Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 228 km/h Cena 28.473 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • delovanje radarskega tempomata
 • vozne lastnosti
 • zvočna izolacija
 • dobrodušno odmerjena odlagalna mesta
 • sprednja sedeža
Minusi
 • slabša ergonomija novega info-zabavnega sistema
 • skrita kontrolna lučka, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov
 • sprednja varnostna pasova nenastavljiva po višini

Španci spet osvajajo svet! Tako jih je dandanes moč videti že v več kot 80 državah, pri čemer so se v zadnjih dveh letih prvič pojavili celo na ozemljih Mauritiusa, Palestine in Singapurja. In verjetno se ne motim, ko trdim, da predstavlja ravno aktualna generacija modela Leon, ki je prišla na trg leta 2012, daleč najbolj prepričljivega konkvistadorja, s katerim Seatovci uspešno osvajajo nove trge. Pravi avtomobilski »Cortés«!

Prenovitelj

Potem ko smo bili pred leti že povsem prepričani, da gre znamka Seat po enaki poti kot Saab, Rover in stranka LDS, so se stvari v zadnjem času dodobra obrnile v nasprotno smer. Tako je v časih, ko tudi matični Volkswagen ni bil več čisto prepričan, kaj naj s Španci še počne, prišla na trg nova generacija modela Leon, ki je poskrbela za svojevrstno prenovo znamke. Nenazadnje tudi zato, ker španski model ni več predstavljal zgolj še enega preznačkanega Volkswagna (spomnite se zgolj na Alhambro, Mii, Toledo, Exeo), temveč je predstavljal dovolj samosvojo izbiro znotraj koncerna. S čimer je postal ne samo najbolj prodajan Leon v celotni 19-letni zgodovini, temveč celo najbolj prodajan Seatov model*. Bravo!

SEAT LEON 31

A ker tudi prenovitelji potrebujejo občasno prenovo, je slednja (v manjšem obsegu) pričakala v lanskem letu tudi Leona. Pa čeprav je bila, roko na srce, potrebna podobno kot vbrizgavanje botoksa pri dvajsetletnicah. Leon namreč že od samega začetka velja za enega bolj simpatičnih predstavnikov segmenta, pri čemer zna v kombinaciji z dinamičnim paketom FR ter atraktivnimi 18-palčnimi platišči poskrbeti za nemalo obračajočih se glav.

In že zaradi tega so imeli oblikovalci precej težko delo – da ne bi pokvarili dosedanje forme, kakor se je to zgodilo pri revitalizirani Octaviji ter njenemu precej kontroverznemu sprednjemu delu. Španci so namenili novemu Leonu zgolj spremenjeno »traso« žarometov LED ter nekaj nepomembnih dekorativnih malenkosti, zaradi česar je moral njihov marketinški oddelek uporabiti vso svojo domišljijo pri opisovanju novotarij.

Je novejše avtomatično tudi boljše?

V duhu novodobne filozofije, ki čedalje bolj določa, da morajo biti avtomobili zgrajeni okrog mobilnega telefona, se je tudi v revitaliziranem Leonu znašla sodobnejša večopravilna enota, ki precej bolj spominja na tablični računalnik kot pa na sam avtoradio. Izgubila je veliko večino fizičnih gumbov (razen za glasnost), upravljanje pa je možno zgolj preko zaslona na dotik. Slednje se v praksi izkaže za precej manj intuitivno kot pri klasičnih tipkah, ki omogočajo haptično povratno informacijo. Tako zna biti težavno že povsem preprosto iskanje radijskih postaj, ki so dodobra skrite v menijih info-zabavnega sistema, pri čemer si niti pod razno ne predstavljam, kako bodo temu kos starejši uporabniki.

SEAT LEON 18

A k sreči zna omenjeno težavo (že od nekdaj) precej elegantno rešiti potovalni računalnik, s pomočjo katerega je mogoče upravljati vsaj nekatere najosnovnejše funkcije (priklic zadnjih telefonskih klicev, iskanje radijskih postaj,…), ki jih voznik še najbolj potrebuje med vožnjo. Vse ostalo je balast!

