Poraba 10,2 l/100km Največja hitrost 202 km/h Cena 36.890 eur
Plusi
 • bogato opremljen paket za konkurenčno ceno
 • neslišen bencinski agregat
 • prostornost potniške kabine
 • samodejni menjalnik
 • zvočna izolacija potniške kabine
 • spremenljiv naklon na zadnji klopi
Minusi
 • povprečna poraba goriva
 • na seznamu dodatne opreme manjka aktivni tempomat
 • preveč stikal na volanskem obroču
 • cenovni preskok v primerjavi s prejšnjo generacijo

Bil sem presenečen in začuden, da smo v vozni park še tretjič dobili Kiinega novega športnega terenca, saj je Urban pred tem že preizkusil dodobra založeno različico z močnejšim dvolitrskim dizelskim agregatom, Peter pa razmeroma osnovno različico s šibkejšim 1,7-litrskim dizelskim agregatom. Moje začudenje ni trajalo dolgo, po pritisku na tipko za zagon motorja mi je hitro postalo jasno, v katerem grmu tiči zajec.

Korak za korakom

Stvar je sila preprosta – pred prevzemom testnega avtomobila vedno preverim motorizacijo testnega avtomobila. Mogoče kdaj ne vem, kakšen paket opreme bo imel avto, a je načeloma tudi to že vnaprej jasno. Tokrat je splet okoliščin poskrbel za nekoliko drugačen razplet. Vedel sem, da bom dobil ključe od Sportagea, a nisem vedel, kaj se bo skrivalo pod pokrovom motorja ali kakšen paket opreme ga bo krasil. To, da gre pravzaprav za najvišjo možno opremo, postane jasno vsakomur ob pogledu na zunanjost, še toliko bolj pa, ko sedeš za volan. Usnje, panoramska streha, velika osrednja večopravilna enota in s stikali zapolnjene vse odprtine so prvi indikatorji, da gre za paradnega konja v ponudbi.

Kia Sportage GT-Line 1.6 T-GDI_15Vedno pred začetkom vožnje tudi ponastavim potovalni računalnik. Kilometre postavim na ničlo, s čimer posledično izbrišem vse povezane podatke o porabi. Le tako lahko spremljam povprečno porabo na testu in vmes preklapljam med potovalnim računalnikom A in B, da v različnih načinih vožnje preverjam, koliko “popije” avtomobil. Če sem pričakoval, da bo pod pokrovom motorja nameščen najmočnejši dvolitrski dizelski agregat s 136 kilovati moči, sem se krepko zmotil. O tem me je posvarila že povprečna poraba pred ponastavitvijo – na zaslončku je pisalo 11,4 litra.

V tistem trenutku mi je postalo jasno, kam pes taco moli. In ker sta najboljši paket opreme GT-Line in 7-stopenjski samodejni menjalnik DCT na voljo samo z enim bencinskim agregatom, je bila skrivnost končno razrešena.

Tišina

Novi prisilno polnjen bencinski agregat, ki je plod lastnega razvoja koncerna Hyundai-Kia, velja za enega izmed znanilcev nove dobe: 1,6-litrski bencinski agregat T-GDI je član družine Gamma in proizvede 130 kilovatov moči ter 265 njutnmetrov navora pri 1.500-4.500 vrt./min. Z uporabo enega turbopuhala z elektronskim aktivatorjem omogoča hitrejši odziv motorja za boljšo učinkovitost. Prostorninsko manjši motor je rezultat zadnjega krčenja delovnih prostornin motorja, zato so za čim boljši izkoristek vgradili visoko energetsko učinkovito tuljavo, izboljšane pretočne izpušne kanale, verigo z manjšim trenjem in kompresijo nastavili na razmerje 10,0:1.

Kia Sportage GT-Line 1.6 T-GDI_23Z motorjem sodeluje novi 7-stopenjski dvosklopkovni samodejni menjalnik DCT, ki naj bi sčasoma zamenjal obstoječi 6-stopenjski klasični samodejni menjalnik. Dvosklopkovna enota za svoje delovanje uporablja dve suhi sklopki, kjer je na vsako montiran električno vodeni jermen za izboljšano učinkovitost in par zobnikov na vhodni gredi – eden služi za sode in drugi za lihe prestave. Kaj je posebnost take sestave? Menjalnik lahko nemudoma preskoči na katerokoli izmed sedmih prestav, odvisno od potreb voznika.

