Poraba 6,5 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 22.100 eur
Plusi
 • notranja prostornost (v primerjavi s predhodnikom)
 • soliden izbor notranjih materialov
 • konkurenčna cena
 • še vedno dovolj igriva oblika
 • oblikovni detajli
Minusi
 • trenutna motorna izbira
 • hrupnost med avtocestnimi hitrostmi
 • posamezni asistenčni sistemi serijski šele pri najdražjem paketu
 • preglednost nazaj
 • za odtenek pretrdo podvozje
 • cenena prtljažna polica

Ko se je pred natanko enim desetletjem pojavil na cestah prvi Nissanov Juke, se je zdelo, kot da je ravnokar zbežal iz priljubljene Nintendove računalniške igrice o malih žepnih pošastih (POcKEt MONsters). Še posebej, če se je bleščal v kakšnem živo rumenem ali vijoličastem karoserijskem odtenku. Nova generacija morda res ni več tako prismuknjeno odštekana, kot je bila prejšnja, a še vedno izžareva dovolj norčave igrivosti, da bo znala v vas zbuditi vašega notranjega Pikachuja … pardon … otroka.

Mars napada

Verjetno nisem bil edini, ki se je ob prihodu prvega Jukea na naš trg precej resno spraševal, na kakšnih substancah so morali biti Nissanovi risarji, ko so ustvarjali malega križanca. Izjemno ekstravagantno oblikovan križanec, ki je izgledal, kot da je priletel direktno z Marsa (ter vmes padel še na žabo), je namreč na samem začetku požel nemalo začudenja ter dvomov ali bo sploh našel kakšnega kupca. Pa se je zgodilo ravno nasprotno, saj je postal v trenutku izjemna prodajna uspešnica, pri čemer po njem niso posegali zgolj tisti najbolj goreči ekshibicionisti, ki želijo biti na vsak način opaženi. Čeprav je podobno polariziral kot trenutni predsednik vlade – ali si omedleval od navdušenja ter ga povzdigoval v višave ali pa ti je šel izjemno na živce. Vsekakor pa ob njem nikdar nisi ostal indiferenten.

NISSAN JUKE 05Nissanu je obenem uspelo z modelom Juke ustvariti povsem nov avtomobilski razred (segment B-SUV), ki je trenutno celo najbolj popularen med evropskimi vozniki. Izjemno! Zato ni presenečenje, da druge generacije Nissanovega »jajčka«, ki se je »izvalil« v lanskem letu, vsaj na zunaj niso pretirano spreminjali. A so njegove linije vseeno malce bolj polikali in zmehčali, da ne deluje več tako nenavadno, zaradi česar bi znal nagovoriti še večji krog kupcev kot do sedaj. Oziroma vse tiste, ki ne marajo pretiranega odmika od splošnega okusa. Juke je vsekakor odrasel in postal precej bolj resen. Pa četudi se lahko še vedno pohvali z obilico zabavnih personalizacij ter zanimivih barvnih kombinacij. Poglejte ga zgolj v kakšnem modrem Vivid ali oranžnem Fuji Sunset odtenku!

Jukeovo odraščanje je obenem opazno tudi po tem, da se je dodobra razlezel v dolžino (za 8 cm) in širino, kar je prispevalo k precej bolj dobrodušno odmerjeni notranji prostornosti. Najmanjši Nissanov križanec v ponudbi sicer sloni na novi koncernski platformi CMF-B, kar je doprineslo tudi k daljšemu medosju, tako ne bo več obsojen na status drugega ali celo tretjega družinskega avtomobila, s katerim si paradiral več ali manj le po mestnih ulicah.

Napredek v vse smeri

Lastniki (oziroma, v veliki meri, lastnice) dosedanjih Jukeov bodo obenem brž opazili, da je znotraj precej bolj prostoren, kar bodo še najbolj občutila kolena zadnjih potnikov ter potovalni kovčki v prtljažniku. V slednjega je namreč moč po novem »zliti« za kar 68 litrov prtljage več, s čimer je postal precej bolj družinam prijazen. Zgolj za primerjavo – s 422 litri je enako prostorsko darežljiv kot npr. Suzuki S-Cross.

