Poraba 6,7 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 32.882 (27.442,93 v primeru financiranja in menjavi staro za novo) eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • ogromen prtljažni prostor
 • bogat opremski paket GT
 • serijske pnevmatike (Michelin Pilot Sport 3)
 • vozne lastnosti
 • oblikovno prečiščena notranjost
Minusi
 • upravljanje preko osrednjega zaslona na dotik
 • dežni senzor nima možnosti nastavitve občutljivosti
 • muhasto delovanje sistema za nadzor mrtvega kota
 • počasen vklop zadenjske kamere
 • prostor za noge na zadnji klopi

Posamezne avtomobilske vrste je že od nekdaj moč uvrstiti v točno določeno naravno okolje. Tako so asfaltirana prostranstva tam onkraj Atlantika poznana po velikolitrskih bencinsko gnanih velikih športno uporabnih vozilih, japonska urbana mravljišča po mikro avtomobilčkih kei ter afriški kolovozi po odsluženih nemških taksijih, ki bi morali že pred kakšnimi 15 leti najti večni pokoj na avtomobilskem odpadu. In na stari celini? Verjetno še najbolj po dinamično krojenih družinskih karavanih s čedalje bolj krepkimi dizli pod motornim pokrovom, med katere po novem spada tudi Peugeotova najživahnejša dizelska tristoosmica.

Vehiculum Europaeum

Povprečnega evropskega družinskega očeta, katerega zaenkrat še ni okužila novodobna epidemija SUV, bomo tako še vedno velikokrat uzrli v (srednje velikem) vozilu s karavanskim zadkom, v katerem (prvenstveno) brni turbodizelski agregat. Pri čemer je še največji delež tovrstnih vozil moč opaziti na nemških avtocestah, saj velja ravno Nemčija za deželo z največ karavani na glavo prebivalca. Kar pa se – povsem pričakovano – v določeni meri odraža tudi na našem področju.

A v zadnjem času postajajo precej popularni tudi malce bolj razgrajaško nastrojeni dizli kompaktnega razreda (Octavia RS TDI, Focus TDCi, Golf GTD), ki lahko v karavanskih izvedbah ponujajo za enako velik kupček evrov podobno prostorno, a precej bolj uživaško alternativo osnovnim verzijam višjega razreda. Vredno razmisleka!

PEUGEOT 308 SW GT 03

Tako lahko najdemo v tej druščini, ki ponuja esenco filozofije vročih kombilimuzin, tudi športnejšo interpretacijo Peugeotovega izjemno uspešnega modela 308, ki sliši na ime »GT«. Pri čemer se zdi, da omenjena G(ran) T(urismo) označba* še daleč najbolj spada ravno h karavanski različici, v kateri ropota 180 dizelskih žrebcev in pri kateri za prenos moči skrbi levemu čeveljnemu podplatu prijazna 6-stopenjska menjalna avtomatika.

Zadržana nevsakdanjost

Sicer je že v lanskem letu preizkušena bencinsko gnana verzija razkrila, da Peugeotovci nikakor niso želeli ustvariti zgolj še enega hitrega ekshibicionista, ki bi s svojo nastopaško pojavo na daleč dražil policijske kontrole. Povsem nasprotno! Premišljene karoserijske dodatke, pri katerih še najbolj padejo v oči ekskluzivna 18-palčna platišča diamantne oblike ter dislociran Peugeotov levček na sredini sprednje maske, bodo opazili zgolj največji ljubitelji znamke iz Sochauxa, ki bodo brž ugotovili, da ne gre za povsem običajno verzijo. Pri tem precejšnjo nevsakdanjost zagotavlja že 180-glava konjenica pod motornim pokrovom, ki velja v tem avtomobilskem segmentu za precej nadstandardno, saj kupci večinoma pogledujejo k bistveno šibkejšim različicam.

