Poraba 5,1 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 29.550 eur
Plusi
 • prepričljiv hibridni pogonski sklop
 • poraba goriva
 • zvočna izolacija
 • prostor za noge na zadnji klopi
 • bogata oprema (Executive)
 • simpatična notranja arhitektura
 • varnostna oprema
Minusi
 • preglednost nazaj (nujna opcija zadenjske kamere)
 • zmedeno upravljanje infozabavne enote
 • skrita kljuka za odpiranje prtljažnih vrat
 • brez DAB v ponudbi

Če se boste kdaj odpravili na izlet okrog sveta, bo precejšnja verjetnost, da boste med avtomobili na svoji poti najpogosteje srečali ravno Toyotine Corolle. Obenem ne bo prav nič čudnega, če bo med vsemi opaženimi primerki daleč največ tistih z limuzinskim zadkom, vseh generacijskih izvedb, pa čeprav jih boste le stežka uzrli na izhodišču svojega popotovanja. Presenečeni?

Najpogostejši

Če sem povsem iskren, je med ljudmi, ki ne spremljajo ravno zadnjih avtomobilskih novic ter televizijskih kvizov, verjetno bolj malo tistih, ki vedo, da Toyotina Corolla že kar nekaj časa trdno drži prvo mesto najbolj prodajanih modelov na zemeljski obli. S tem spada v druščino najbolj zaželenih produktov svoje vrste, kot so recimo Michael Jacksonov album Thriller, Nokijin GSM model 1110 ter knjižna mega uspešnica Biblija. Japonska »siva miška«, kakor na njo marsikdo precej pomotoma gleda, tako daleč za sabo pušča Volkswagnovi prodajni uspešnici (Golf in Hrošč), pa tudi ljubljenca ameriških src (Ford F-150) ter ruskih prostranstev (Lada Riva). Pri Toyoti jim je namreč uspelo vse od leta 1966 ter skozi 12 generacijskih nadaljevanj navdušiti več kot 46 milijonov voznikov, kar je izjemen dosežek. Še večji pa bi bil, če ne bi Japonci vmes na evropskih tleh »sanjarili« z imenom Auris za kombilimuzinsko in karavansko različico.

Kakorkoli že, pri aktualni generaciji Toyotinega prodajnega hita so se Japonci dokončno odrekli imenskemu pozlačevanju* ter vse izvedenke zopet poimenovali enako. Pri tem je – povsem v nasprotju s pričakovanji marsikaterega spodnjekaravanškega avtomobilskega analfabeta – širom sveta daleč največ zanimanja ravno za limuzinsko izvedbo. Še posebej v ZDA ter na Kitajskem, kjer tovrstne avtomobilske oblike ne ponujajo primarnih asociacij na taksi službe in turške nadaljevanke.

TOYOTA COROLLA SEDAN 02A če limuzinska Corolla v preteklosti niti pod razno ni bila kakšen sinonim avtomobilske erotike (spomnite se zgolj na kakšen primerek izpred 20 let), pa je zgodba pri najnovejši precej drugačna. Japonci so v želji, da se jih ne bi več spominjali le po dolgočasnosti, ustvarili precej bolj všečen sedan, ki pa – roko na srce – le ni toliko dinamično ukrojen kot njegova karavanski in kombilimuzinski bratec. Vseeno je moč ugotoviti, da jim je kot celota dobro uspel; s svojimi linijami dobro skriva skupno dolžino (4,63 m), s katero se približuje celo razredu višje. Na ta način nagovarja tudi dosedanje voznike limuzinskega Avensisa (ni več v ponudbi), katerim je najnovejši Camry že občutno prevelik.

Specifičen krog kupcev

Zanimivo je, da velika večina (prvenstveno evropskih) kupcev niti ne pomisli več na klasične limuzine, ko kupuje družinski avto, čeprav smo še kot otroci risali avtomobile vedno v njihovi značilni tridelni zasnovi. In če povsem odmislim luksuzno-prestižni segment, v katerem limuzinska oblika nikdar ne bo izumrla (npr. Mercedes-Benzova razreda E in S, BMW serija 5 in 7, ipd.), se zanje na naših tleh odloča precej ozek krog voznikov, ki se uspešno upira okužbi z enoprostorskimi/karavanskimi/SUV virusi.