Navkljub nekaterim novotarijam, za katere bi bilo morda celo bolje, če jih ne bi bilo (med drugim tudi elektronska ročna zavora), Leon še vedno navdušuje z izvrstno ergonomijo voznikovega prostora, solidno zvočno zatesnjenostjo potniške kabine in dobrodušno odmerjenimi odlagalnimi mesti. Hkrati ponuja vsaj malce zadovoljstva ob dejstvu, da si plačal 20 tisočakov manj kot za primerljivo opremljen Audi A3. In da ne bo pomote – lastniki »bratskega« Golfa so lahko še vedno vsaj malce potolaženi, da jih obdaja večji delež mehkejših plastičnih mas, za odtenek več aluminija ter da so predali v vratih izdatneje obloženi.

Diskontni GTD

Dinamično zunanje pročelje Seatovega osvajalca tako kar samo kliče k bolj množični konjenici pod motornim pokrovom, k čemur pa najmočnejši turbodizel, ki se je tokrat vrtel v testnem primerku, tako ali tako dodobra sledi. Izkušnjo lahko nadgradi zgolj še brutalna Cupra.

SEAT LEON 28

Že poznani dvolitrski TDI, ki proizvede 184 »žrebcev«, sicer zna biti v najnižjih vrtljajih malce bolj obotavljajoč, kot bi si to želel od vozila z rahlo esenco GTI-jevstva. A se dodobra razživi malce pod 2.000 vrtljajih, pri čemer ima medkolesna stabilizacijska elektronika že na suhem precej dela s krotenjem spredaj gnanih koles, zaradi česar sem si kar nekajkrat zaželel kakšno štirikolesno gnano pomoč, ki je sicer na voljo pri enako motorizirani »sestrski« Octaviji RS.

Okej, resda pri tovrstnih dizelsko gnanih »toplih kompaktnežih«** (Peugeot 308 GT, Octavia RS) ne gre ravno za čistokrvne dirkaške ekshibicioniste, temveč bolj za nadstandardno motorizirane dolgoprogaše. In že zaradi tega bi sam nedvomno raje primaknil dodaten tisočak in pol ter si privoščil dvosklopčno menjalno avtomatiko. Pa ne zaradi tega, ker bi ročnemu menjalniku kaj manjkalo! Bog ne daj, saj je le-ta hiter in izjemno natančen! Le k filozofiji dinamično nastrojenega potovalnika bi DSG nekako bolj spadal, k čemur dodobra sledi tudi izjemno uravnoteženo podvozje, ki kljub bolj togim nastavitvam ponuja zadovoljivo mero udobja celo na daljših poteh brez postanka.***

SEAT LEON 20

A da ne bo pomote, dizelsko gnan Leon, ki je sicer kar debele 3 tisočake cenejši od Volkswagnove »žlahte« (osnovni Golf GTD stane 27.089 €), bo vseeno znal zadovoljiti tudi tiste dirkaške navdušence, ki želijo uživati med ovinki ter dražiti cestne dušebrižnike. Pri čemer bodo brž pohvalili dober občutek na volanu, saj je natančen in neposreden, ter nadpovprečno lego na cestišču (podvozje FR). Vseeno pa se vse do konca tokratnega preizkusa nisem mogel otresti občutka, da bi znala še bolj ekstatično doživetje pričarati cenejša, a prav tako urna 1,8-litrska turbo-bencinsko gnana alternativa.

Seatova rekonkvista

Avtomobili španskega proizvajalca so še do nedavnega delovali kot slovenska popevka na tekmovanju za Pesem Evrovizije, saj so bili pogosto (izključujoč nekatere redke izjeme) videti zgolj kot rahlo prežvečena kopija, zaradi česar so razvnemali čedalje manjši delež evropske populacije. Ter že skorajda doživeli podobno usodo, kot italijanska Lancia.

