Poraba 5,1/10,1/7,5 l/100km Največja hitrost 190 km/h Cena 22.260 (brez upoštevanega akcijskega popusta 3.200 €) eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • občutek prostornosti v kabini
 • prostornost prtljažnika (za ta razred)
Minusi
 • tiščanje desnega kolena ob oster in trd rob sredinske konzole
 • vidljivost nazaj ob naloženem avtu (nizek zgornji rob zadnjega stekla)
 • nenastavljiva in premalo izdatna ledvena opora
 • sistem »Lane Assist« se vklopi ob vsakem zagonu avta
 • stopnica v dnu skupnega prtljažnika

Kadar si nekdo postavi jasen cilj, vključujoč pot in vse korake do njega, je neizbežno, da bo ta cilj tudi dosegel. Ocenjujem, da izrazito ciljno naravnano delujejo pri Kii. Ti so desetletja nazaj vstopili na avtomobilski trg s takrat podpovprečnimi izdelki, ki so vzbudili zanimanje samo pri manj premožnih in posledično manj zahtevnih kupcih. Pod okriljem Hyundaija so svoje modele iz generacije v generacijo počasi, a vztrajno izboljševali vse do današnje stopnje. Čisto nov Kia Ceed je lep dokaz tega, kako visoko raven dovršenosti izdelka so s tem pristopom dosegli. Test.

 

Ne bom ovinkaril: Kia Ceed 1.0 Turbo Edition me je navdušil. No, v redu, ni me spet toliko navdušil, da bi kar takoj zavil v Kiin salon in ga kupil. Si pa z lahkoto predstavljam, da bi ga, če bi bil povprečen oče, ki kupuje družinski avto v razredu srednje velikih kombilimuzin, postavil v najožji nabor potencialnih kandidatov. Glede na preizkušeno ga sam povsem mirne vesti postavljam ob boku Golfu in Leonu, Mazdi3, Peugeotu308, i30 in tudi Meganu. Res je, Korejcu se po mojem mnenju v nobenem pogledu ni treba več bati niti izredno suverenega nastopa evropskih tekmecev, saj jim v praktično vseh pogledih suvereno konkurira tudi sam.

O oblikovanju …

Kia_Ceed_10_Turbo_Edition_35… sicer ne nameravam razglabljati, saj se mi zdi to ena najbolj subjektivnih in nemerljivih tem, kjer so se doslej in se bodo tudi v prihodnosti kresala mnenja med gostilniškimi debatami. Ne glede na to menim, da avto na pogled deluje všečno, skladno in daleč od nekdanjega korejskega dolgočasja. V konfiguraciji mišje sive zunaj in črne znotraj sicer ni najlepši, a bi bilo pretiravanje zapisati, da me je to zelo motilo.

Ne zdaj in na tem mestu

Kia_Ceed_10_Turbo_Edition_19Kabino zaznamujejo v zgornjem delu na otip mehki in prijetni materiali, v spodnjem predelu pa je kar nekaj elementov izdelane iz cenejše trde plastike. Od vseh me je tako še najbolj motil spodnji del sredinske konzole, katere razmeroma oster rob se je moteče tiščal ob moje desno koleno. Monotonost črnine, vsaj v mojih očeh, dovolj uspešno razbijajo sivi vložki in tudi očem prijetno oblikovanje okolice. Pohvalna je tudi dobra splošna ergonomija ter nastavljivost voznikovega delovnega mesta z izdatno nastavljivim sedežem in volanskim obročem.

Pri tem vseeno imam eno pripombo in sicer na ledveno oporo voznikovega sedeža. Ta je nenastavljiva in na daljših poteh, vsaj zame, tudi premalo poudarjena. Ali povedano bolj neposredno: na več kot uro oddaljenih ciljih sem ob izstopu iz avta praviloma vsaj malo razmigal in pretegnil spodnji del hrbta. Dopuščam seveda možnost, da gre del »zaslug« za to pripisati tudi mojemu staranju, a o tem raje ne bi zdaj in na tem mestu.

Mu oprostim

Kia_Ceed_10_Turbo_Edition_31V kabini je pohvalna tudi zadostnost centimetrov v vse smeri tako v prvi kot tudi v drugi vrsti sedežev. Povsem v zadku navdušuje še nadstandardnost osnovnega prtljažnika s kar 395 litrsko luknjo. Že res, da uporabnost skupnega prtljažnika nekoliko zmanjšuje dobrih deset centimetrov visoka stopnica ter na videz ne najbolj žlahtni materiali, a mu sam obe, ravno zaradi omenjenega litrskega nadpovprečja, z lahkoto oprostim.

