Poraba 4,8/10,6/6,8 l/100km Največja hitrost 224 km/h Cena 37.990 eur
Plusi
 • občutek prostornosti
 • lega in vodljivost
 • motorna prožnost (nad 1.500 vrt/min)
 • delovanje menjalnika EDC
 • opremljenost
 • svetilnost žarometov (LED)
 • poraba goriva (za tako zmogljiv motor)
 • fizične tipke klimatske naprave v povezavi s 7-palčnim zaslonom R-Link 2
Minusi
 • vibracije motorja ob zagonu
 • mestoma zapleteno dostopne nastavitve v sistemu R-Link 2
 • manjša posoda za gorivo zaradi volana 4 Control (47 l namesto 51 l)
 • motor 2.0 dCi samo v povezavi z menjalnikom EDC

Že res, da tvorijo glavnino prodajne palete Talismana turbodizelski dCi-ji, a so bili ti do nedavnega praviloma šibkejše narave. Edina alternativa je bil 200-»konjski« bencinar. No, zdaj so končno ugotovili, da 160 konjskih moči ni dovolj za ta razred vozil in v Talismanovo ponudbo umestili močnejšo dizelsko različico. Test.

Naj kar takoj razčistim. Kljub dCi-ju z nazivno močjo 200 konjskih moči, najboljša bencinska in dizelska motorizacija tudi z novo pridobitvijo nista enako močni. Kakšno leto dni nazaj so namreč tudi bencinarja, deloma najbrž v želji po zagotovitvi vsaj formalnega naskoka na papirju v primerjavi z najmočnejim dizlom, deloma pa tudi zaradi zaostrenih emisijskih zahtev, zamenjali. Ta je tako od poznega poletja naprej 1,8-litrski turboštirivaljnik z neposrednim vbrizgom ter dodatnimi 18 kilovati oziroma 25 konjskimi močmi (skupaj 165 kW in 225 KM) in 40 Nm navora več kot prej (300 Nm). Na prvo žogo ocenjujem, da bi znal opisani zmogljivostni pribitek spremeniti vtis, ki sem ga dobil pred dvemi leti z 1,6-litrskim TCe-jem. Takrat sem namreč sklenil, da je motor sicer prijetno energičen in dobro prožen, a da nikoli zares ne daje vtisa eksplozivnosti, ki ga človek od turbobencinarja z 200 »konji« pričakuje. A edini bencinar v Talismanovi ponudbi ni glavna tema tokratnega zapisa, zato se vračam k Talismanovemu najmočnejšemu dizlu.

Bolje uglašena motor in menjalnik

Renault_Talisman_GT_20dCi200_18Gre za v vseh pogledih nadgrajen 2.0 dCi s 147 kW (200 KM) in 400 Nm navora. Ta je, podobno kot agregat TCe, povezan izključno z dvosklopkovnim menjalnikom EDC. Razlika med dizelsko in bencinsko izpeljanko je, da ima prva šest prestav v menjalniku, druga pa prestavo več, torej sedem. A med vožnjo nisem nikoli dobil občutka, da bi 2.0 dCi 200 ta prestava zares manjkala. Glavnino zaslug za to pripisujem nad 1.500 vrt/min izredni prožnosti motorja in dejstvu, da je menjalnikova krmilna pamet spisana po mojem okusu, saj se zelo dobro zanaša na obilico motornega navora. Posledično sem sam v času uporabe Talismana Grandtour 2.0 dCi 200 EDC le izjemoma posegel po ročnem režimu delovanja menjalnika, saj je bila v vsaki vozni okoliščini samodejno določena prestava ravno pravšnja. S stališča uglašenosti motorja in menjalnika se mi je zdela Renaultova združitev najmočnejšega dizla s samodejnostjo, navkljub dvema prestavama manj v menjalniku, bolj prepričljiva kot tista, ki je gnala nekaj malo šibkejši Peugeot 508 2.0 BlueHDi 180 EAT8. Kot že tolikokrat doslej, je tudi v Talismanu Grandtour menjalnik EDC navduševal z izredno mehkimi in udobnimi menjavanji prestav.

