Poraba 5,3/10,9/7,3 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 25.040 (brez upoštevanega akcijskega popusta 3.200 €) eur
Plusi
 • motorna prožnost
 • poraba goriva
 • menjalnik
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • občutek prostornosti v kabini
 • prostornost prtljažnika za ta razred
 • polica v prtljažnem prostoru
Minusi
 • pogojevanje določenih doplačil z dražjim paketom opreme
 • vidljivost nazaj ob naloženem avtu (nizek zgornji rob zadnjega stekla)
 • nenastavljiva in premalo izdatna ledvena opora
 • sistem »Lane Assist« se vklopi ob vsakem zagonu avta
 • tiščanje desnega kolena ob oster in trd rob sredinske konzole

Običajno drži, da je več hkrati tudi boljše. Zatorej je nekako pričakovano, da je zmogljivejši in z opremo bogatejše založen Kia Ceed 1.4 T-GDI Fresh boljši od Kie Ceed 1.0 T-GDI Edition. Je pa po drugi strani manj logično, da je med dvema tehnično sorodnima modeloma, kot sta Kia Ceed in Hyundai i30, eden boljši od drugega. A tudi to je možno in ravno zato sem sam, na osnovi izkušnje s tokratnim Ceedom, našel svojega favorita med obema. Test.

Morda bo kdo pri tem dobil občutek, da primerjam lubenice in melone, namesto da bi primerjal jabolka z jabolki. Navsezadnje je bila tokratna Kia Ceed petvratna kombilimuzina, primerjani Hyundai i30 pa karavanski Wagon. A niti to, niti dejstvo, da je slednjega gnal 1,6-litrski dizel, prvega pa 1,4-litrski bencinar, v mojih očeh ni odigralo bistvene vloge pri sklepu o tem, kateri od obeh mi je bolj pisan na kožo.

Pohvalno

Kia_Ceed_14_T-GDI_Fresh_24Da ne bom preveč ovinkaril. Upoštevajoč siceršnjo obsežno podobnost med obema, sem do tokratne razsodbe prišel samo na osnovi enega dejstva – kateri se je na osnovi meni bolj ugodne nastavitve vzmetenja izkazal kot zame prijetnejši partner med vsakodnevno vožnjo.

Že nekaj tednov nazaj sem v zapisu o Kii Ceed 1.0 T-GDI Edition ugotavljal, da je vožnjo z njim zaznamovalo zame bolj udobno nastavljeno podvozje kot v Hyundaiu. Takrat sem sicer nekaj zaslug za to pripisoval tudi razliki v velikosti platišč med obema (i30 17 palcev in Ceed 16 palcev), a zdaj ugotavljam, da ima Ceed vseeno nekaj malega mehkeje nastavljeno vzmetenje kot i30.

To se zdi sicer v dobi izrazitega klestenja stroškov in deljenja vsega mogočega in nemogočega med koncernskimi modeli kar malo presenetljivo, a kaže, da Korejci očitno dajo nekaj več na raznolikost med modeli kot recimo veliki Volkswagen. Poglejte samo v kabino: i30 in Ceed sta, kljub poudarjeni tehnični sorodnosti obeh, na pogled bolj raznolika, kot so si nemški, španski in češki izdelkih Volkswagnovega koncerna. Na prvo žogo deluje, da slednji v svoje modele vgrajuje bistveno več identičnih komponent (stikala in gumbi za stekla ter luči, krmilne enote klimatskih naprav, zasloni osrednjih večopravilnih sistemov, računalniški zaslon namesto merilnikov in še kaj bi se našlo) kot Korejci. V ozadju, sem prepričan, da so tudi pri Hyundaiu in Kii komponente identične, a je njihova s prostim očesom vidna zunanja podoba (fasada, če želite) opazno različna. Pohvalno.

