Poraba 10,5 l/100km Največja hitrost 240 km/h Cena 135.017 eur
Plusi
 • izvrsten pogonski sklop
 • delovanje asistenčnih sistemov
 • odlična zvočna izolacija
 • sedežno udobje
 • vozne lastnosti
 • delovanje sistema "Hey Mercedes"
 • voznikova ergonomija
 • ozvočenje Burmester
 • svetilnost žarometov
Minusi
 • ergonomija osrednje drsne ploščice
 • brez stropnih ročajev
 • cene opcij
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • blaženje neravnin (pnevmatike)
 • zaznavni vtis sedežnega usnja (osnovna izvedba)

Razkošni kupejevski SUV-ji, pri katerih gre za dokaj neobičajno simbiozo masivnega terenca, prefinjenega križanca ter športnega kupeja, že od samega začetka spadajo med tiste avtomobilske primerke, ki jih – podobno kot najbolj oranžnega predsednika v ameriški zgodovini – ljubiš ali sovražiš. Vmesne poti ni, malokoga pustijo ravnodušnega. Ali se ti zdijo neverjetno frajerski ali pa na moč kontroverzno vulgarni. Med avtomobilske razvpiteže, v katerem boste sicer prej uzrli kakšno Kardashianovo starleto kot znanstvenika z Nobelovo plaketo, spada tudi Mercedesov GLE Coupe, sedaj že v drugi generacijski izvedbi.

Nasprotja se privlačijo

Ko so pred dobrimi desetimi leti pri bavarskem BMW-ju predstavili svojo prvo kupejevsko terensko kreacijo, pri kateri so dokaj alkimistično združili različne avtomobilske razrede, je marsikdo mislil, da se je inženirjem v Münchnu dokončno skisalo. Model X6 je namreč s svojo precej (milo rečeno) neobičajno obliko dodobra polariziral javnost, pri čemer ni bilo niti jasno, zakaj bi si kdo sploh želel avtomobil, ki je od svojega klasičnega brata (beri: X5) precej manj praktičen, okornejši ter opazno dražji. A je omenjeno vozilo v trenutku postalo prodajni hit, saj je znal s svojo ekstrovertirano pojavo izjemno prepričljivo nagovarjati vse, ki želijo biti na vsak način opaženi. Ter tlakoval izjemno uspešno pot novemu avtomobilskemu razredu, poznanemu tudi pod oznako SAC (Sports Activity Coupe).

Zato ne čudi, da so tovrstne stvaritve pričeli predstavljati tudi drugi proizvajalci, saj so ugotovili, da obstaja nezanemarljivo število (premožnih) voznikov, ki želijo na vsak način izstopati iz prometnega vsakdana (uspešni poslovneži in športniki, pa tudi »profesionalni« pozerji). Še posebej, če so ozaljšane s primerno plemenitim leskom značke na maski avtomobila! Podobne ideje, ki so se sicer pojavljale še pred prihodom BMW X6 (npr. SsangYong Actyon), pa so iz njih izvabljale zgolj huronske salve smeha.

MB GLE COUPE 40Pri enem najbolj nevarnih BMW-jevih konkurentov, ki ima svoj sedež v švabskem Stuttgartu, so tako pred petimi leti razkrili kupejevsko verzijo modela GLE ter z njim zadeli žebljico na glavico. Njihov prvi SAC se je sicer s svojo bohotno bahavo pojavo kar precej oddaljil od dokaj umirjene (menedžerske) filozofije znamke trikrake zvezde, a je s svojo drznostjo vseeno našel občudovalce. To je pač Mercedes, po katerem bo prej posegla novodobna kripto-bogataška scena kot pa tradicionalna bančna srenja.

Če smo pri prejšnji generaciji še vihali nos nad ne najbolj posrečeno oblikovanim zadkom, je pri novi moč ugotoviti, da je Lešniku (oziroma njegovi ekipi) uspelo zrisati precej bolj všečno vozilo. Primerjalno s predhodnikom je postal daljši (za 4 cm) ter širši (7 mm), ponaša pa se tudi z radodarneje odmerjenim medosjem (2 cm), ki je vseeno krajše kot pri njegovem klasičnem žlahtniku (GLE). Vseeno se zdi, da kljub nastopaški pojavi le ne dosega tiste umetniške prezence, kot njegov (delni) konkurent z otoka (Range Rover Velar), pa tudi Audijev Q8 prinaša več skladnosti. Da o kakšnih precej bolj imenitnih terenskih kupejih, ki v zadnjem času nagovarjajo dobro situirano populacijo (Aston Martin DBX, Lamborghini Urus) niti ne govorim. Okej, le pri Porschejevem Cayenneu Coupe bi lahko še malce razpravljali.

