Poraba 7,2 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 43.725 eur
Plusi
 • voznikova ergonomija
 • solidna notranja prostornost za ta razred (zadaj)
 • vozne lastnosti
 • pregledni digitalni merilniki
 • zvočna izolacija
 • upravljala klimatske naprave
Minusi
 • cena dodatne opreme
 • brez stropnih ročajev zadaj
 • štirikolesni pogon na voljo le pri dizelskem agregatu
 • odzivnost menjalnika
 • nastavitev izbrane hitrosti radarskega tempomata možna le na 10 km/h

Ko so pred petimi leti pri Audiju predstavili model Q2, ki je tedaj veljal za pionirja v razredu luksuznih malih urbanih križancev, smo bili povsem prepričani, da nas bodo tudi ostale premijske znamke kaj hitro zasule s podobnimi izdelki. A kako smo se motili! Tako boste dandanes v salonih najbližjih Audijevih rivalov (beri: Mercedes-Benz, BMW, Land Rover, Volvo, Lexus in še kdo) uzrli točno toliko drag(ocen)ih mini križancev kot bi nekdaj črnih panterjev v Karantaniji (beri: nič). V razredu premium B-SUV torej nič novega oziroma čisti status quo. Kar pa seveda prav nič ne moti proizvajalca iz Ingolstadta!

Mali Q

Vendar pa najmanjši križanec s štirimi krogi le ni povsem osamljen primerek v tem (med)razredu, saj obstaja na trgu tudi podobno velik ekstravagantnež, ki sliši na ime DS3 Crossback. Res pa slednjega le stežka uvrščamo med neposredne rivale Audija Q2, nenazadnje tudi zaradi tega, ker se Citroenova podznamka DS še ni povsem pozicionirala na zemljevidu premijskih proizvajalcev. Pri čemer boste tradicionalnega ljubitelja germanskega plemstva podobno težko prepričali v nakup avantgardnega DS-a, kot paranoidnega teoretika zarot, da nabavi telefon s podporo 5G tehnologije. Pravite, da obstaja tudi Minijev Countryman? Morda bi ga lahko deloma uvrstili med konkurente, a je s svojimi merami že izven razmerij Audijevega malčka.

AUDI Q2 30Kakorkoli že, z modelom Q2 so pri Audiju vnesli delček premijskega pridiha v razred malih križancev, kjer večinoma kraljujejo razni Nissani Juke, Renaulti Captur, ipd. Ter uslišali marsikaterega petičnejšega potrošnika, ki je pred tem iskal malce bolj imenitno izvedbo mestnega »terenčka«. Pri bavarskem proizvajalcu so v lanskem letu tudi rahlo osvežili najmanjši Q, ki najde na evropskih tleh okrog 80 tisoč kupcev letno, pri čemer so bili po stari Audijevi navadi omenjeni popravki izjemno decentni.

In kaj je novega na zunaj? Spremenjena grafika žarometov, ki se po novem ponašajo s serijsko LED tehnologijo (opcijsko tudi odlični matrični), rahlo preoblikovani odbijači, nekoliko nižje nameščena maska motorja ter nekaj novih karoserijskih odtenkov.

Poznano okolje

AUDI Q2 13Znotraj so med tokratnim osveževanjem Audijevi dekoraterji poskrbeli zgolj za malenkost preoblikovane odprtine za zrak, malce drugačnejša je prestavna ročica, materiali na sedežih pa naj bi bili prijetnejši (karkoli že to pomeni). Pohvalo si zaslužijo digitalni merilniki, ki omogočajo med drugim tudi odličen prikaz navigacije (npr. s satelitsko sliko), malce manj navdušujoč pa je osrednji zaslon multimedije na armaturni plošči, ki bi lahko bil malenkost večji (npr. vsaj takšen, kot je v »plebejskem« Seatu Leon). Pri čemer bi si tudi grafika menijev zaslužila podrobnejše osvežitve, saj deluje že rahlo zastarelo in prav nič več imenitno. V tem elementu ga zna osmešiti še pol cenejši Renault Captur.

