënove »gajbice«, saj bi znal za njegovim volanom presenečeno spoznavati, da še zdaleč ni takšen, kot si je predstavljal.

Magična kocka

Citroënov Berlingo sicer velja – poleg Peugeotovega tehničnega dvojčka – za pionirja segmenta potniških dostavnikov, s katerim so želeli ponuditi večjim družinam, športno aktivnim navdušencem ter petčlanskim (oziroma sedem, glede na različico) glasbenim skupinam enega najbolj racionalnih avtomobilov. In četudi nikdar ni predstavljal kakšnega posebnega oblikovnega presežka, je vedno našel dovolj kupcev, ki jim je bilo prav malo mar, da je bil videti, kot da je ušel z bližnjega gradbišča. In ne le to! Berlingo je navkljub svojemu obrtniškemu izgledu v tem času našel več kot 1,5 milijona kupcev ter postal eno najbolj zaželenih Citroënovih vozil. Noro!

CITROEN BERLINGO 02Tretja generacija priljubljenega modela, ki je nastala vzporedno s povezanima Peugeotom (Rifter) ter Oplom Combo Life, je sicer tokrat pridobila nekaj mikavnejšega zunanjega lišpa, zaradi katerega je postala vsaj za odtenek bolj srčkana. Za ta rang vozil, da se razumemo! Novi Berlingo se tako ponaša z nekaterimi novodobnimi Citroënovimi elementi, kjer ne manjkajo niti razvpite zaščite Airbumpi, ki naj bi ščitile karoserijo pred manjšimi poškodbami, niti prepoznaven dvonivojski svetlobni podpis.

Za razliko od »bratskega« Rifterja novi Berlingo sicer ne stavi vsega zgolj na stilske zapovedi športno terenskih vozil (razen pri opcijskem paketu XTR), a vseeno deluje izjemno sveže ter modno. Še posebej ob kakšnih živahnejših barvnih detajlih na karoseriji, ki ga spremenijo v eno bolj igrivih »kapel’c« v ponudbi. Če ne verjamete, ga postavite poleg kakšnega Caddyja – pa četudi se slednji ponaša z … vijoličastimi platišči!

Ne le kot jajce jajcu

CITROEN BERLINGO 14A če je najnovejši PSA trojček potniških »gajbic« na zunaj oblikovno dovolj samosvoj, da se jih da razlikovati že na daleč, pa so si znotraj precej bolj podobni, kot si to upajo priznati njihovi prodajni svetovalci. Kar pa v teh časih optimiziranih proizvodnih procesov niti ni tolikšno presenečenje! Omenjeni trojček si deli veliko večino notranjih elementov (npr. osrednji zaslon infozabavnega sistema, upravljala klimatske naprave, ipd.), pri čemer pa je vseeno možno najti določene razlike.

Slednje so še najbolj vidne pri volanskem obroču (pri Peugeotovem i-Cockpitu je skoraj »dirkaško« majhen), posameznih stikalih (npr. za vklop luči pri Oplu) ter seveda pri barvnih kombinacijah sedežnega oblazinjenja in armaturne plošče. In ravno pri tem so Citroënovi notranji dekoraterji pokazali še največ jaj … pardon … poguma, saj zna v kakšnem prej omenjenem paketu XTR, ki med drugim prinaša posamezne detajle v oranžnem in zelenem, prinesti precej več topline v kabino. Za dodatno dozo radosti poskrbi še steklena panoramska streha MODUTOP s prosojno polico, ki se ponoči sveti s prijetno nežno ambientalno osvetlitvijo. Otroci bodo navdušeni, vam povem! Starši pa ob pametni domislici z zadrgo pokritih ISOFIX pritrdišč, zaradi česar krušne drobtine, bonbončki M&M ter miniaturne igračke iz Kinder jajčk ne bodo padali skozi špranjo za sedeže, kar bo precej olajšalo čiščenje.