To je še kako opazno v avtomobilskem segmentu C, v katerem je marsikatera tridelna limuzina že izginila s stare celine (npr. Volkswagen Jetta), zaradi česar veljajo tovrstni avtomobili za precejšnje raritete. Med omenjene avtomobilske eksote je tako moč uvrstiti tudi elegantno Toyoto Corollo Sedan, ki pa se vseeno lahko pohvali z več kot zadovoljivo družinsko uporabnostjo.

TOYOTA COROLLA SEDAN 24Zaradi dobrodušno odmerjenega medosja, ki je sicer enake dolžine kot pri karavanu (podaljšana platforma TNGA), kolenom zadaj sedečih potnikov ne bo hudega, kar pa ni mogoče reči za njihove frizure. Zadaj bodo namreč udobno sedeli le potniki, ki niso dosti višji od 180 cm, če ne želijo, da jih po glavi »boža« strop. Malce manj pripomb bo imela prtljaga, saj se lahko limuzinska Corolla pohvali s hvalevredno 471-litrsko praznino v zadku. Je pa seveda res, da je dostop vanj na račun ozke odprtine nekoliko bolj otežen kot pri konkurenčnem Hyundaiju i30 Fastback s petvratno zasnovo, pri čemer so malce v napoto tudi prtljažna vodila.

Vsa ostala notranja arhitektura je enaka kot pri ostali Corollini družini, kar pomeni, da se ponaša s prečiščeno in pregledno armaturno ploščo ter zelo solidnim izborom notranjih materialov. Le glede infozabavne enote (kot v RAV4) bi se dalo še debatirati, saj bi lahko bilo njeno upravljanje malce bolj intuitivno in manj zapleteno (npr. pri prostoročnem povezovanju telefona). In zakaj pravzaprav še vedno ne zna slovensko?

Glavni adut

Verjetno se ne motim preveč, če trdim, da bo velika večina 14 kupcev limuzinske različice, kolikor naj bi se jih menda odločilo na vsakih 100 Corollinih, posegla ravno po hibridu. Res pa je pri sedanu na voljo zgolj hibridna verzija s šibkejšim 1,8-litrskim motorjem (91 kW), medtem ko boste močnejšo z dvolitrskim agregatom zaman iskali na ceniku, kar naj ne bi veljalo za pretirano pomanjkljivost. Pa je temu res tako?

TOYOTA COROLLA SEDAN 23Pri Toyoti namreč menijo, da bodo limuzino izbrali pretežno tisti kupci, ki jim je vozna dinamika povsem sekundarnega pomena, prednost pa dajejo učinkovitosti in mirni vožnji. In ravno v tem elementu se lahko pogonski sklop, ki ga sestavljajo 98-»konjski« bencinski štirivaljnik, 50-»konjski« elektromotor, NiMH baterija (1,3 kWh) ter planetni brezstopenjski menjalnik, pohvali z zadovoljivo umirjenostjo ter zelo solidno porabo goriva. Okej, pri malce bolj agresivnem pospeševanju bo e-CVT menjalnik še vedno poskrbel za ne najbolj prijetno zvočno spremljavo brenčečega motorja, a se vseeno zdi, da je precej manj moteča kot v preteklosti pri Toyotah. Pohvalno!

A če sem povsem iskren, tovrstna motorizacija, pri kateri je sicer možno v električnem načinu voziti (več ali manj le v laboratorijskih razmerah) vse do hitrosti 115 km/h, niti ne omogoča pretirano dinamičnih doživetij, zaradi česar bo voznik daleč najbolj užival v defenzivni vožnji. Ob tem bo nagrajen z zelo spodobno porabo goriva, ki jo je mogoče brez težav spraviti pod 5 litrov na prevoženih 100 kilometrov. Še posebej v kraljestvu semaforjev sredi mestnih središč, kjer rekuperacija električne energije dela prave male čudeže. Taksisti bodo navdušeni!