Vsa ostala notranja arhitektura je sicer znana že od prej. Tam boste še vedno našli klasična upravljala klimatske naprave (brez raznih novodobnih drsnikov) ter sila uporabno osrednje MMI upravljalo, katerega – hvala bogu – še ni zamenjal zaslon na dotik. Presenetljivo solidno se sedi zadaj, kjer je dovolj prostora za kolena povprečno raščenih osebkov, le med hitreje voženimi ovinki bodo malo preklinjali, saj bodo zaman iskali stropne ročaje. Prtljažnik pa bi znal zadovoljiti tudi tiste dame, ki si rade privoščijo malce bolj obilen nakup v njihovem najljubšem butiku.

Brez kompromisov

AUDI Q2 28Vstopnica v Audijev športno uporabni svet, ki ga poznamo pod črko Q, niti ni pretirano drag. Tako si lahko že za ceno povprečno opremljenega Golfa (beri: dobrih 24 tisočakov) privoščimo mali Q2, pa četudi se je potrebno ob tem sprijazniti s kar nekaj kompromisi (skopa osnovna oprema, litrski trivaljnik). A bilo bi škoda, če ob nakupu ne bi zbrali še dodatnih 3 tisoč evrov (oziroma 5 ob opciji 7-stopenjskega DSG menjalnika) za močnejši 1,5-litrski agregat, ki sliši na oznako 35 TFSI, saj precej bolj spada k osnovni filozofiji premijskega križanca.

Kakorkoli že, srednje krepka turbo-bencinska opcija v ponudbi (na voljo je še pobalinski SQ2 s 300 »konji«) ponuja dovolj energičnosti, da boste lahko z njim tudi uživali na kakšnem serpentinastem cestišču. Še posebej zaradi odlično uravnoteženega podvozja, ki je sicer pri verziji S Line malce bolj trdo nastavljeno (športno vzmetenje) ter solidnega volanskega mehanizma, ki pa bi lahko bil v skrajnih legah za odtenek bolj servo ojačan. Agregat se izkaže s prožnim delovanjem ter veseljem do vrtenja, pri čemer je dovolj zvočno decenten tudi takrat, ko voznik od njega zahteva nekaj več. Se pa vseeno zdi, da bi si 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik zaslužil manjše dodelave, saj ni tako hipno odziven, kot bi si to želela dinamično nastrojena voznikova duša, a zna to rešiti preklop v športni režim.

AUDI Q2 08Že poznani koncernski motor se obenem ponaša s funkcijo deaktivacije dveh valjev ter tako imenovano možnostjo »jadranja«, kar naj bi doprineslo k nekaj nižji porabi goriva. Le ta se je na koncu ustavila pri dobrih 7 litrih/100km, kar sicer ni ravno nek blesteč dosežek, slab pa tudi ne.

Vsekakor se zna Audijev prestižni malček med vožnjo izkazati s precejšnjo suverenostjo in zelo odraslimi lastnostmi, ki bi jih lahko pripisal avtomobilom razreda višje. Vseeno pa od najbližje »plebejske« konkurence le ni toliko boljši, kot je dražji. A tega smo že tako ali tako vajeni – lesk premijske značke tudi nekaj stane!

Quo vadis, Q2?

V razredu malih premijskih križancev Audijev predstavnik tudi po petih letih od prihoda na trg še vedno nima dostojnega rivala. V časih, ko se takšni in drugačni križanci množijo kot lažni profili na twitterju, je to vsekakor precejšnje presenečenje. Vsekakor smo pričakovali, da se bo nekaj podobnega prevažalo naokrog vsaj z Mercedesovo in BMW-jevo značko.

AUDI Q2 03Vsekakor pa je v vseh teh letih Q2 dokazal, da obstaja nezanemarljivo število premožnejših kupcev, med katerimi je nenazadnje tudi veliko dobro situiranih upokojencev ter predstavnic nežnejšega spola, ki iščejo prav tovrstno premijsko rešitev. Pri tem so kakršnekoli debate o racionalnosti podobno plodne kot kulturna debata z ministrom za kulturo.