NISSAN JUKE 13Potem je tu še bolj imeniten izbor notranjih materialov, saj se novi Juke ponaša s precej večjim deležem mehkejših plastičnih oplat. Da o sodobnejših elektronskih pripomočkih, ki že skoraj povsem samoumevno postajajo iz leta v leto čedalje bolj napredni, niti ne govorim. Saj veste, razne povezljivostne funkcije, ki jih pri japonskemu proizvajalcu imenujejo Nissan Intelligent Mobility (npr. aplikacija NissanConnect Services, s katero povežete avtomobil s svojim pametnim telefonom ter si ogledate analizo opravljene vožnje ali pa na daljavo vklopite žaromete in hupo). Vsekakor pa med zanimivejše domislice spadajo 650 evrov dragi Bose zvočniki (žal ne pri tokratnem primerku), med katerimi sta dva integrirana kar v naslonjala sprednjih sedežev ter s tem bližje (so)voznikovim uhljem. Multimedijska naprava? Boljša, kot smo jih bili vajeni pri Nissanu (npr. Qashqai in X-Trail), a še vedno z malce premalo odzivnim zaslonom na dotik. Obenem pa se ponaša z vselej uporabnimi fizičnimi gumbi za najpogosteje uporabljene bližnjice.

Notranji elementi ohranjajo oblikovno rdečo nit s svojim predhodnikom, pa četudi morda ne ponuja več toliko igrivih občutkov ter ekstravagantnih doživetij. Po domače – postal je za odtenek bolj polikan, zaradi česar bo všečnejši širšemu krogu potencialnih kupcev. A ker še vedno govorimo o daleč najbolj nenavadnem Nissanovem vozilu v ponudbi, zna navdušiti s kakšnim malce bolj odštekanim oblikovalskim detajlom (npr. z oranžno obarvanimi deli armaturne plošče).

Omejena izbira 

Malce manj navdušenja zna razkriti pogled na spisek pogonskih opcij, ki so trenutno v ponudbi, saj je zaenkrat moč izbrati zgolj litrski turbo-bencinski trivaljnik s 117 KM največje moči. Premalo? Pogonske moči pri tej verziji niti ne, dodatnih pogonskih alternativ pa vsekakor.

NISSAN JUKE 29Pri Nissanu sicer trdijo, da naj bi tovrstna motorizacija zadovoljila najširši spekter njihovih kupcev (kar je morda res), a bi si že zaradi svoje dinamične podobe, ki sicer na trenutke še vedno ponuja asociacije na čelado elitnih vojakov Galaktične Republike iz filmske sage Vojne zvezd,  vsekakor zaslužil tudi kakšno malce bolj nabrito različico na ceniku. Kakorkoli že, tako motoriziranemu Jukeu sicer ne moremo očitati podhranjenosti, saj je motorček povsem dovolj zmogljiv v večini voznih režimov, pri čemer mu sapa ne poide kar tako niti na kakšnem strmejšem klancu (ob preklopu v način Sport). Je pa seveda res, da ga je za kaj konkretnejšega pač potrebno priganjati čez 4 tisočake (pa četudi je pohvalno delovoljen že pri nizkih vrtljajih), kar posledično prinese tudi višjo porabo. Česar pa smo že tako ali tako vajeni od sodobno grajenih prisilno polnjenih motorčkov. Za prenos moči je tokrat skrbel ročni menjalnik ne najbolj natančnih manir, ki se je še najbolj zatikal med peto in šesto prestavo, če si želel biti z desnico prehiter.

NISSAN JUKE 23Če Nissanov križanec pred desetimi leti, ko se je prvič razkril svetovni populaciji, ni ravno predstavljal sinonima za vozno dinamiko (kar je sicer kasneje dodobra popravila verzija RS Nismo), pa je nova generacija vsekakor naredila vsaj manjši korak naprej. Okej, še vedno ne moremo govoriti o razrednem prvaku (verjetno bo to Fordova Puma), a se lahko pohvali z opazno izboljšanim volanskim mehanizmom, ki je sicer v hitreje voženih ovinkih morda še vedno za odtenek preveč gumijast, ter malce bolj uravnoteženim podvozjem, ki je sicer precej na trdo nastavljeno.