Vseeno se zdi, da bi se limuzinska Toyota brez težav znašla tudi s precej močnejšo motorizacijo pod motornim pokrovom, saj bi njeno uravnoteženo podvozje zmoglo precej več. Okej, le volanski mehanizem ni pretirano zgovorne sorte, pri čemer je pri nizkih hitrostih še za odtenek premočno servo ojačan. Ni pa slab, da ne bo pomote!

Najprej Amerika

TOYOTA COROLLA SEDAN 04Četudi limuzine kompaktnega segmenta ne spadajo med najbolj iskane avtomobilske stvaritve na naših tleh (petvratna Škodina Octavia je seveda ob tem izvzeta), to nikakor ne pomeni, da je temu tako tudi širom zemeljske oble. Če ne verjamete, se ozrite na ameriške ceste, na katerih se je zgolj v lanskem letu znašlo 280.000 novih Toyotinih limuzinskih Coroll! Dosežek, s kakršnim bi se želel pohvaliti prav vsak avtomobilski proizvajalec. Tako bi znala biti ravno Corolla sedan, v katero so »stlačili« Priusa, celo najbolj zaželena različica avtomobilskega modela na celem svetu ter bi jo posledično lahko brez težav preimenovali kar v Toyoto Primus**.

Zaradi opazno bolj skladne in všečne zunanjosti ter dovolj konkurenčne cene (npr. pri optimalnem opremskem paketu Sol) bi lahko tudi pri nas našla nekaj več kupcev kot do sedaj, še posebej med lastniki voznih parkov.

Tekst in foto: Urban Acman.

*auris: zlat (lat.)

**primus: prvi 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Šibkejšemu hibridnemu sklopu v ponudbi, ki je sicer pri limuzinski Corolli edini na voljo, ni moč očitati prav nič resnejšega, pri čemer je celo motorno brenčanje bistveno manj prisotno kot v preteklosti.
  9
 • Notranjost
  Če smo pri Toyotini prodajni uspešnici včasih dodobra vihali nosove nad njeno izjemno dolgočasno notranjo arhitekturo, pa tega pri najnovejši različici niti pod razno ne moremo več. Prijetno urejena notranjost, kjer je edini predmet razprave ne najbolj intuitivna infozabavna enota.
  9
 • Opremljenost
  Kdor bo izbral najbogatejši paket Executive, verjetno ne bo pogrešal ničesar bistvenega. A bi se lahko vseeno znašla med opremo vsaj še navigacijska naprava. Žal Toyota nima v ponudbi DAB.
  10
 • Vozne lastnosti
  Limuzinska Corolla se izkaže med vožnjo za zelo solidnega sopotnika, ki pa ne izstopa prav v nobeno smer. Uravnoteženo podvozje se ne ustraši niti malce bolj dinamične vožnje, solidno komunikativen volanski mehanizem pa bi lahko bil za odtenek manj servo ojačan pri počasnejši vožnji.
  7
 • Gospodarnost
  Mestni »potepuhi« bodo izjemno zadovoljni nad solidno porabo goriva, ki jo je moč brez težav držati pod 5 l/100km. Ne najbolj prijazna cena testnega vozila.
  8
 • Zmogljivost
  S hibridno Corollo z limuzinskim zadkom sicer ne boste podirali hitrostnih rekordov, kar se še najbolj pokaže pri hitrostih nad 100 km/h, ko postane vse skupaj malce bolj umirjeno. A je lahko dovolj poskočna sredi mestnih središč, kjer še kako pride do izraza električna pomoč pri speljevanju.
  7
 • Sklep
  Če smo pri predhodnicah limuzinske Toyote Corolle vedno govorili, da gre za korekten avto (kar je bila sicer politična sprejemljiva oznaka za dolgočasnost), pa se je najnovejša izvedba otresla etikete sive miške. V formulo tokrat Japonci dodajajo esenco emocij, zaradi česar bi lahko postala bolj zanimiva tudi racionalnejšim evropskim potrošnikom, ki ne marajo obrtniških karavanov in trendovskih križancev.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 17.900
cena testnega vozila (€) 29.550
dolžina × širina × višina (mm) 4.630 x 1.780 x 1.435
dovoljena masa vozila (kg) 2.585
emisija CO2 (g/km) 87
emisijski razred euro6 AG
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 3/2 (10 let za hibridno baterijo)/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.798
kompresija (1:) 13,0
masa praznega vozila (kg) 1.310
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon e-CVT brezstopenjski samodejni / spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 90/121
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 72/98 pri 5.200
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 53/72
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 142 pri 3.600
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 163
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 28.100
pnevmatike 225/40 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 3,6/3,9/3,8
pospešek 0-100 km/h (s) 11,0
prostornina posode za gorivo (l) 43
prostornina prtljažnika (l) 471
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibrid
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Primus"


