Poraba 4,9/10,2/6,8 l/100km Največja hitrost 181 km/h Cena 27.090 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.000 €) eur
Plusi
 • eden redkih s štirikolesnim pogonom v tem razredu
 • prožnost motorja nad 1.500 vrt/min
 • električno gretje prednjega stekla
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • poraba goriva
 • prilagodljivost prtljažnika
 • prostorska zadostnost na zadnji klopi
Minusi
 • AWD samo v povezavi z najmočnejšim dizlom
 • motorno bobnenje pod 1.500 vrt/min
 • potrebuje več vzdolžnega prostora za avtom (odpiranje prtljažnih vrat vstran)
 • občasna odzivnost sistema Sync 3
 • prtljažna vrata nimajo notranjega oprijemka za čisto zapiranje
 • presvetel prikaz vzvratne kamere ponoči

V času, ko dizlu strmo pada priljubljenost v razredu malih avtomobilov, preseneča Fordovo pogojevanje. Mali EcoSport je namreč možno dobiti z vsekolesnim pogonom le v kombinaciji z dizlom. Test.

Medtem ko je velika večina srednje velikih cestnih terencev dobavljiva s štirikolesnim pogonom, je tovrstna pogonska opcija bistveno bolj redka v razredu malih cestnih terencev in križancev. Čeprav se je razred v zadnjem letu dni močno zgostil z tekmeci, pa je med njimi kar nekaj takšnih, ki štirikolesnega pogona ne ponujajo.

Ford_EcoSport_15_EcoBlue_AWD_06Bistven prodajni argument

To pomeni, da je moč opcijo štirikolesnega pogona v EcoSportu jemati kot pomemben prodajni argument. Ob vsekolesno gnanih malih SUV-ih se tako na hitro spomnim še Oplove rahlo osivele Mokke, Mazdinega znotraj utesnjenega CX-3, Minijevega pregrešno dragega Countrymana, Suzukijeve sipatične Vitare in pa seveda Daciine prodajne uspešnice Duster. Medtem ko je pri njih štirikolesni pogon dobavljiv v kombinaciji z več motorji, je pri Fordu samo z enim. Te omejitev sama po sebi niti ne bi bila preveč problematična, a se izkaže, da vendarle je. Težavo namreč predstavlja motor, s katerim je združljiv štirikolesni pogon: 1,5-litrski EcoBlue dizel.

Kombinacija deluje, upoštevajoč pod črto prepričljiv paket pogonske motorizacije, na prvi pogled smiselno. Zaplete pa se, ko tudi Ford sam napoveduje, da bodo glavnino prodaje EcoSportov v Evropi predstavljali tisti gnani z litrskim trivaljnim EcoBoost turbobencinarjem. In kot da to še ne bi bilo dovolj, je pogon AWD vezan celo samo na najmočnejšega dizla v ponudbi. Odločitev, ob kateri se človek ne more znebiti občutka, da nekaj ne štima. A pustimo prodajno strategijo za par trenutkov ob strani in se posvetimo bistvu tokratnega preizkusa.

Prednosti, ki to niso?

Ford_EcoSport_15_EcoBlue_AWD_19Turbodizelski 1.5 EcoBlue poznamo že iz prejšnje generacije Focusa, počasi pa ga selijo tudi v modele, kot je aktualna Fiesta in celo velik in težak dostavnik Grand Tourneo Connect. V EcoSportu ga ponujajo v različicah s 100 in s 125 »konji«.

Kot sem že omenil, je šibkejša opcija izključno spredaj gnana, močnejša pa samo vsekolesno. Šeststopenjski ročni menjalnik je v primeru močnejše dobro preračunan, mehanizem njegove prestavne ročice in sinhronska drobovina menjalnika pa zagotavljajo prijetne, natančne in po potrebi hitre gibe. Motor nad 1.500 vrt/min prepriča v praktično vseh pogledih. Kultiviran tek v kombinaciji z dovolj dobro zadušenim dizelskim robotom poskrbita za prijetno vožnjo. Zmerna poraba goriva, ki se lahko ob pozorni desni nogi giblje tudi okoli petih litrov plinskega olja »na sto«, je tistim, ki nameravajo delati z njim veliko kilometrov, pomemben argument.

