Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 170 km/h Cena 25.030 (21.777,30 ob nakupu s Peugeot financiranjem) eur
Plusi
 • prilagodljiva in prostorna notranjost
 • bogastvo odlagalnih mest
 • uporabna stranska drsna vrata
 • zadnje dvižno steklo
 • opazno izboljšane vozne lastnosti napram predhodniku
 • solidna poraba goriva
Minusi
 • cena testnega vozila (brez popustov)
 • neprepričljivo delovanje sistema za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu
 • brez LED žarometov v ponudbi
 • težaška prtljažna vrata
 • resolucija zadenjske kamera
 • nezadovoljiva bočna opora sedežev

V teh športno uporabnih časih smo skorajda prišli že tako daleč, da avtomobilski proizvajalci ne bodo mogli več homologirati avtomobila, če ne bo vsaj malce spominjal na modnega križanca. In to v prav vsakem avtomobilskem razredu! Tovrstnemu trendu se pridružuje tudi francoski Peugeot, pri katerem so celo njihov najnovejši potniški dostavnik, ki po novem sliši na ime Rifter, okrancljali v avanturistično-treking opravo. Hja, avtomobilski proizvajalci očitno čedalje bolj prodajajo idejo in življenjski stil, ne pa sam avtomobil!

Bivši Partner

Okej, ideja, da je tudi potniški dostavnik videti malce bolj terensko pripraven, ni povsem nova. Spomnite se zgolj na modele, ko so Citroen Berlingo XTR, Fiat Doblo Trekking, Dacia Dokker Stepway ter Volkswagen Caddy Alltrack. Nenazadnje so imeli prostočasno različico tovrstnega vozila tudi že pri znamki Peugeot in sicer Partnerja Tepee z oznako »Outdoor«. Pri čemer se je slednji lahko ponašal celo s 4×4 pogonom!

PEUGEOT RIFTER 03Ker so takšne in drugačne interpretacije na temo športno uporabnih križancev med ljudstvom čedalje bolj popularne, nikakor ne čudi, da so se pri Peugeotu odločili, da bo nova generacija njihove potniške izpeljanke obrtniške »kapel’ce« po novem odeta zgolj in samo še v pustolovsko SUV preobleko. Novi Rifter (ime so sicer namenili zgolj potniški verziji) je tako povzel nekatere stilske zapovedi športnih terenskih vozil, kar pomeni, da se ponaša z zaščitnimi obrobami okrog karoserije, večjimi platišči ter višjo oddaljenostjo od tal (18 cm). Na zunaj pa je moč uzreti še nekatere novodobne Peugeotove oblikovne elemente, ki smo jih videli že pri nekaterih njihovih novejših modelih – nenazadnje tudi pri zadnjih lučeh, ki se ponašajo s prepoznavnim svetlobnim podpisom v obliki treh levjih krempljev.

A pozor! Komur tovrstno treking lišpanje ni povšeči, naj se raje ogne Peugeotovega salona, saj povsem običajne različice ne ponujajo več. Obišče lahko kar bližnje sorodstvo pri Citroënu (Berlingo) in Oplu (Combo Life), s katerima si sicer Rifter deli tehnično zasnovo. Nenazadnje prav vsi slonijo na že znani (a rahlo prilagojeni) koncernski platformi EMP2, zaradi katere naj bi vozniku ponujali precej manj dostavniških občutkov. Oziroma podobne tistim, kot jih omogočata že nekaj časa rivala s Fordovo (Tourneo Connect) ter Volkswagnovo (Caddy) značko.

Napredek

Vozniški puristi za volanom novega Rifterja ne bodo ravno doživljali posebnih užitkov, a je vseeno le potrebno priznati, da je vozniško opazno bolj prepričljiv od svojega predhodnika. Tako je volanski mehanizem natančnejši in neposrednejši, podvozje pa bolj uravnoteženo, pri čemer se lahko pohvali z dovolj suverenim in mehkobnim požiranjem neravnin. Pohvalno!