Ima mali Q2 dovolj blestečo prihodnost tudi po kozmetično osvežitvi? Vsekakor. Obenem pa se ne bi čudil, če bi Audiju uspelo zadeti žebljice na glavico še z manjšim Q1.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Srednje močna turbobencinska opcija v ponudbi z oznako 35 TFSI, ki je leta 2018 zamenjala 1,4-litrskega predhodnika, morda še najbolj spada k filozofiji modela Q2. Dvosklopčni menjalnik bi lahko bil za odtenek bolj odziven, zaradi česar ga je bolje preklopiti v način S.
  8
 • Notranjost
  Kozmetična prenova je poskrbela zgolj za minorno olepšavo nekaterih nebistvenih detajlov (odprtine za zračenje, oblazinjenje), pri čemer boste zaman iskali kakšne elemente (npr. multimedija) iz novejših modelov (A1, A3, A4). Soliden izbor notranjih materialov, ki pa bi lahko bili ob dani ceni še za odtenek bolj imenitni (npr. z oblogo v vratnih predalih in v sopotnikovem predalu).
  9
 • Opremljenost
  Premijski proizvajalci so nas že dodobra navadili, da je potrebno marsikateri kos opreme, ki pri »plebejcih« spada med serijsko opremo, dodobra (pre)plačati.
  8
 • Vozne lastnosti
  Mali Q2 ponuja med vožnjo precej odrasle občutke, ki bi jih pričakoval od vozil razreda višje. Lepo uglašeno podvozje ter odlična lega na cesti, katero zagotavlja športno trdo nastavljeno vzmetenje (S Line).
  8
 • Gospodarnost
  Pri vozilu segmenta B-SUV, ki stane solidno (a nič kaj izjemno!) opremljen in motoriziran več kot 40 tisočakov, so kakršnekoli razprave o racionalnosti absolutno nesmiselne.
  8
 • Zmogljivost
  150 turbobencinskih »žrebcev« pod motornim pokrovom solidno opravlja svoje delo ter obenem navdušuje s prožnostjo (že od cca. 1.500 vrtljajev dalje) ter zelo mirnim delovanjem.
  8
 • Sklep
  Najmanjši Audijev Q še vedno velja za enega redkih premijskih predstavnikov v razredu malih križancev, ki sicer veljajo v tem trenutku za najbolj zaželene na evropskih tleh. Mercedes-Benz, BMW, Land Rover, Volvo in ostali: kaj še čakate?
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.390
cena testnega vozila (€) 43.725
dolžina × širina × višina (mm) 4.208 x 1.794 x 1.508
dovoljena masa vozila (kg) 1.870
emisija CO2 (g/km) 136-148
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.380
medosna razdalja (mm) 2.601
menjalnik/pogon 7-stopenjski DSG / spredaj
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 5.000-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 31.880
pnevmatike 215/50 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0-6,5 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,6
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 405-1.050
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja tubobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 x 85,9
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Status quo"


4 meseci 21 dni nazaj

Kaj je treba mešati ministra za kulturo?A še tukaj ne morete brez blatenja vlade?😠

umilave1
4 meseci 28 dni nazaj

Pač če imaš, si privoščiš in se s tem pokažeš okolici. Razmerje cena/dobljeno tu ne igra vloge, ker je povsem porušeno. Pač imidž. To se vidi sploh pri doplačilih za dodatno opremo, kjer tu tehnično povsem ista oprema košta bistveno več kot pri VW/Škodi/Seatu. Če že Audi, definitivno raje novi A3. Pri temle pa mi barva sploh ne potegne, deluje ceneno – no, slikano je bilo v slabšem vremenu. Vsaj streha bi lahko bila npr. črna.

xxl
4 meseci 28 dni nazaj

Da imam, si privoščim kaj bistveno večjega in boljšega od tega. Za tega konkretno, ne bi dal več kot 30 000.

mrtwelvetrees
4 meseci 28 dni nazaj

Ah, drobiž…. za poslovneža, ki bo to igračko kupil svoji ženi, račun pa dal v stroške (najem / leasing) .

mihaing
4 meseci 28 dni nazaj

Ne status quo, ampak IQ55, da kupiš polota za vrednost vikenda na dolenjskem.

 
Zadnji čas
Pred in po