CITROEN BERLINGO 35Vse ostalo je znano že iz Peugeotovega športno uporabnejšega dvojčka, saj se ob izjemno dobrodušno odmerjenem prtljažnem prostoru, prilagodljivi drugi sedežni vrsti ter brezštevilnih odlagalnih mestih, kamor lahko spravite za kar 186 litrov drobnarij, izkaže za idealno evakuacijsko vozilo. Ob takšnih in drugačnih pobegih.

Morebitne pomanjkljivosti? Četudi od plastike v tem avtomobilskem segmentu ne smemo pričakovati prav nobenih  žlahtnejših občutkov, bi lahko le malce manj škripala v mrazu. Obenem bi lahko bila prtljažna vrata nežnim ročicam prijaznejša, a k sreči se delna rešitev najde v dvižnem zadnjem steklu (nalaganje lažjih kosov prtljage).

Košara jajc

V duhu nekdanjih Citroënovih vozil, v katerih se med vožnjo po razdrapani cesti niso smela streti jajca v košari (pa ne tista čokoladna v oranžno belem zavoju), tudi novi Berlingo povsem sledi omenjeni filozofiji francoskega proizvajalca. Podvozje, pri katerem gre sicer za kombinacijo novejše koncernske  platforme EMP2 (spredaj) ter starejše RG5 (zadaj), se namreč izkaže za opazno bolj uravnoteženo kot pri predhodniku, kar sem spoznaval že pri Peugeotovem tehničnem dvojčku. Tako se lahko pohvali z izboljšano lego na cestišču ter nenazadnje tudi z udobnejšim vzmetenjem. Okej, resda je še vedno nekaj prostora za izboljšave, saj zna biti pri praznem vozilu zadek toliko poskakujoč kot dama v salonarjih sredi plundrastega pločnika. In že zaradi tega je manj prepričljiv kot bližnji rival z Volkswagnovim logotipom na maski. Volanski mehanizem je hkrati opazno komunikativnejši kot pri predhodniku, a je v skrajnih legah še vedno pretežaški, zaradi česar ne zmore ponuditi kakšne omembe vredne vozniške ekstaze med hitrejšo vožnjo.

CITROEN BERLINGO 24S srednje krepkim 1,5-litrskim dizlom pod motornim pokrovom, ki sem ga spoznaval že pri Rifterju, se bo košara (ali, če želite, paleta) jajc sicer prevažala dovolj suvereno. Vseeno pa naj tisti vozniki, ki se znajdejo večkrat na avtocesti, raje pogledujejo k močnejši opciji s 130 KM, če ne želijo čisto vsakič napenjati vseh možnih mišic na desni nogi, da bi lahko na klancu čez Rebrnice prehiteli umazano beli dostavnik z vzhodnoevropskimi registrskimi tablicami. Ter obenem pogledujejo še k opciji 8-stopenjskega avtomatskega menjalnika, ki poskrbi še za več udobja in vozniške nirvane.

Za razliko od nedavno testiranega Peugeotovega dvojčka, se je Berlingo tokrat lahko pohvalil s sistemom Advanced Grip Control s funkcijo počasnega spusta po klancu, ki prilagaja karakteristike medkolesne elektronike na spolzkih podlagah (načini: standardni, sneg, teren, pesek, ESP OFF). Solidno delujoče pomagalo še kako pride prav na kakšnem zasneženem cestišču, kjer se pošteno pozna izboljšana trakcija.

Berlingo naj bo!

CITROEN BERLINGO 09Ali bo Citroënov Berlingo tudi v naslednjih 23 letih tako uspešno nagovarjal racionalne družine, ki iščejo čim več uporabnega notranjega volumna za plačan evro, kot jih je do sedaj, verjetno ne ve prav nihče. A vendarle že nova generacija dodobra dokazuje, da je na dokaj dobri poti, saj še vedno predstavlja eno najbolj uporabnih družinskih vozil na tržišču (prostornost, modularnost, konkurenčna cena). Nenazadnje tudi zato, ker se lahko končno (!) pohvali tudi s tem, da za volanom niti slučajno ne ponuja več toliko obrtniško dostavniških občutkov, kot jih je nekdaj.

