Poraba 4,6/13,0/6,8 l/100km Največja hitrost 224 km/h Cena 44.509 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • kakovost materialov v kabini
 • fizične tipke klimatske naprave
 • svetilnost žarometov (LED)
 • opremljenost
 • prilagodljivost prtljažnika (toga polica v dnu)
Minusi
 • nekoliko višinsko utesnjen zadaj
 • odsev armaturne plošče v prednjem steklu
 • občutljivost sijočih površin na prah in prstne odtise
 • avtomobil si ne zapomni zadnje nastavitve (izklopa) sistema Lane Assist

Ne tako dolgo nazaj sem vozil čisto novi Seat Leon. Zdaj sem dobil v roke tudi najnovejši Audi A3 Sportback. In čeprav sta se mi oba zdela zelo dobra izdelka, nas razumljivo Audi skuša prepričati, da je njihov za petino boljši od Seatovega. Test.

Naj pojasnim, kako sem prišel do teh dvajset odstotkov. Razlika v ceni testnih Leona 1.5 eTSI FR in identično motoriziranega Audija A3 Sportback S Line je znašala približno dvanajst tisočakov oziroma celo 37 odstotkov Seatove cene. Ker avtomobila pričakovano nista bila identično opremljena, sem skušal vzpostaviti vsaj približno enako izhodišče ter upošteval razliko v maloprodajnih cenah obeh opremljenih z enakim pogonskim sklopom in izhodiščnimi paketi opreme. Dopuščam možnost, da je kakšen kos opreme v enem serijsko primaknjen, v drugem pa ne, a enako verjamem, da velja pri kakšni drugi postavki enako tudi v obratno smer. Primerjava cen med A3 Sportbackom in Leonom razkrije razhajanja od najmanj 4.590 do največ 5.550 evrov. Ker ocenjujem, da je dovolj dober približek tudi srednja vrednost vseh treh opcij, pridem do povprečnega zneska. Ta pravi, da je Audi A3 Sportback okoli 5.000 € dražji od Leona, kar predstavlja približnopetino izhodiščne maloprodajne cene Leona. Je lahko Audi res dvajset odstotkov boljši od Seata? Moj odgovor je (povsem pričakovano) negativen, a dovolite, da vseeno poskusim pojasniti svoje stališče.

Je prilagodljivo podvozje DCC res potrebno?

Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_32Prvi razlog je, da sta tehnično identična avtomobila. Oba sta namreč postavljena na Volkswagnovo aktualno platformo MQB evo, zaradi katere ne gre pričakovati bistvenih razhajanj. In dejansko jih med vožnjo z enim in drugim tudi ni opaziti. Že res, da je bil testni Leon oprt na prilagodljivo DCC vzmetenje, A3 Sportback pa je moral shajati z običajnim vzmetenjem, četudi je bilo to v testnem avtomobilu trše športno, vključeno v paket opreme S Line. Na mojo srečo (in srečo mnogih potencialnih kupcev) tako opremljenih Audijev A3 Sportback lahko zapišem, da je udobje vsakodnevne vožnje tudi z bolj togo nastavljenim vzmetenjem še vedno povsem znosno in celo primerljivo z najbolj udobno nastavitvijo DCC podvozja v Leonu. To se mi zdi dobro vedeti, ker je za ljubitelje udobja v vožnji, kakršen sem sam, vredno preveriti tudi obnašanje Leona s klasičnim vzmetenjem. Morda je celo smiselno prihraniti nekaj sto evrov na račun podvozja DCC  in ostati pri klasičnem vijačnem podvozju, lahko tudi v njegovi športni različici.

