Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 187 km/h Cena 36.690 (z upoštevanim popustom v višini 2.000 eur) eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • zvočna izolacija kabine
 • prostornost na zadnji klopi
 • poraba goriva
 • udobno podvozje
 • konkurenčna cena osnovne različice
Minusi
 • okrnjena prostornina prtljažnega prostora (spodaj nameščena baterija)
 • namestitev tipke za vklop HDC sistema (na prestavni ročici) ter smiselnost omenjenega sistema
 • nezanesljivo delovanje infozabavne enote (občasna neodzivnost)

Ustvariti avto, ki bi bil všečen tako Johnu, kakor tudi Johannu, Giovanniju, Yahyi, Giăngu ter Joãu, je za proizvajalce vedno precejšen izziv. Pri Fordu želijo to doseči že vse od leta 1993 tudi z modelom Mondeo, na kar nakazuje že njegovo »svetovljansko« ime. Z aktualno izvedbo, pri kateri je po novem moč izbrati tudi hibridni karavan, pa bi morda bil lahko malce bolj zanimiv tudi kakšnemu Janezu, a se vseeno bojim, da še vedno opazno manj od kakšnega tri leta starega »premijskega« uvoženega dizla.

V lovu za konkurenco

Aktualna generacija globalnega Fordovega Mondea* je sicer že stara znanka svetovnih cestišč (prodaja se namreč v cca. 70 državah), saj se je prvič pojavila v javnosti že pred šestimi leti v Severni Ameriki z imenom Fusion, dve leti kasneje pa še na stari celini. Koncem lanskega leta je doživel rahlo kozmetično prenovo, ki je na zunaj prinesla nekaj nebistvenih oblikovalskih sprememb (preoblikovana trapezoidna maska motorja in prednji odbijač, drugačna postavitev dnevnih LED svetil, opaznejša kromirana letvica na zadku, ipd.), medtem ko je znotraj daleč najbolj opazen nov okrogel gumb za upravljanje avtomatskega menjalnika. A pozor, slednjega boste še vedno zaman iskali pri hibridu!

FORD MONDEO HYBRID 09Navkljub omenjeni kozmetični osvežitvi pa se vseeno zdi, da bi si Fordov predstavnik segmenta D le zaslužil malce bolj ekstremno prenovo, s katero bi mu poskušali vdahniti za odtenek več mladostniške senzibilnosti. Prepoznaven detajl v obliki »aston-martinovske« maske mu je sicer že od samega začetka dodal nekaj prepotrebnega karakterja, vendar pa kot celota še vedno deluje rahlo generično oziroma neizrazito. Avtomobil, ki ga boste pogosteje videvali v garažah rent-a-car podjetij kot pa na domačih dvoriščih. A to je pač usoda prenekaterega tako imenovanega globalnega avtomobila, ki s svojo zunanjostjo ne sme preveč polarizirati okusov (trendovski križanci so v tem primeru izvzeti).

Vendar pa se omenjena Fordova »globalistična« taktika vsaj na tej strani Atlantika tokrat ni izkazala za preveč uspešno, saj Mondeo dodobra caplja za najbližjo konkurenco (npr. Volkswagnovih Passatov se v Evropi proda kar trikrat več). Ter je svetlobna leta daleč od tistih časov, ko se je še prodajal tako uspešno kot Clearblue test za ugotavljanje nosečnosti v študentskih domovih (322.716 prodanih Mondeov v letu 1997 ter zgolj še 49.596 lani).

Samo za staro celino

Povsem pričakovano so se pri Fordu že od samega začetka odločili, da bodo karavan ponujali zgolj in samo na stari celini, kjer je že od nekdaj precejšnje zanimanje po tovrstni karoserijski različici. Zaradi SUV mrzlice klasični karavani resda postajajo čedalje manj zanimivi, a to nikakor ne pomeni, da bi znali povsem izumreti. Obilje prtljažnega prostora, ki ga ponujajo tovrstni avtomobili, namreč še vedno velja za izjemno pomemben adut pri nakupu, kar še posebej cenijo družine, terenski zastopniki ter – če želite – tudi policisti.

FORD MONDEO HYBRID 29Resda pa se Fordov »svetovljan« ne more ravno pohvaliti v tem elementu, saj ponuja manj prtljažne praznine od bližnjih rivalov (525 litrov), pri čemer se ne more meriti niti s tistim v manjšem Focusu, kjer ima prtljaga celo za 83 (!) litrov več prostora. Kdor pa se ob tem odloči še za hibridno različico, ki je po novem v ponudbi, bo razočarano ugotovil, da so spodaj nameščene baterije zavzele še dodatnih 122 litrov prostora. In ne le to! Vse skupaj deluje precej nedodelano, zaradi česar imaš občutek, da so rešitev izdelali ne najbolj vzorni dijaki srednje šole za strojništvo. Kakšna krajša ekskurzija k Toyoti verjetno ne bi bila odveč!

