Poraba 6,0 l/100km Največja hitrost 203 km/h Cena 29.544 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • prečiščena notranja oblika
 • voznikova ergonomija
 • digitalni merilniki
 • zvočna izolacija
 • vozne lastnosti
 • delovanje radarskega tempomata
Minusi
 • cena vozila in dodatkov
 • preveč trde plastike v notranjosti za ta cenovni rang (npr. pri vratnih oblogah)
 • neobloženi odlagalni prostori
 • brez nekaterih pripomočkov pri dani ceni (DAB, samozatemnitveno ogledalo, navigacija)
 • neravno prtljažno dno ob podrtih sedežih

Pri Audiju pravijo, da ima zadnja izvedba njihovega najmanjšega modela vse tisto, kar imajo veliki. Tako nas želijo prepričati, da pri novem A1 ne gre zgolj za kakšen “navaden” Volkswagen (ali celo Škodo) v pražnjih oblačilih, temveč za čistokrvni Audi v pomanjšani izvedbi, saj se v številnih elementih resno spogleduje z njihovimi večjimi in imenitnejšimi modeli. Mini Audi torej, ki pa želi biti obenem vsaj tolikšen gizdalin, kot tisti originalni Mini. Pa mu to lahko tudi uspe?

Tržna niša

Audijevi poskusi mešanja štren v razredu majhnih mestnih avtomobilov sicer niso nekaj novega. A za razliko od ljudskega modela 50, ki ga je pred 45 leti »ustvarila« naftna kriza, ter dokaj futurističnega A2, ki je bil prodajno skorajda tako uspešen kot Janševe knjige med člani ZB NOB, jim je šele s prvo generacijo modela A1 prvič uspelo resneje opozoriti nase. S slednjim so namreč pred devetimi leti ustvarili enega redkih predstavnikov t.i. premijskih malih avtomobilov, pri katerih je najbolj pomembno, da izžarevajo voznikov življenjski stil. Vozila, ki se prvenstveno kupujejo s srcem, precej manj pa z glavo.

A četudi so pri Audiju glavnega rivala videli v »bavarskem« Miniju (ter ob tem skorajda povsem odmislili DS3 ter že odsluženi Alfin MiTo), pa je model A1 že od samega začetka ponujal precej drugačno vozniško izkušnjo. Kar pa nikakor ni pomenilo, da ne bi bil zaželen med (petičnimi in modno osveščenimi) kupci, saj jih je našel na letni ravni v Evropi tudi več kot 90.000.*

AUDI A1 03Tako ne preseneča, da pri proizvajalcu iz Ingolstadta nadaljujejo svojo zgodbo v izjemno nišnem razredu prestižnih mestnih frajerjev, kjer jih zaenkrat (še) ne ogrožajo čedalje bolj trendovski mali križanci. Ustvarili so – vsaj za moje pojme – precej bolj všečnega malčka, ki se ponaša z bolj ostrimi in agresivnimi linijami. Pri tem srčno upam, da bodo pri Audiju nadaljevali s tovrstno oblikovalsko filozofijo ter se počasi odmaknili od dosedanje tehnike kopiranja, saj so si bili njihovi avtomobili med sabo že tako podobni kot jajce jajcu.

In ker so v tem razredu že od nekdaj izjemno popularne kakršnekoli retro interpretacije na temo preteklih modelov, so Audijevci tokrat poskrbeli še za dodatek treh ozkih rež na vrhu motorne maske, kakršne je imel že legendarni Sport Quattro iz 80-ih let. Detajl, ki še dodatno poskrbi za prepoznavnost novega A1 na cesti. Pri nakupu pa nikakor ne pozabite na kakšno živahnejšo karoserijsko barvo (npr. turbo modra ali pa tokratna rdeča Misano), ki ga še kako poživi. Ter mu obenem privoščite vsaj še športnejšo linijo S Line, ki sicer ne doprinese nič kaj pretirano uporabnega, a bo na njen račun pred trendovskim lokalom sredi mesta deležen precej več občudujočih pogledov.

Digitalna generacija

Navkljub dokaj revolucionarni spremembi pri zunanji obliki (po Audijevih merilih, seveda!), se vseeno zdi, da je njihovim »arhitektom« uspelo še precej bolj predrugačiti notranjost. In to kako! Okej, saj ne, da se že pri prejšnji generaciji ni ponašala z izjemno dodelanim voznikovim okoljem, vzorno ergonomijo ter (za ta razred) odličnim izborom materialov. Vendar pa se lahko novi A1 sedaj pohvali s povsem spremenjeno notranjo arhitekturo, ki v tem trenutku verjetno nima resnejše konkurence. Nenazadnje niti v najbližjem bavarsko-angleškem tekmecu, ki je vsaj v tem elementu svetlobna leta daleč.

