Poraba 5,1/11,6/7,0 l/100km Največja hitrost 208 km/h Cena 44.600 (41.000 upoštevajoč akcijski popust 3.600 €) eur
Plusi
 • pogonski sklop kot celota
 • opremljenost
 • občutek prostornosti v potniškem delu
 • prilagodljivost zadnje sedežne klopi
 • izklopljivost radarske funkcije aktivnega tempomata
 • berljivost merilnikov
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • avtomobil si ne zapomni zadnje nastavitve (izklopa) sistema Lane Assist
 • slabša berljivost podatkov na projicirnem zaslonu zaradi lokacije napisov na prehodu med prednjim steklom in pokrovom motorja
 • omejena prilagodljivost grafičnega prikaza merilnikov
 • togo prestrezanje kratkih in ostrih neravnin (športno vzmetenje)
 • omejitev štirikolesnega pogona izključno na najzmogljivejšo motorizacijo

Ford je novo Kugo, že tretjo po vrsti, zasnoval drugače kot obe predhodnici. Medtem ko sta bili slednji po oblikovanju in mehaniki bližje terencem, daje novinka bistveno bolj občutek križanca. Test.

Naj spomnim: prva Kuga je bila strogo evropski model. Razvita v Evropi, proizvajana v Evropi in tudi zasnovana z mislijo na evropske kupce. Druga je bila že bolj svetovljanska, saj naj bi si evropska različica delila z ameriškim Fordom Edge z druga strani Atlantika celo 80 odstotkov sestavnih delov. In za obe generaciji modela je držalo, da sta bolj SUV-ja kot pomehkužena križanca. Temu sta pritrjevala bolj terensko privzdignjena (lahko bi rekli tudi škatlasta) zunanja podoba avta kot celote ter nenazadnje tudi njena mehanika. Že morda res, da prva in druga Kuga nista premogli tako zelo pestrega nabora motorjev kot novinka, a je bilo zato moč pri obeh veliko večino razpoložljivih motorjev združiti tudi z za terence »obveznim« štirikolesnim pogonom. Na drugi strani ima tretja Kuga bistveno bolj pester nabor motorizacij, a je le vzorec teh združljiv z vsekolesnim pogonom AWD.

Dva od sedmih

Ford_Kuga_20EcoBlue_140kW_ST_Line_X_65V Kugi je moč izbirati med skupno sedmimi motorji. Njihovo naprednost naj bi potrdili z dejstvom, da so trije med njimi tudi bolj ali manj elektrificirani. A dovolite, da se za trenutek obregnem ob dokaj mačehovski odnos, ki ga Ford očitno goji do strogo bencinske ponudbe v Kugi. Osnovana je namreč na eni sami izbiri, agregatu 1.5 EcoBoost, ki je povrh vsega dobavljiv samo v eni kombinaciji ročnega menjalnika in dvokolesnega pogona. Dizelska ponudba je pestrejša, saj premore kar štiri bolj ali manj različne izpeljanke turbodizelskih štirivaljnikov EcoBlue. Ena od njih (2.0 EcoBlue 110 kW) je blago hibridizirana s podobnim 48-voltnim sistemom zaganjalnik-alternator, kot ga poznamo iz Pume. Četici dizlov sledi prva zares hibridna Kuga. To žene v veliki meri enak pogonski sklop, kot ga najdemo v hibridnem Mondeu. Elektromotor in 2,5-litrski bencinski Duratech je najti tudi v priključno-hibridni izpeljanki Kuge, katere sposobnost voziti zgolj na elektriko je posledica dodane zajetne baterije, ki naj bi ji omogočila tudi preko 50-kilometrski doseg z eno polnitvijo. Izkaže se, da je pri sedmih motorjih možno dodati štirikolesni pogon samo dvema. Oba premoreta 190 konjskih moči, prvi je najboljši dizel, drugi pa običajni hibrid.

Zelo dobra izbira

Ford_Kuga_20EcoBlue_140kW_ST_Line_X_21Sam sem imel priložnost preizkusiti dizla z vrha ponudbe in lahko rečem, da se je izkazal za zelo dobro izbiro. Pri izbranem agregatu se sicer izkaže, da se Ford v razvoju ni pretirano naprezal. Kljub temu, da je v njegovem snovanju ubral bližnjico, pa še zdaleč ne morem reči, da je opravil delo na pol. Nikakor, motor me je namreč v najbolj nabritem dizelskem Focusu ST navdušil! Ob transplantaciji v Kugo je štirivaljni 2.0 EcoBlue ohranil nazivno moč in navor, kar pomeni, da je tudi v Kugi na voljo 140 kW največje moči in 400 Nm navora. Ker je Kuga, deloma tudi zaradi primaknjenega štirikolesnega pogona, že v osnovi težja od Focusa, dodatno pa ji nekaj energičnosti vzame še serijsko primaknjen samodejni menjalnik, se nikakor ne more kosati s poskočnostjo in eksplozivnostjo Focusa. A nič zato, sape ji še zdaleč ne zmanjka. Ravno nasprotno. Srednje velik Ford se ob odločnejšem pritisku stopalke plina prav lepo zgane v praktično vsakih voznih okoliščinah, neumorno in odločno pa zmore vleči vse do rdeče meje motornih vrtljajev.