Dovolite pa, da na tem mestu kar takoj opozorim, da je tudi bencinski EcoSport daleč od kakšnega požrešneža, saj je bil ta celo malo pod porabo preizkušenega dizla. Pri tem, jasno, ne gre zanemariti ugodnejših poletnih temperatur v primeru bencinarja in dejstva, da je bil ta tudi samo spredaj gnan ter zaznamovan z manj voznimi izgubami skozi pogonski sklop. Tu je še nekaj deset kilogramov manjša masa vozila in … še nekaj …

Deciliter ali dva več

Ford_EcoSport_15_EcoBlue_AWD_20Malo višje sem ob motorju omenil mejo 1.500 vrt/min? Že pri 100-»konjski« Fiesti 1.0 EcoBoost sem pograjal motorno bobnenje pod 1.750 vrt/min. Pri bencinsko motoriziranem EcoSportu tega bobnenja nisem opazil, pri tokratnem dizelskem EcoSportu pa je to spet navzoče. Res je, da »samo« do 1.500 vrt/min, a je tam in moti. No, moti mene in sicer toliko, da sem motor praviloma vrtel višje v prestavah, čeprav je motorne prožnosti dovolj za veliko večino voznih okoliščin in bi tako lahko vozil tudi z nižjimi vrtljaji. Vsekakor je bila tudi zaradi tega poraba pod črto kakšen deciliter ali dva višja, kot bi bila lahko sicer.

Fordov trud

Ford_EcoSport_15_EcoBlue_AWD_28Ford se sicer trudi zadevo predstaviti v kar najlepši luči, a EcoSportov tako imenovani inteligentni vsekolesni pogon AWD tehnično gledano ni nič pretresljivo naprednega – gre za ob menjalnik primaknjeno večlamelno elektronsko krmiljeno sklopko. Ob povsem razklenjeni sklopki gre ves pogon na prednji par koles, povsem sklenjena pa prenaša do polovico pogona na zadnji kolesni par. Na podlagi voznih situacij sistem AWD zvezno spreminja stopnjo »zaprtosti« sklopke s čimer, tako Ford, gre za t.i. načrtno usmerjanje oziroma vektoriranje navora, ki ga avtomobilski svet pozna pod zvenečim nazivom »torque vectoring«. Sistem deluje povsem samodejno, nezaznavno in brez vsakršne možnosti voznikovega poseganja v njegovo delovanje. Da bodo terenski navdušenci v Fordu EcoSport AWD zaman iskali reduktor, verjetno ni treba posebej poudarjati ali pojasnjevati.

Kaj je smiselno?

Ford_EcoSport_15_EcoBlue_AWD_27Dizelsko gnan bi se moral ponašati z majhno porabo. Ta, upoštevajoč zasnovo pogona, je res zmerna, a kaj, ko se bencinski EcoSport ponaša s porabo na zelo podobni ravni. Strogo fizikalno gledano mu štirikolesni pogon zagotavlja izboljšano trakcijo in z njo omembe vreden prodajni argument in dodano vrednost. A kaj, ko bo tega, resnici na ljubo, zares izrabila le peščica uporabnikov. Če človek nima ravno vikenda na lokaciji, kamor tudi lokalna vaška zimska služba ne zaide s svojimi plugi, potem res ne vem, kje bi v takšnem avtu zares rabil vsekolesni pogon. Ko k vsemu temu prištejem še zgoraj opisano pogojevanje pogona AWD izključno samo na najmočnejšega dizla v ponudbi, je celoten paket EcoSport 1.5 EcoBlue AWD še toliko bolj vprašljiv.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Vrhunec pogonske tehnike v EcoSportu na papirju prepriča v skoraj številnih pogledih. Izjema je bobnenje pod mejo 1.500 vrt/min. Zanimivo, ker tovrstnega bobnenja v bencinskem EcoSportu ni zaznati.
  9
 • Notranjost
  Na pogled ne daje vtisa prostornega avta, a je centimetrov v njem vseeno dovolj za sočasni prevoz štirih odraslih. Nobeno presenečenje ni, da je posledično zadaj prostornejši tudi od Fieste. Osnovnemu prtljažniku dviguje uporabnost trda polica, ki jo je moč namestiti v tri položaje.
  7
 • Opremljenost
  Pogrešal sem ksenonska žarometa. Vse ostalo in še kaj povrh je testni avtomobil že imel.
  8
 • Vozne lastnosti
  Tokratni primerek je imel 16-palčna kolesa, kar je, v primerjavi s poleti voženim bencinskim EcoSportom s 17-palčnimi kolesi, blagodejno vplivalo na udobje v vožnji.
  7
 • Gospodarnost
  Najdražji pogonski sklop in najbogatejši paket opreme, skupaj s še skoraj tremi tisočaki doplačil, potisnejo ceno pošteno navzgor. Akcijski popust v znesku 1.000 evrov pri tem ne predstavlja bistvene razlike. Poraba goriva je dizelsko zmerna, a bencinski EcoSport praktično ne zaostaja.
  6
 • Zmogljivost
  Že bencinskih 125-»konj« se mi je zdelo optimalnih. Ker ima dizel navora skoraj še enkrat več kot bencinar, je kombinacija na cesti še za odtenek bolj suverena.
  7
 • Sklep
  Ne glede na teoretično nadvlado pogonskega paketa z najmočnejšim dizlom in štirikolesnim pogonom, vidim pri EcoSportu vseeno več smisla v samo spredaj gnani bencinski motorizaciji EcoBoost.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.260 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.000 €)
cena testnega vozila (€) 27.090 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.000 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.096 × 1.765 × 1.653
dovoljena masa vozila (kg) 1.900
emisija CO2 (g/km) 125
gibna prostornina (cm3) 1.499
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.445
medosna razdalja (mm) 2.519
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 181
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92 (125) pri 3.600
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750-2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,7
pnevmatike 205/60 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,9/10,2/6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1/4,6/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 11,0
prostornina posode za gorivo (l) 52
prostornina prtljažnika (l) 356 – 1.238
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 73,5 × 88,3
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Samo z dizlom"