Igrača za mlade (po srcu)

Čeprav je novi Juke izgubil delček igrivosti svojega predhodnika, zaradi česar ne velja več za tolikšnega ekshibicionista (roko na srce – tudi najbližji rivali postajajo čedalje bolj drzni), pa še vedno predstavlja eno najbolj pobalinskih opcij tega avtomobilskega segmenta. Prepoznavnost med malimi križanci namreč še kako šteje!

NISSAN JUKE 02Obenem se lahko tudi pohvali tudi s tem, da vsaj njegove cene niso zrasle v takšni meri kot gobe v Černobilu leta 1987, kakor smo tega dandanes vajeni pri vsakem novem avtomobilskem modelu, ko pride na trg. Novi Juke tako vsaj zaenkrat predstavlja enega ugodnejših nakupov v razredu malih križancev (pa čeprav le ni več tako »mali«), s čimer bi lahko še nadaljnjih deset let ohranil primat enega najbolj zaželenih tovrstnih modelov na trgu. Vsekakor bo tako Nissanov »Pokemon« vsaj še nekaj časa skrbel za malce bolj zabavno norčavo popestritev sivega avtomobilskega vsakdana. Le v sivi barvi ga ne naročite!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Čeprav litrski trivaljnik na papirju ne razkriva kakšnih posebnih dinamičnih ambicij, pa v praksi preseneti z živahnostjo in delavoljnostjo, zaradi česar bi znal zadovoljiti širok spekter Jukeovih kupcev. Ne najbolj natančen ročni menjalnik.
  8
 • Notranjost
  V primerjavi s predhodnikom se lahko pohvali s precej bolj dobrodušno odmerjenimi notranjimi centimetri in litri, zaradi česar je postal opazno bolj družinsko uporaben. Izjemno soliden izbor notranjih materialov.
  8
 • Opremljenost
  Srednji opremski paket N-Connecta ponuja veliko večino pripomočkov, ki jih dandanes iščemo pri sodobnem avtomobilu, a je še vedno potrebno doplačati za nekatere čedalje bolj samoumevne varnostne sisteme (radarski tempomat, sistem za nadzor mrtvih kotov, ipd.).
  7
 • Vozne lastnosti
  Novi Juke je odrasel tudi na področju voznih lastnosti, vendar pa bi potreboval še kar nekaj izboljšav (komunikativnejši volanski mehanizem, malce manj trdo podvozje), če bi se želel približati najboljšim v razredu (npr. Ford Puma).
  7
 • Gospodarnost
  V teh časih, ko so tudi cene predstavnikov modnih križancev segmenta B-SUV rahlo poblaznele, ostaja Nissanov ekstravagantnež na dokaj realnih tleh. Solidna poraba goriva.
  9
 • Zmogljivost
  Od 117 turbobencinskih »konjičev« res ne smete pričakovati čudežev, a vseeno tako motoriziran Juke nikakor ni podhranjen, kakor bi kdo mislil na podlagi številk.
  7
 • Sklep
  Najnovejši Juke se je dodobra otresel baročnih linij svojega predhodnika, ki so sicer dodobra polarizirale javnost, a je vseeno ohranil dovolj igrivosti, da ostaja eden najbolj zabavnih predstavnikov tega razreda.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 17.550
cena testnega vozila (€) 22.100
dolžina × širina × višina (mm) 4.210 x 1.827 x 1.595
dovoljena masa vozila (kg) 1.642
emisija CO2 (g/km) 112 (136-146 WLTP)
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.257
medosna razdalja (mm) 2.636
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 86/117 pri 5.250
največji navor (Nm pri vrt/min) 180 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,57
osnovna cena vozila (€) 21.000
pnevmatike 215/60 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,6/4,5/4,9 (5,9-6,3 WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 10,4
prostornina posode za gorivo (l) 46
prostornina prtljažnika (l) 422
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 81,3
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Vsestranski napredek"


denis099
4 meseci 22 dni nazaj

Sem ga testiral cca 3 mesece nazaj.. Najbolj so me zmotili cenen videz usnja sedezev, ki so dejansko umetno in ne pravo usnje.. Drugace pa soliden avto edino trivaljnik je bolj tako…

 
Zabaven in izstopajoč
Dovolj argumentov