Poraba 8,6 l/100km Največja hitrost 232 km/h Cena 28.820 eur
Plusi
 • motorne zmogljivosti
 • lega na cesti
 • zvok motorja
 • paket Performance
 • sedeža Recaro
 • bogata oprema
 • volanski mehanizem
Minusi
 • cena vozila
 • aluminijasta prestavna ročica (pozimi hladna, poleti vroča)
 • prostornost na zadnji klopi
 • vklop zadnjih brisalcev

Je razvpita. O njej se v izbrani družbi vedno precej govori. S svojim ravno prav seksapilnim stasom zna dodobra obračati glave ter skrbi za mokre sanje golobradih mladcev, saj bi si jo želel prav vsak izmed njih tudi malce bolj intimno spoznati. Obenem je poznana po tem, da ko jo enkrat spraviš na obrate, postane precej glasna in divja, zaradi česar se (hote ali nehote) njeni posnetki znajdejo pogosto tudi na socialnih omrežjih. In ne, tokrat nikakor ni govora o kakšni izmed ekshibicionističnih članic klana Kardashian, temveč o bistveno bolj zabavni ter precej bolj pristni najmanjši Fordovi STarleti.

Fiesta na STeroidih

Sedaj je že kar nekaj časa znano, da ko Fordovi »trenerji« iz športnega oddelka Ford Performance predstavijo kakšno novost, v avtomobilskem svetu dodobra završi. Nenazadnje tudi pri modelu Fiesta, pri kateri so najbolj popoprano verzijo S(ports) T(echnology) prvič predstavili že leta 2005 (6. generacija), zgodbo pa po pričakovanjih nadaljujejo tudi pri aktualni izvedbi. Tako so v lanskem ustvarili izjemno radožo malo športno kombilimuzino, pri kateri imaš občutek, da mora biti na kakšnih motornih poživilih, a je – za razliko od turbodizelske ekipe iz Wolfsburga – lahko povsem varna pred kakršnokoli »doping« kontrolo.

FORD FIESTA ST 08Za razliko od kakšnih malih steroidnih ekstrovertirancev, pri katerih še najbolj v oči bodeta Minijev Cooper S ter Toyotin Yaris GRMN, nova Fordova predstavnica družine ST precej bolj decentno razkazuje svoje mišice. Tako boste najbolj razgrajaško Fiesto v ponudbi prepoznali na zunaj zgolj po malce bolj agresivno oblikovanih odbijačih, sprednji maski motorja s podobo satovja, izrazitem zadnjem spojlerju, dvojni izpušni cevi ter po posebnih 17-palčnih platiščih, ki ne ljubijo preveč obcestnih robnikov. Drugače povedano, po skorajda vseh tistih elementih, ki jih je v veliki meri moč opaziti že pri povsem običajni različici, ki je ozaljšana s paketom ST-Line.

Okej, malce več športno dinamičnih občutkov je na srečo vseeno moč najti znotraj, kjer voznikove oči uzrejo prirezan volan, njegovo telo pa objame izvrsten sedež Recaro. Res pa bi slednji s svojimi »Slim Fit« merami znal predstavljati precejšnje težave kakšnim neproporcionalno raščenim osebkom, pri čemer bi celo najslavnejša starleta iz klana Kardashian kaj hitro spoznala, da njen najbolj prepoznaven del telesa ni najbolj ustrezen zanj. A če smo povsem iskreni, omenjena zvezdnica tako ali tako ne bi niti pod razno pogledovala k »plebejskemu« Fordu, če ima lahko na voljo precej bolj »fensi« Minija!

STrup v majhni flaški

Pri Fordu je že od nekdaj znano, da njihovi najbolj ostri produkti tiste svoje prave kvalitete skrivajo pod oblačili. In prav je tako! Tako se v mali Fiesti skriva pravi biser v obliki dokaj malega trivaljnega turbobencinskega agregata, ki pa v praksi ponuja precej žmohta. Pravi strup v majhni flaški, vam povem!