Treba je priznati

Renault_Talisman_GT_20dCi200_22Zato pa slednji prekaša Renaultovo ponudbo s stališča učinkovitosti in kultiviranosti sistema start&stop. Medtem ko motor v Peugeotu v primeru zaustavljajočega se prometa ugaša in vžiga hipno in komaj zaznavno ter tudi pri hitrostih vožnje do okoli 15 km/h, se dCi v Renaultu ugasne in zažene izključno samo ob popolnoma ustavljenem avtu.To še niti ne bi tako motilo, če ne bi zaustavitev motorja, še bolj pa njegov zagon, pospremilo za današnje stanje tehnike kar izdatne vibracije motorja. Zadeva sicer res ni nesprejemljivo slaba, a je treba PSA-jevi rešitvi z zaganjalnik-alternatorjem, ki motor žene preko »neslišnega« klinastega jermena, priznati preprosto boljšo suverenost in dodelanost kot Renaultovi rešitvi s klasičnim zaganjalnikom.

Za nekaj trenutkov sem celo podvomil

Renault_Talisman_GT_20dCi200_20Me je pa tokrat voženi Talisman Grandtour zbegal s prilagodljivim vzmetenjem. Naj spomnim, da je ta del tako imenovanega paketa 4 Control, ki sem mu po preteklih izkušnjah že pisal hvalospeve. Nazadnje v aktualnem Renault Méganu R.S. 280, kjer sem izrecno pohvalil njegov štirikolesni volan, pred njim pa me je v Talismanu TCe 200 navdušilo štirikolesnemu volanu serijsko primaknjeno prilagodljivo vzmetenje. Ravno slednjemu sem namreč takrat pripisoval glavnino zaslug za v splošnem zelo udobno vožnjo. Danes sem ob tej moji ugotovitvi izpred dveh let nekoliko zbegan, saj je imel takratni Talisman celo 19-palčna kolesa, tokratni Talisman Grandtour pa 18-palčna, a v njem vseeno nisem podoživel enakega občutka o izrednem udobju v vožnji kot takrat. Ne vem ali gre za kakšno razliko v nastavitvah podvozja med karoserijskima izvedenkama, a v karavanu sem imel tudi resne težave s tem, da sem sploh zaznal razliko med obema skrajnima nastavitvama v njegovi togosti. Zadeva je bila mojim čutilom celo tako nezaznavna, da sem za nekaj trenutkov podvomil, da ima avto sploh vgrajeno variabilno vzmetenje.

Samo v Passatu ali Superbu

Renault_Talisman_GT_20dCi200_31A če me je Talisman Grandtour, v primerjavi s preteklo izkušnjo z njegovo limuzinsko izpeljanko, skoraj malo razočaral s stališča udobja v vožnji, me je zato toliko bolj pozitivno navdušil s stališča notranje prostornosti. Za razliko od limuzine izpred dveh let, kjer sem imel sam resne težave s prostorom za glave celo v prvi vrsti, o teh težavah v karavanu ni bilo ne duha ne sluha. Pod ostrešjem karavana (seveda brez strešnega okna) sem namreč sam brez težav sedel vzravnano tako spredaj kot tudi zadaj, zadaj pa mi je dodatno padel v oči še zajeten kolenski prostor, s kakršnim sem se doslej srečal samo v kakšnem Passatu ali Superbu.

