Testi

Nissan Micra 1.2 Acenta City – Bollywoodska princesa

Poraba 5,2/7,6/6,8 l/100km Največja hitrost 161 km/h Cena 12.470 eur
Plusi
 • okretnost
 • CVT menjalnik
 • učinkovitost delovanja klimatske naprave
Minusi
 • cena dodatne opreme
 • občutljivost oblazinjenja

Naša tokratna testirana lepotica prihaja iz Indije in se svetu predstavlja v društvu filmskih zvezdnikov. Je vedno opazna, zaobljena in pisanih barv. Majhna, a opremljena z vsem, kar potrebuje mestni avto.

Širimo obzorja

Ste vedeli, da Bollywood* že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja vodi pred Hollywoodom po letnem številu filmskih produkcij, številu prodanih vstopnic in letni stopnji rasti? Hollywood po drugi strani troši bistveno več denarja za stroške produkcije in marketinga, kar se jim očitno obrestuje pri nabranih prihodkih. Sicer pa je tradicija Bollywooda starejša od ameriške, saj njeni začetki s prvo produkcijo kratkega filma segajo v leto 1899 (v Hollywoodu so posneli prvi film šele 11 let kasneje). In čeprav bo Bollywood težko kdaj dosegel slavo in vpliv ameriške filmske industrije, si težko kdo privošči zanikanje njegovega pomena.

Še bistveno večji vpliv od filmske industrije pa ima v svetu indijska industrija proizvodnje avtomobilov, ki je med največjimi in najhitreje rastočimi na svetu. Namesto naštevanja proizvajalcev, ki so v takšni ali drugačni obliki prisotni v Indiji, bi manj časa izgubili z navajanjem znamk, ki jih tam (še) ne najdemo. In če smo pred nekaj leti na željo kupcev skušali iz VIN številke razbrati geografski izvor vozila, je danes ta podatek postal povsem nepomemben.

Moja prva Micra

Na Micro me vežejo prav posebni spomini. Je prvi uglajen avto, ki sem ga smela uporabljati kmalu po opravljenem vozniškem izpitu. Glede na to, da sem prej v bratovem legendarnem vozilu jugoslovanske proizvodnje tiščala stopalko za plin »do dna« in glasnost radia »do stropa«, je bila vožnja z Micro podobna odkritju nove celine. V njej sem doživela svojo prvo prometno nesrečo – z relativno srečnim izidom, saj je bila Micra deležna le izdatnega plastičnega preoblikovanja prednjega odbijača.

V naši družini je ostala dobro desetletje in nam za konec pripravila obilo zabave, saj smo nejevernim kupcem zagotavljali, da nismo posegali v merilnik števila prevoženih kilometrov. »Gospod, verjemite, če bi jih prevrteli, jih zagotovo ne bi na trideset tisoč!«

Testna Zmajčica

Lepotico, ki je zaradi svoje prijazne oblike in pomladno zelene barve dobila ime Zmajčica, smo na hitro posvojili. »Mamiii, a so tukaj sami ležeči policaji?” se je zaslišalo z zadnjega sedeža. Najmlajša se je namreč odlično zabavala med tresenjem po zakrpani cesti. Ne, Micra nima težav s pretrdim podvozjem, naše mesto pa ima precejšnje težave z vzdrževanjem primerno ravnih voznih površin.

Nameščanje otroškega sedeža je potekalo brez zapletov, otroške noge imajo dovolj prostora za brcanje, pri čemer lahko pred njimi udobno sedi povprečno raščena odrasla oseba. Voznikov sedež je dobro oblikovan, nekoliko me je le motilo dokaj občutljivo oblazinjenje, ki je hitro prevzelo vlakna mojih oblačil. So me pa zato potolažili z domiselno funkcijo sovoznikovega prednjega sedeža, kjer z dvigom sedalnega dela lahko ustvarimo zavarovan odlagalni prostor. Pri nenadnem zaviranju v Micri ne bo več zadreg z lovljenjem vsebine ženske torbice.

Radio s CD predvajalnikom sem uspela preko Bluetooth™ sistema hitro povezati s svojim mobilnim telefonom in izkoristila vse prednosti prostoročnega telefoniranja z upravljanjem na volanu. Nissan Micra ima že v osnovni opremi na voljo potovalni računalnik, ki v različnih prednastavljenih pogledih ponuja osnovne informacije o opravljeni relaciji, hitrosti in porabi. Za upravljanje sta na levi strani armaturne plošče na voljo dve tipki, s katerima voznik enostavno pregleduje podatke.

Posebnost paketa opreme Acenta City so vgrajeni senzorji za parkiranje ter sistem za merjenje optimalnega parkirnega mesta, ki vam je lahko v pomoč pri bočnem prakiranju. Pošteno povedano se vam zna zgoditi, da ga pri tako okretnem in preglednem avtu niti ne boste potrebovali.