Zelo zadovoljen

Kia_Ceed_14_T-GDI_Fresh_05Da se vrnem nazaj k temi tokratnega zapisa. Preizkušeni Ceed 1.4 T-GDI Fresh je bil za razliko od litrskega Ceeda nekaj tednov nazaj postavljen na 17-palčna kolesa. S tem je bil praktično enako obut kot i30 Wagon dobro leto dni nazaj. Medtem ko me je raven čvrstosti podvozja v slednjem zmotila do te mere, da sem jo izpostavil kot pretirano, sem bil v Kii skozi celoten test zelo zadovoljen z izbranim kompromisom med dinamiko in udobjem v vožnji.

Upoštevajoč zdaj že dobro poznano visoko raven obeh izdelkov kot celotnega paketa avta in vsesplošno podobnost med obema, bi zato sam v tem trenutku med obema prej izbral Ceeda kot i30. Odločitev, katerega od preizkušenih Ceedov izbrati – ali 1.0 T-GDI ali 1.4 T-GDI – deluje na površinski subjektivni ravni zelo enostavna in logična. Narekuje pa zato nekaj več pojasnila vključitev objektivnosti v enačbo.

Opazno bolj prožen

Kia_Ceed_14_T-GDI_Fresh_28Tehnično gledano gre pri enem in drugem za sodobno grajen izdelek, podprt s turbo pomočjo, neposrednim vbrizgom goriva in odlično kultiviranostjo teka. O manjšem od dvojice sem že rekel, da predstavlja optimalno izbiro za družinsko srednje veliko kombilimuzino. Ne od moči ne od prožnosti ga jasno ne razganja, a vendar bo za umirjeno vožnjo obojega dovolj.

Ko sem bil v njem sam ali me je spremljala še žena, nisem čutil resne potrebe po več. Na družinskih potepih z vsemi petimi v kabini in še nekaj prtljage v zadku se je 172 Nm navora in 88 kilovatov (120 KM) litrskega mlinčka borilo z vsakim kilogramom bremena. Kljub temu Ceed 1.0 T-GDI sam tudi v takšnem primeru še vedno ne bi umestil med nepremičnine na cesti, a je za sledenje poskočnega utripa treba motorček vseeno bolj priganjati kot to narekuje opazno bolj prožen 1,4-litrski T-GDI.

Moja izbira

Kia_Ceed_14_T-GDI_Fresh_30Res je, 103 kW (140 KM) 1,4-litrskega brata na prvo žogo ne deluje kot bistvena razlika v primerjavi z 88 kilovati litrskega brata. Zato pa 242 Nm prvega poskrbi za omembe vreden naskok s stališča prožnosti na cesti. Tehnični podatki pravijo, da je ta navor na voljo od 1.500 vrt/min in tudi na cesti se izkaže, da rabi turbina vsaj toliko vrtljajev, da dostojno zadiha. In medtem ko je meja uporabne prožnosti s tem postavljena enako visoko kot pri trivaljniku, je med pospeševanjem s štirivaljnikom vseeno opaziti bistveno večji prirast navora.

Zadeva na prvo žogo seveda godi, a v mestu, kjer je veliko pospeševanj in sprehajanja skozi prestave navzgor, se s tem voznik zelo pogosto sprehaja ravno skozi območje silnega porasta navora. Če tega voznik z uravnavanjem plina med pospeševanji skozi prestave ne kompenzira z vmesno rahlo popustitvijo plina, deluje vožnja bolj sunkovito in manj prijetno kot bi bilo treba. Ker je porast navora pri 1.0 T-GDI občutno manjši, je učinek neenakomernosti vožnje z njim manj očiten, posledično ima pa tudi voznik manj dela z njegovo izravnavo.

S tega stališča bi znal biti manjši od dvojice motorizacij za občutljivejše na enakomernost v vožnji primernejša izbira. Sam sicer to dodatno nalogo z lahkoto vzamem v zakup in bi zatorej nedvomno izbral večjega od obeh. Pri tem se mi zdi tudi doplačilo zanj v višini 1.000 evrov na mestu in bi ga bil, v zameno za opazno boljšo prožnost in praktično enako učinkovitost z gorivom, vsekakor pripravljen plačati.