Vedno v razrednem povprečju

Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_11Ko sem ravno pri obnašanju Audija na cesti, se mi zdi pomembno omeniti še poudarjeno stabilnost njegove lege med ovinki. Sportback se je med ovinki izkazal z izredno visoko postavljeno mejo zdrsa koles in dobro odzivnostjo na voznikove ukaze. Svoje je primaknil še progresivni volan, ki veleva vsega 2,1 zasuka volanskega obroča od ene do druge skrajne lege in kjer električna servo pomoč, ob vklopu načina Dynamic, prijetno »otrdi« volan. Žal ne morem poročati, da se s tem izboljša tudi njegova povratna povednost. Ta je, neodvisno od izbrane stopnje servopomoči, tudi v kombinaciji z 18-palčnimi kolesi nekako v razrednem povprečju.

Dovolj, da je omembe vredno

Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_45Da je tokratna primerjava med Seatom in Audijem bolj pravična, je pomagala izbira pogonskega sklopa, ki je bil v obeh primerih mehansko identičen. Beseda teče o aktualnem 1,5-litrskem turbobencinarju s 150 KM, ki je prenašal svojo moč na prednji kolesi preko sedemstopenjskega dvosklopkovnega menjalnika. Dodatek mehansko identičen sem zavestno zapisal zato, ker se je v praksi izkazalo, da med obema obstaja nekaj drobnih razlik v nastavitvah njunega delovanja. Zdi se, da so se Audijevi inženirji odločili koristiti potencial varčevanja z gorivom v nekoliko manjši meri kot Seatovi. To se je kazalo predvsem v voznih okoliščinah, kjer se mi je zdelo, da je Leon zmogel s prepletanjem vseh elementov samodejno prilagoditi hitrost vožnje bolj zanesljivo kot Audi. S tem sicer ne pravim, da je Audijeva izvedba slabša, le dovolj drugačna, da se mi je zdelo vredno omeniti.

Pozdravljam odločitev Audija

Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_49Razhajanja so opazna tudi v kabinah obeh. Medtem ko so Španci v Leonu nad stikali na sredinski konzoli izvedli skoraj popolno čistko, so bili inženirji in oblikovalci v Audiju pri tem početju bolj prizanesljivi. Seveda je tudi v Sportbacku osrednja točka armaturne plošče velik sredinsko nameščen zaslon sistema MMI, a so pod njega vseeno namestili fizične tipke, namenjene poveljevanju klimatski napravi. To odločitev Audija pozdravljam, četudi je res, da sem, ko sem se zadeve privadil, tudi v Leonu povsem dobro shajal s popolno integracijo krmilne enote klimatske naprave v menije osrednjega zaslona. Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_14Na tem mestu se mi zdi zanimiva in samosvoja tudi izvedba stikala za uravnavanje glasnosti radia, njegov vklop in izklop ter preskakovanje skladb oziroma radijskih postaj. Ta je namreč ločen od glavnega zaslona, a ravno tako izveden v obliki na dotik občutljive površine. Medtem ko se mi zdi pod črto fizičen vrtljivo-potisen gumb še vedno bolj intuitiven za uporabo in bi ga sam, v primerjavi z Audijevo nekoliko bolj sodobno interpretacijo, zato tudi še vedno raje izbral, pa moram priznati potencial in razmeroma dobri izvedbi dotično-občutljivi različice.

Manjša razhajanja

Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_10Pri notranji ureditvi in izbiri materialov Audiju ni mogoče očitati skopuštva, saj sta oba na izredno visoki ravni. Rahlo so me zmotili sredinski zračniki na armaturni plošči, katerim ni možno uravnavati pretoka zraka, brez da bi jim s tem spreminjal tudi smer pihanja, a se mi zadeva vseeno ni zdela tako problematična kot recimo v aktualni Mazdi3, kjer ima voznik v poletni pripeki resne probleme z uravnavanjem smeri in jakosti hladnega piša iz zračnikov neposredno v njegovi bližini.