Sem malo samosvoj

Renault_Talisman_GT_20dCi200_41Doslej sem imel priložnost voziti dva 200-»konjska« Talismana in v vsakem me je nekaj navdušilo. Skoraj logično se zdi, da bi zato sam, če bi dejansko želel Talismana za naslednji družinski avto, izbral najboljše stvari iz vsakega. No, pravzaprav sem v limuzini zares vihal nos samo nad eno zadevo, v karavanu pa nad vsaj dvema, zato bi verjetno vzel limuzinski Talisman z bencinarjem v nosu. Saj vem, medtem ko glavnina beži k cestnim terencem ali vsaj karavanom, sam še naprej trmasto vztrajam pri limuzinah. Kaj hočem, sem pač malo samosvoj …

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Francozi so v ponudbo Talismana končno umestili tudi dostojen dizel z 200 konjskimi močmi, s katerim se gledajo iz oči v oči tudi z najzmogljivejšimi tekmeci. Hvalim tudi, da sta močan dCi in udobno delujoč EDC zelo dobro uglašena.
  10
 • Notranjost
  Pričakovano manj žlahtna kot s top paketom Initiale Paris. A da najvišja stopnička ni vedno dejansko najboljša, pritrjuje sistem R-Link 2 z manjšim sredinskim zaslonom in fizičnimi tipkami klimatskega sistema, ki je do uporabnika, vsaj v mojih očeh, bolj prijazna izvedba. Tudi zato, ker v testnem primerku ni bilo vgrajenega strešnega okna, je občutek prostornosti v kabini na izredno visoki ravni.
  10
 • Opremljenost
  S-Edition je druga najbogatejša stopnička opreme, ki deluje na pogled sicer res manj žlahtno kot Initiale Paris, a premore vseeno zares vse, kar si je moje srce poželelo v tovrstnem avtu - in še kaj za povrh.
  10
 • Vozne lastnosti
  Ni mi jasno, zakaj je bila sprememba nastavitve prilagodljivega vzmetenja (Sport, Neutral, Comfort) v preizkušenem primerku presenetljivo skromna. Preseneča tudi, da je Talisman Grandtour, navkljub palec »mehkejši« obutvi kot pri dve leti nazaj voženem primerku, na cesti manj udoben. Med ovinki prepriča s stabilno in zanesljivo lego.
  9
 • Gospodarnost
  Maloprodajna cena preizkušenega avtomobila znaša točno 37.990 €. Ob tem se po eni strani človek vpraša, kam so »zbezljale« cene avtomobilov, po drugi strani pa razumem, da skoraj najvišja oprema in najboljši dizel pač narekujeta premium ceno. Kdor se zmore in se je tudi pripravljen stegniti, bo nedvomno zadovoljen z nakupom.
  7
 • Zmogljivost
  Skoraj pričakovano je, da 200 KM in 400 Nm ne puščata odprtih želja po motornih zmogljivostih. Res je samo, da rabi za polno »sapo« vsaj 1.500 vrt/min.
  9
 • Sklep
  Renault se je z zadnjo osvežitvijo motorne palete Talismana končno uspel postaviti ob bok podobno zmogljivi konkurenci. Posodobitev se žal odraža tudi na ceni, saj je Talisman 2.0 dCi 200 EDC Edition-S »le« 1.100 evrov cenejši od Talismana 1.8 TCe 225 Initiale Paris. V povezavi s paketom Initiale Paris je od bencinarja celo 2.400 evrov dražji, kar se mi zdi kar veliko. Zato, če bi bil res pripravljen odšteti takšne zneske denarja, bi se sam vsekakor raje odločil za bencinarja, »požrl« tisti liter večjo porabo ter užival v odlični kultiviranosti agregata in premium okolju kabine v žlahtnem usnju.
  9.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 36.990
cena testnega vozila (€) 37.990
dolžina × širina × višina (mm) 4.865 × 1.870 × 1.465
dovoljena masa vozila (kg) 2.241
emisija CO2 (g/km) 162 (WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 15,1
masa praznega vozila (kg) 1.689
medosna razdalja (mm) 2.809
menjalnik/pogon 6-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 224
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 147 (200) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
pnevmatike 245/45 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,8/10,6/6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,6/4,9 (6,2 WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,1
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 572 – 1.681
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

51 komentarjev za "Končno"


MORDOR
9 meseci 7 dni nazaj

Dober avto je tisti, ki vozi srečne ljudi.

jankometka
9 meseci 12 dni nazaj

Dajte prosim napisati že kakšen nov članek, da mi ne bo treba stalno gledati te grdote vsakič ko pridem na to stran. Hvala!