Če res ne gre drugače

Kia_Ceed_14_T-GDI_Fresh_35Ker pa nisem pripravljen plačati čisto vsega, kar si avtomobilski tržniki izmislijo, dovolite, da se za konec in izjemoma tako podrobneje spotaknem še ob ekonomsko plat nakupa enega in drugega testnega Ceeda. Natančneje, o paketih opreme enega in drugega.

Za paket opreme Edition, s katerim je bil opremljen litrski Ceed, sem takrat zapisal, da v mojih očeh predstavlja optimalen nabor opreme, ki jo sam pričakujem in rabim v tovrstnem družinskem avtu. Na drugi strani sem zdaj opazil, da stopnička Fresh dvigne občutek prefinjenosti in kakovosti izdelave avta kot celote na nekaj višjo raven. Slednje gre pripisati predvsem dodatku nekaj žlahtnejših okrasnih vključkov iz sijoče črne plastike v kabini in dodatne lično obdelane police v prtljažniku, ki (nameščena v zgornjo lego) tvori s hrbtiščem poklopljenih naslonom tudi skoraj ravno dno skupnega prtljažnika.

A ko vidim, da je poleg slednjega edini preostali element, ki dviguje funkcionalno vrednost avta kot celote, TomTomov navigacijski sistem, bi se sam vseeno odločil za paket Edition. A to sem jaz, ki zmorem stopnico v skupnem prtljažniku izničiti sproti tudi na kakšen cenejši način, navigacijo pa rabim tako redko, da se, če res ne gre drugače, takrat zanesem na pametni telefon.

Dva tisoč evrov

Kia_Ceed_14_T-GDI_Fresh_37Prevedeno v evre: Korejci v »svežem« paketu zaračunajo dva tisočaka evrov praktično samo za navigacijski sistem, zraven pa primaknejo, za dobro mero, še nekaj neuporabnih okraskov ter drugih zame nepomembnih drobnarij opreme. Dva tisoč evrov pa je že znesek, ki ga je moč, vsaj v mojih očeh, nameniti za marsikaj drugega bolj smiselnega ali uporabnega. No, a tudi na to ima Kia odgovor. Kot se izkaže, je ta za kupce omejujoče neugoden. Kar nekaj kosov doplačil je namreč vezanih na izbiro paketa Fresh, medtem ko ti z opremo Edition niso dobavljivi. Sam bi sicer v obeh primerih doplačal samo za ogrevanje sedežev in žaromete LED. In medtem ko je prvo opcijo v kombinaciji z ogrevanim volanskim obročem možno dobiti tudi s cenejšim paketom, se mora kupec za drugo potegniti vsaj do paketa Fresh.

Tretja opcija

Kia_Ceed_14_T-GDI_Fresh_38Sam sem iz principa sicer sposoben narediti in pogoltniti marsikaj. Verjamem tudi, da bi ravno zato ob cenejšem paketu lahko shajal tudi s klasičnimi halogenskimi žarometi. Toda sebe zdaj že kar dobro poznam in zato vem, da bi mi v primeru cenejše izbire v avtu nekaj manjkalo. Po drugi stani pa ravno tako vem, da bi mi ob izbiri Fresha prodajniki, samo zaradi začrtane prodajne strategije, podtaknili nekaj, česar ne rabim. Vsem, ki jih to neznansko moti, vedno ostane še tretja možnost: preverjanje situacije v salonih konkurence …