Primerjavo med A3 Sportbackom in Leonom nadaljujem na področju notranje prostornosti. Ta je okoli voznika in sovoznika ter tudi pri kolenskem in komolčnem prostoru v drugi vrsti sedežev povsem primerljiva med obema. Se pa tam, v primerjavi s Špancem, zatakne pri prostoru za glavo. Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_38Medtem ko sem zadaj v Seatu lahko normalno vzravnano posedel mojih 1,84 metra telesne višine, tega v Audiju nisem mogel storiti. Sicer mu res ne manjka veliko, saj ocenjujem, da bi morali posamezniki s telesno višino do 1,8 metra še imeti dovolj prostora za glavo, a je razlika občutna.

Spet povsem primerljiva sta s stališča prostornosti sta povsem v zadku. Je pa res, da se ima tam A3 Sportback zahvaliti za nadvlado na področju uporabnosti in prilagodljivosti osnovnega prtljažnika togi polici prtljažnika, ki jo je moč namestiti v dveh položajih. Te testni primerek Leona ni imel, a je jasno, da tudi Španci ponujajo tovrsten element v Leonu v neki obliki doplačila.

Vsakomur, ki koleba

Audi_A3_SB_35_TFSI_S_Tronic_S_Line_23S tem sem prišel do konca mojega videnja glavnih razlik med Bavarcem in Kataloncem. Vesel sem in pozdravljam, da so Nemci in Španci uspeli v enako tehnično osnovo vdahniti nekaj lastnih rešitev in s tem tudi duha. In četudi razlike med njima so, trdim, da so absolutno premajhne in mestoma celo v škodo Audiju, da bi ga lahko komurkoli izrazito priporočal namesto Leona. Bistven pri tem je jasno približno 20-odstotni cenovni naskok Audija v primerjavi s Seatom.

Če bi tekla beseda o modelih razreda ali celo dveh višje, potem bi videl več subjektivnega razumevanja petične klientele, ki bi cenovni razkorak opravičila s podobo znamke Audi. No, v primeru A3 in Leona pa menim, da temu ni tako. Zdi se mi, da je Leon resnično v vseh pogledih zelo primerljiv izdelek A3 Sportbacku, zato ga sam tudi povsem mirne vesti priporočim vsakomur, ki morda koleba med obema.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dober motor, dober menjalnik, ki jima primakne piko na i odlično delujoč blagi hibrid z 48-voltnim zaganjalnik-alternatorjem.
  10
 • Notranjost
  Mestoma se manj zanaša na dotično občutljivost kot Leon, a še vedno v zelo veliki meri. Zmotijo skromneje odmerjeni centimetri za glavo zadaj. Sicer pa kokpit, ki navdušuje z lahkotnostjo in vtisom kakovosti kamor seže pogled.
  9
 • Opremljenost
  Paket opreme S Line in še dobrih 12 tisočakov doplačil so naredili Audi A3 Sportback sila simpatičen, a …
  10
 • Vozne lastnosti
  Medtem ko je bil Seat z DCC podvozjem znosno udoben samo v načinu Comfort, je Audi tudi s klasično vzmetenim športnim podvozjem dovolj udoben za vsakodnevno vožnjo. Iz tega razloga v Audiju ne vidim resne potrebe po DCC podvozju.
  9
 • Gospodarnost
  Dobrih dvanajst tisočakov doplačil je potisnilo ceno za testni avtomobil daleč v razredne višave. Ob tej ceni tudi potencial varčnosti z gorivom blagega bencinskega hibrida ne predstavlja omembe vrednega obliža.
  4
 • Zmogljivost
  Objektivno gledano sicer optimalna motorizacija, a bi se, upoštevaje ceno, morala vrteti v nosu glavna gred vsaj kakšne 300-»konjske turbobencinske zverine.
  8
 • Sklep
  Audi A3 Sportback 35 TFSI S Tronic S Line je vsekakor sila dober in prepričljiv avto. Se pa nisem mogel izogniti primerjavi z nedavno preizkušenim in bistveno cenejšim Seatom Leon, kar bodo verjetno storili tudi vsi, ki lahko na volanskem obroču gledajo Seatov S namesto Audijevih štirih krogov.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 44.509
dolžina × širina × višina (mm) 4.343 × 1.816 × 1.449
dovoljena masa vozila (kg) 1.870
emisija CO2 (g/km) 115
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.636
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 224
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 5.000-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 31.900
pnevmatike 225/40 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,6/13,0/6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2/4,3/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 8,4
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 380 – 1.200
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 85,9
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Dvajset odstotkov boljši?"


