Poraba 6,9 l/100km Največja hitrost 192 km/h Cena 22.240 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • zunanja oblika
 • lega na cesti
 • bogat opremski paket Takumi Plus
 • konkurenčna cena
 • voznikova ergonomija
Minusi
 • utesnjena zadnja klop
 • kratek sedalni del sedežev
 • skrite tipke levo od volana
 • avtomatski pomik stekel le pri vozniku

Ko so dobili Mazdini oblikovalci v lanskem letu nalogo, da morajo kozmetično osvežiti model CX-3, ki sicer velja za enega najbolj prepoznavnih in atraktivnih malih križancev na trgu, so bili postavljeni pred precejšen izziv. Treba je bilo zgolj rahlo nadgraditi njegovo obliko, brez da bi značaju odvzeli tako izrazite poteze, ter obenem doseči, da postane njegov urbano-avanturistični stil še bolj izrazit. Oziroma po domače – avtomobil je bil že od samega začetka dovolj »fleten« in seksi, da so morali preklemansko paziti, da ga slučajno ne bi uničili s kakšnimi oblikovalskimi ekskurzi v neznano.

Moda je minljiva, slog je večen

Ko medgeneracijska kozmetična prenova prinese pri avtomobilskem modelu zgolj nekatere tehnične spremembe, zunanjost pa ostane praktično nespremenjena, je jasno, da so oblikovalci že na samem začetku opravili izjemno delo. S tem se lahko pohvali tudi najmanjši Mazdin križanec v ponudbi, saj navkljub temu, da je na trgu že dobra štiri leta, še vedno navdušuje z dovolj svežimi in mikavnimi zunanjimi linijami. Zato ne čudi, da japonskim oblikovalcem pri tokratni osvežitvi ni bilo potrebno opraviti kakšnih revolucionarnih sprememb. Morali so poskrbeti le za manjšo posodobitev, da se kupci zopet spomnijo nanj ter obiščejo najbližji Mazdin salon.

MAZDA CX-3 02Najmanjšega Mazdinega športno uporabnega križanca, ki bi lahko brez skrbi nosil tudi značko precej bolj premijskega leska (npr. takšno s štirimi krogci), je tako po novem moč prepoznati po rahlo preoblikovani maski motorja, malenkost spremenjenih žarometih ter drugačnem dizajnu aluminijastih platišč. Kakorkoli že, našteti kozmetični popravki so celo tako minorni, da jih bodo le stežka prepoznali celo dosedanji lastniki Mazdinega križanca. Ter so bistveno bolj decentni, kot smo sicer tega vajeni od japonskih proizvajalcev – spomnite se le na Toyoto ter nekatere njihove kozmetično prenovljene modele, pri katerih imaš občutek, da so zamenjali pol avtomobila (npr. Land Cruiser, Yaris, ipd.).

Ob tem pa naj vam prišepnem, da se je smiselno odločiti za novo karoserijsko barvo Soul Red Crystal, pri kateri se zdi, da je kot naročena za katerikoli Mazdin avtomobil.

Lepota pred uporabnostjo

A če je mali križanec, ki ga sicer izdelujejo v domači Hirošimi, na zunaj ostal (podobno kot zadnje tri generacije Volkswagnovega Golfa) skorajda nespremenjen, je znotraj sprememb le nekaj več. Tako bodo prstne blazinice začutile za odtenek več mehkejših površin, med katerimi je pri nekaterih verzijah možno najti celo alkantaro na armaturni plošči. Med večje novosti spada še elektronizirana ročna zavora, ki nadomešča dobro staro »pecljasto« klasiko, ter zadnji naslon za roke z dvema odprtinama za čaj/pivo/vodo. In to je to!

MAZDA CX-3 11Škoda le, da ob tokratni osvežitvi niso poskrbeli še za malce bolj ergonomska upravljala klimatske naprave, ki bi si jih sicer lahko preprosto sposodili iz modela CX-5 (ali pa vsaj novega modela 3), ter za avtomatski pomik stekel, ki je po stari japonski navadi sicer na voljo le pri vozniku.

Še vedno pa velja najmanjši Mazdin križanec v ponudbi za enega bolj utesnjenih predstavnikov tega (med)segmenta ter s svojimi notranjimi merami le stežka konkurira kakšni Suzukijevi Vitari ali Volkswagnovemu T-Rocu. Ob tem se ne more pretirano pohvaliti niti s sedežnim udobjem (kratki sedalni deli) ali s prtljažno prilagodljivostjo. Ampak, saj veste, Mazda CX-3 že v osnovi ni kakšen družinski razumnež, temveč bolj ali manj modni športno uporabni maneken. Še posebej, če se odločite za paket Takumi Plus, ki prinaša usnjene sedeže v rjavi barvi ter posamezne detajle v kromiranem videzu, kar prida avtomobilu celo rahel pridih prestiža.