Celoten paket je usmerjen k umirjeni vožnji. Takrat bo potnike nagradil z ubranim delovanjem, brez prenosa vibracij in hrupa. V tem pogledu gre za vrhunsko uravnotežen sklop. A kljub temu, da se pod motornim pokrovom skriva kar 130 kilovatov, med športno naravnanim premagovanjem ovinkov nikdar ne dajejo občutka, da bi bili kaj pretirano živahni. Za tiste s težko nogo obstaja tudi program Sport, ki bo zakasnil prestave samodejnega menjalnika in otrdil volanski mehanizem, a se konjiči še vedno skrivajo v staji.

Ne vidim smisla

Kia Sportage GT-Line 1.6 T-GDI_4Če pogledam realno, Sportage, kljub športnemu paketu GT-Line, ni ravno dirkač. Pa naj ima pod pokrovom vgrajen katerikoli motor iz ponudbe. Njegova naloga je čim bolj udobno peljati voznika in potnike ter jih pri tem razvajati s številnimi bonbončki. Žal med njimi ni aktivnega tempomata. Zaman ga boste iskali v ceniku, saj Kia trenutno kupcem še ne nudi te možnosti.

Še vedno pa se za volanom počutiš varno, nekaj v zavesti uporabnika k temu pripomoreta tudi višji položaj za volanom in štirikolesni pogon. Še več, pri Kii so največji napredek naredili ravno v potniški kabini. Lično oblikovana armaturna plošča je obdana s kvalitetnimi materiali. Glede na zelo konkurenčno ceno ji oprostim nekaj trde plastike pod volanskim obročem.

Moram priznati, da me je Sportage ponovno pozitivno presenetil. Zunanji videz je stvar stališča, a ko si vzameš čas in pogledaš podrobno, hitro ugotoviš, da je v primerjavi s predhodnikom močno izboljšan, bistveno bolj prostoren in za volanom vsaj za nekaj odtenkov bolj zabaven. Dvig cene zna za marsikoga predstavljati težavo, še najbolj to velja za lastnike prejšnje generacije, toda Sportage je gledano v celoti izrazito boljši avtomobil. Kljub temu, da ima bencinski agregat svoje prednosti, bi osebno raje izbral dizelski motor. Zaradi bistveno manjšega navora ga je potrebno malce bolj priganjati v višje obrate, vse skupaj pa se konča pri skupni porabi. Ta se je trajanje testa zadrževala nad 10 litri, kar je enostavno preveč. Dizelsko gnani Sportage bo porabil pri podobni motorizaciji dva litra goriva manj, pri šibkejšem 1,7-litrskem agregatu pa celo 4 litre manj. To je več kot 4 evre prihranka na 100 prevoženih kilometrov. Veliko ne?