desmodromica
1 leto 11 meseci nazaj

Xxl ima prav tale 1.5 tsi je lenoba, brez duše, zvoka in še kaj, tam do 25k ima za to smisel dati denar. 44k…za kaj, pa kaj se še ne bodo še ustavili z goljufanjem in napihovanjem. V poplavi vw in audijev nima več smisla dajati po 30% več od koncernske znamke.

Zodd
1 leto 11 meseci nazaj

Za 44 jurjev grem raje po kakšen orenk avto… za ta denar dobiš civica type R, ki roko na srce popapca tega precej predragega audija…

meganer
1 leto 11 meseci nazaj

Za tak denar nima kaj 1.5tsi notri delat …. pa konc.

xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Ta 1.5 TSI je leno kljuse.

meganer
1 leto 11 meseci nazaj

Ma lenoba me še ne moti toliko. Pač ni dirkalnik. Samo da bi dal 44000 pa rekel da je notri 1.5 … to bi mi bilo po častjo 🙂

Isto kakor, da daš 100000 pa ma notri 2.0tdi

1 leto 11 meseci nazaj

Mercedes a180d je za zmogljivosti s svojim 1.5 dci prdcem dobil oceno 7, tale audi pa 5 (cena testnega mercedesa je bila 3k višja od audija).
Nekdo mi je nedolgo nazaj napisal, da so te ocene vezane na razred. Torej?

1 leto 11 meseci nazaj

Ok cool. Makes sense.

xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Tudi 8 je preveč za ta motor. Saj veste, da govorim iz prve roke.

Firediver
1 leto 11 meseci nazaj

Tebi vedno nekaj fali. Sprobaš pa čisto vse. Torej – nikoli ne boš srečen!

xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Povem kako je, ker jaz sem sprobal. Kaj pa vi?

meganer
1 leto 11 meseci nazaj

XXL je eden redkih, ki pove pošteno na tem forumu. Sam 1x sploval nemca so me skoraj izrisali iz foruma.

Tattoo-
1 leto 11 meseci nazaj

Ne bodi preveč pameten, ker ti si imel / sprobal normalnega 1.5 TSI, medtem ko je tukaj mildHybrid, kjer v veliki meri (tako pri zmogljivosti, kot pri porabi) pomaga elektromotor…povem kako je, ker jaz sem sprobal! 😉

xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Zanimivo, ker sta po teži tam,tam. Pospešek in navor pa imata enaka, na papirju, zato pravim, da je v resnici, bogi za te konje. Več kot 1,5 sekunde slabša Suzuki Vitara 1.4 4×4, me je brez težav pustila zadaj na izhodu iz krožišča.

1 leto 11 meseci nazaj

Pa si poznal šoferja v vitari? Lahko da je bil remapan? Iz teh 1.4/1.5 turbakov brez težav dobiš 180 hp.

xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Dvomim, bil je starejši gospod in gospa, zagotovo v penziji, ki je bil na desnem pasu, jaz na levem, pred njim počasnejše vozilo, pa je pohodil plin, da ga ne zaprem.

xxl
1 leto 11 meseci nazaj
Locher
1 leto 11 meseci nazaj

Primerjava med A3 in Leonom se mi ne zdi smiselna, ker A3 in Leon nista tekmeca.

mrtwelvetrees
1 leto 11 meseci nazaj

Tole bo uspešen poslovnež kupil svoji ženi 🙂

Skyen
1 leto 11 meseci nazaj

Sem pa mislil, da je A1 za to. 😀

McLaren
1 leto 11 meseci nazaj

A1 je za hcero

xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Ne, Q3 je za to. 😀

 
Ogrožena vrsta
Prilagajanje