Poraba 5,9/12,8/8,5 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 29.870 eur
Plusi
 • motor
 • udobje pretikanja menjalnika
 • opremljenost
 • poraba goriva (upoštevaje paket avta)
 • prostornost spredaj
Minusi
 • pogojevanje kombinacij paketov opreme in pogonskih sklopov
 • start&stop sistem aktiven samo z vklopljenimi zavorami
 • pri počasnejši vožnji slabše udobje v vožnji (nizkopresečna kolesa)
 • prostor za glave za odrasle zadaj (panoramsko strešno okno)

Kdo bi si mislil, da se lahko prostorninsko za petino manjši motor v Renaultu v praksi izkaže boljše, kot se je večji motor samo nekaj let nazaj v Nissanu. Zadeva ni nemogoča, glavno zaslugo za to pa ima jasno tehnični napredek. Test.

Ne tako zelo dolgo nazaj sem v zapisu o Nissanu Qashqai 1.6 DIG-T nergal nad neprepričljivostjo njegovega 1,6-litrskega turbobencinarja. Danes je zgodba z 1,3-litrskim agregatom v Renaultu Kadjar bistveno boljša. Preden me kdo napade, češ da mešam jabolka in hruške, naj spomnim, da sta Kadjar in Qashqai tehnično zelo sorodna avta. Ko govorimo o Kadjaru, posredno govorimo tudi o Qashqaiju in obratno. Enako kot je predstavljal 1,6-litrski DIG-T motor s 163 »konji« še nekaj mesecev nazaj vrh bencinske ponudbe v Qasqhaiju, je enak motor, sicer pod Renaultovim imenom 1.6 TCe 165, tudi v Kadjaru predstavljal najvišjo bencinsko opcijo. No, to je, do nedavnega.

Boljši v vseh pogledih

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_17Francosko-japonska naveza zatrjuje, da je botroval upokojitvi 1,6-litrskega štirivaljnika njegov umazan izpuh. Do vpeljave strožjih zahtev standarda Euro 6d-temp je bil ta še dovolj čist, z vpeljavo slednjega pa nič več. Stanje tehnike jasno omogoča dodatno čiščenje izpuha s pomočjo vgradnje raznih filtrov, optimizacije zgorevanja v motorju ali s kombinacijo obeh. Nekaj, česar se številni izdelovalci poslužujejo v takšnih situacijah.

A francosko-japonska naveza se je v tem primeru odločila za skupen razvoj povsem novega motorja, ki so ga izpeljali v navezi z nemškim Daimlerjem. Celotne zgodbe, zakaj takšna odločitev, nam najbrž ne bodo nikoli zaupali, a sam ocenjujem, da je imel nekaj pri tem tudi to neprepričljiv nastop 1,6-litrskega štirivaljnika v omenjeni izpeljanki. Ta že sam po sebi ni uspel navdušiti velikega števila uporabnikov, namestitev dodatne izpušno-čistilne tehnike bi ga pa zelo verjetno še dodatno zadušila. Na prvo žogo zanimivo dejstvo, da je novi motor pravzaprav manjše prostornine kot predhodnik, pa glede na očitno še vedno zelo priljubljen trend pomanjševanja motorjev tudi ni spet tako zelo nepričakovan. Vseeno pod črto zelo pozitivno preseneti, da je navkljub manjši prostornini praktično v vseh pogledih boljši kot predhodnik.

Manj moči, a več navora

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_181,3-litrski motorček je pravzaprav na voljo v številnih izvedbah moči, saj z njim nadomeščajo tako 1,2-litrski turbobencinar kot tudi 1,6-litrskega. Najmočnejša med vsemi je tokrat preizkušena izpeljanka z največ 160 KM. S tem je na papirju res tri konjske moči šibkejša kot 1,6-litrski TCe, a ta manko na cesti, po zaslugi občutno boljše prožnosti, nikoli ne pride zares do izraza.

Boljši prožnosti v praksi pritrdijo tudi tehnični podatki, saj je bilo nazivnega navora prej največ 240 Nm od 2.000 vrt/min naprej, zdaj pa je tega 260 Nm in še 250 vrt/min prej. Meja 1.750 vrt/min je zaznavna tudi med vožnjo, saj je najbolj prožen ravno od te meje navzgor, močan in enakomeren vlek pa drži vse do rdečega polja. Ob tem hvalim tudi štirivaljnikovo pripravljenost zavrteti se v najvišje vrtljaje in kultiviranost njegovega teka, piko na i pa predstavlja še, upoštevajoč paket avta, sprejemljiva poraba goriva. Pod črto torej zelo simpatičen motorček, ki nekaj večjo lastno maso Kadjara vsekakor občuti, a uspe vseeno prepričati z veliko bolj energičnim in poskočnim nastopom kot predhodnik.