Male dodelave

Še preden so Japonci spustili v svet kozmetično olepšano trojko z označbo CX, ki je pri Mazdi rezervirana za njihova športno uporabna vozila, so jo v roke vzeli še njihovi inženirji ter se največ časa zamudili pri izboljšavi voznih lastnosti. Tako je bila deležna prilagoditev podvozja (debelejše vzmeti in blažilniki, manjši sprednji prečni stabilizator) ter volanskega mehanizma, ki bi naj postal še bolj neposreden.

Roko na srce, omenjenih dodelav povprečen voznik Mazde CX-3 verjetno ne bo občutil, nenazadnje tudi zaradi tega, ker je veljala že od samega začetka za enega bolj uživaških predstavnikov tega razreda. Tako ponuja precej igrivih občutkov tudi med malce bolj živahno vožnjo, pri čemer zna na (sicer zelo bežne) trenutke sporočiti, da je v daljnen sorodstvu z uživaškim roadsterjem MX-5. Vozno udobje sicer krni malce bolj trdo nastavljeno podvozje (skupaj z nizkopresečnimi 18-palčnimi pnevmatikami), vendar to ne predstavlja nič kritičnega.

MAZDA CX-3 25Pri Mazdi so se hkrati pohvalili, da so se v dobrobit vselej politično korektnega zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov dotaknili še bencinskih agregatov (novi plašči batov, novi batni obročki, izboljšan nadzor hlajenja), med katerimi bo verjetno ravno osnovna verzija s 121 »konji« daleč najbolj zaželena med kupci. Dvolitrski atmosferski bencinski agregat že poznanih SkyActiv manir (visoko kompresijsko razmerje, sistem i-stop, sistem za regeneracijo energije pri zaviranju) bi znal namreč zadovoljiti veliko večino, saj se lahko pohvali z dovoljšnjo živahnostjo (9 sekund od 0 do 100 km/h) ter hvalevrednim veseljem do vrtenja, pri čemer se še najbolje počuti nad 3.000 vrtljaji. Ob tem zna tudi zabrneti tudi z dokaj zdravim glasom (na trenutke celo rahlo športno rezkim), zaradi česar pričneš kar sam od sebe malce bolj intenzivno napadati ovinke Še posebej, ko ugotoviš, da pri tovrstnem početju odlično sodeluje šeststopenjski ročni menjalnik, saj je pohvalno natančen in hiter ter velja za enega boljših v tem razredu. Okej, vseeno pa kakšnih pretirano športnih doživetij le ne pričakujte, poleg tega pa se lahko med tovrstnimi akrobacijami precej poveča tudi poraba goriva (tudi nad 8,5 litrov).

Štirikolesni pogon boste v tem razredu srečali skorajda že redkeje kot člane Levice v cerkvi, kar pa ne pomeni, da je temu tako tudi pri Mazdi CX-3. Vendar bo za omenjeni pripomoček potrebno pogledati k močnejši 150-»konjski« verziji, ki sicer v kombinaciji s spodobno opremljenim paketom (Revolution) vseeno ne zahteva pretiranega kupčka evrov (dobrih 23 tisočakov). Pohvalno!