Bodi zvezda

MB GLE COUPE 15Pri vozilu, ki že v osnovi stane sto tisočakov, spisek dodatne opreme pa je skorajda tako dolg kot zbrana dela Donaldovih (ali, če želite, Janezovih) čivkov, nekako kar pričakujemo, da bo tudi znotraj sila imeniten. Novi GLE Coupe pri tem ni nobena izjema! Že poznana notranja arhitektura iz klasično oblikovanega tehničnega dvojčka (GLE) se tako ponaša z resnično izvrstnim izborom notranjih materialov, kjer Mercedesovi oblikovalci niso niti najmanj varčevali z aluminijem, mehko plastiko in usnjem, ki pa vsaj pri najcenejši izvedbi deluje nekoliko ceneno. Vse skupaj so nadgradili z dovolj sodobnimi tehnološkimi rešitvami, med katerimi si še posebno pohvalo zaslužita znana 31,2-centimetrska zaslona sistema MBUX (žal ne najnovejše sorte, kot jo je deležna zadnja serija S). Posamezne plastične oplate znajo sicer tudi malce zaječati v mrazu, a to ne predstavlja nič kritičnega.

Najbolj goreči estetski fundamentalisti in zagovorniki Mercedesovega tradicionalizma bi se sicer znali pridušati nad tovrstno »televizijo« sredi armaturne plošče, kakršne se sicer ne bi sramoval v svoji dnevni sobi pred dvema desetletjema. Obenem pa bi znali oceniti za preveč kričečo tudi 64-barvno »disko« ambientalno osvetlitev. A je slednjo tako ali tako moč izklopiti. A vendarle info-zabavni sistem MBUX velja za enega boljših v svetu avtomobilizma, saj je dovolj intuitiven in pregleden, pri čemer si manjšo kritiko zasluži zgolj osrednje polje na dotik, ki le zahteva preveč voznikove pozornosti.

Za dodatno razvajanje potnikov znajo obenem poskrbeti tudi nekateri izjemno nadstandardni opcijski dodatki, kakršne boste zaman iskali pri »plebejcih«. Tako lahko vaša ušesa nežno boža prelesten zvok Burmestrovega zvočniškega avdio sistema, ki v najdražji izvedbi stane skorajda toliko kot osnovna Dacia Sandero. Vaš osebni vulkanizer pa vas bo izjemno vesel vsakič, ko boste kupovali novo 22-palčno obutev za sijočega konjička.

MB GLE COUPE 31Po pričakovanjih se bodo morali potniki, ki želijo sedeti zadaj, sprijazniti z nekolikoj bolj utesnjenim sedenjem kot v klasičnem GLE-ju, pri čemer je obenem priporočljivo, da niso višji od 180 cm (nizko padajoča streha). To pač ni klasičen Mercedes, kjer gospoda sedi zgolj in samo zadaj desno! A jih bo vseeno razveselil radodarno odmerjen prtljažni prostor, kamor lahko »zlijejo« kar za 655 litrov (70 l več kot pri predhodniku) palic za golf, nakupovalnih vrečk iz Rodeo Drive v Los Angelesu ter hitrih antigenskih testov.

Uničevalec mitov

V teh brezogljičnih trajnostno mobilnih časih, ko dobivajo električna vozila čedalje večjo veljavo celo med običajno populacijo, znajo delovati dvotonski športno uporabni monstrumi s turbodizelsko motorizacijo (v katerih se gibljejo več kot le štirje bati) že za kar rahlo provokativno. A če sem povsem iskren, ravno žlahten zven šestvaljnika (če ne celo osem) še vedno daleč najbolj spada k osnovni filozofiji tovrstnih vozil, ki že s svojim stasom izžarevajo mačističen slog. Okej, na voljo pa je tudi priključno hibridna različica z dvolitrskim dizlom, ki bi znala potolažiti okoljevarstvene dušebrižnike, saj po uradnih podatkih popije zgolj (pravljičnih) 1,1 l/100km.

MB GLE COUPE 39

Kakorkoli že, misli o neizbežni električni prihodnosti je tokrat v zgolj 5,7 sekundah odpihnila tokrat preizkušena 330-konjska turbodizelska motorizacija, kolikor je avtomobil potreboval za pospeševanje iz mirovanja do 100 km/h. Trilitrski vrstni šestvaljnik, ki je opremljen z dvema turbo puhaloma, se obenem izkaže s tako čudovitim delovanjem v vseh režimih (najvišja navorska vrednost 700 Nm je na voljo že pri izjemno nizkih 1.200 vrtljajih!), da se pričneš praševati, zakaj za vraga želijo motorje, ki za gorivo uporabljajo plinsko olje, poslati v dokončen pokoj? Nasprotniki traktorskega zvena bi bili ob tem izjemno presenečeni nad izjemno mirnim ter zvočno decentnim delovanjem, ko bi v kabini slišali zgolj še svoje misli. Poraba goriva? Je sploh pomembna? No, kogar že zanima, se giblje v območju 10 do 11 l/100 km, kar velja za spodoben dosežek pri tej konjenici in teži vozila (skorajda 2.300 kg).