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Navdušen sem bil na litrskim trivaljnikom, predvsem zaradi občutno boljše prožnosti, sem pa še bolj navdušen nad 1,4-litrskim štirivaljnikom. Sicer bo tudi prvi za večino uporabe povsem dovolj, a bi sam vseeno raje izbral zmogljivejšega od obeh.
  10
 • Notranjost
  V kombinaciji s paketom Fresh na videz nekaj bolj žlahtna kot s paketom Edition. Po zaslugi prvega pa tudi malo bolj uporabna (polica v prtljažniku). Sicer pa še vedno zelo prostorno in ergonomsko zasnovana ter z zares redkimi in drobnimi zamerami, ki so najbrž tudi bolj stvar osebnega prepričanja kot česa drugega.
  9
 • Opremljenost
  Še en avto, ki je bil poleg specifičnega paketa opreme dodatno opremljen samo še s kovinsko barvo. Čeprav si srce želi paketa Fresh in nanj vezane možnosti izbire množice doplačil, je paket Edition za povprečnega družinskega očeta ali mamo resnično povsem dovolj.
  8
 • Vozne lastnosti
  Kot i30 Wagon izpred leta dni, je imel tudi tokratni Ceed 17-palčna kolesa. Kljub temu se je po mojem mnenju peljal udobneje, zato je slednji med obema tudi moja prva izbira.
  7
 • Gospodarnost
  Dodati tisočaka za močnejši motor se mi zdi smiselno, dva tisočaka praktično samo za navigacijo pač ne. Pri tem zmoti, da so na dražje pakete vezali nekatera doplačila.
  7
 • Zmogljivost
  Tudi 140 »konjev« Ceeda še vedno ne bo izstrelilo kot raketo, a je njegovih 242 Nm navora vseeno bistveno bolj poskočnih v prometu kot 172 Nm litrskega trivaljnika. Predvsem zaradi slednjega in dejstva, da v zameno za to ne zahteva praktično nič več goriva, bi sam dnedvomno izbral zmogljivejšega od dvojice.
  8
 • Sklep
  V vseh pogledih zelo dober motor. Paket opreme Fresh je sicer na papirju zapeljiv, a samo dokler ne vidiš doplačila zanj. Ko se le ne bi posluževali trika vezane prodaje doplačil zgolj na dražje pakete opreme, saj to deluje odbijajoče.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.840 (brez upoštevanega akcijskega popusta 3.200 €)
cena testnega vozila (€) 25.040 (brez upoštevanega akcijskega popusta 3.200 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.310 × 1.800 × 1.447
dovoljena masa vozila (kg) 1.820
emisija CO2 (g/km) 135
gibna prostornina (cm3) 1.353
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.315
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103 (140) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 242 pri 1.500-3.200
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 225/45 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,3/10,9/7,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,5/5,0/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 395 – 1.291
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,6 × 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

82 komentarjev za "Moj favorit"


chad
4 leta 10 meseci nazaj

Jaz vam povem iz prve roke, da vsaj polovica folka v Sloveniji misli, ko vzame avto na lizing, da bodo plačali enako ali ceneje kot kupec, ki je avto plačal takoj. Prodajalec jim predstavi, da avto stane morda celo tisoč eur manj kot je redna cena za gotovino in potem trobijo po svetu naokoli, da se sploh ne splača vzeti avta brez lizinga. Mislim..bedaki. Seveda je pretežko, da bi pomnožili število obrokov z višino obroka, plus stroške odobritve, in potem odšteli njihovo ceno vozila, ki jim jo je predstavil prodajalec, pa bi šele videli, koliko jih stane financiranje. Pa recimo, da ob lizingu rabiš še polni kasko, ki ga večina takih kupcev drugače ne bi vzela in je že to dodaten strošek. Folk namreč misli, da je financiranje kar tako, zastonj. Hahah.

Fnatic
4 leta 10 meseci nazaj

Folk ne misli tako. Folk vzame lizing povečini zato, ker drugače ne bi prišel do želenega avta. Denarja ni na lagerju, pri kredi mora ostat minimalc, za lizing pa dandanes ne rabiš bit niti zaposlen, dajo ti plačilo na položnice pa pol jih niti ne preveri, kakšno je tvoje finančno stanje. Potem pa dobiš na socialki avto, ki ti jo požre 70%, ostalo daš pa za benz pa zavarovanje. Važno, da maš nov avto. Če nisi zmožen plačevat, ti pa ponavadi ponudijo kasneje še malo lepše obroke, samo da plačaš. Potem pač zamenjaš avto, ostali lizing pa preneseš. Začaran krog. Poznam pa takih ulalala primerov. Točno takih. Ker kot sem dejal, danes na lizing dobiš vse.