Ena boljših kombinacij

Ford_Kuga_20EcoBlue_140kW_ST_Line_X_18Kljub zajetnemu navoru, ki predvsem pri izdelkih PSA z zelo podobno kombinacijo motorja in menjalnika povzroča nekaj preglavic v podobi sunkov pogonskega navora skozi pogonski sklop, je Fordovim inženirjem uspela zelo dobra uglašenost motorja in menjalnika. Slednji se namreč dobro zanaša na zajeten navor in zna številne želje po nežnem pospeševanju izvesti brez izbire nižje prestave. Tudi če voznik z željo po pospeševanju sproži prestavljanje navzdol, se to uresniči z dobro obvladanim porastom navora. Skratka, ena boljših kombinacij zmogljivega turbodizla in klasičnega avtomatika.

Caplja za tekmeci

Ford_Kuga_20EcoBlue_140kW_ST_Line_X_28Preizkušena Kuga je bila oplemenitena s paketom opreme ST Line X, kar je med ostalim pomenilo, da je bila nadgrajena z bolj togim športnim podvozjem. S športnimi podvozji v Fordih imam kar dobre izkušnje, a žal tokratne Kuge ne morem šteti mednje. Kratke in ostre neravnine v cestni podlagi ga namreč občutno stresajo. Ko bi v zameno za slabše udobje v vožnji lahko vsaj poročal o nadpovprečni vozni dinamiki, a žal tudi tu caplja za najboljšimi tekmeci, kar se med drugim kaže v izrazito servo ojačanem volanu, ki je posledično povratno nem, ter zgolj povprečni odzivnosti avtomobila med ovinki.

Svetla točka črne barve

Ford_Kuga_20EcoBlue_140kW_ST_Line_X_11Četudi je bila kabina testne Kuge odeta v črnino, jo umeščam med svetle točke. Prepriča namreč z občutkom prostornosti tako spredaj kot tudi v drugi vrsti sedežev. Na voznikovem sedežu sem tako imel vedno veliko prostora v vse smeri, a sem opazil razmeroma visok položaj sedenja tudi ob sedežu potisnjenem povsem navzdol. Ne glede na to je bila ergonomija sedenja zelo dobra, tako da sem se tudi višjega položaja za volanskim obročem hitro in z lahkoto privadil.
Ko je v drugi vrsti za konkretnih 15 centimetrov vzdolžno nastavljiva in po tretjinah deljiva sedežna klop potisnjena povsem nazaj, je kolenskega prostora tudi za odrasle potnike tam res veliko. Res je, da je takrat prtljažnik s 475 litri podpovprečno prostoren, a litre več kot nadoknadi s prilagodljivostjo. Poleg že omenjene vzdolžno pomične klopi je namreč možno nastavljati naklon naslona, potem pa je tu še v dva položaja nastavljiva toga polica osnovnega prtljažnika. Pod njo se skriva še dodatni prostor, ki (če v njem ni nadomestnega kolesa) sprejme okoli sto litrov.

Res vredno?

Ford_Kuga_20EcoBlue_140kW_ST_Line_X_49Če vam deluje armaturna plošča Kuge znano, je to razumljivo. V veliki meri je prevzeta iz aktualnega Focusa, kar med drugim razmeroma dobro kombinacijo upravljanja s fizičnimi stikali in gumbi (celoten klimatsko-prezračevalni sistem in deloma radijski sprejemnik) ter dotično občutljivostjo osrednjega barvnega zaslona. Računalniški zaslon je lahko vgrajen tudi neposredno pred voznikom in sicer kot nadomestilo običajnih merilnikov. 12,3-palčnemu zaslonu štejem v dobro berljivost podatkov, malo manj pa prilagodljivost njihovega grafičnega prikaza. Izkaže se namreč, da je daleč največja razlika med skupno petimi grafičnimi prikazi merilnikov omejena na izbrano barvo ozadja. Podatki so namreč v vseh primerih prikazani na praktično identičen način. Če torej kdo pogleduje za naprednejšimi merilniki zaradi obljubljene prilagodljivosti grafike njihovega prikaza, naj si ogleda priložene fotografije vseh petih različic in kritično oceni, če se mu tovrstna prilagodljivost resnično zdi vredna doplačila.