Kot naročen za umirjene družinske potepe

Kia_Ceed_10_Turbo_Edition_27Testni avtomobil je od trenutno razpoložljivega nabora gnala srednja bencinska opcija. S širitvijo ponudbe se bo tako kmalu znašel v spodnji polovici ponudbe, a se mi zdi za umirjeno družinsko uporabo zelo primerna motorizacija – 120 »konj« in 172 »njutnov« ob 1,3 tone lastne mase seveda ni obilje, a se zdi za umirjene družinske potepe Ceed 1.0 Turbo povsem primerno motoriziran.

Hvalim njegov izrazito kultiviran in tih tek. Že res, da se v fazi ogrevanja v prostem teku rahlo trese, a nič nesprejemljivega. Ko se motorček segreje na delovno temperaturo, je vse, kot mora biti. Celo pogosto ustavljanje in zagoni motorja v mestu so komaj zaznavni. Med vožnjo prepriča z dobro prožnostjo nad 1.500 vrt/min in nenazadnje tudi pripravljenostjo zavrteti se vse do omejevalnika, ki se nežno vklopi šele pri 6.750 vrt/min.

Navkljub pripravljenosti in sposobnosti vrteti  se tako visoko, pa sem ga sam daleč največ uporabljal v območju med 1.500 in največ 4.000 vrt/min. Kot sem rekel, z lahkoto gre tudi preko te meje, a se mi je priganjanje trivaljnika preko meje štirih tisočakov zdelo nepotrebno mučenje mehanike. Šestopenjski ročni menjalnik je, z mislijo na gospodarnost, preračunan na dolgo, njegova sinhronska drobovina, skupaj s prestavnim mehanizmom, ki ga zaznamujejo lahkotni, natančni in po potrebi hitri gibi ročice, pa predstavljajo do uporabnika nadvse prijazen in uporaben pogonski sklop.

Nekaj milimetrov je dovolj

Kia_Ceed_10_Turbo_Edition_01 - CopyVsem je dobro poznano, da sta si Hyundai i30 in Kia Ceed tehnično sorodna avta in bi se morala zato na cesti zelo podobno obnašati, a razlike, zaznavne tudi človeškim čutilom, vseeno so. Nad dobro leto dni nazaj voženim i30 Wagon 1.6 CRDi sem vihal nos zaradi premalo prizanesljivega vzmetenja. Takrat sem ugotavljal, da so Korejci v svojem zasledovanju dinamike v vožnji očitno šli predaleč, kar se je odražalo na udobju v vožnji. Ko ga primerjam z današnjim Ceedom, ugotavljam, da se njegovo podvozje ponaša z, vsaj zame, odlično uravnoteženostjo med udobjem in dinamiko v vožnji.

Že res, da s 120 »konji« podvozje zelo težko potisneš do skrajnosti, a pustimo to za zdaj. Dejstvo je, da se je testni Ceed peljal, kot od takšnega avta pričakujem, Hyundai i30 Wagon pa je bil leto dni nazaj zame pretrd. Še ena razlika med obema je v kolesih. Testni Ceed je imel 16-palčna kolesa, i30 Wagon pa 17 palčna. Polovico palca nižji presek pnevmatik se ne zdi veliko, a v preteklosti je teh nekaj milimetrov gume že prevesilo jeziček na moji tehtnici iz moteče trdega na sprejemljivo čvrsto.

Ne bo vam žal!

Kia_Ceed_10_Turbo_Edition_17Kdor iz zapisanega in priloženih fotografij morda še ni uspel razbrati: pri testnem vozilu nisem prišel do vseh zgoraj zapisanih spoznanj na osnovi modela povsem z vrha motorne in opremske lestvice. Ne, do tega spoznanja sem prišel s Kio Ceed 1.0 Turbo Edition, ki se umešča povsem v (trenutno) sredino ponudbe, z vpeljavo dodatnih motorizacij pa se bo kmalu znašel nekoliko pod njo. In ravno zato se mi zdi tokratni zapis v pretežno pozitivnem tonu lep dokaz, kako dolgo in trnovo pot so Korejci prehodili s svojimi modeli.