In verjetno bi znal marsikoga prepričati že zgolj in samo s tem, da izvablja toliko veselja in nasmehov na lica zadaj sedečih otročajem, kot le malokateri novodobni »fensi« križanec. Pravi jajček presenečenja na kolesih, vam povem!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinaciji (presenetljivo) zvočno decentnega 1,5-litrskega turbodizla, v katerem brca malenkost več kot 100 žrebcev, ter dovolj natančnega 5-stopenjskega menjalnika res ni moč očitati prav nič resnejšega. A je vseeno potrebno priznati, da je močnejša dizelska opcija (130 KM), ki je lahko sparjena tudi z menjalno avtomatiko, precej bolj optimalna.
  7
 • Notranjost
  Notranja arhitektura je v veliki meri enaka kot pri ostali »žlahti« (Rifter, Combo), a je lahko zaradi živahnejših barvnih kombinacij daleč najbolj igriva in živahna izmed vseh. Izjemna notranja prostornost (prtljažnik!), pri čemer lahko v odlagalna mesta spravite toliko drobnarij kot v celoten prtljažnik Citroena C1 (186 l)!
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket Shine ponuja tudi nekatere dokaj nadstandardne kose opreme (panoramska streha Modutop ter projicirni zaslon), a je še vedno potrebno doplačati za npr. zadenjsko kamero ter DAB. In kje za vraga so LED žarometi?
  8
 • Vozne lastnosti
  Kdor išče pri Berlingu ultimativno vozniško zabavo, jo bo našel šele tedaj, ko bo mularija odrasla, Citroenov praktični družinski avtomobil pa bo zamenjalo … karkoli. Okej, vseeno se lahko novi Berlingo pohvali z izboljšanimi voznimi lastnostmi napram predhodniku (boljše požiranje neravnin), a je še vedno dovolj prostora za izboljšave (npr. komunikativnejši volanski mehanizem).
  7
 • Gospodarnost
  Berlingo že od nekdaj ponuja precej avtomobila za plačan evro, a je vseeno potrebno biti malce previden pri iskanju akcijskih ponudb.
  8
 • Zmogljivost
  100-»konjska« konjenica, ki se skriva pod motornim pokrovom, zna kaj hitro pokazati svoje meje že na bližnjem avtocestnem klancu, zaradi česar se boste pričeli sami od sebe spraševati, zakaj niste dodali še 1.700 evrov za močnejšo (ter optimalnejšo) motorizacijo.
  6
 • Sklep
  Citroënov potniški dostavnik Berlingo ki je nastal vzporedno s sorodnikoma z Oplovim ter Peugeotovim emblemom, velja za najbolj srčkano izbiro med omenjeno trojico, zaradi česar bi znal postati največji ljubljenec otroških src.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.850
cena testnega vozila (€) 25.850 (21.748 z upoštevanim popustom)
dolžina × širina × višina (mm) 4.403 x 1.848 x 1.921
dovoljena masa vozila (kg) 2.250
emisija CO2 (g/km) 114
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.499
masa praznega vozila (kg) 1.482
medosna razdalja (mm) 2.785
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 171
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 75/102 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 20.950
pnevmatike 205/60 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,8/4,0/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 12,3
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 775-2.126
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 75 x 84,8
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Jajček presenečenja"


Gosic
5 meseci 29 dni nazaj

Meni je prav hecno, da v nek lahko tudi delovni avto vsadijo 1.2 tricilinderski mlinček. In to je to.

chad
5 meseci 29 dni nazaj

Pejt enga zapeljat ta teden, boš presenečen. Jaz sem bil tudi, ko sem zadnjič dobil nadomestni avto s tako mašino (1.2 110 km aut.). Sigurno pa niso te mašine mišljene za 700kkm, saj tudi avto v bistvu ni.

Gosic
5 meseci 26 dni nazaj

Imamo doma tak motor in mi je noro, da bi ga imel v avtu, kateri ima nosilnost 680 kg če se ne motim.

meganer
5 meseci 26 dni nazaj

Ne dvomim, da je “prešvoh” za normalnega uporabnika. Počakajmo, da mojo meli mlinčki 200000km + ….

 
Samo z dizlom
Kdo bi si mislil?