AUDI A1 16Fantastičen je (serijski!) 10,25-palčni digitalni merilnik, ki ga je možno dodobra prilagajati ter ponuja izkušnjo, kakršne smo bili vajeni zgolj pri večjih (in precej dražjih) vozilih. Hkrati so se znebili nadležne »tablice« na vrhu armaturne plošče ter osrednji 10,1-oalčni zaslon (končno!) vstavili tja, kamor sodi. Rahlo negodovanje si zasluži zgolj zaradi upravljanja preko zaslona na dotik, ki obenem ni toliko odziven, kot bi to pričakoval pri tako (za to velikost) dragem vozilu, a so k sreči pustili fizična upravljala klime. Pa še čudovito zgledajo!

Vseeno sem pri vozilu, ki je stalo skoraj toliko kot solidno opremljen Superb 2.0 TDI, pričakoval za odtenek več mehkejših plastičnih oplat (npr. na vratih), malce bolj obložena odlagalna mesta ter stropna držala za roke na zadnji sedežih, če so že spredaj. In če se pri že Audiju hvalijo, da ima novi A1 vse tisto, kar imajo veliki, potem res ne razumem, zakaj varčujejo pri parih kvadratnih centimetrih filca in mehke plastike?!? In zakaj nima vsaj osnovne navigacije, če jo lahko že ima skorajda dvakrat cenejši Clio? In prosim, ne ponujajte mi rešitve v obliki 600 € dragega vmesnika za pametne telefone Smartphone interface s preslikavo zaslona – pri tako prečiščeni notranjosti z digitalnimi merilniki pač ne maram takšnih in drugačnih kablov vsevprek!

Zavajanje nasprotnikov

AUDI A1 10Ko človek prvič uzre oznako 30 TFSI na dobre štiri metre dolgem vozilcu segmenta B, ki kolikor toliko opremljen stane slabih 30 tisočakov, verjetno brž pomisli, da gre za kakšno strupeno verzijo, v kateri razgraja cel kup »žrebcev«. Kakšna pomota! Omenjena Audijeva oznaka žal ne pomeni, da se pod motornim pokrovom skriva 3-litrski šestvaljnik, temveč da gre za povsem običajno trivaljno motorizacijo s 116 »konji« največje moči.

Že poznan motor(ček), prostornine ene steklenice Donata Mg, ki je sicer na voljo tudi pri vsej ostali »plebejski« žlahti (Ibiza, Polo), je sicer izjemno prožen in poskočen (za tovrstno konjenico, seveda) ter se zelo rad zavrti tudi proti rdečemu področju vrtljajev. Obenem se ponaša z izjemno kultiviranim in dovolj zvočno uglajenim delovanjem, kjer šele konkretnejše priganjanje razkrije njegovo trivaljno zasnovo (beri: zvok kosilnice), istočasno pa se lahko pohvali s solidno porabo goriva, ki tokrat ni presegla 6 litrov. Pravi biser(ček)! A ker je vseeno govora o vozilu, ki (imenitna značka gor ali dol!) stane toliko kot dve tehnično enaki Fabiji, omenjena ocena kar nekako razvodeni, saj v tem cenovnem rangu pričakuješ malce več popopranih občutkov. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker je pri tokratnem testnem primerku za prenos moči skrbel »zgolj« 6-stopenjski ročni menjalnik, menjalna avtomatika, ki bi bistveno bolj spadala k premijski naravi avtomobila, pa bi stala še dodatnega evrskega tisočaka in pol. Hja, 192 »konjev« težak petvratni Mini Cooper S je moč dobiti od 27.550 evrov, da o kakšni Fiesti ST niti ne govorim!

AUDI A1 28Dovolj vzoren ter na trenutke celo igriv je novi A1 tudi med ovinki, kjer navduši z uravnoteženo lego ter ravno prav gostobesednim volanskim mehanizmom, ki je obenem izjemno natančen. Resda ponuja zaradi malce bolj čvrstega podvozja (S-Line), ki sicer omogoča precej dinamičen slog vožnje, malce manj udobja na slabših podlagah, kar pa tako ali tako ne bo motilo vseh tistih voznikov, ki iščejo v vožnji nekaj več užitkov. A se vseeno zdi, da – podobno kot že pri pogonskem sklopu – le ne ponuja tistega vozniškega presežka, ki ga nekako pričakuješ pri tovrstni premijski igrači. Oziroma tiste vozniške nirvane, ki jo občutiš že pri osnovnem Miniju. Sedaj seveda čakam še na verzijo S1 …

Čar štirih prstanov

AUDI A1 30Pa saj je verjetno povprečnemu kupcu mini Audija bolj malo mar, kako se obnaša med ovinki v ekstremnih situacijah, še manj pa, koliko razigranih »konjičev« skače pod motornim pokrovom. In če sem nekoliko ciničen, nič kaj pretirano drugače ni niti pri veliki večini voznikov novodobnih Minijev (okej, seveda, kot povsod, tudi tu obstajajo izjeme).