Le redko v ročnem načinu

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_15Testni primerek je bil opremljen z Renaultovim dvosklopkovnim sedemstopenjskim menjalnikom EDC. V vseh  doslej voženih Renaultih sem bil v povprečju zadovoljen z njihovimi EDC menjalniki. Teh je bilo zdaj že nekaj, skupno dva aktualna Clia RS, Talisman TCe 200, Espace TCe 200 in celo mali Twingo TCe 90. Podobno kot pri vseh, tudi v Kadjarju EDC zelo udobno menjava prestave. Z izjemo Espacea je možno v vseh ostalih ročno posegati v delovanje menjalnika, a sem se sam tudi v Kadjarju le izjemoma poslužil te možnosti. Med njegovo uporabo sem namreč le redko menil, da izbrana prestava ni optimalna.

Praviloma s 1.700 vrt/min ali več

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_14Inženirji so pri programiranju krmilne pameti menjalnika upoštevali zgoraj opisano točko razpoložljivosti nazivnega navora motorja. Med normalno uporabo ima namreč menjalnik nagnjenost vklopiti tisto prestavo, ki zagotavlja motorju približno 1.700 vrt/min ali več. Zgodilo se mi je celo, da sem »hrumel« pri 50 km/h skozi mesto tudi z dvema minutnima tisočakoma vrtljajev, a takšnih situacij je bilo res malo.

Zelo lahka desna noga je na drugi strani navezo menjalnik-motor prepričala, da je Kadjar TCe160 vozil z v najboljšem primeru 1.500 vrt/min. Pod to mejo, vsaj v samodejnem režimu, res ne bo šlo. Z ročnim vmešavanjem je možno to mejo spustiti do najmanj okoli 1.200 vrt/min, pod njo pa bo tudi v ročnem načinu elektronika velevala izbiro prestave nižje.

Oropan fizičnih tipk in gumbov

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_13V Kadjaru ni bil nov samo motor, ampak tudi del njegovega »ovoja«. Testni avtomobil je bil namreč že osvežen, kar mu je prineslo, kot smo zapisali že ob slovensko predstavitvi modela, več novosti v kabini kot zunaj nje.

Medtem ko se mi o slednjih ne zdi smiselno izgubljati besed, bi raje povedal nekaj več o nadgradnji notranjosti. Tam ob drugih malenkostih najbolj izstopa preoblikovan vmesnik osrednjega večopravilnega sistema ter stikala klimatske naprave. Slednja so na pogled, vsaj meni, bolj simpatična, z jasno čitljivimi simboli in napisi ter pregledno zastavljena.

Zatakne se z večopravilno enoto nad njimi. To so z osvežitvijo modela »oropali« vseh fizičnih tipk, gumbov in stikal. Ja, tudi za uravnavanje glasnosti in vklop/izklop sistema so tam zdaj le še tri narisane »tipke«. K sreči ostaja za volanskim obročem še naprej nameščena obvolanska ročica s fizičnimi tipkami in gumbom, saj centriranje »narisanih« tipk res moti.

Nepotrebno trdo

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_23Preizkušeni primerek se je ponašal z najbogatejšim paketom opreme Black Edition. Čeprav se bo ta povprečnemu Janezu zelo verjetno zdel na slikah in v katalogu sila privlačen in všečen, se ob njem sam spet sprašujem po smislu primaknjenih 19-palčnih koles. Kot sem že ugotavljal v Qashqaiju, je udobje v vožnji z normalnimi (recimo 17-palčnimi) kolesi na pričakovani ravni, z namestitivjo 19-palčne opcije pa je stresanje avta, predvsem na razdrapanih podlagi ali pri počasni vožnji, nepotrebno izdatno.

Že vrabci na strehi čivkajo, …

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_35… da imam raje bencinarje kot dizle. Podobno vidim tudi več smisla v navadnih osebnih avtih, kot so limuzine ali karavani, kot v cestnih terencih. Kljub temu se mi zdi, da je v slednjih dizel bolj smiselna izbira. V povprečju slabša aerodinamika in večja lastna masa namreč v kombinaciji z učinkovitejšim dizlom manj »bolita«.

Težava sicer nastopi, ko uporabnik z avtom dela malo kilometrov in če so njegove poti pretežno kratke le nekaj kilometrov, med katerimi se dizel le redko zagreje na delovno temperaturo. Posledično njihova občutljiva tehnika na dolgi rok trpi in okvare niso redke. Za takšne primere je bencin tudi v terencih res boljša izbira. In tako pridemo nazaj do 1,3-litrskega TCe v Kadjaru.

Ne bo konec sveta

Renaut_Kadjar_13TCe_160_EDC_BE_36Ta me je v izvedbi s 160 KM pozitivno presenetil, a bi ga sam raje povezal z ročnim menjalnikom. Tu se zna pri nekaterih zatakniti, saj je v ceniku bencinski Kadjar z ročnim menjalnikom dobavljiv samo v povezavi s šibkejšim 140-»konjskim« 1.3 TCe. Sam pri tem nisem povsem prepričan, da je 160 KM res nujno potrebnih.

Navsezadnje se tovrstni avti med uporabo večinoma zanašajo na motorno prožnost, pri kateri ocenjujem, da jo je dovolj tudi v kombinaciji z motorjem stopničko pod vrhom. Za tistih dvakrat letno, ko se družina s polno naloženim avtom odpravi na dopust, pa bo moral oče pač malo potrpeti. Navsezadnje s polno naloženim avtom tudi ne more ravno dirkati, če bo pri tem »do sto«, s prikolico zataknjeno zadaj, rabil pet sekund več, pa tudi ne bo konec sveta.