SEAT LEON 02

A Seatu je z zadnjo generacijo Leona uspel veliki met, z njegovo pomočjo je ponovno osvojil položaj na trgu, kot ga je nekoč že imel. In ne le to! Z malce bolj popopranimi verzijami, kot je bila tudi tokrat preizkušena, se sama znamka uspešno pozicionira znotraj Volkswagnovega koncerna kot malce bolj temperamentna in dinamična ter s tem uspešno pridobiva nove kupce. Z modeli, kot so npr. Ateca ter prihajajoči modni križanci, pa zgolj še utrjuje svoj ponovno pridobljen sloves (kot je to pred časom že uspelo Čehom), da ne gre več zgolj in samo za preoblečene Volkswagne.

 Tekst in foto: Urban Acman.

* 165.148 prodanih Leonov v lanskem letu

** warm hatch

*** 800-kilometrski doseg ob polnem rezervoarju goriva

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani koncernski turbodizel ponuja dovolj eksplozivnosti, da bi si tako motoriziran Leon zaslužil kakšno bolj prepoznavno športno dirkaško označbo (kot npr. linija RS pri »sestrski« Octaviji), ki sicer označuje pri avtomobilskih proizvajalcih bolj vozno uživaške modele. Ročni menjalnik je čudovit, a sam bi raje posegel po opciji DSG.
  9
 • Notranjost
  Kozmetična osvežitev je poskrbela za nekaj več tehničnih novotarij, ki pa ne bodo povšeči prav vsem. Največji predmet razprav bo tako ponudil novi info-zabavni element, ki je ergonomsko precej manj prepričljiv kot pred prenovo.
  8
 • Opremljenost
  Že sam paket FR ustvari dovolj bogato opremljenega ter simpatično okrašenega predstavnika segmenta, ki pa mu manjkajo med obveznimi dodatki vsaj še žarometi LED.
  9
 • Vozne lastnosti
  Odličen občutek na volanu nadgrajuje izjemno uravnoteženo podvozje, ki sicer ni pretrdo nastavljeno, kar bo navdušilo veliko večino nedeljskih rekreativnih dirkačev.
  9
 • Gospodarnost
  K sreči Seatove cenovne politike še niso okužili žlahtniki iz Ingolstadta, saj tudi malce bolj nadstandardni dodatki, zaradi katerih je življenje v novem Leonu precej bolj prijetno, ne segajo do neba. Solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  Resda je najmočnejši turbodizel v ponudbi povsem dovolj uren, a je za kakšna bolj ekstatična doživetja vseeno le bolje pogledovati k verzijam, na katerih se blešči napis »Cupra«.
  9
 • Sklep
  Tretja generacija modela Leon predstavlja enega najbolj prepričljivih Seatovih modelov v zadnjem času, s pomočjo katerega ponovno uspešno osvajajo čedalje konkurenčnejši avtomobilski trg.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 23.970
cena testnega vozila (€) 28.473
dolžina × širina × višina (mm) 4.246x1.810x1.431
dovoljena masa vozila (kg) 1.860
emisija CO2 (g/km) 118
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatna 4 leta (200.000 km)/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 15,8
masa praznega vozila (kg) 1.275
medosna razdalja (mm) 2.599
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 228
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135/184 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,2
pnevmatike 225/40 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 7,5
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 380
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81x95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

33 komentarjev za "Konkvistador"


1 leto 9 meseci nazaj

notranjost ni vredna te cene … niti tega vozila … drugače pa odličen Golf za manj denarja … če ne bi bilo predsodkov, bi jih bilo več

pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

Končna cena je zelo konkurenčna ostalim z podobno opremljenim in podobno motorizacijo.
Zaženi konfigurator različnih znamk in boš videl o čem govorim

1 leto 9 meseci nazaj

ne govorim, da je drag … pravim, da notranjost tudi na modelu za 24 k izgleda poceni … mislim na armaturo in dizajn … sem imel polno opremljenega 2 leti pa se nisem nikakor navadil tega ” dizajna ” … drugače pa vseeno mislim, da boljšega avta za ta denar ne dobiš … če dobiš dober popust

emozul
1 leto 9 meseci nazaj

Pa se mogoče spomniš, če so bli s popustom kaj radodarni ali niso nič popuščali?

maniaxxx
1 leto 9 meseci nazaj

Pri VAG-u so ponavadi kar radodarni s popusti.