Pri tovrstnih malih mestnih gizdalinih je – podobno kot pri najnovejšem iPhoneu, Pradinih sončnih očalih ter Givenchyjevi moški torbici – bolj pomembno to, da že na zunaj izžarevajo lastnikov urbani življenjski slog ter globino denarnice. In v tem elementu se zdi, da najnovejši mini Audi naravnost blesti.

Tekst in foto: Urban Acman.

* 72.634 prodanih A1 v EU v letu 2018, 84.070 v letu 2017 in 96.576 v letu 2016. Mini jih je našel v tem času 135.307 (2018), 136.807 (2017) ter 136.265 (2016).

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Pri vozil(c)u, ki kolikor toliko solidno opremljeno stane celo več kot 30 tisočakov, verjetno marsikdo pričakuje precej več motornega »žmohta«, kakor ga sicer lahko ponudi litrski TSI agregat s 116 »konji«. A to nikakor ne pomeni, da si kombinacija pohvalno prožnega trivaljnika ter natančnega 6-stopenjskega menjalnika ne bi smela zaslužiti odlične ocene.
  10
 • Notranjost
  Verjetno najbolj urejena in prečiščena notranjost v segmentu malih mestnih avtomobilov, ki ji je moč s posameznimi barvnimi detajli vdahniti tudi kanček topline. Navkljub temu, da gre za enega redkih premijskih primerkov, pa bi lahko bilo znotraj vseeno za odtenek več mehkejše plastike. Solidno prostoren prtljažni prostor.
  9
 • Opremljenost
  Po stari Audijevi navadi je potrebno (izdatno) doplačati skoraj za vsako malenkost (npr. za avtomatsko klimatsko napravo, DAB, samozatemnitveno ogledalo, ipd.), pa četudi jih celo že marsikateri »diskontnež« ponuja med serijsko opremo.
  6
 • Vozne lastnosti
  Po pričakovanjih se tudi nova generacija Audijevega A1 lahko pohvali z uravnoteženim podvozjem ter odličnim volanskim mehanizmom, zaradi česar imaš občutek, da se voziš v avtomobilu razreda višje. Vseeno pa le ne ponuja tistega vozniškega presežka, ki ga lahko doživiš pri najbližjem rivalu z Otoka.
  9
 • Gospodarnost
  Pri ceni solidno (a nikakor izjemno!) opremljenega avtomobila, za katero si lahko privoščiš skorajda štiri osnovne Dacie Sandero, le stežka lahko govorimo o racionalnosti. Končno oceno vsaj malce blaži solidna poraba goriva.
  5
 • Zmogljivost
  Zaradi 116 »konjev« ne boste ravno vriskali od navdušenja, a večinoma povsem zadoščajo. Vseeno pa bi k živahni naravi novega A1 (še posebej, če je ozaljšan v kakšno športnejšo opravo S Line) le bolj spadala kakšna krepkejša konjenica pod motornim pokrovom.
  8
 • Sklep
  Audijev mestni gizdalin je postal z novo generacijo še bolj frajerski in šik, da bo lahko še bolj uspešno nadaljeval svojo poslanstvo, pri katerem je v ospredju, da zna na zunaj izžarevati lastnikov urbani življenjski slog. In vsaj v tem elementu se ga lahko »bavarski Anglež« še kako boji, če se mu ga že med ovinki ni potrebno!
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 19.990
cena testnega vozila (€) 29.544
dolžina × širina × višina (mm) 4.029 x 1.740 x 1.409
dovoljena masa vozila (kg) 1.655
emisija CO2 (g/km) 111
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
masa praznega vozila (kg) 1.105
medosna razdalja (mm) 2.563
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 203
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85/116 pri 5.000-5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,5
osnovna cena vozila (€) 22.620
pnevmatike 195/55 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0/4,2/4,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 335
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 x 76,4
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Mini Audi"


xxl
5 leta 2 meseci nazaj

Avto za razvajene ženičke in hčere, nobeden drug tega ne bo plačal. Meni se sicer odpade. Vreden pa ni nič več od osnovne cene (testiran model).

maniaxxx
5 leta 2 meseci nazaj

Sej se hecajo, recite mi da se hecajo….pol je pa ohlajevanja gospodarstva in podobne bedarije krivo za slabso prodajo, nenormalne cene za ogabno grd avto a nimajo nič pri tem a ne?

5 leta 2 meseci nazaj

Taki avti sploh v normalen svetu ne bi obstajali. Ker pa pa živimo v času preseravanja je pač tako kot je.

whitee
5 leta 2 meseci nazaj

Zadnji odstavek avtorjevega prispevka, se popolnoma strinjam. Če ima folk denar, bo kupoval drago. Pika.

mrtwelvetrees
5 leta 2 meseci nazaj

Kakšen poslovnež ga bo ziher “kupil” (dal v stroške firme) za svojo ženo 🙂

5 leta 2 meseci nazaj

za 30 jurjev dobim že avto, ne pa tega mlinčka

 
Moj favorit
Lady Rover