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Celotnemu pogonskemu paketu dejansko nimam česa očitati. Nov prisilno polnjen bencinski agregat je izredno uglajen in umirjen, samodejni 7-stopenjski dvosklopkovni menjalnik se odlično prilagaja vozniku, štirikolesni pogon pa poskrbi, da se Sportage dobro znajde na vsaki podlagi.
  9
 • Notranjost
  V primerjavi s predhodnikom je Sportage v mojih očeh naredil največji preskok. Ne le, da o dvomljivih materialih ni ne duha ne sluha, večina stvari deluje dobro. Kar pa je najpomembneje, za volanom se počutiš kot kralj - je udoben, prostoren in hkrati razvaja s številnimi bonbončki.
  9
 • Opremljenost
  Paket opreme GT-Line Plus prinaša najboljše, kar trenutno premorejo pri Kii. Od številnih varnostnih pomagal do usnjene potniške kabine, vetrobranskega stekla in hlajenja prednjih sedežev. Sem pa močno pogrešal aktivni tempomat, ki ga Kia nima na seznamu dodatne opreme. Škoda.
  9
 • Vozne lastnosti
  Kia se v zadnjih letih trudi izboljšati vozne lastnosti svojih vozil. Predvsem želijo izboljšati komunikativnost volana za bolj ''športno'' nastrojene voznike. Tukaj imajo še precej rezerve, je pa Sportage udoben avtomobil, ki bo zadovoljil tudi bolj dinamične voznike.
  8
 • Gospodarnost
  Sportage je v primerjavi s predhodnikom dražji, vendar ponuja izboljšave na vseh področjih. Tako opremljen in s tem motorjem je s ceno skoraj 37 tisočakov postal nedosegljiv za marsikoga, ob pogledu na konkurenco pa je od njega dejansko cenejši le Kadjar, vsi ostali s podobno motorizacijo in opremo presežejo Kiino prodajno uspešnico. Saj res, da ne pozabim: bencinski agregat je vse prej kot varčen, v umirjenem ciklu je porabil malce manj kot deset litrov, v kombinaciji avtocestne, regionalne in mestne vožnje pa je presegel deset litrov na prevoženih sto kilometrov.
  8
 • Zmogljivost
  Sportage zaradi vse dodatne opreme, samodejnega menjalnika in štirikolesnega pogona ni več med najlažjimi, zato je 130 kilovatov morda dovolj za večino voznikov, tistim bolj zahtevnim pa se bo poznal manjši navor v primerjavi z dizelskimi agregati.
  8
 • Sklep
  Kia je z novo generacijo priljubljenega športnega terenca naredila ogromen preskok naprej, seznam zamer se je bistveno skrajšal. Bogato opremljen paket bo razvajal, zatakne pa se pri bencinskem agregatu. Slednji je uglajen in tih, vendar bistveno bolj primeren za kakšen manjši Kiin model, razen če vas ne boli srce ob pogledu na potovalni računalnik, kjer bo številka težko padla pod 10 litrov.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 19.990
cena testnega vozila (€) 36.890
dolžina × širina × višina (mm) 4.480 × 1.855 × 1.645
dovoljena masa vozila (kg) 2.170
emisija CO2 (g/km) 175
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavenje) 7 (150.000 km)/7
gibna prostornina (cm3) 1.591
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.704
medosna razdalja (mm) 2.670
menjalnik/pogon samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 202
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130 (177) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 265 pri 1.500-4.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 34.390
pnevmatike 245/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 10,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,5/9,2/7,5
pospešek 0-100 km/h (s) 9,1
prostornina posode za gorivo (l) 62
prostornina prtljažnika (l) 491-1.480
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 77 x 85,44
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

25 komentarjev za "Žejno srce korejskega odličnjaka"


Ivan36
2 leta 8 meseci nazaj

Osnovna cena je le 20,000 € ! Torej je dobra cena. Pa itakvamnivšečničkarniVWBMWMB! Tukaj ste VSI PROTI a pri Partner / Berlingo VSI ZA ?! Narobe svet! Pa je uni čisti Dinozaver !!!

2 leta 8 meseci nazaj

Ivan36 se popolnoma strinjam z Vami…zgleda da so na forumih sami simpatizerji nemških VW-ja, BMWja, Audi-ja in MB-ja in lokalni “dirkači”…v glavnem se pa mi s korejci ali japonci zelo zanesljivo in brez problemov vozimo po naših cestah, oni drugi so pa na servisih ali na avtovlekah…samo da tega ne upajo povedati na glas…

Veronika.borghesi
2 leta 8 meseci nazaj

Definitivno je to prostor, kjer najdeš predvsem simpatizerje nemških VW-ja, BMWja, Audi-ja in MB-ja in lokalne “dirkače”… O dejanskem stanju pa itak pove konec dneva največ prodaja oziroma prodajne številke. To, da pije bencinar precej več od dizla, je pa itak jasno.

radar
2 leta 8 meseci nazaj

Gapiii kako vi merite porabo na vaših testih? Če jo samo odčitate iz BC je to čisto zavajanje pri rezultatih, zato bi morali zraven pripisati po BC.
Glede cene – tole ni več konkurenčna cena, sploh za bencinarja.
Lp

MareA
2 leta 8 meseci nazaj

Hmmm… avtocesta in 1500 obr/min? diesel da, bencinar pač ne. Ende. O čem je beseda… ne morem verjet. 110-120 km/h in “jadranje” na vsakem klancu? Najbolje da razpnemo še jadra, pa vžgemo sončne celice. 6,5 l povprečja na navadnih cestah z bencinskim motorjem in 1700kg težko kravo? Resnično ne vem, o čem se pogovarjamo.Kratke relacije in 8,2 l/100 km? Dajte sanjat. Morda, če je kratka relacija od vasi A do vasi B brez vmesnega semaforja. Tukaj ne gre za šimfanje dotičnega motorja. Eni enostavno premikate meje fizike na novo raven.