Vožnja s testno Micro je prijetna izkušnja. Mehka, odzivna, okretna, vozniku torej izjemno prijazna. Malenkostno me je zmotilo le nemirno podrhtavanje ob nizkih obratih motorja, ki pa je neposredno povezano s trivaljnim motorjem in je torej prepoznavni znak, ne pa napaka. Sicer hrup motorja v potniški kabini sploh ni moteč, če motorja le ne ženete preveč izven njegovega področja udobnosti.

Sicer pa me je testni teden z Zmajčico takoj spomnil na Chanovo razmišljanje o brezmejnih pasteh primerne opremljenosti in velikosti družinskega vozila. V meter krajšem vozilu z razpolovljeno delovno prostornino motorja se človek počuti… skoraj gol in bos! Je torej tudi mene napadel virus razsipnosti in nezmernega potrošništva? Pred časom sem na Danskem spoznala dobro situiran starejši par. Gospa (pravnica) in gospod (lastnik ortopedske klinike) sta se po Kopenhagnu brez sramu vozila s prastarim Nissanom Sunnyjem. Kljub temu, da je njuna odločitev v določeni meri reakcija na fiskalno politiko matere države, dejansko nista pogrešala novejšega, lepšega in bolj opremljenega avtomobila. »Bolezen velikih oči« je očitno v veliki meri kulturološko pogojena, cepivo pa je, v primeru hujših razsežnosti, na voljo v obliki raznovrstnih davkov.

Le mestni avto?

Ne bi rekla. Seveda se Micra najbolje počuti v mestu, kjer je v koraku z vsemi dogajanji in modnimi smernicami. Nima pa nikakršnih problemov z daljšimi vožnjami v skladu z zakonsko predpisanimi omejitvami in ob razumnem šoferju, ki mu ni potrebno dokazovati, da je glavni na cesti. Tudi preizkušeni brezstopenjski menjalnik bo največ vreden pri vožnji v prometnih konicah, a obenem nudi dodatno lagodnost pri daljših relacijah. Le droben nasvet pri uporabi tempomata: odsvetujem večje zviševanje nastavljene hitrosti z uporabo tipk na volanu, saj daljši stisk povzroči brezglavo divjanje obratov motorja do želene hitrosti.

Micra je simpatičen trendovski mali avto, s katerim se lahko poistoveti široka skupina voznikov. Bodočim lastnikom lahko le zaželim, da vam služi tako zvesto in dolgo, kot je naši družini. Pred nakupom pa le dobro premislite o tem, kaj v avtomobilu res potrebujete.

Več informacij o Nissan Micri na uradni strani.

Predstavitev na Avtomobilizem.com.

Besedilo: Urška Radolović

*Poimenovanje indijske hindujske filmske industrije, ki je kombinacija imena Bombay (staro ime za Mumbai) in Hollywood.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zadovoljiv motor, odličen menjalnik, ki se dodatno izkaže v mestni vožnji.
  8
 • Notranjost
  Lepo oblikovana in funkcionalno pregledna. Morda malo preveč umirjena v primerjavi z zunanjostjo.
  8
 • Opremljenost
  Vse, kar potrebujete v malem avtu. In še malo.
  9
 • Vozne lastnosti
  Lahkotna, okretna, zadovoljuje vse moje zahteve v tem razredu velikosti.
  9
 • Gospodarnost
  Z vidnim odmikom od deklarirane.
  7
 • Zmogljivost
  Usklajene s potrebami.
  8
 • Sklep
  Všeč bo vam, otrokom in sosedom. Ne vzbuja zavisti in ima pomlajevalni učinek. Toplo priporočam.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 12.470
delete 1.514
dolžina × širina × višina (mm) 3.780 x 1.675 x 1.525
dovoljena masa vozila (kg) 1.425
emisija CO2 (g/km) 125
emisijski razred Euro5
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.198
kompresija (1:) 10,7
masa praznega vozila (kg) 940/980 (min/max)
menjalnik/pogon CVT brezstopenjski / spredaj
največja hitrost (km/h) 161
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 59 / 80 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 110 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 4,65
osnovna cena vozila (€) 8.990
pnevmatike 175/60 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2/7,6/6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7/4,6/5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 14,5
prostornina posode za gorivo (l) 41
prostornina prtljažnika (l) 265
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 78,0 x 83,6
zavore spredaj/zadaj koluti (zračeni) / bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Nissan Micra 1.2 Acenta City – Bollywoodska princesa"


Marek_
8 leta 5 meseci nazaj

Saj je še vedno posebna, tudi vozi se solidno, sam kaj ko sta izdelava in materiali v notranjosti porazni, na nivoju kitajca.

zany
8 leta 5 meseci nazaj

na cesti prav fajn zgleda 🙂

 
Hyundai IX20 1.4 CRDi Premium – Mali tankec
Fiat Doblo 2.0 Multijet 16v Emotion – Lego panda