Polo78
1 leto 1 mesec nazaj

26 jurjev za tole?! Ne hvala.

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Ta avto je oblikovno tako mimo, da bolj ne more bit.

mihaing
1 leto 1 mesec nazaj

Bolj “krš” novodbnega avtombila že dolgo nisem peljal. Ko pa človek še preveri ceno ti gre na jok in si osramočen.

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Najmočnejši dizel, AWD, najvišji paket in veliko doplačane opreme za 27k.
Meni se ne zdi tako preveč. Najbrž imam previsoko plačo.
Ampak vseeno ga ne kupim, predvsem silhueta mi deluje spačkasto (ozek in visok, kot kak azijski kombi). Oprema pa ni da ni…

dask
1 leto 1 mesec nazaj

Seveda je treba upoštevat, da je ta “najmočnejši” dizel v bistvu 1,5 litsrki mlinček s 125 konji… v kombinaciji s 4×4 to prav impresivno verjetno ni. Ne vem pa, kaj ponuja konkurenca, niti se mi ne da s tem ubadat. Zanimiv mi je bil samo naziv “najmočnejši dizel” 🙂

VW-T4
1 leto 1 mesec nazaj

Glede na povprečno plačo v sloveniji, nevem kdo si lahko sploh privošči avto nad 20.000€. Pa še to recimo napraskaš 10.000e pologa, preostanek pa lizing na 5 let. Preostala tretjina, ki prejema pa višjo plačo od povprečne, ima pa ponavadi občutno višjo in lahko posežejo tudi po dražjih zadevah…

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Ja, saj v bistvu je bil namenjen azijskim trgom, potem so ga ponudili v EU, ne preveč uspešno.

nejc1
1 leto 1 mesec nazaj

Pred prenovo ni bil uspešen, po obširni prenovi se jih je pa kar nekaj prodalo, avto je precej izboljšan in tudi precej lepši kot takrat.. Pač pravi avtek za starejše, da se visoko sedi in da se lahko zapelje čez vsak pločnik. Če je pa vreden svoje cene pa naj presodi vsak sam..

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Jah, ima veliko lepšo konkurenco in tudi cenovno ugodnejšo.

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Ima ta lepa in cenejša konkurenca tudi AWD?

ironmaiden
1 leto 1 mesec nazaj

DA:) Z boljšim AWD, pa še kakšnega “jurja” prišparaš 🙂

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

@iron maiden: In katerega konkurenta imaš v mislih?

mihaing
1 leto 1 mesec nazaj

Se delas čudnega ali si res…duster, t-rock, vitara, qusqai, kadjar, renegate, sportage,…lahko nastevam še in še pa so celo vecji rang in z vec opreme. Še sestrska Kuga je drazja samo za jurja…madona ali govorimo o dvignjeni Fiesti.

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Samo da vidim, koga mislite primerjati z štirimeterskim EcoSportom…

 
Oblikovanje, ki mu ga lahko zavidajo še Italijani
Jajček presenečenja