Locher
4 leta 10 meseci nazaj

Najceneje je, kar kupiš brez vezane trgovine in financiranj. Krediti in financiranja sploh ob negativnem EURIBOR-ju izgledajo poceni, pa niso. Dolgo obdobje nizkih obrestnih mer bo pustilo posledice. Nič ni zastonj, tudi poceni denar ne.

umilave1
4 leta 10 meseci nazaj

Nisem pričakoval takega navala komentarjev. Dejstvo pa je, če govorimo o zavajujočem marketingu Kie, potem enako velja za praktično vse ostale avtomobilske znamke, pač drobni tisk povsod pokrije vse detajle.

Logično je, da Kie niso več tako ugodne kot recimo 8-10 let nazaj, ko je bila Dacia primerna konkurenca. Kakovost, vozne lastnosti, ergonomija, opremljenost, vse to je šlo na višji nivo ob bok VW, Fordu, Škodi, Mazda,… Moja teza, da je to veliko avta za ta denar temelji na primerjalnih testih (AutoBild,…) kjer se novi Ceed vozi vštric z evropsko konkurenco oziroma jo celo po nekaj parametrih prehiti. Poleg tega je avto še vedno nekaj cenejši, tudi na gotovino od kakega Focusa, Octavie,… (gledano na primerjivo opremo) Golf je resda tik pred novo generacijo, vendar je bil tehnično že temeljito posodobljen.

4 leta 10 meseci nazaj

kot prvo nism KIA fan!! ampak bravo kia, da zbere 55 komentarjev pod novico (tolko jih še 24ur ne zbere kr tko 🙂 iz tega lahko razberemo koliko so nekateri ljudje obremenjeni s to znamko!! sicer sem imeu možnost peljat to čudo od kia ceed in je super avto!! kaj je tko težko priznat če je avto uredi al kaj?!? in doma sploh ne vozmo kie. ajmoo minuse :))

xxl
4 leta 10 meseci nazaj

Tukaj predvsem debatiramo o marketinškem zavajanju, to, da je avto precenjen, je pa itak jasno, zagovarjajo je pa večinoma tisti, ki so jo kupili, ko je še imela primerno ceno. Zato razumni reagirajo na njihov slavospev Kiji in se komentarji še dodatno nabirajo, kar avtu daje nepotrebno publiciteto. Saj pravim, ko in če bo imela dobro ponudbo, bom premislil o obisku salona.

Polo78
4 leta 10 meseci nazaj

Ne vem zakaj nekateri tu gor vedno samo pri Kii omenjate, da se zavarovanje plačuje glede na redno ceno, kot da za druge znamke, katerih avte kupujete s popusti to ne velja?! Enako velja tudi za komentarje o leasingu/kreditu, kjer sicer so razlike od znamke do znamke, vendar se jih več ali manj preplača povsod kar bi menda moralo biti vsem splošno znano dejstvo, ali pač?! Tu eni res ne znate biti objektivni. Tudi sam nisem fan Kie iz podobnih razlogov kot je navedel @maniaxxx (eno Kio sem pred leti tudi imel), vendar hočete ali nočete Kia dejansko dela dobre avte, katerim je pa resda cena šla v zadnjih cca. 10 letih precej navzgor. Torej je stvar vsakega posameznika, da pretehta ali je avto vreden nakupa ali ne.

srcnik
4 leta 10 meseci nazaj

Zato ker ima Kia najbolj “umetno” napihnjene cene… Ker je razlika ali plačuješ kasko zavarovanje za 20.000€ vreden avto ali pa za 24.700 (4700 popusta iz zaloge, če ga kupiš na keš). Približno nanese to 100€ razlike na leto pri kasku, ti to po recimo 7h letih obveznega kaska, ki je zahtevan pri lizingu nanese 700€ dodatnega popolnoma nepotrebnega in brezveznega stroška.