Seveda bodo kljub temu še vedno obstajali dvomljivci in zapriseženi navdušenci nad tekmeci (ja, mislim na vas, Volkswagnovci in Renaultovci), ki tega Kii ne bi priznali za nič na svetu. Vsem ostalim, ki dopuščate, da obstaja v tem razredu še kaj drugega kot Golf ali Megane, pa povsem mirne vesti zaupam, da prištejte med resne tekmece v tem razredu tudi Ceed. Verjemite mi, ne bo vam žal!

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Tehnično sodobno grajen in v praksi prijeten za uporabo. Prepriča s prožnostjo nad 1.500 vrt/min, veseljem do vrtenja in (ogret na delovno temperaturo) kultiviranim tekom. Menjalnik je lahkoten in natančnih gibov ter na dolgo preračunan. Za umirjene družinske potepe vsekakor dobra opcija motorizacije, ki ji objektivno ne gre očitati nič resnega.
  10
 • Notranjost
  Prostorna in ergonomsko dobro zasnovana z nekaj malega drobnega tiska, ki ga morda niti ne bodo opazili vsi. Mene je zmotila premalo izdatna in nenastavljiva ledvena opora na voznikovem sedežu in tiščanje desnega kolena ob oster rob sredinske konzole. Kot v i30 sem tudi tu pri naloženem avtu opazil nizek zgornji rob zadnjega stekla. Mestoma se najde tudi trde in cenejše materiale, a nič pretirano motečega.
  9
 • Opremljenost
  Eden zelo redkih avtov, ki je prišel v moje roke, če odštejem kovinsko barvo in drug paket opreme Edition, popolnoma brez doplačil. Optimalni opremljenosti omenjenega paketa je pritrdilo tudi dejstvo, da sem v njem pogrešil samo gretje sedežev, a še to zaradi zimskega časa. Zame je Edition zares optimalna stopnja opreme za družinam namenjen Ceed, glede na današnja merila pa mu manjka nekaj sodobnih, pametnih, varnostnih in žlahtnih dodatkov.
  7
 • Vozne lastnosti
  Za razliko od i30 Wagon izpred leta dni je imel Ceed 16-palčna kolesa. Vsekakor se je tudi zaradi tega po mojem mnenju peljal udobneje. Četudi verjamem, da je dinamičnih zalog v podvozju kar nekaj, bodo te v kombinaciji s 120-»konjskim« mlinčkom le redko izrabljene.
  7
 • Gospodarnost
  Očitno »slovenclji« še vedno kupujemo popuste namesto izdelke. Smešno visoko redno ceno, ki jo z »akcijskim« popustom spustijo za 3.200 evrov, je moč v času trajanje tokratne akcije še dodatno znižati za 1.500 € (gotovina) ali celo 3.000 € (financiranje)! Poraba litrskega trivaljnika je ugodna.
  7
 • Zmogljivost
  S 120-»konjskim« trivaljnikom Ceed ni raketa. Je pa zaradi 172-»njutnov« navora vseeno prijetno uporaben za vsakodnevne (družinske) potepe. Toplo priporočam.
  7
 • Sklep
  Kia je tretjega Ceeda olajšala apostrofa v imenu in izboljšala vse, kar prej morda še ni bilo povsem na ravni najboljših v razredu. Kot takšen se mi zdi v izvedbi 1.0 Turbo Edition sila zanimiv in suveren avtomobil za vse, ki iščejo naslednjo srednjo veliko družinsko kombilimuzino.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 21.840 (brez upoštevanega akcijskega popusta 3.200 €)
cena testnega vozila (€) 22.260 (brez upoštevanega akcijskega popusta 3.200 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.310 × 1.800 × 1.447
dovoljena masa vozila (kg) 1.800
emisija CO2 (g/km) 126
gibna prostornina (cm3) 998
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.297
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 190
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 172 pri 1.500-4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 205/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1/10,1/7,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,5/4,9/5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 11,1
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 395 - 1.291
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,0 × 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Neizbežno"


Veronika.borghesi
4 leta 7 meseci nazaj

Pri opredeljevanju glede cene je treba gledati na vse skupaj bolj celostno, kar pomeni čez vso dobo lastništva in vseh z avtom povezanih stroškov. Po tej plati predstavlja ceed po mojem še vedno best buy, kar nenazadnje dokazuje nemški trg, kjer zgubi ceed v odstotkih vrednosti najmanj v svojem razredu. Po tej plati je prehitel celo dolgoletnega nespornega prvaka golfa, ki je do sedaj najbolj ohranjal vrednost kot rabljen.