Zaradi dobrodušneje odmerjenega odmika od tal ga je moč pognati tudi po kakšnem malce bolj razdrapanem kolovozu, kjer bi prišel še kako prav opcijski (500 evrov) sistem Advanced Grip Control s funkcijo počasnega spusta po klancu. Slednji pripomoček prilagaja karakteristike medkolesne elektronike na spolzkih podlagah (načini: standardni, sneg, teren, pesek, ESP OFF) ter olajša vožnjo po strmini, vendar pa sem ga pri tokratni testni »muli« zaman iskal. Zgolj kot zanimivost – kasneje naj bi bila na voljo tudi opcija s 4×4 pogonom, za katero bo (tako kot že v preteklosti) poskrbelo partnersko podjetje Dangel.

PEUGEOT RIFTER 09V teh zmedenih časih, ko postajajo dizelski agregati v evropskih mestih tolikanj zaželeni kot Rifterji med pravovernimi drifterji, pa v tem avtomobilskem razredu še vedno predstavljajo glavnino ponudbe. Zatorej je tudi pri tokratnem primerku za pogon skrbela sodobna 1,5-litrska HDI motorizacija, v kateri je rezgetalo malce več kot 100 »bretoncev«, sparjena z dovolj natančnim 5-stopenjskim menjalnikom. V praksi srednje krepka turbodizelska opcija v ponudbi res ne ponuja kakšnih pretiranih presežkov, saj je potrebno že na kakšnem blagem avtocestnem klancu pretakniti prestavo nižje. A bo povsem zadovoljila povprečnega voznika tovrstnega nadomestka družinskega enoprostorca, ki bo ugotavljal, da je dovolj delavoljen že pri nizkih vrtljajih (najvišja navorska vrednost 250 Nm že pri 1.750 vrtl/min), hkrati pa je zelo prijeten med kakšnimi mestnimi križarjenji.

Nenazadnje se lahko kljub zračnemu uporu, kakršnega se ne bi sramovala niti Ikeina komoda, pohvali tudi z dovolj solidno porabo goriva, ki na tokratnem testu ni presegla 6,5 l/100km.

Glavni aduti

PEUGEOT RIFTER 17

Glavni adut tovrstnih potniških dostavnikov, ki veljajo za cenovno ugodnejšo alternativo oblikovno mikavnejšim ter vozno vljudnejšim enoprostorcem, pa se skriva v njihovi notranjosti, kjer pa je vseeno potrebno vzeti v zakup nekatere kompromise. Po pričakovanjih se tako lahko tudi novi Rifter pohvali z izjemnim bogastvom notranjega prostora (neizmerno število notranjih odlagališč ter predalov), prilagodljivimi rešitvami (npr. v prtljažnem prostoru) ter nenazadnje tudi z drsnimi vrati, ki se še kako izkažejo na kakšnem ozkem parkirišču. Spomnite se zgolj na svoje pamže, ki jih morate nenehno opozarjati, da ne udarjajo z zadnjimi vrati po bližnje parkiranih jeklenih lepotcih.

Da o praznini v prtljažniku, ki lahko ob podiranju vseh možnih sedežev naraste na izjemnih 3.000 litrov (do strehe), niti ne govorim! Pri čemer ima francoski proizvajalec v ponudbi še 35 cm daljšo verzijo L2, kamor lahko stlačite še več športnih rekvizitov, otroške opreme ter – če želite – palet piva za novoletno službeno zabavo. Dodaten plus predstavlja dvižno steklo v zadnjih (precej težkih) vratih, kar precej olajša nalaganje manjših predmetov v prtljažnik.