Sodobno grajen dvolitrski HDi se ponaša z obilico motornega navora (400 Nm) pri dovolj nizkih 2.000 motornih vrtljajih ter ponuja zvrhano dozo živahnosti in iskrivosti, da boste brez težav med hitrejšimi primerki na levem avtocestnem pasu. Sapa mu ne poide niti ob polni obtežitvi na kakšnem strmejšem gorskem prelazu. Preverjeno. In ne zgolj to! Omenjene vzpone – pa najsi bodo še tako strmi – zmore s tolikšno lahkoto in dinamičnostjo, kot Reinhold Messner popoldanski sprehod proti vrhu Šmarne gore.

Družinski rekreativec

PEUGEOT 308 SW GT 17

A bodimo vseeno pošteni! Kdor pričakuje od najživahnejše dizelsko gnane tristoosmice tudi delček športno dirkaškega izkustva, bi znal biti rahlo razočaran. Preklop v način Sport sicer poskrbi za dodatno otrditev volanskega mehanizma, živčnejšo stopalko za plin, bolj dinamično menjavanje prestav, agresivnejšo barvo merilnikov ter gromoglasnejše zvočno doživetje V8, ki pa je žal generirano zgolj skozi Denonove zvočnike.

Resda se verzija GT ponaša tudi s prilagojenim in rahlo znižanim podvozjem (spredaj za 7 cm ter zadaj za 1 cm), fantastično oprijemljivimi serijskimi Michelinovimi pnevmatikami ter odlično komunikativnim volanskim mehanizmom, kakršnega bi si – roko na srce – zaslužile tudi civilne različice evropskega avtomobila 2014, a bo voznika kaj hitro minilo kakršnokoli lovljenje idealnih linij. Za kaj takega je namreč še vedno premehko nastavljen ter za odtenek preveč prečno pozibavajoč, pohvaliti pa se ne more niti na gubasti cesti, ko postane karavanski zadek precej nemiren. Tistega, ki bi se z njim kljub temu želel igrati Marcusa Grönholma, velja opomniti, da obvolanske prestavne lopatke omogočajo popolno ročno pretikanje šele tedaj, ko je ročica (sicer odlično delujočega) avtomatskega menjalnika v manualnem (M) položaju.

Vendar pa, da ne bo pomote: karavanski GT je še vedno povsem dovolj uren, le za kakšna bolj intenzivna doživetja je bolje poseči po izvedenki GTI. In pika.

PEUGEOT 308 SW GT 02

Potrebno je pač vedeti, da pri Peugeotovi najživahnejši dizelski Tristoosmici v karavanski preobleki ne gre toliko za klasično »hot-hatch raketo z nahrbtnikom«, temveč prvenstveno za odlično motorizirano družinsko vozilo, ki lahko predstavljaalternativo podobno dragim, a precej manj živahnim Passatom, Superbom in podobnim.

Slednjim lahko konkurira tudi z obiljem prtljažnega prostora, ki je celo bolj radodarno odmerjen (610 l) kot pri večini karavanov segmenta D (Mondeo – 525 l; Talisman – 572 l, Mazda 6 – 522 l ter model 508 – 560 l), kar je velikokrat poglaviten pogoj pri nakupu uporabnega družinskega avtomobila. Pohvalno! Kompromise je potrebno sklepati zgolj pri prostornosti zadnje klopi, ki je podpovprečna celo za segment C.

Chanometer

Čeprav naša cestišča čedalje bolj naseljujejo modni križanci in športni terenci, dizelskemu motorju pa so šteti dnevi, mislim, da bodo »traktorsko« zveneči karavani še nekaj časa definirali evropska asfaltirana prostranstva. Še posebej, če nam bodo proizvajalci ponujali tovrstne razgrajaške različice, ki poleg družinsko-poslovne uporabnosti ponujajo tudi nekaj športno dinamičnih užitkov, cenjenih med prebivalci na zahodni strani 60. poldnevnika.