Polo78
4 leta 7 meseci nazaj

Best buy je bil prvi Ceed, vsi novejši pa z vsako generacijo manj. Stroški za čas lastništva? Cene rednih servisov so v glavnem dražje kot pri konkurenci, da ne rečem zlatarske, podaljšane garancije / jamstva pa ima sedaj za razliko iz časov prvega Ceed-a tudi večina ostale konkurence. Torej tisti največji prodajni aduti (ugodna cena + dolga garancija) so se nekako razblinili, poprodajne storitve pa itak niso bile nikoli bohve kaj in zgleda nas je to precej (bivših) lastnikov KIE tudi spoznalo, vse to pa se odraža na slabših prodajnih rezultatih, žal. Žal zato, ker z avtom kot rečeno ni prav nič narobe.

maniaxxx
4 leta 7 meseci nazaj

Sicer soliden avto, bolj golfovski od samega golfa ampak so eni trije razlogi zakaj ga ne bi imel. Prvi je Veronika in njej ( njemu ) podobni patroni , ki so mi je prav zagnusili s svojim bednim reklamiranjem, drugo je brezvezna cenovna politika, tretje so pa sami prodajalci, ki v vecini primerov niso dorasli poslu ( tukaj obstajajo izjeme ). Skoda sicer ker karavanska verzija mi je precej všečna, proceed mi je pa grd ampak to je stvar okusa.

Locher
4 leta 7 meseci nazaj

Bomo kaj podprli s podatki ali bomo samo navajali selektivne PR flance? Nemški trg? Kaj ima to veze z ostalimi trgi (konkretno slovenskim)? Izguba vrednosti? Kaj pa ostali vidiki?

Po mojem mnenju pa ni best buy. Vsak naslednji Ceed mi je manj všeč.

umilave1
4 leta 7 meseci nazaj

Meni se še vedno zdi ogromno avta za ta denar, kljub precej višjim cenam pri Kii napram 10 let nazaj. Osebno bi tu vzel višjo opremo Fresh, pustil enak motor, dodal zimski paket gretja sedežev, volana za kar smešno doplačilo 240€ (npr. pri Seat Ibizi stane doplačilo gretja le sedežev in šob za steklo kar 450€!). Pa seveda modra barva!

Bom pa šel en dan v Kiino avtohišo se pozanimat kako je realno s tem visokim skupnim popustom 6200€ od redne cene, če vzameš leasing, da lahko vidim primerjavo obresti oz. preplačila npr. s Summit, Renault in Porsche leasingom. Pri vseh pa sem predpostavil 20% polog. Pa seveda primerjava garancije/jamstva, cenami servisov in zavarovanja(popusti).

Polo78
4 leta 7 meseci nazaj

Ni kaj, zelo dober avto, napredek napram prejšnjim generacijam je očiten. Temu primerno pa je šla navzgor tudi cena. Sam sem imel 1. gen. Ceed-a in takrat (cca. 10 let nazaj) je bil približno 7-8k cenejši od primerljivega Golfa, tudi od ostalih konkurentov je bil precej cenejši, skratka vreden svojega denarja. Danes pa bi prekleto dobro premislil ali bi za enak denar vzel Golfa, Mazdo 3 ali katerega drugega konkurenta. Sploh ob dejstvu (še vedno) precej “zlatarskih” cen njihovih servisov ter z njimi povezanih še nekaterih drugih cvetk… Avtu kot takemu pa kot rečeno nič ne manjka.

Kritik
4 leta 7 meseci nazaj

Moje mnenje: Motorji tipa 1.0 T, 1.2T itd. bolj pašejo v manjša in lažja vozila, tam se pozna potem tudi prihranek na gorivu, če ga ne tiščiš v obrate. Tak motor dati v vozila nižjega srednjega razreda ni smiselno, ker so vozila pač težja, večja in to se takoj pozna na porabi.

mavrica
4 leta 7 meseci nazaj

Je pa žejen ta malček. Vozil sem oldtimerja 1.8T z 180 urnimi konjiči 210 navora in sem imel enako porabo. Povprečje 7,3, ob teranju 10. Je pa imel le 1100 kg. Kar bi ga neslo v teh časih, je pa emisija, to je pa res.

 
Zadnje stanje tehnike
Oblikovanje, ki mu ga lahko zavidajo še Italijani

Več vsebin

Testi

Moj favorit

Kia Ceed 1.4 T-GDI Fresh