PEUGEOT RIFTER 22Peugeotovci so hkrati poskrbeli, da se za volanom novega Rifterja ne boste več počutili kot uslužbenec telekomunikacijskega operaterja na terenu, saj znotraj ne ponuja več toliko obrtniških občutkov kot nekdaj. Notranji interier z že poznanim Peugeotovim i-Cockpitom je tako dodobra posodobljen, v njem pa še vedno kraljuje obilica trde plastike. Hja, če želite elegantnejše okolje, bo pač potrebno pogledati k imenitnejšim ter dražjim primerkom znotraj njihove hiše (npr. 5008). A se vseeno odkupi z obiljem odlagališč, kjer se vam lahko kaj hitro dogodi, da boste povsem pozabili, kam ste spravili ključe vašega stanovanja, darilce za ženin rojstni dan ter prisrčnico z najljubšo žganico.

In če se že boste odločali za osnovno verzijo (Active), nikar ne spreglejte opcije boljšega info-zabavnega sistema z 8-palčnim zaslonom na dotik ter povezavo Mirror Screen (600 evrov ), saj osnovni sistem deluje (milo rečeno) precej ubogo. Le zadenjski kameri se lahko mirno odpoveste, saj je slika izjemno slaba.

Tržna niša

PEUGEOT RIFTER 02V športno uporabnih časih, ko so klasičnim enoprostorcem že skoraj šteti dnevi (spomnite se zgolj na novi Peugeot 5008), se zdi, da bi lahko postali potniški dostavniki še bolj zaželeni med ljudstvom. V njih namreč najdejo športno aktivne družine, ki ne želijo ravno bankrotirati, najbolj prikladno prevozno sredstvo. Še posebej zaradi tega, ker nove generacije tovrstnih modelov čedalje manj ponujajo asociacije na obrtniške »kapel’ce«. Pohvalno! In če povsem odmislim ceno testnega Rifterja, ki tokrat ni bila med najnežnejšimi (a se jo da z drugačno konfiguracijo precej zmanjšati), obenem veljajo tudi za dokaj racionalen in družinskemu proračunu še prijazen nakup.

Pri tem ponujajo pri Peugeotu z novim Rifterjem tudi rahlo esenco trendovskih športno avanturističnih križancev, kar pa tudi nekaj šteje.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Srednje močan 1,5-litrski HDi agregat v ponudbi, ki razvije dobrih 100 konjev največje moči, bo zadovoljil zgolj tiste najbolj umirjene voznike, ki se s polno naloženim Rifterjem ne bodo vsakodnevno preganjali po avtocestah. Prav nič pa ne bi bilo narobe, če bi menjalniku dodali še šesto prestavo.
  7
 • Notranjost
  Športno aktivna petčlanska družina s hišnim ljubljenčkom, ki na počitnice tovori pol oddelka športne trgovine, se nad prostornostjo nikakor ne bi smela pritoževati. Notranja arhitektura (i-Cockpit) je po novem precej bližja trendovskim križancem kot obrtniškim dostavnikom.
  8
 • Opremljenost
  Kdor išče v Rifterju primerno družinsko vozilo, naj pogleduje zgolj k bogateje opremljenim različicam (npr. Allure), saj je osnovna le malce preveč špartanska. Žal pa boste v ponudbi zaman našli LED žaromete.
  7
 • Vozne lastnosti
  Na cesti se lahko novi Rifter pohvali z opazno izboljšanimi voznimi lastnostmi napram predhodniku, kar se še najbolj pozna pri (komunikativnejšem) volanskem mehanizmu A še vedno ne dosega prav vseh tistih standardov, ki sta jih že pred časom postavila Caddy in Tourneo.
  8
 • Gospodarnost
  Četudi spadajo tovrstni potniški dostavniki med ene najbolj racionalnih družinskih vozil, pa pri ceni tokrat testiranega primerka tega ne moremo trditi. K sreči obstajajo dokaj dobrodušno odmerjeni popusti, ki vsaj malce ublažijo končno ceno.
  7
 • Zmogljivost
  Glede na to, da je Peugeotov Rifter prvenstveno namenjen prevozu večje količine prtljage in potnikov, bi bilo morda le bolj pametno pogledovati k močnejši (ter 1.700 evrov dražji) motorizaciji, ki se ponaša s 130 konji največje moči.
  6
 • Sklep
  Nova generacija Peugeotovega predstavnika potniškega dostavnika dokazuje, da so že davno minili tisti časi, ko se je v tovrstnih vozilih bolje počutila prtljaga kot pa sami potniki.
  7.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 18.250
cena testnega vozila (€) 25.030 (21.777,30 ob nakupu s Peugeot financiranjem)
dolžina × širina × višina (mm) 4.403 x 1.848 x 1.879
dovoljena masa vozila (kg) 2.100
emisija CO2 (g/km) 113
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5 (100.000 km)/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.499
masa praznega vozila (kg) 1.424
medosna razdalja (mm) 2.785
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni / spredaj
največja hitrost (km/h) 170
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 75/102 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
osnovna cena vozila (€) 20.550
pnevmatike 215/65 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,8/4,0/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 12,5
prostornina posode za gorivo (l) 51
prostornina prtljažnika (l) 775-1.414 (3.000)
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 75 x 84,8
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Športno uporaben dostavnik"