Vsa ostala notranja arhitektura je (k sreči) enaka kot pri klasično gnanih različicah, kjer si pohvalo zasluži dovolj prečiščena armaturna plošča s preglednim infozabavnim sistemom. Manjše vprašanje se poraja le ob ne najbolj posrečeni namestitvi vklopa sistema za počasnejše spuščanje na klancih (na levi strani prestavne ročice), ki jo lahko nehote pritisnete ob vsakokratnem premiku ročice v katerikoli položaj (že npr. v D). Na tem mestu se človek obenem vpraša ali Mondeo sploh potrebuje omenjeno pomagalo …

Tišina je zlato

Med opaznejšimi novostmi, ki jih je Mondeo doživel med lanskoletno kozmetično prenovo, je obenem tudi ta, da je že poznana hibridna tehnika po novem na voljo tudi pri karavanu. S tem je postal zanimiv marsikateremu prebivalcu druge najmanjše celine, ki se s svojim dizlom ne sme več prikazati znotraj mestnih središč.

FORD MONDEO HYBRID 32Kombinacija dvolitrskega bencinskega motorja z Atkinsovim ciklom, dveh elektromotorjev (glavni električni motor ter generator za regeneracijo litij-ionskih zračno hlajenih baterij, kapacitete 1,4 kWh) ter neskončnostopenjskega menjalnika eCVT je obenem malenkostno posodobljena, saj naj bi bilo preklapljanje med električnim in bencinskim agregatom bolj gladko. Kdor je vajen tovrstnih pogonskih sklopov (npr. iz Toyote, ki je dodobra hibridizirala svojo modelno paleto), ne bo preveč presenečen, da se tako motoriziran Mondeo še najbolje počuti med malce bolj defenzivno vožnjo. Resda 187 »konjev«, kolikor jih ponuja sistem obeh agregatov, ni ravno malo, a je podajanje moči precej zvezno in umirjeno, pri čemer daleč najbolj navduši z odzivnostjo pri nizkih vrtljajih, za kar se ima zahvaliti električni pomoči. Nenazadnje sam sistem dopušča povsem električno vožnjo celo do hitrosti 137 km/h (a le za nekaj kratkih trenutkov, da ne bo pomote), kar sicer velja za precejšnjo redkost med novodobnimi hibridi, pri katerih je tovrstna »elektrificirana izkušnja« omejena večinoma na 50 km/h.

FORD MONDEO HYBRID 25Pri hibridih smo obenem tudi že vajeni, da brezskončnostopenjski menjalnik s planetnim gonilom poskrbi ob konkretnejšem pospeševanju za ne najbolj prijetno zvočno kuliso bencinskega agregata, ko se le-ta dlje časa vrti z višjimi vrtljaji. Omenjena tulečo-brenčeča simfonija je tako prisotna tudi pri hibridnem Mondeu, a se vseeno zdi, da je za odtenek manj prisotna, kot smo bili tega vajeni še pred časom pri japonski konkurenci. Pri Fordu so se očitno dodobra potrudili z zvočno izolacijo, ki dokaj uspešno zaduši kakršenkoli hrup. A če sem povsem iskren, bo omenjeno motorno tuljenje v vsakdanji praksi prisotno le občasno (npr. pri vključevanju na avtocesto ali pri vožnji čez gorski prelaz), zato predvidoma ne bo preveč motilo voznika.

In četudi s hibridnim Mondeom ne boste ravnali preveč nežno (beri: vozili naokrog kot po jajcih), vas bo znal vseeno razveseliti z dovolj spodbudno porabo goriva, ki ne bo drastično višja od 6 litrov. Pohvalno! Če pa se boste na vsak način želeli igrati nedeljskega voznika ter obenem dodobra izkoriščali še sistem regeneracije električne energije, se vam zna celo zgoditi, da boste osramotili kakšnega pravovernega TDI vernika. Sam sem v tem voznem režimu uspel doseči porabo zavidljivih 4,5 l/100 km.

Nenazadnje se bo voznik v Mondeu daleč najbolje počutil ravno pri malce bolj umirjeni vožnji, saj ne ponuja tiste prepoznavne ostrine, ki smo je vajeni od ostalih modelov znamke. Pri čemer je tudi njegovo podvozje malce bolj udobno naravnano, kar bodo še kako cenili tudi ostali potniki.

Pozabljen?