2 leta 8 meseci nazaj

Poraba 8,2l/100km je naša povprečna poraba s tem avtom, žena se vsak dan pelje 9km do službe, nato pa vsaj 3x dnevno v mesto po raznih opravkih ( 3 otroci…). Vozimo čisto normalno, nismo pa neki “dirkači” kot zgleda da so na teh forumih…Je pa res da je ix35 kar 250kg lažji od Sportaga, gume so ožje, ni 4×4 in tudi nima DSG menjalnika…nima pa tudi turbine, ki bi pomagala…to bodo ključne zadeve, ki pripomorejo, da ix35 porabi toliko manj. Glede na naš način vožnje in št. kilometrov, ki jih delamo pa absulutno ne bomo imeli diesela-imamo preveč slabih izkušenj ( Laguna 1.9 dci…), z DPF filtri pa je zadeva samo še slabša… ( znanec ima Golfa 1.6 TDI pa mu zaradi kratkih relacij stalno sveti lučka za zamašen filter…da bi to odpravil, je šel na VW servis, kjer so mu zamenjali software motorja, da se večkrat vklopi čiščenje filtra, sedaj pa ima porabo 8,5l/100km…pa smo na istem kot bi imel bencinca…sedaj tudi sam ve, da bi moral kupiti TSI motor…

MareA
2 leta 8 meseci nazaj

Zelo hitro vozim, da… Ravno zadnjič me je v Rožni dolini prehiteval voznik novega Santa feja, ker sem vozil 50 km/h (po omejitvah), 🙂 V mestu… Pred prehodom za pešce blizu vrtca. Ali to kaj pove o voznikih Hyundaijev? Ne. Pove pa o dotičnem vozniku. Zato prosim, brez posploševanj. Dajmo raje argumente na papir, ne pa argumentov “ne morem verjet”. Ne gre za vtikanje v izbiro diesel/bencin. Vsak ima svojo filozofijo glede na potrebe in/ali preference. Za mojo ženo bi npr. elektični ali plug-in hibrid bil najboljša izbira, pa vozi 150 KM diesela v avtu z dobrimi 1600 kg, ki v mesti pokuri nad 9L/100 km. Ne vozi hitro, le ogromno ustavljanj in pospeškov je v njeni vsakdanji vožnji. Sedaj pa malo termodinamike – Eta bencinskega motorja pač ne gre (krepko) čez 30%, pa če se postavimo na trepalnice. 1700 kg in bencinski motor enostavno ni dobra izbira, če nam je varčnost pomembna. O tem govorim. In tu ni nobene potrebe po dirkanju.

2 leta 8 meseci nazaj

Še vedno sem mnenja, da se da z normalno vožnjo, pri kateri se izkoristi velik navor, ki je na voljo že pri 1500 vrt/min voziti za povprečje tam okoli 8 l/100km. Mislim, da je problem večje porabe v tem, da vozniki še vedno ne dojamejo, da se lahko s turbo-bencincem vozi podobno kot s turbo-dieselom, in, da ga ni potrebno za vsako pospeševanje vrteti v rdeče polje merilca obratov, da bi bili pospeški dobri-če bi na enak način vozili diesela, bi imeli prav tako visoko porabo.
Kot kaže pa je Sportage namenjen bolj udobni vožnji kot divjanju med ovinki, kar je za večino uporabnikov tudi več kot dovolj. To je povezano tudi z mehkejšo nastavitvijo volana, kar pa se lahko z izbiro sport načinom tudi spremeni, če komu tako ustreza.
Za ix35 pa drži povprečje 8,38 l/100km-moje je 8,2l/100km, s tem, da vozimo veliko na krajše relacije. Prej omenjeno 6,5 l/100km je bilo na daljši relaciji po navadnih cestah.
Me prav zanima koliko popijejo podobni SUV-ji od konkurence npr. tako opevani ( glede na zapise na forumu so več kot “zanesljivi” ) TSI motorji od VW-ja ( Tiguan ali Kodiaq-no to ime je pa “lepo” )?