FORD FIESTA ST 301,5-litrski EcoBoost agregat lahke gradnje (aluminij) z novim turbopolnilnikom z optimizirano zasnovo turbine, ki hitreje vzpostavi tlak in zmanjša zamik, namreč proizvede kar 200 iskrivih »žrebcev« ter navduši z najvišjo navorsko vrednostjo (290 Nm), ki se pojavi že pri dokaj nizkih vrtljajih (1.600 vrtl./min). Podajanje navora in moči je skozi celotno vrtljajsko območje zelo enakomerno in zvezno, pri čemer se še najbolje počuti nad 3.500 vrtljaji ter kar sam od sebe kliče k nenehnemu priganjanju.

Povsem novo razvit motor se lahko obenem pohvali tudi s tehnologijo izklopa valja ob nežnejši vožnji (ja, lahko se pelje tudi samo z dvema cilindroma), sam izklop (oziroma ponoven vklop) valja pa se zgodi v le 14 milisekundah. Slednje pripomore, da avto vsaj malce manj popije na relacijskih poteh (cca. 8 l/100km) – kogar seveda to ob 200 svobodeželjnih konjičih sploh še zanima.

FORD FIESTA ST 26Omenjeni motor(ček), ki je sicer sparjen z izjemno natančnim in kratkim šeststopenjskim menjalnikom (avtomatiko boste zaman iskali na ceniku), daleč najbolj navduši ob preklopu voznega režima v Sport (ali Track, ki povsem izklopi medkolesno varnostno elektroniko), ko prične prdeti kot bodybuilder po dnevni dozi proteinov. Oziroma tako bobneče in rohneče (z obveznim dodatkom pokanja iz izpušne cevi) kot od trivaljnika niti slučajno ne pričakuješ! Omenjeno zvočno kuliso sicer omogoča že iz Focusa poznana tehnologija elektronskega izboljšanja zvoka in aktivni krmilni ventil zvoka izpušnega sistema, ki poskrbi, da bo doplačljiv (ter obenem tudi izjemno blagozvočen) 10-zvočniški sistem Bang&Olufsen ostal več ali manj izklopljen. Verjemite mi!

Vožnja je straST

A če se boste ob poslušanju simfonije pobalinskega pokanja iz izpušne cevi na bližnjem parkirišču še malce bolj sramežljivo nasmihali, zagotavljam, da boste imeli že ob prvem resnejšem napadu na ovinkasto cestišče tako blažen nasmešek na obrazu kot Denise Dame v Guccijevi trgovini. Še posebej, ko boste ugotovili, kako se zna (resnično dobesedno!) zagristi v kakšen ravno prav oster ovinek, ki ga napadete pri okvirno 3.500 motornih vrtljajih v tretji prestavi.

Okej, največjo zaslugo pri omenjenem »grizenju« ovinkov ima doplačilna opcija mehanskega diferenciala (Quaife) z omejenim zdrsom (LSD), ki opazno izboljša lego na cestišču ter skorajda do popolnosti zmanjša podkrmarjenje. Pri čemer se pričneš povsem nehote spraševati, na kateri kolesni par je sploh speljan pogon motorja. Ob tem volana niti malo ne trga iz rok, vozniku pa daje neopisljiv občutek popolne kontrole. Zadevščina, ki bi morala biti zapovedana med obveznimi dodatki pri nakupu nove Fieste ST. In pika!

FORD FIESTA ST 33Ob tovrstnih cestnih akrobacijah, kjer še kako do izraza pride izjemno uravnoteženo podvozje, se tako človek prične povsem podzavestno spraševati, kako za vraga uspeva inženirjem z vsako generacijo še dodatno izboljšati že tako prepričljiv avtomobilski paket. Ravno prav čvrsto podvozje, ki s svojo trdoto sicer ne bo navduševalo vaših sopotnikov, se tokrat ponaša s torzijsko poltogo zadnjo premo ter patentiranimi vektorskimi vzmetmi v obliki – tako proizvajalec – banane.

