Poraba 4,4/9,7/5,6 l/100km Največja hitrost 187 km/h Cena 25.125 eur
Plusi
 • poraba goriva
 • prostornost notranjosti
 • vzdolžno pomična zadnja klop
 • opremljenost
 • prilagodljivost notranjosti
Minusi
 • ni možnosti štirikolesnega pogona
 • prostor za glave zadaj (strešno panoramsko okno)
 • odzivnost tipala za dež
 • sistem opozarjanja na nenamerno menjavo pasu je potrebno vsakič znova izklopiti

Oplovi oblikovalci so pravi mojstri maskiranja. Skoraj neverjetno je, kako oplovski je njihov sveži Crossland X. Neverjetno zato, ker se pod zunanjo podobo skriva tehnika Citroëna C3 Aircross in bodočega Peugeota 2008. Test.

Postavljen ob bok Mokki X izzove vprašanje, zakaj pravzaprav potrebujemo dva konceptualno in velikostno praktično enaka Opla, a vsi Oplovi tržniki vam bodo kot iz topa izstrelili v zagovor naslednjo utemeljitev. Bistvo Crosslanda se skriva v izrazito racionalnem razmerju med notranjo prostornostjo in zunanjo velikostjo. Znotraj mersko kompaktnejša Mokka X na drugi strani z opcijo štirikolesnega pogona stavi na športno večnamembnost, namenjeno življenjske dinamike željnim posameznikom.

Od joint-venture do nakupa

Opel_Crossland_X_16_CDTI_120_28Crossland X je bil uvodoma mišljen kot plod sodelovanja naveze GM-a in PSA-ja. No, v vmesnem času sta se »partnerja« dogovorila o odkupu Opla in britanskega Vauxhala od Američanov, s čimer je postala skupina PSA s stališča tržnega deleža bistveno pomembnejši igralec na avtomobilskem tržišču. Neodvisno od lastniške igre v ozadju, je Crossland X presenetljivo suveren izdelek, ki bo nedvomno uspel navdušiti marsikatero stranko.

Prilagodljiva notranja arhitektura

Opel_Crossland_X_16_CDTI_120_06Prva v vrsti njegovih odlik je seveda notranja prostornost. Avto zmerne zunanje dolžine 4.212 milimetrov iz razpoložljivih centimetrov in litrov iztrži kar največ po zaslugi uporabno in izrazito prilagodljivo zastavljene notranje arhitekture. Odlagalna mesta spredaj so uporabno velika in tudi številčno jih je dovolj, predal pred prestavno ročico pa je bil v testnem primerku nadgrajen še s funkcijo brezžičnega polnjenja mobilnih telefonov.

Samo za otroke

Opel_Crossland_X_16_CDTI_120_10Prostora spredaj je dovolj v vse smeri, ergonomija sedenja pa s pokončno in privzdignjeno držo spominja na enoprostorce. Testni model je bil opremljen s strešnim panoramskim oknom, ki je, kot v Peugeotu 2008, tudi tu pustil pečat na prostoru za glave, saj bodo pod njim spodobno sedeli samo tisti s telesno višino do okoli 1,7 metra.

K sreči je vzdolžno in v širino situacija veliko boljša, omeniti pa moram možnost vzdolžno nastavljive zadnje klopi. Slednja dovoljuje povečanje osnovnega prtljažnika z najmanjših 410 litrov na največ 520 litrov. Jasno je, da je na povsem naprej potisnjeni klopi sedenje še komaj znosno in, zaradi kolenske stiske, primerno pravzaprav samo za otroke. Uporabnost prtljažnika dviguje še polica, ki jo je mogoče namestiti na enega izmed dveh nivojev. Nameščena v zgornji položaj tvori s hrbtišči poklopljenih naslonov sedežne klopi uporabno ravno površino.

Niso selili v Rüsselsheim

Čeprav bo posameznik,  vajen izdelkov PSA, v Crosslandu prepoznal »francoska« stikala, pa ta ne bodejo v oči. Tudi armaturne plošče (vključujoč manj optimalno ureditev voznikovega delovnega mesta z merilniki »nad« volanskim obročem) iz Peugeota 2008 k sreči niso selili v Rüsselsheim. Ob izdatno nastavljivem volanskem obroču in sedežu tudi ni problema, da bi si prav vsak posameznik lahko nastavil delovno mesto povsem po lastnih željah.