Še vedno obrača glave

MAZDA CX-3 01Najmanjši Mazdin križanec v ponudbi je – kljub temu, da je na trgu že kar nekaj let – še vedno eden najbolj (če ne celo najbolj) atraktivnih SUV manekenov tega segmenta. Zato niti ne potrebuje pretiranih kozmetičnih olepšav, da bi še naprej ohranil omenjeni lepotni naslov. Kar pa nikakor ne pomeni, da bi lahko povsem obsedel na lovorikah, saj postaja tudi bližnja konkurenca čedalje bolj nevarna, kar pa pri Mazdi vsaj deloma rešujejo s posameznimi tehničnimi izboljšavami.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dvolitrski atmosferski bencinski agregat, ki je bil med zadnjo kozmetično prenovo deležen prilagoditev (učinkovitejše izgorevanje, natančnejši in hitrejši vbrizg goriva, ipd.), je postal po novem še bolj prožen pri nizkih vrtljajih ter za odtenek varčnejši. Odličen 6-stopenjski menjalnik, ki navdušuje z natančnostjo in hitrostjo.
  9
 • Notranjost
  Prenovljena Mazda CX-3 se ponaša z malenkost žlahtnejšimi materiali v notranjosti (npr. alkantara na armaturni plošči ter oblogah vrat), elektronsko ročno zavoro ter naslonoma za roke spredaj in zadaj. Precej utesnjena zadnja klop, kjer je celo manjša konkurenca precej bolj prepričljiva (npr. Suzuki Vitara, Seat Arona).
  8
 • Opremljenost
  Akcijski paket Takumi Plus prinaša izjemno bogat spisek opreme, ki je dodatno ozaljšan z nekaterimi malce bolj imenitnimi elementi (električni pomik voznikovega sedeža s spominom, usnjeno oblazinjenje, projicirni zaslon).
  10
 • Vozne lastnosti
  Najmanjši Mazdin križanec velja za enega najbolj vozniško usmerjenih predstavnikov tega segmenta ter se po prenovi lahko pohvali še z natančnejšim volanskim mehanizmom in nekaterimi dodatnimi nastavitvami podvozja. Izjemno igriv med ovinki!
  9
 • Gospodarnost
  Izdatno opremljen primerek se lahko pohvali s precej konkurenčno ceno, ki je lahko nižja od marsikaterega japonskega rivala (npr. Toyota C-HR). Solidna poraba goriva, ki pa lahko vidno naraste med dinamično vožnjo.
  9
 • Zmogljivost
  Navkljub ne najbolj ambicioznim tehničnim podatkom najšibkejšega bencinskega agregata v ponudbi, se v praksi izkaže z zadovoljivo živahnostjo, zato ni prave potrebe po močnejši verziji.
  8
 • Sklep
  Izjemno prikupen Mazdin križanec je še vedno eden najbolj frajerskih predstavnikov svojega razreda. Po zadnji kozmetični prenovi bo še lažje odbijal napade najbližjih rivalov.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.090
cena testnega vozila (€) 22.240
dolžina × širina × višina (mm) 4.275 x 1.765 x 1.535
dovoljena masa vozila (kg) 1.692
emisija CO2 (g/km) 141
emisijski razred Euro6d-Temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 (150.000 km)/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.998
kompresija (1:) 14,0
masa praznega vozila (kg) 1.259
medosna razdalja (mm) 2.570
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 192
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 89/121 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 206 pri 2.800
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,38
osnovna cena vozila (€) 21.790
pnevmatike 215/50 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,5/5,4/6,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,0
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 350-1.260
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 83,5 x 91,2
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Premišljene dodelave"


Ivan36
2 leta 3 meseci nazaj

Sem prav napenjal oči pa sem ugotovil, da so res vsi lastniki CX-3 na morju ali daleč na dopustu! V 1 tednu opažanja tega modela na cesti sem srečal samo 1 tak model bordo met. barve??? Glede na tole ( Priljubljenost se vidi po tem, koliko jih je na cestah.) sem presenečen, da jih je toooooliko na cesti glede priljubljenosti?
PS Spet smo se vozili od četrtka do KP – LJ – IVG – domov – LJ, 48ur 640km Pa je nisem srečal? Ali se tako dobro skrije ali pa so res vsi srečni lastniki na dopustu?

2 leta 3 meseci nazaj

Če je to isti motor kot v mazdi 3 (verjetno je), je to DALEČ od živahnosti.

Ivan36
2 leta 3 meseci nazaj

Po 000,03 komentarjev se vidi priljublejnost tega modela! Ali pa so fsi veseli lastniki na zasluženih počitnicah?

cashy
2 leta 3 meseci nazaj

Priljubljenost se vidi po tem, koliko jih je na cestah. Mislim, da mu tu ne gre slabo. Če pa gledaš ostale teste z veliko komentarji, pa se opazi, da število komentarjev ne narašča s priljubljenostjo, temveč predvsem s kontroverznostjo modela. In več komentarjev, ko je, manj se dotikajo avtomobilov, temveč egoizma oseb, ki se prerekajo, kdo ima večjega in se obkladajo z žaljivkami… – na žalost

Ivan36
2 leta 3 meseci nazaj

Ok si me skoraj prepričal, sedaj čakam prvi test ABM modela, pa bomo šteli komentarje v desetinah?

cashy
2 leta 3 meseci nazaj

AR Giulia 2.2 JTD ima npr. 19 komentarjev, koliko je vidiš na cestah? Zadnji model Kie Ceed ima 82 komentarjev. Je morda aktualni model tudi prvak v priljubljenosti v svojem razredu? Se mi pa zdi , da bo tvoja teza vzdržala pri naslednji generaciji golfa. Komentarjev bo gotovo kot listja in trave, prodajal se bo pa kot vroče žemljice – po mojem bo oboje: tako priljubljen kot kontroverzen 🙂
Agent-based cars (with guns)? Gotovo bi bilo izjemno komentiran test kakega od takih avtov 😀 morda kaj v zvezi z vaškimi stražami ob hrvaški meji?

Firediver
2 leta 3 meseci nazaj

Nikjer ne piše glede goriva…taka kompresija zahteva super plus 98/100 ali je po kakšnem čudežu dovolj eurosuper 95?

jankometka
2 leta 3 meseci nazaj

Chan, koliko pride takšen oglas kot promocija? hvala, lp

 
Osnove
Hipotetično