Za prenos moči skrbi vrhunska 9-stopenjska menjalna avtomatika s hidrodinamičnim pretvornikom navora, ki ji ni moč očitati prav nič resnejšega. In ne glede na količino voljnega usnja, imenitnega aluminija ter (če želite) tudi opcijskega plemenitega lesa, je lahko GLE Coupe dovolj resen tudi izven utrjenih poti, k čemur dodobra pripomore zračno vzmetenje (program Offroad) ter zmogljiv štirikolesni pogon. A pozornost ni odveč pri izbiri primerne obutve!

MB GLE COUPE 19Navkljub obilici razuzdanih konjičev pod motornim pokrovom, ki se je tokrat znašla v testnem primerku, vseeno ne pričakujte pretirano športnih doživetij. Za kaj takega je GLE Coupe le preveč težaški in okoren, čeprav tega ne kaže med običajnimi voznimi manevri. Z Mercedesovim petmetrskim dinozavrom, ki se je sicer v prvi verziji javnosti predstavil v filmskem spektaklu Jurski svet, se boste daleč najbolje počutili v udobnem premagovanju kilometrov (način Comfort), kjer bo še kako do izraza prišlo opcijsko vzmetenje Airmatic. Vendar pa tudi slednje ob kar 22-palčni nizkopresečni ter posledično trdi obutvi vseeno le ni vsemogočno, saj se na zadnjice potnikov prenese kakšen tresljaj več, kot bi to pričakoval od tako dragega SUV. Rešitev? Opcijski sistem E-Active Body Control omogoča stalno prilagajanje posameznega kolesa glede na podlago, kar pričara izjemno udobje v vožnji. Žal pa zahteva precej poglobljen razmislek o tem, ali ga voznik resnično potrebuje, saj stane skoraj 10 evrskih tisočakov.

Mobilni statement

MB GLE COUPE 09Mercedesov model GLE Coupe spada v tisti razred vozil, ki v tem trenutku morda daleč najbolj izžareva voznikov življenjski slog in – kar je še najbolj pomembno – globino njegove denarnice. In verjetno se ne motim preveč, ko trdim, da so zaradi modne SUV zasnove prevzeli celo titulo najbolj prepričljivega statusnega simbola, ki so ga od nekdaj imeli večno erotični športni kabrioleti. Tako ne čudi, da ima mularija dandanes na ohranjevalniku zaslona raje kakšen nabriti BMW X6 M kot pa Mercedes-AMG GT.