Tudi manj bi moralo zadoščati

Opel_Crossland_X_16_CDTI_120_21Testni primerek je gnala ta trenutek najmočnejša dizelska motorizacija 1.6 CDTI, ki sliši v izdelkih PSA na ime BlueHDi. Njenih 88 kilovatov moči in 300 Nm navora se malemu Oplu X sicer lepo poda, a mislim, da bo tudi vstopna 74-kilovatna opcija s še vedno povsem dostojnimi 254 Nm navora pokrila vse potrebe povprečnega kupca Crosslanda X. PSA-jev je tudi šeststopenjski ročni menjalnik, ki je dobro preračunan, a žal tudi z manj jasnimi in natančnimi gibi prestavne ročice, kot sem jih sam vajen recimo iz aktualne Astre.

Čvrstejši, a vseeno nenaporen

V podvozje francoskih korenin je nemškim inženirjem uspelo vcepiti nekaj tako imenovane germanske čvrstosti, a ta k sreči vseeno nikoli ne deluje naporno neudobna. Mehanske osnovne podvozja pa Nemcem vseeno ni uspelo tako učinkovito zamaskirati, saj stresajo Crosslanda X kratke grbine ali udarne jame enako odrezavo kot podobno velike Peugeote ali Citroëne.

Zavedajo se nevarnosti

Opel_Crossland_X_16_CDTI_120_05Zgoraj sem navedel nekaj lastnosti Oplovega Crosslanda X, ki pritrjuje njegovi tehnični sorodnosti s Francoskimi izdelki skupine PSA. A naj kar takoj pomirim vse privržence Oplov, ki se bojijo, da bodo Francozi s takšnim ravnanjem »uničili« vse, kar je bilo značilnega v Oplih. Že v njihovem prvem poskusu je jasno vidno, da se tudi sami zavedajo te nevarnosti. Prepričan sem namreč, da bodo v Crosslandu prepoznali »Francoza« res samo največji poznavalci slednjega, vsi ostali pa bodo videli nov Opel. In s tem je jasno, da je francosko-nemška naveza razvojnikov in oblikovalcev svoje delo naredila tako dobro, da bi se lahko marsikdo zgledoval po njih.

Še približno dve leti

In še razmišljanje o smiselnosti sobivanja Mokke in Crosslanda. Opel ju bo vzporedno ponujal trgu dokler se čez nekaj let ne izteče življenjski cikel Mokke X. Trdno prepričan sem namreč, da za Mokko 1.0 ne bo še Mokke 2.0. Prvič zato, ker Francozi ne bodo »prosjačili« Američanov za štirikolesno gnano platformo, in drugič zato, ker PSA v svojem naboru nima štirikolesnega pogona in glede na ugodno prodajo vseh njihovih zgolj dvokolesno gnanih SUV-ov tudi ne čutijo resne potrebe po njem. Zato vsi, ki vam je ideja štirikolesno gnanega Opla všeč, le v vrsto za enega zadnjih z značko 4×4 na zadku.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Francoski izdelek po sodobnosti gradnje ne izstopa v nobeno smer. V praksi deluje Oplov aktualni »šepetajoči« bolj sofisticirano.
  9
 • Notranjost
  Generalno prostorna, uporabna in prilagodljiva. V preizkušenem modelu se zatakne samo zadaj, kjer pod panoramskim strešnim oknom trpi prostor za glave.
  8
 • Opremljenost
  Dobrih pet evrskih tisočakov doplačil in srednje bogat paket opremljenosti Innovation sta zmogla ugoditi vsem željam in potrebam v tovrstnem avtu.
  9
 • Vozne lastnosti
  Prvenstveno udoben in za vožnjo nenaporen družinski »mešanček«. Čeprav čvrsteje nastavljen kot francoski sorodniki, se z dinamiko in zabavnostjo vožnje ne razume najbolje.
  6
 • Gospodarnost
  Ceno avtomobilila so številna doplačila, najmočnejši CDTI v nosu in že v osnovi kar lepo založen paket opreme Innovation potisnile navzgor, proti vrhu razreda.
  7
 • Zmogljivost
  Podobno kot v Peugeotu 2008 tudi tu ugotavljam, da je 120 KM sicer prijetnih, a bi moralo tudi vstopnih dizelskih 100 »konj«, predvsem po zaslugi dobre prožnosti, povsem zadoščati.
  7
 • Sklep
  Že vrabci čivkajo, da je v njem veliko francoskega, a je treba priznati, da je oblikovalcem in inženirjem uspelo to zelo dobro zamaskirati. Vsem obstoječim lastnikom Merive bo nedvomno všeč ugodno razmerje med zunanjo majhnostjo in notranjo prostornostjo. Štirikolesno gnanim Oplom so pod taktirko PSA-ja šteti dnevi.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 25.125
dolžina × širina × višina (mm) 4.212 × 1.825 × 1.605
dovoljena masa vozila (kg) 1.840
emisija CO2 (g/km) 105
gibna prostornina (cm3) 1.560
kompresija (1:) 17,0
masa praznega vozila (kg) 1.300
medosna razdalja (mm) 2.604
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 187
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
osnovna cena vozila (€) 19.410
pnevmatike 215/50 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,4/9,7/5,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/3,6/4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 410-520-1.255
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 75,0 × 88,3
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Mojstri maskiranja"