VW-T4
9 meseci 9 dni nazaj

Kaj je že konec šole in ostaja čas?

Polo78
9 meseci 12 dni nazaj

Je možno, da ima avto D segmenta zgolj 47 litrski tank za gorivo oz. 51 brez 4control volana ali je to kaka pomota?! Ker te številke spadajo v avte razred nižje, avtomobili D razreda običajno premorejo 60+ litrov. To je ena taka stvar, ki bi recimo mene precej zmotila, ker kdor kupi tak avto ga kupi verjetno zato, ker dela precej km po avtocestah in z enim tankom ima, da se prevozi okrog 1.000+ km, ne pa da se vsakih 500~600 km ustavlja. Še bolj hecno je pa to, da imajo starejši modeli (megane, laguna) večje tanke za gorivo, tu se pa vprašaš, zakaj so naredili korak nazaj?!

VW-T4
9 meseci 12 dni nazaj

verjetno delajo to tudi zaradi testov porabe/emisij na katerih mora biti posoda polna. In če je ta manjša, je potem tudi manjša teža goriva in tako tudi težva vozila. Enako foro sem videl pri bmw 3, kjer je bil osnovni tank smešno majhen, sicer za doplačilo mislim da opcija večjega…

9 meseci 12 dni nazaj

Če se prav spomnim, je tudi pri Mercedesu C tako, da je v osnovi celo 40 litrski, za doplačilo pa seveda večji (ne vem točno, nekaj čez 50 litrov se mi zdi).

9 meseci 12 dni nazaj

Novi BMW 3 ima tudi 50L koliko vem. Zmanjševanje teže in s tem izpustov pa te fore.

jack86
9 meseci 13 dni nazaj

VW premijska znak? WTF? VW je bil zasnovan, kot avto za vso rajo. In niti malo ni bolj premium kot Renault. Kdor trdi da je VW premium znamka, verjetno še ni šel dlje od Crikvenice in Celovca…

emozul
9 meseci 12 dni nazaj

Ja, pa povejte kje vi zivite, da govorijo, da je VW premium. Vsakmu je jasno, da je kao avto za mnozice.

McLaren
9 meseci 12 dni nazaj

Verjetno cilja na ene komentarje pod tem clankom

9 meseci 13 dni nazaj

imamo službenega talismana in sicer 1.6 s 160 konji, avto ima nekaj čez 220000 prevoženih kilometrov in do sedaj niti enega problema, med tem ko imamo tudi passata 2.0 tdi ki je več na avto vleki kot na cesti tako da ne filozofirajte

Fnatic
9 meseci 13 dni nazaj

Ah to še nič ne pomeni. Pač slučajno sreča/nesreča.

9 meseci 13 dni nazaj

Ja, ampak passat ima vseeno premijski VW znak na nosu in riti, kar lahko pri renoju samo sanjaš! Ima tudi bolj kvalitetno notranjost! /sarcasm on

9 meseci 13 dni nazaj

No jaz jih tudi šraufam kar nekaj službenih Talismanov, nobenih večjih problemov. Vsi majo po cca. 150k+

9 meseci 12 dni nazaj

Ko sem nazadnje prebiral in poslušal mnenja “strokovnjakov” o 1.6dci 160 motorčku so rekli, da se bo zadeva razpadla pri 30k km (premalo kubikov in preveč konjev). Se je že kakšen do zdaj razpadel?

 
Nazaj k osnovam
Veliki mali