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Vsekakor boljši kot 1,6-litrski predhodnik. Sam bi se v njem vseeno ognil opciji EDC menjalnika, dodatno pa tudi ni nujno, da se je treba res »stegniti« do najzmogljivejše različice. Menim, da bi za povprečnega uporabnika Kadjarja moral zadoščati tudi 140-»konjski« 1.3 TCe štirivaljnik.
  9
 • Notranjost
  Umik vseh fizičnih tipk in gumbov okoli osrednje večopravilne enote deluje na videz sicer bolj čisto, a med uporabo, vsaj mene, moti »ciljanje« s prstom za čisto vsak ukaz. Panoramsko strešno okno, enako kot v Qashqaiju, pobere nekaj dragocenih centimetrov za glave odraslih.
  8
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme Black Edition na papirju sicer vabi z založenostjo, a bi se mu sam ognil zaradi toge in za SUV-e nesmiselne 19-palčne obutve.
  9
 • Vozne lastnosti
  Za razliko od Nissana, ki stavi na neskončnostopenjski X-Tronic menjalnik, prisega Renault na dvosklopkovni EDC. Ne glede na to bi sam vseeno raje izbral ročni šeststopenjski menjalnik. Če odštejem slabo udobje v počasnejši vožnji in na razdrapanih cestah, ki je posledica 19-palčnih koles, se pelje Kadjar družinam prijetno lepo in brez vsakršnih dinamičnih ambicij.
  7
 • Gospodarnost
  Skoraj 30 evrskih tisočakov je kar veliko za družinski avto. Zaradi nesmiselnega pogojevanja najmočnejšega bencinarja z najbogatejšim paketom opreme bi se sam vsekakor poskusil zapeljati s 140-»konjsko« alternativo. Dvomim, da je za štiri tisočake slabši. Poraba goriva je paketu avta s tako zmogljivim bencinarjem primerna.
  7
 • Zmogljivost
  Vrh bencinske ponudbe nikoli ne nastopi s kakšno divjo eksplozivnostjo. Prej z umirjeno, a suvereno družinsko vztrajnostjo. Prožnost godi, vprašanje pa je, če tudi 140-»konjski« 1.3 TCe ne bi bil za povprečnega uporabnika ravno tako povsem dovolj.
  7
 • Sklep
  Osvežitev modela je prinesla med drugim čistejši bencinski agregat, ki je na srečo pod črto tudi v vseh pogledih boljši od predhodnika. Vsekakor motorizacija, ki jo je smiselno umestiti v potencialni nabor. Je pa res, da je 160-»konjska« različica dobavljiva samo v povezavi z dvosklopkovnim EDC-jem in najbogatejšim paketom opreme Black Edition. Predvsem zaradi tega bi se sam vsekakor ozrl po 140-»konjski« verziji 1.3 TCe-ja, saj bi moral tudi ta pokriti vse potrebe družinskih potepov, zraven pa je za družinski proračun občutno bolj smiselna izbira.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 28.290
cena testnega vozila (€) 29.870
dolžina × širina × višina (mm) 4.449 × 1.836 × 1.604
dovoljena masa vozila (kg) 1.880
emisija CO2 (g/km) 139
gibna prostornina (cm3) 1.332
masa praznega vozila (kg) 1.407
medosna razdalja (mm) 2.647
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 117 (160) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 225/45 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9/12,8/8,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,4/5,3/6,1
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 472-1.478
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 × 81,4
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Kdo bi si mislil?"


fantom
1 leto 3 meseci nazaj

Je res potrebno testirati dolocene avtomobile v vseh raspolozljivih variantah? Meni postaja ze malce dolgocasno vse skupaj. Kljub temu da si iz financnega vidike ne morem privosciti bi bil zelo vesel testa iz prve roke kaksne eksotike.

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Hm, Kadjar je lanski sneg zame. Prej mi je bil bolj všeč. 9,9 do 100? Čudno, moj 1,6 dci 130 je imel enako. Tole verjetno težko spraviš pod 7-8 litrov. Preveč, raje imam ta motor v Cliotu ali Meganu.

pskoda
1 leto 3 meseci nazaj

Ta motor ima samo na papirju 160hp, ker teža 1400kg ni nekaj veliko

frgo
1 leto 3 meseci nazaj

V mercedesu A je ta motor čisto spodobno poskočen za svoje konje (8,2 do 100 in 225 končne)

chad
1 leto 3 meseci nazaj

misliš v meganu, zavitemu v drug celofan hahahah

xxl
1 leto 3 meseci nazaj

Seveda je, to je čisto druga oblika in teža karoserije.

mrtwelvetrees
1 leto 3 meseci nazaj

Super motorček. To pa da je ta motor 160KM samo za auto. menjalnikom je pa čista marketinška poteza.

 
Jajček presenečenja
Hostar