A se vseeno zdi, da jim je kljub temu uspelo ustvariti povsem dovolj dober kompromis, pri katerem avto ni preveč poskakujoč na slabšem asfaltu (kot npr. prejšnja generacija), obenem pa ohranja dovolj »možatosti« tudi pri agresivnejši vožnji. Pri tem so meje postavljene precej visoko, saj šele dokaj grobo pretiravanje privede do rahlega opletanja zadka. A previdnost naj vseeno velja, saj lahko pretirana voznikova samozavest, ki že meji na eno izmed kliničnih oblik norosti, kaj hitro pripelje tudi do bližnjega srečanja z obcestno floro ter do povsem novih poznanstev z avtoličarji in mehaniki.

Navduši izjemno neposreden volanski mehanizem, ki je kirurško natančen ter je dovolj gostobeseden pri podajanju povratnih informacij, po drugi strani pa drži, da zna biti rahlo preveč živčen pri hitrejši avtocestni vožnji.

Za peST cekinov (pre)več

FORD FIESTA ST 02Tovrstne petardice, med katere spada tudi Fiesta ST, vedno navdušujejo. Kar pa niti ne čudi, saj predstavljajo manifestacijo znanja inženirjev športnih oddelkov, pri katerih želijo pokazati vse, kar znajo. Nova Fiesta ST je sicer morda malce bolj vozniško orientirana kot velika večina ostale konkurence (npr. Polo GTI), a to nikakor ne pomeni, da ne bi mogla biti tudi vsakdanje uporabna. Saj veste, zjutraj odpeljete otroke v šolo, popoldne pa prebudite otroka v sebi.

Pa saj ob dani ceni vozila, pri kateri si včasih lahko dobil tudi precej bolj popoprane izdelke razreda višje (npr. Megane R.S.), mora biti tudi vsaj malce vsakdanje uporabna, ker bi drugače šlo za precej drag špas. V tem primeru bi tako bilo za isti kupček cekinov morda celo bolje pogledovati h kakšni podobno uživaški Mazdi MX-5, ki sicer ponuja povsem drugo filozofijo, a bi v njej užival še kdo drug kot le voznik.

 Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izjemno radoživ trivaljnik lahke gradnje, ki je sparjen s hitrim in natančnim 6-stopenjskim menjalnikom (avtomatike ni na izbiro), zelo odločno in zvezno podaja moč v celotnem območju motornih vrtljajev, pri čemer je zelo delavoljen že pri ni nizkih (pri cca. 1.500) vrtljajih. Hkrati se ponaša s fantastičnim zvokom, ki je lahko obogaten tudi z rahlo pobalinskim pokanjem iz izpušne cevi.
  10
 • Notranjost
  Da gre za najbolj športno Fiesto v ponudbi, boste znotraj ugotovili zgolj po prirezanem volanskem obroču, sprednjih sedežih znamke Recaro ter nekaterih napisih ST. Odličen položaj za volanom!
  9
 • Opremljenost
  Najbolj popoprana Fiesta v ponudbi že v osnovi ponuja dokaj bogat paket opreme, ki pa ga je skorajda nujno oplemenititi še s paketom Performance, ki vsebuje tudi mehanski diferencial z omejenim zdrsom (830 €) ter LED žaromete (600 €).
  9
 • Vozne lastnosti
  Že zgolj odlično uravnoteženo podvozje, kjer ima dinamika precejšnjo prednost pred udobjem, ter kirurško natančen volan zagotavljata dovolj zabave med ovinki, kar pa še dodatno nadgradi doplačilna opcija mehanskega diferenciala (Quaife) z omejenim zdrsom (LSD). Eden bolj zabavnih predstavnikov malih športnih kombilimuzin, ki mu zna dihati za ovratnik le še kakšen Minijev Cooper S.
  10
 • Gospodarnost
  Precej samozavestno nastavljena cena, s katero se prav nesramno bliža tudi športnim primerkom razreda višje, bo verjetno marsikoga pregnala v konkurenčne avtosalone (npr. k Renaultu ter njihovimi akcijskimi ponudbami). Zaradi vgrajene tehnologije izklopa valja je lahko na relacijskih poteh precej nežen pri porabi goriva.
  5
 • Zmogljivost
  200 razigranih in zelo igrivih »konjičev« poskrbi za to, da se lahko mala Fiesta prelevi v pravega cestnega divjaka, ki potrebuje za pospeševanje od 0 do 100 km/h zgolj 6,5 sekund ter doseže kar 232 km/h najvišje hitrosti.
  10
 • Sklep
  Najnovejša generacija Fieste ST, ki prihaja iz Fordovega športnega oddelka Ford Performance, dodobra sledi filozofiji ultimativnega vozno uživaškega vozila, ki so jo začrtali že njeni predhodniki. S tem predstavlja enega najbolj zabavnih predstavnikov tega segmenta.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 11.530
cena testnega vozila (€) 28.820
dolžina × širina × višina (mm) 4.068 x 1.735 x 1.469
dovoljena masa vozila (kg) 1.635
emisija CO2 (g/km) 136
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.497
kompresija (1:) 9,7
masa praznega vozila (kg) 1.187
medosna razdalja (mm) 2.493
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 232
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 147/200 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 290 pri 1.600-4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11
osnovna cena vozila (€) 25.080
pnevmatike 205/40 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,6/5,1/6,0
pospešek 0-100 km/h (s) 6,5
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 311-1.093
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 84x90
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "STarleta"