Največji Mercedesov predstavnik segmenta SAV (v ponudbi je še GLC Coupe) sicer morda ne bo dosegel slave svojega najbližjega konkurenta z modro-belim propelerjem. Vseeno pa je le potrebno priznati, da je v primerjavi z BMW-jem njegova zunanjost v novi generacijski izvedbi precej manj kontroverzna in hkrati dovolj izstopajoča, da bo znal uspešno nagovoriti kar nekaj posameznikov, ki iščejo drugačnost. In jim je prav malo mar, da delujejo v očeh nekaterih – podobno kot dama s prevelikim dekoltejem sredi cerkve – nekoliko provokativno.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Mercedesov trilitrski vrstni šestvaljnik, v katerem brca kar 330 »žrebcev«, velja za eno najbolj čudovitih turbodizelskih stvaritev na planetu. Navdušuje z uglajenostjo ter izjemno suverenim nastopom v vseh režimih. Odličen samodejni menjalnik 9G-Tronic!
  10
 • Notranjost
  Že poznana notranja arhitektura iz običajnega modela GLE se ponaša z izvrstnim naborom materialov, odlično voznikovo ergonomijo ter najsodobnejšimi tehnološkimi pripomočki. Povsem pričakovano malce bolj utesnjeni občutki na zadnji klopi (prostor za glave) ter manj družinsko uporaben prtljažnik (padajoča streha).
  10
 • Opremljenost
  Pri vozilu, ki se je ponašalo z dodatki v vrednosti osnovno opremljenega razreda B, le stežka rečem, da bi manjkalo še kaj nujno potrebnega. A ker gre za vozilo, ki presega mejo 100 tisočakov, smo lahko vsaj malce pikolovski ter se pridušamo nad pomanjkanjem projicirnega zaslona, sedežnega gretja zadaj ter štiripodročne klimatske naprave.
  10
 • Vozne lastnosti
  Aktivno zračno vzmetenje skrbi za precej gosposko udobne občutke na slabših površinah, kar pa znajo vsaj malce pokvariti nizkopresečne 22-palčne pnevmatike. Med ovinki manj oster kot njegov bavarski konkurent s kodnim imenom X6, kar pa že v osnovi niti ne želi biti.
  9
 • Gospodarnost
  Nekako smo se že kar navadili, da o smiselnosti cenovne politike pri tovrstnih avtomobilih nima smisla razpravljati, saj navkljub zasoljeni ceni najdejo dovolj kupcev. A jim vseeno lahko prišepnemo, da so zaradi novega obračuna DMV vsaj nekoliko cenejši.
  4
 • Zmogljivost
  Najmočnejši dizel v ponudbi ustvari iz petmetrskega dvotonskega monstruma zelo agilno prevozno sredstvo, ki se lahko po zmogljivostih kosa tudi s kakšno kompaktno »raketico«. Komur to ni dovolj, ima na voljo še precej bolj strupene izvedbe AMG.
  10
 • Sklep
  Zadnja generacija največjega Mercedesovega kupejevskega SUV v ponudbi dodobra sledi osnovnemu poslanstvu tovrstnih avtomobilskih modelov, pri katerih je najbolj pomembno, da že na zunaj odražajo voznikov življenjski slog.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 83.900
cena testnega vozila (€) 135.017
dolžina × širina × višina (mm) 4.939 x 2.010 x 1.730
dovoljena masa vozila (kg) 3.040
emisija CO2 (g/km) 195
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 2.925
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 2.295
medosna razdalja (mm) 2.935
menjalnik/pogon 9G-TRONIC samodejni menjalnik
največja hitrost (km/h) 240
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 243/330 pri 3.600-4.200
največji navor (Nm pri vrt/min) 700 pri 1.200-3.200
namestitev motorja spredaj vzdolžno
obračalni krog (m) 11,8
osnovna cena vozila (€) 92.900
pnevmatike 285/40 R22 (spredaj) / 325/35 R22 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 10,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,4/6,3/7,4
pospešek 0-100 km/h (s) 5,7
prostornina posode za gorivo (l) 65
prostornina prtljažnika (l) 655-1.790
število valjev/ventilov 6/24
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 82x92,4
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Provokator"


wildbliw
8 dni 17 ur nazaj

In tudi tu AMG deluje bolje in bolj v koraku s časom.

pskoda
9 dni 6 ur nazaj

Skoraj 200co2 za dizla je kar veliko

wildbliw
9 dni 6 ur nazaj

Teža in moč imata pač svoj davek. Verjemi, da lastnike tega avta oz. tiste, ki jih zanima, to prav nič ne skrbi. Tudi če bi jih bilo 1000g, se niti malo ne bi za to sekirali.

wildbliw
13 dni 18 ur nazaj

Da jaz tole malo prežvečim. Ok, da je avto sramežljivo oblikovan ni nobenega dvoma. Iz vseh strani zadržan, sploh pa zadaj. Kar pa seveda z ekstremno preciznostjo povzema filozofijo imenitnežev. “Hočem pokazati, ampak naj se nikakor ne vidi, da bi se hotel kakorkoli izpostavljati.” Zato je bilo potrebno avto zapakirati v neko skladno, dovršeno in ne-izstopajočo celoto. Kakorkoli obrnemo, mu je treba priznati, da se težko najde primerek, ki bi bil tako popolno nasajen na podvozje. Avto je s podvozjem praktično zlit. Actyon je diametralno nasprotje. Mogoče prav šolski primer. Platišča so ustrezna za tak avto, kar pa še ne pomeni, da se ne bi dalo najti ustreznejših, ki bi bila še bolj skladna.
Notranjost je vrhunsko oblikovana, to velja za praktično vse GL(X)-e. Pri čemer X predstavlja pač eno od Mercedesovih črk (A, B, C, E, S).

wildbliw
14 dni 19 ur nazaj

Za naslov “provokator” pa bi avto moral biti malo manj sramežljivo oblikovan. Skoraj lažje bi kakemu lepo opremljenemu Cliotu dal naziv “provokator”. Raje se za Cliotom ozrem. Znotraj znamke pa me definitivno ne pusti hladnega GLB, po katerem se mi celo malo kolca. GLE kupe? Ne bi se ga branil, ampak zgolj kot drugi avto.

limas
15 dni 12 ur nazaj

Avto za zmagovalce tranzicije in kasto priviligirancev.
Za ceno garsonjere v Ljubljani.

 
Drugačna
Še pozimi