2 leta 8 meseci nazaj

Saj ne da oporekam vašim zapisom in ugotovitvam, ki so zelo dobri in korektni. Enostavno ne morem dojeti, da bi lahko Kia/Hyundai z novim turbo motorjem tako zelo slabo opravila delo pri razvoju glede gospodarnosti/porabe motorja-primerjalno z mojim starim 1.6GDI. Sem pogledal še nekaj testov od istega 1.6 T-GDI motorja ( Tuscon ) pa je bila poraba res okoli 9,5 l/100km. Kot kaže bi se torej moral povprečni uporabnik sprijazniti s porabo tam nekje med 8-9 l/100km. Sicer pa bi potem povprečen diesel s podobno močjo verjetno tudi porabil med 6,5-8 l/100km-torej okoli 1,5l/100km manj. To pa je zame kot, ki sem zaprisežen privrženec bencinarjev, še vedno sprejemljiva razlika.
Zanima me za katerega SUV-ja bi se vi odločili, in kje sta med konkurenco Kia Sportage in Hyundai Tuscon?

xxl
2 leta 8 meseci nazaj

Meni sta kar oba korejca všeč,ampak, nobeden SUV pri meni ni sprejemljiv kot bencinar.

RedBaron
2 leta 8 meseci nazaj

Tale motor ima (na pairju) dobre karakteristike, 265Nm navora med 1500 in 4500 rpm, to mora z lahkoto premikat 1.7 t težak avto. Ampak, da so dosegli takšen navor pri tako nizkih obratih, morajo v valjih potekati močne eksplozije, ker drugače bi bil navor manjši. Da pa dosežejo močno eksplozijo, morajo v valje spravit veliko zraka (visok tlak turbine) in pa seveda tudi ustrezno količino bencina. Zato je (verjetno) tudi poraba takšna kot je… ker brez nič, pač ni nič.

Je pa res, da pri mojem 1750 kg težkem S-maxu (katerega 2.0 PSA dizel ni več zadnji krik tehnike), z lahkoto dosegam porabo pod 7l, tako da očitno pač še vedno ne uspeva vsem proizvaljalcem naredit varčnih in hkrati zmogljivih motorjev. Ker tudi pri vseh turbo bencinarjih, kar sem jih vozil do sedaj, (večinoma VAG TSI in pa fordov EcoBoost – ki sicer nimajo tako velikega navora kot tale KIA, ampak se vseeno zelo lepo vozijo), sem pri nežni vožnji imel zelo nizko porabo, če pa sem ga pritisnil je pa seveda tudi poraba skokovito narastla, ampak je motor tudi dal nekaj od sebe…

Kritik
2 leta 8 meseci nazaj

Gapiii: Sam vozim sicer Hyundai karavana 1.4 bencinarja in lahko glede porabe rečem sledeče: Če imaš občutek za gas in se po AC voziš zmerno med 110 in 120 km/h ter prejadraš vsak večji spust na AC se da z porabo priti zelo nizko. Meni je recimo BC kazal tudi že 4.9 l/ 100km, vendar te podatki niso točni. vedno je treba še kakšen deci, dva celo tri prišteti zdraven. Kar sem hotel povedati je, da Sportagu niti zunanje dimenzije, niti aerodinamika niti masa ne pripomoreta k nizki porabi.

chad
2 leta 8 meseci nazaj

BC je potrebno vsake nekaj časa resetirati, saj je sčasoma izračun povprečne porabe čedalje manj realen. Za še boljši wake up call si je dobro vsake toliko časa porabo izračunati kar peš, glede na natočene litre in prevožene kilometre. Najbolje poln tank, natočeni litri / prevoženi kilometri * 100.

xxl
2 leta 8 meseci nazaj

Gapii je vozil z tempomatom 135. torej realno manj kot 130, takšna je pač resnica. 1,4 ceed ima moja nečakinja, kaj ji pomaga jadranje pri 110, ko se vozi večinoma po mestu, zato je poraba temu primerna, 9+.

pskoda
2 leta 8 meseci nazaj

Ja @Gapiii je zelo lepo in realno napisal. Ta avto je težak in ima slabo aerodinamiko. Pri cca 130km/h je poraba slabe 10l (in to AC kaj šele mestna vožnja semaforji,…) in svakih 10km/h več bo poraba rastla kot gobe po dežju.
ps.: saj pri drugih znamkah iste moči, teže oz z podobnim avtomobilom bo v porabi zelo majhna razlika

pskoda
2 leta 8 meseci nazaj

Zelo lepo ste vozil, da je bila poraba 10l z 1.7t težko kravo. Ta avtomobil mi je čisto zgrešen sploh zaradi imena pa še osnove povratne komunikacije volana ne znajo naredit

 
Edinstven
Endemit