2 leta 1 mesec nazaj

Cena med osnovnim in testnim je 17k€?😂😂 Ali je testni bil ob enem tudi najvišji razred? Resnično me zanima kdo pri zdravi pameti kupi tak avto za 30k€?

Fenix_
2 leta 1 mesec nazaj

Pa kaj je narobe s temi proizvajalci, vsi novi avti ki se prodajajo so 10.000€ predragi.
fiesta ST bi mogla bit max 20.000€ … vse ostalo je vržen denar stran.

pskoda
2 leta 1 mesec nazaj

Mah daj niso resni 3 cilindre ne maram ga če mi ga dajo gratis

rhino
2 leta 1 mesec nazaj

Z zelo velikim navdusenjem sem sel brati test, saj Fiesta ST velja za enega najboljsih sportnih malckov. Ampak ko sem videl ceno 28k€, pa me je vrglo s stola. To pa ni vec normalna cena za tak mali avto. Pa ce bi mel 300 konjev. Kolk je potem Focus ST? 40k€? To ni normalno

chad
2 leta 1 mesec nazaj

Vse se draži, samo naši dohodki ne grejo nikakor gor. Čeprav je trava zelena povsod, delamo po osem ur kot povsod, plačujemo enake ali višje davke kot v večini, živimo tudi precej podobno kot povsod po evropi, ampak mi smo s strani politike odmerjeni na dobrih 900e povprečno, to so nam zasadili v glavo. No je pa res, da imamo javni sektor vsaj dvakrat obsežnejši kot avstrija, ki je neprimerno večja država. Tako da ja, vse se draži, samo mi ne sledimo. Tle se pač res narod vsako jutro zbudi, prebudil se pa še ni.

mrtwelvetrees
2 leta 1 mesec nazaj

Vse se draži. 90% Fiest St bo vsekakor na lizing.

meganer
2 leta 1 mesec nazaj

Sej če je na lizing je pa dosti ceneje :). Nič ni đabe. Kako eni pravijo sej je na lizing ….. a pol to pomeni da je gratis? Kar se dražitev tiče pa ……. odklop!

mrtwelvetrees
2 leta 1 mesec nazaj

Ne. Kdo je reku da je ceneje? 90% mladine ki bo to kupovala nima denarja, zato bo na leasing.

xxl
2 leta 1 mesec nazaj

Poleg cene je veliki minus še oblika. Mani najgrša med vsemi podobnimi, škoda, glede na to, da je med najboljšimi.

 
Neutemeljena skrb
Moj favorit