Polo78
1 leto 9 meseci nazaj

Glede cene: Eno je cena na papirju, drugo pa je potem pod črto, ko se izpogajaš za vse popuste. Pri nekaterih modelih znotraj koncerna se da dobit lep popust, ne vem pa kako je s tem pri Seatu. Tako, da ta cena (28k eur) je lahko zelo, zelo relativna in težko je komentirat ali je to ugodno ali ne, dokler ne vemo koliko bi avto dejansko prišel pod črto.

emozul
1 leto 9 meseci nazaj

Približno ista moč, z avtomatskim menjalnikom, ter tako opremo, poglejmo konkurenco:
– ford dražji, golf dražji, škoda dražja, mazda dražja, kia, renault, opel sploh nimajo take konjenice,…..
Tako, da ne nekaj na pamet.

pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

peugeot ima 180hp dizla, opel ima 195hp dizla oz je imel. Nova astra ga še nima v ponudbi za cene pa ne vem oz za prejšno astro vem, da bi bila z tem motorjem tam tam z ceno, ampak motor ni glih zanesliv.

Jaz mislim, da za 24k€ je zelo lep paket razen, če ga nabiješ z dodatno opremo (jaz sem dal takrat 870€ samo za barvo, +1200€ za luči, ozvočenje, strešno okno,…) hitro prilezeš na teh 28k€, kar pa ni več tako poceni, ampak ker mi avto dela brez problemov samo redni servisi je vreden te cene oz vsaj meni ni žal trenutno

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Na pamet? Za model iz leta 2012 se mi zdi drag, ne glede na klone iz hiše.

pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

Golf 8 je isti kot 7, ki je tudi iz leta 2012 isto oz podobno je pri škodi. To so facelifti in ne vem zakaj bi morali biti cenejši od preredhodnika. Tudi ko bo prišel popolnoma nov leon lahko tudi z novo platformo ne bo bistvene razlike v ceni
Recimo samsung s7 ko je prišel v prodajo ni bil nič cenejši od zdajšne s8

ps.: noben te ne sili, da ga moraš kupit

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Lahko kupiš nov avtomobil (modelsko leto 1981), če je res tako. Pa ni.

P.S.: noben mi tudi ne more preprečiti izraziti mnenja, da je nekaj predrago. Če te kaj moti, preskoči.

pskoda
1 leto 9 meseci nazaj

Jaz nisem govoril o +35let razlike, ampak nov model in predhodnik. Cena obeh ko sta bila nova je bila zelo podobna.
Če gledaš tako razliko v letih so še drugi dejavniki, ki regulirajo cene (ddv, plače,…)

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Če nisi dojel poante, ne morem pomagati.

chad
1 leto 9 meseci nazaj

Za tak denar raje kupi bmw 5 30d od prvega lastnika pa se boš vsaj vozil.

jack86
1 leto 9 meseci nazaj

No ja… Saab je GM zjeb..al, LDS so si pa sami komunisti unicli. Nenasitni apetit po kraji in lazi.

emozul
1 leto 9 meseci nazaj

pskoda, hobotnico izpod peke moraš probat.

Drugač pa dober avto, za solidno ceno.

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Za solidno ceno?! Da nisi mogoče zgrešil testa. : )

cashy
1 leto 9 meseci nazaj

res je, morda solidno “visoko”, če vzamemo referenco nove Honde civic z 1.5 motorjem.

Locher
1 leto 9 meseci nazaj

Morda se pa samo meni zdi, da je glede na to, da je model zunaj že od leta 2012, cena kljub prenovi zelo “ambicijozno” zastavljena.

 
Dve muhi na en mah
Skrbno premišljena pot