chad
7 meseci 24 dni nazaj

Nova corolla je bila v bistvu prvi hibrid, ki sem ga zapeljal in sem bil navdušen nad vsem skupaj. Tudi oblikovno se mi zelo dopadejo vse tri izvedbe. Mogoče kdaj kasneje kupim kot avto za po mestu.

Bucko99
7 meseci 24 dni nazaj

Bravo, lepo da si se opogumil 😀

Locher
7 meseci 25 dni nazaj

Jaz bi raje dieselsko gnano toyoto.

Novinec1968
7 meseci 26 dni nazaj

Minus: brez DAB v ponudbi se mi zdi nesmiselen. Z Apple CarPlay in nekaj GB prenosa mobilnega operaterja lahko npr. preko TuneIN Radio v digitalnem formatu poslušate skoraj vse radijske postaje na svetu, večina jih ima tudi boljšo kvaliteto, kot “zvokovno omejene” slovenske DAB postaje. Po mojem je DAB povsem “slepo črevo” v razvoju radia in prihodnost je definitvno v internetnem radiu. Toyota se tega zaveda…

McLaren
7 meseci 26 dni nazaj

Da, a kaj ko Toyota v slo ne podpira android auta in carplaya. Naj bi enrat blo mozno nadgradit…..ampak noben ne ve tocno kdaj in zastojn tudi ne bo.

dANIS
7 meseci 26 dni nazaj

Info o uradnih cenah je tukaj https://www.toyota.co.uk/hybrid/hybrid-faq/batteries. Sicer je za UK trg, tako da so možne cenovne razlike glede na ostale države, svoje pa seveda prinese tudi znesek samega posega menjave.
Sem pa avto peljal, bi je v ožjem izboru, dejansko je korektno in všečno vozilo, že v osnovi zelo dobro varnostno opremljen, vendar za najin režim vožnje in kilometrino žal ni bil ustrezen.

mrtwelvetrees
7 meseci 26 dni nazaj

Se pravi ene 3000 eur…. z delom ?

J.McLane
7 meseci 26 dni nazaj

mrtwelvetrees, zakaj ne pokličeš servis in tam vprašaš, namesto, da tule ugibaš in napihuješ znesek, kakor se ti zazdi. 10 let je garancije, crkne tam pri 12-15 letih, sam sem se informativno zanimal pri nekom ki se ukvatja z obnovo, za 1.000 eur ti vgradi obnovljeno s starimi baterijskimi moduli, za 1.500 eur ti vgradi s skoraj novimi (iz razbitih avtov). Novo ti na uradnem servisu zamenjajo za ca. 2.000 eur. Toliko za občutek kaj te čaka vsakih 13 let pri hibridu, koliko 13 letnic pa povprečen avto preživi naj si odgovori vsak sam. Seveda zdrži lahko tudi 20 let, 13 let sem napisal samo za to da boš srečen.

mrtwelvetrees
7 meseci 25 dni nazaj

Zakaj ne pokličem ? Zato ker so “novinarji” na tem kanalu plačani da predstavijo avtomobile in imajo skoraj vse podatke na voljo iz prve roke, zato.

mrtwelvetrees
7 meseci 26 dni nazaj

A lahko kdo pove koliko je cena take baterije ko jo moraš zamenjat po cca. 10h letih.

7 meseci 22 dni nazaj

Zakaj bi menjal, če dela? Moj prius je star 11 let in dela brez problema. Ni boljšega avta glede vzdrževanja.

 
Več, kot pričakuješ
Nisem zanj