2 leta 11 meseci nazaj

Nemci so nekoč , ampak res žal nekoč izdelovalo najboljše avtomobile , danes pa so jih večinoma že vsi dohiteli in tudi prehiteli, sploh pa je v Nemških vozilih cel kup delov , ki jih naredijo različni podizvajalci povsod po svetu in tej Nemški nekoč pridobljeni kvaliteti nekateri še vedno nasedajo , tudi pri nas je takšnih veliko, tudi med novinarji, ki testirajo vozila , saj če podrobno slediš testom, opaziš kako je neka stvar npr, v francoskem ali kakšnem drugem vozilu navedena na testu ko pomanjklivost, povsem enaka ali slabša zadeva pa v nemškem sploh ni omenjena.

hnoda
2 leta 11 meseci nazaj

A gre samo meni v nos to poudarjanje nemškega kot tehnološko superiornejšega nasproti francoskemu. A so Nemci mogoče kdaj naredili letalonosilko (Charles de Gaulle, Foch), funkcionalno raketo (Ariane), superhiter vlak (TGV), celotna Evropska letalska tehnika ima sedež v Franciji, Nemci so pač zraven, imajo mogoče njihovi motorji več konstruktorskih zmag v Formuli 1 (ne), mogoče njihovi avti v rallyu WRC (ne), kaj pa v rallyu Pariz-Dakar (tudi ne), kje že delajo najhitrejši nemški avto Bugatti Veyron in Chiron (Molsheim, Francija)? Res ne vem zakaj tak odnos potem. Ja, vem, da si nemški avti niso kar tako v en dan pridobili renomeja na področju izdelave osebnih avtomobilov, ampak je dejstvo tudi, da so v povprečju pač dražji in se večja kvaliteta pač plača, kot je to povsod, niso pa boljši na podlagi samega dejstva, da jih ne naredil Nemec. Tako po mojem tudi ni treba ‘maskirati’, da je avto sestavljen tudi iz delov, narejenih v Franciji, kot namigujeta naslov in besedilo članka.

2 leta 11 meseci nazaj

V Sloveniji je šimfanje vse ne-švabskega nacionalni šport.

Firediver
2 leta 11 meseci nazaj

Brez skrbi..zatiskanje oči pred nemško resnico je še večji nacionalni šport, ki ga potrjujejo prodajne številke.

chad
2 leta 11 meseci nazaj

Če bi nemci res bili tako oh in sploh, potem recimo v bmw zadnjih letnikov ne bi v kabino curila voda in ti poplavila sovoznikov tepih. In to v teh časih..ko bi mislil, da je bilo to možno samo v bolhah pa katrah.

JG2
2 leta 11 meseci nazaj

Se popolnoma strinjam. Ker tole poveličevanje nemcev na vsakem koraku (ne samo v avtomobilizmu) mi je bolj nadležno kot telefonske ankete.

Firediver
2 leta 11 meseci nazaj

Najbrž morajo tako pisati, da se zaradi zadnje čase razmajane osnove za to superiornost malo “podpihuje” v člankih. In tipičnemu – sicer zadnje čase rahlo dvomečemu – Slovencu, bo tak članek odpihnil vse dvome – ker več od tega ne rabi razmišljati.
Če bi nemška roba sama znala dokazovati svojo superiornost, takih člankov ne bi bilo treba.
Če bo takih člankov več oziroma če bo v prihodnje cela serija takih člankov, bom vedel, da imam prav!

 
Protisredstvo avtonomni vožnji
Iz sence