Polo78
4 leta 10 meseci nazaj

Pa saj ravno to govorim, da imajo vsi “umetno” napihnjene cene, eni bolj drugi manj. Tudi mi smo nabavili VW Sportsvana za slabih 23 jurjev na 29 osnove. Pred tem sem imel Mazdo za 22 jurjev na dobrih 27 osnove. Tast je v akciji dobil Suzukija za 20 jurjev na 24 osnove, mama Fiesto za 12 jurjev na dobrih 14 osnove. In še bi lahko našteval, procentualno so vsi primeru tu nekje. Zato še enkrat več ne razumem zakaj ta debata samo pri Kii?!

thunderbolt
4 leta 10 meseci nazaj

Nima samo Kia umetno napihnjenih cen. Precej za petami ji je tudi kak opel, pa se bi se lahko kaj naslo.

Firediver
4 leta 10 meseci nazaj

Ravno po radiu ujel eno reklamo za Mercedes, popust za vozila iz zaloge celih 11.000€! Zakaj pa tam ni “blema” zaradi tega?

xxl
4 leta 10 meseci nazaj

Ker sigurno to ni popust za osnovni model A klase in velja do odprodaje zalog, pri kii pa vemo za kakšne “zaloge” gre. Spet en komentar (od)več. 😉

Firediver
4 leta 10 meseci nazaj

Seveda, ampak vseeno bo osnova za kasko 11.000€ višja od nabavne cene. Ampak pri nabavi Mercedesa pač ni “blema” glede tega…

xxl
4 leta 10 meseci nazaj

Ampak, teh 11000 je bolj izjema, kot pravilo. Vsak bi bil vesel te akcije. Bi ti kupil prejšnjo serijo bmw 3 po polni ceni?

Firediver
4 leta 10 meseci nazaj

In ZAKAJ se potem piz.dite nad temi popusti, če pa je vsak vesel te akcije? Aja, potem je pa kasko drag, kot da brez popusta ne bi bil…

xxl
4 leta 10 meseci nazaj

KER SO PRI KIJI POPUSTI POGOJENI TUDI Z VIŠINO POLOGA, ki ne sme bit višji od 30%. Spet se ponavljamo, jaooo…

Firediver
4 leta 10 meseci nazaj

In upaš, da se bo Kia kdaj premislila s tem pogojem, da boš končno lahko nabavil Kio? Samo tako si lahko razlagam to tvoje evforično nestrinjanje z pogoji nakupa…

Locher
4 leta 10 meseci nazaj

@firediver: ti res ne razumeš ali samo trolaš?

Firediver
4 leta 10 meseci nazaj

A res ne zmorete razumeti, da KIA pač ima take pogoje in milijon vaših postov tega ne bo spremenilo? Kdor jo pa kupi, bo itak sam plačeval obresti. A vas res tako skrbi za njegov/njen tošelj in čemu?

Locher
4 leta 10 meseci nazaj

@Firediver: who cares, kaj dela KIA in who cares kaj delajo koristniki leasing storitev. Lahko pa vseeno pokomentiramo, kaj se nam zdi. Bi po tvoje bi morali biti vsi tiho? Samo zato, ker obstaja nekje nekdo, ki se mu taki pogoji zdijo ugodni? 🙂

Veronika.borghesi
4 leta 10 meseci nazaj

Verjetno šteje tudi tole:
Kiin dizajn slavil novo trojno zmago na nagradah Red Dot
https://www.avto.info/Obvestila/Kiin_dizajn_slavil_novo_trojno_zmago_na_nagradah_Red_Dot/

maniaxxx
4 leta 10 meseci nazaj

Ti si pomoje odgnala toliko kupcev od KIE da bi ti morala konkurenca spomenik postavit

 
STarleta
Mini Audi