Nujnost štirikolesnega pogona

Ford_Kuga_20EcoBlue_140kW_ST_Line_X_30V času druženja z vsekolesno gnano najboljšo dizelsko Kugo sicer nisem nikoli prišel v situacijo, ko bi štirikolesni pogon zares rabil. V veliki meri je to najbrž posledica dejstva, da sem se, kot se bo tudi velika večina kupcev modela, držal utrjenih poti. Hkrati drži, da sodi štirikolesni pogon – razen v redkih zares izjemnih voznih okoliščinah ali ob blazno zmogljivem motorju – tudi v terencih, »terencih« in križancih, bistveno bolj med elemente, ki jih je lepo imeti, kot pa med obvezno opremo. Ne vem, morda je Ford to ugotovil tudi sam, ali pa spoznanje prihaja kot rezultat (pre)majhne prodaje štirikolesno gnanih Kug prve in druge generacije. Vsak, ki ga bo ta omejitev zelo motila, se bo pač obrnil k tekmecem. Ostalim pa sporočam, da je Kuga, še posebej v izvedenki 2.0 EcoBlue 140 kW, resnično dober in dovršen paket avtomobila s številnimi prednostmi in redkimi pomankljivostmi.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Motor, ki se je odlično odrezal v (dizelskem) Focusu ST, se za zelo dobrega partnerja izkaže tudi v Kugi. Kombiniran je z edino opcijo menjalnika, odlično delujočo osemstopenjsko klasično avtomatiko, in štirikolesnim pogonom AWD.
  10
 • Notranjost
  Če vam Kuga v kabini deluje znano, je to zato, ker je njena armaturna plošča v največji možni meri prevzeta iz aktualnega Focusa. Ob vsesplošno prostorni kabini še posebej izstopa poudarjena prostornost v drugi vrsti sedežev, kadar je sedežna klop potisnjena povsem nazaj. Izbrani materiali so večinoma mehki in prijetni na dotik.
  10
 • Opremljenost
  Srednja opcija paketa opreme ST Line X in še nekaj dodatkov je vsebovale vse, kar bi si človek lahko zaželel v takšnem avtomobilu. Stvar gostilniške debate pa je, če je to, kar je imel testni avtomobil, tudi res potrebno.
  10
 • Vozne lastnosti
  Zaradi tršega športnega vzmetenja med bolj togimi srednje velikimi SUV-i. Žal se v zameno za to povečano togost podvozja ne oddolži z nadpovprečno vozno dinamiko, kot sem je vajen od Fordov. Tudi volan je med bolj povratno nemimi.
  7
 • Gospodarnost
  Najboljši dizelski motor, samodejni menjalnik, štirikolesni pogon in še bogat paket opreme - vse skupaj pa je del srednje velikega SUV-a, kar se prevede v relativno drag nakup. Pri tem neposredno ob nakupu do določene mere pomaga trenutno veljaven akcijski popust, na dolgi rok pa je tu še relativno ugodna poraba goriva.
  6
 • Zmogljivost
  Kugo 2.0 EcoBlue 140 kW Auto AWD ST Line X zelo dobro motorizira 190 »konjev« in 400 Nm navora. Kljub temu ocenjujem, da bi morala 110-kilovatna« različica dvolitrskega dizla predstavljati optimalno motorizacijo za model. Kdor si želi vsekolesno gnano Kugo, pa bo moral poseči po eni od 190-"konjskih" različic.
  8
 • Sklep
  Ne glede na to, ali štejemo Ford Kugo 2.0 EcoBlue 140 kW med športne terence ali križance, bodo njeni uporabniki uživali v zelo dovršenem izdelku.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 44.600 (41.000 upoštevajoč akcijski popust 3.600 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.626 × 1.883 × 1.666
dovoljena masa vozila (kg) 2.245
emisija CO2 (g/km) 129 (159 WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.996
kompresija (1:) 15,8
masa praznega vozila (kg) 1.660
medosna razdalja (mm) 2.710
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 208
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140 (190) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 40.520 (36.920 upoštevajoč akcijski popust 3.600 €)
pnevmatike 225/60 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1/11,6/7,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7/4,4/4,9 (6,1 WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,7
prostornina posode za gorivo (l) 54
prostornina prtljažnika (l) 475 - 6454 - 1.534
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 84,0 × 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

16 komentarjev za "Drugačna"


wildbliw
2 meseci 7 dni nazaj

Ne vem, kaj bi tukaj sploh pripomnil. Zelo precizno je zaključen oz. dodelan ter precej površno zasnovan. Kot celota zelo ok in verjetno se ne bo hitro staral. Ampak nikjer presežka, nikjer samosvojstvenosti, nikjer nobenega preboja. Že v štartu ni povsem svež, čeprav po celi črti prekaša svoje predhodnike po izgledu. Iz zadnje strani me morda malo spominja na Subaruja (moj lastni vtis). In res je, trenutno si ga ne morem privoščiti. Ampak na cesti bom pa take avte gledal, zato se to tudi mene tiče. To velja za prav vse avte enako. Od Dacie pa do S klase.