2 leta 9 meseci nazaj

Od danes naprej v moji garaži, prtljažna vrata so res težaška :), da o ostalih minusih ne govorimo :). Prosim ne mi primerjat tega vozila z kangujem. Tisti, ki vas moti cena, se prej pozanimajte, koliko dejansko stane avto in boste hitro uvideli, da takšen caddy nanese 25k + EUR z vsemi popusti, Rifter pa se z zelo dobro opremo začne pri 19k.

jony
3 leta 13 dni nazaj

Jst sm ga čakal. Ko sem zvedel, da ni mogoče dokupiti Led žarometov ali xenon sem se obrnil. Za ta denar ponuja premalo.

pskoda
3 leta 14 dni nazaj

Zdaj so že kanglice športne. Res samo še malo in bodo tudi traktorji športni

Bucko99
3 leta 13 dni nazaj

Športnost občutiš, ko dviguješ težaška prtljažna vrata 😀

frgo
3 leta 14 dni nazaj

kakšen john deere 9620 je že kar blizu tega. po ceni pa po konjih je pa definitivno superšportnik 😉

pskoda
3 leta 14 dni nazaj

Da vidmo deera proti volvotu – https://www.youtube.com/watch?v=9yHl24QynOM

frgo
3 leta 14 dni nazaj

deere je narjen bolj zato, da zahaklaš Prekmurje in ga odvlečeš na Poljsko, pa mu pri tem končna nič ne pade

chad
3 leta 13 dni nazaj

V Sloveniji ni kmeta, ki bi sploh lahko v celoti izkoristil tehnologijo traktorja na john deer nivoju. Folk si kupuje pol predobre traktorje. Potem se pa vsi bojijo, če bo kakšen senzor za tisoč eurov crknil, ker nimajo s čim servisirat.

xxl
3 leta 13 dni nazaj

Ste me nasmejali fantje, ampak, Prekmurje in Poljska pa zmagata. 🙂

meganer
3 leta 16 dni nazaj

Sam cenovno so pa tudi naredili ….. za 20 jurjev se upam iti stavit, da niti približno nebo tako prodaja kot je bila predhodnika. To je avto za delat, družine, ….. za tak denar imaš že Senika, gSenika, skoraj Turana, B clasa in serija 2 sta par jurjev dražja. Sem čakal Berlingota. Pa za tak denar naj ga majo.

frgo
3 leta 16 dni nazaj

Čakaj na tanove verzije pa boš videl, kako noro se vsi novi avti dražijo. B klasa bo po tanovem najbrž 50 jurjev.

mrtwelvetrees
3 leta 16 dni nazaj

Kaj informacij o novem Kangooju ? Vse je tiho….

3 leta 16 dni nazaj

Js sm slišal neke čudne ideje o tem. Baje da ga sploh ne bo, nadomesti ga novi Dokker.

Ivan36
3 leta 14 dni nazaj

http://www.azauto.hu — Dacia Dokker dubbed as the new Renault Kangoo in South America. je že ven na trgih.

 
Novejši, kot sem mislil
Namesto Galaxyja?