PEUGEOT 308 SW GT 10

Delni dokaz temu je že konkurenčna Octavia RS, ki je izjemno popularna med evropskimi kupci (kar okrog 95% se jih odloči za karavanski zadek), čemur bi lahko sledila tudi Peugeotova Tristoosmica, ki se kiti z oznako »GT«. Pri tem bi lahko bila še najbolj prepričljiva ravno dizelsko gnana izvedenka, ki (za razliko od 205-»konjskega«bencinskega THP) edina ponuja udobje menjalne avtomatike ter obenem popije opazno manj goriva (beri: okrog 2,5 litra manj). Slednje je med rezidenti stare celine zaenkrat še vedno ena najpomembnejših lastnosti.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Gran Turismo – oznaka, ki označuje odlično motorizirane športne avtomobile, ki so dovolj udobni tudi na daljših poteh. 

 

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  180 dizelskih žrebcev ponuja več kot dovolj moči, šeststopenjska menjalna avtomatika pa je dovolj hitra tudi med malce bolj dinamičnim preganjanjem.
  10
 • Notranjost
  Ne dosti drugačna od bolj civilnih različic, pri čemer se lahko pohvali z oblikovno prečiščenostjo, solidnimi prednjimi sedeži ter ogromnim prtljažnikom, malce manj pa s prostornostjo na zadnji klopi ter ne najbolj priročnim upravljanjem funkcij preko osrednjega zaslona na dotik.
  8
 • Opremljenost
  Verzija GT ponuja precej bogat opremski paket (tudi s serijskimi žarometi LED, navigacijo, 18-palčnimi platišči ter izjemno prijetnim sedežnim oblazinjenjem v kombinaciji usnja in alkantare), opcijski varnostno-asistenčni sistemi pa ne zahtevajo pretiranega doplačila.
  9
 • Vozne lastnosti
  Kljub znižanemu in tršemu podvozju je še vedno dovolj družinsko udoben, športno neposreden volanski mehanizem pa je brez dvoma eden boljših v tem segmentu.
  9
 • Gospodarnost
  Malce višjo ceno znajo ublažiti tradicionalni Peugeotovi akcijski popusti, a je še vedno precej konkurenčna v razredu dizelsko gnanih »razgrajačev« (Octavia RS TDI, Focus TDCi, Golf GTD).
  8
 • Zmogljivost
  Dizelski agregat ponuja zvrhano dozo živahnosti, a bo za kakršnekoli športno dirkaške izkušnje le potrebno pogledovati k bencinsko gnanim alternativam.
  9
 • Sklep
  Četudi ponuja Peugeotova najživahnejša dizelska izvedba modela 308 rahlo esenco filozofije vročih kombilimuzin, pa jo je potrebno gledati bolj kot nadpovprečno motorizirano poslovno-družinsko vozilo, ki je lahko odlična alternativa celo premijskim modelom segmenta višje.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 29.730
cena testnega vozila (€) 32.882 (27.442,93 v primeru financiranja in menjavi staro za novo)
dolžina × širina × višina (mm) 4.585 x 1.804 x 1.457
dovoljena masa vozila (kg) 2.020
emisija CO2 (g/km) 107
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.997
masa praznega vozila (kg) 1.425
medosna razdalja (mm) 2.730
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski /spredaj
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 133 (180) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 225/40 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,8/3,7/4,1
pospešek 0-100 km/h (s) 8,6
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 610 - 1.660
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Endemit"


emozul
2 leta 22 dni nazaj

Nekaj mi pa ni jasno.
Pri tem testu ste napisali, prostor za noge na zadnji klopi pod minus, medtem, ko ste ne dolgo nazaj https://www.avtomobilizem.com/testi/peugeot-308-sw-allure-16-bluehdi-120-eat6-rusi-mite/12-10-2016/
dali to pod plus, ali je pač taka razlika?

cashy
2 leta 22 dni nazaj

Urban, kako je tule z zvočno izolacijo? Ko si v prejšnjem testu Audi A4 pisal o odlični zvočni zatesnjenosti, si namignil na to 308, da si preverjal, kje imaš odprta okna? 🙂 Je tako očitna razlika v hrupu, ki se sliši v notranjost?

Ivan36
2 leta 22 dni nazaj

Seveda je bolj hrupen od A4 … steklena streha ! Pa Audi je trojno zatesnjen z gumami + trojna ali celo 4 delna stekla ?

 
Žejno srce korejskega odličnjaka
Strel …