On
2 meseci 8 dni nazaj

Če gledam tehnične podatke, kateri so meni pomembni definitivno 2.0 dizel awd z vsaj 400 nm navora. Sedaj vozim kugo mk1 imam ndm 2130 in po papirjih vlečem 2100kg. Gledam da bi menjal avto pa na koncu ne vidim nikjer logike za to…

Toyota hybrid ima ndm kolko? Isto je pri Fordu glede hybrida da ne bo pomote…

Lp

2 meseci 8 dni nazaj

Ja ne vem za Rav4, lahk pa počakaš mal, prihaja Toyota Highlander 4*4 awd, lahko jadra na električni pogon do hitrosti 125 km/h, poleg tega pa lahko vleče do dve toni težko prikolico. Za podoben denar kot Kuga..

Skupna sistemska moč vozila znaša 248 konjskih moči. Highlander Hybrid od 0 do100 km/h pospeši v 8,3 sekunde, njegova najvišja hitrost pa znaša skromnih 180 km/h( jebi ga cena hybrid menjalnika). Poraba goriva po ciklu WLTP znaša 6,6 l/100 km, emisije CO2 pa le 149 g/km. Highlander ima najboljše razmerje med močjo in emisijami CO2 v svojem razredu nepriključnih športnih terencev. Ndm mi ni znan, cena bo pa okoli 40 jurjev pa dalje. Ampak ti kr voz kugo na bazi Focusa. https://www.toyota.si/world-of-toyota/articles-news-events/2021/highlander.json
Dal se bo pa tut dizla dobit in niso to zastonj najbolj prodajani srednji terenci na svetu. Ampak ja eni mate forde raj, kdo bi vas razumel.

Blinder
2 meseci 6 dni nazaj

Highlander ima najboljše razmerje med močjo in emisijami CO2

cmoon, sit sem ze tega shita o emisijah

On
2 meseci 8 dni nazaj

Highlinder bo 50 plus z ceno. To so avti ranga explorer…

Za moje potrebe takšen avto ne pride v poštev 10kkm na leto od tega 5 prikolica.

Lp

2 meseci 8 dni nazaj

ja možno, v Uk je cenej. Pri 45 jurjih za tole Kugo v testu, je Highlander poceni.

2 meseci 8 dni nazaj

Dizla se zgleda ne bo dobilo.

cashy
2 meseci 10 dni nazaj

Torej, če bi izbirali med Fordom Kugo in Mazdo CX-5, z dizelsko motorizacijo 190KM, kaj bi izbrali?

On
2 meseci 8 dni nazaj

Če gledam tehnične podatke, kateri so meni pomembni definitivno 2.0 dizel awd z vsaj 400 nm navora. Sedaj vozim kugo mk1 imam ndm 2130 in po papirjih vlečem 2100kg. Gledam da bi menjal avto pa na koncu ne vidim nikjer logike za to…

Toyota hybrid ima ndm kolko? Isto je pri Fordu glede hybrida da ne bo pomote…

Lp

2 meseci 10 dni nazaj

To moraš bit nor da daš 41k plus pa ti na volanu piše Ford sorry. Ampak ja, ljudje smo si različni.

MORDOR
2 meseci 9 dni nazaj

No prižnaj če ti na volanu piše Ford zraven pa focus RS se ne bi pritoževal.

2 meseci 9 dni nazaj

Ja mogoče res, če bi bil 25 jurjev nov ampak ni.. drugače pa zagotov ne. Tudi , če bi si želel tak trd avto bi posegel po Japoncih, mnogo lažje je dat denar za type R kot za Forda, pa še za vsakodnevno vožnjo je bolj primerna Honda.

nejc1
2 meseci 9 dni nazaj

Za Toyoto hybrid bi pa dal 41 jurjev ane 😂.. Kuga je kar super avto v svojem razredu, že od prvega modela dalje in vsak model je lepo napredoval…

2 meseci 9 dni nazaj

Absolutno raje, bolj zmogljiv je rav 4 , manj benza pozre, ni diesel, po mestu vozis na strom…

McLaren
2 meseci 9 dni nazaj

Ne mores si pa privoscit niti enega niti drugega, tako da samo neki serjes po portalu

MORDOR
2 meseci 9 dni nazaj

V redu saj ni panike. So ti pač ljubše Toyote ki so dobri stroji to je dejstvo. Vidiš meni so ljubši Fordi ker so enostavno dobri na cesti in jih je užitek vozit. Tako kot si napisal prej da smo si ljudje različni. Srečno.

 
Izdatna osvežitev
Provokator