FORD MONDEO HYBRID 04Če povsem odmislim ne najbolj posrečen »tur« v prtljažniku, zaradi katerega je dodobra zmanjšana njegova prostornina, je hibridni Mondeo kar zanimiv avtomobil. S svojim učinkovitim pogonskim sklopom in posledično nižjo porabo namreč ponuja zanimivo alternativo dizelsko gnanim karavanom, ki bodo imeli čedalje bolj omejen dostop do določenih območij (npr. mestnih središč po Evropi). Še posebej ob svoji ceni, saj ni nič kaj višja od podobno opremljenih »smrdljivcev«.

A dokler tudi naše ljudstvo ne bo postavljeno pred dokončen ultimat, da se z vozili, ki ne dosegajo najnovejših okoljevarstvenih norm, ne sme več voziti po slovenskih mestnih središčih, sem povsem prepričan, da bodo tri leta stari uvoženi »premijski« dizli kupcem še vedno precej bolj mikavni od Fordovega hibridnega Mondea. Takšna je pač realnost.

Tekst in foto: Urban Acman.

*Mundus: svet (latinsko).

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija dvolitrskega bencinskega motorja, dveh elektromotorjev ter neskončnostopenjskega e-CVT menjalnika se izkaže v praksi za izjemno prijetno in mirno pogonsko opcijo, ki le ob konkretnejšem pospeševanju napolni kabino z brenčečim zvokom, ki pa ni pretirano moteč.
  9
 • Notranjost
  Zaradi izjemno neposrečene namestitve baterije pod prtljažnim dnom, ki dodobra zmanjšuje volumen prtljažnika, glavna prednost Fordovega karavana skorajda povsem izpuhti. Tako se pričneš povsem nehote spraševati, zakaj bi sploh kupoval tako velik družinski avto, če ima celo manj prostora zadaj od marsikatere kombilimuzine segmenta C.
  6
 • Opremljenost
  Osnovni paket (pri hibridu gre za Titanium) je skorajda nujno potrebno ozaljšati z nekaterimi dodatki, ki bi se sicer morali – tako kot pri najbližji konkurenci (Volkswagen Passat, Mazda6) - znajti že med osnovno opremo (npr. LED žarometi).
  9
 • Vozne lastnosti
  Res se ne ponaša s toliko dinamičnimi občutki, kot smo jih vajeni od vozil z modrim ovalom, kar pa pri hibridnem Mondeu, pri katerem je v ospredju defenzivna vožnja, kar nekako zanemariš. Pohvalno udobno podvozje!
  7
 • Gospodarnost
  Dokaj konkurenčna cena osnovne hibridne verzije, ki pa se lahko kaj hitro poviša že ob nekaterih (za ta razred) samoumevnih doplačilih (LED žarometi, radarski tempomat, ipd.). Solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  Pri hibridih smo že vajeni, da je podajanje moči precej zvezno, zaradi česar nimaš občutka pretirane eksplozivnosti. Vseeno pa zna navdušiti z odzivnostjo pri speljevanju, za kar se ima zahvaliti električni pomoči, malce manj pa z lenobnostjo pri avtocestnih hitrostih (npr. že nad 100 km/h).
  7
 • Sklep
  Karavanski Mondeo s hibridnim pogonskim sklopom bi lahko bil zanimiva alternativa marsikateremu dizelskemu predstavniku tega segmenta, a ne z obstoječo namestitvijo baterij. Z njo so Fordovi strokovnjaki dodobra izničili enega glavnih adutov tovrstnih vozil.
  7.7

Tehnični podatki vozila

baterije 1,4 kWh (li-ion)
cena osnovnega modela (€) 22.390
cena testnega vozila (€) 36.690 (z upoštevanim popustom v višini 2.000 eur)
dolžina × širina × višina (mm) 4.867 x 1.852 x 1.501
dovoljena masa vozila (kg) 2.260
emisija CO2 (g/km) 113
emisijski razred Euro6D-temp
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.999
kompresija (1:) 12,3
masa praznega vozila (kg) 1.716
medosna razdalja (mm) 2.850
menjalnik/pogon e-CVT-neskončnostopenjski/spredaj
največja hitrost (km/h) 187
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 138/187 pri 6.000
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 106/144 pri 6.000
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 88/120
največji navor (Nm pri vrt/min) 300
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 173 pri 1.750-4.500
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 225
namestitev motorja spredaj prečno
osnovna cena vozila (€) 29.120
pnevmatike 235/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,7/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 9,4
prostornina posode za gorivo (l) 49
prostornina prtljažnika (l) 403-1.508
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibrid
vrtina × gib (mm) 87,5x83,1
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Svetovljan"


11 meseci 23 dni nazaj

Jaz ne vidim smisla v tako dragi investiciji v avto, da bi lovil majhno porabo. S svojim 11 let starim H. i30 (66 kW) imam celoletno povprečje 4.6 l/100 km, res pa je, da je to umirjena vožnja in da je avto redno servisiran.

jack86
11 meseci 27 dni nazaj

Zgleda, kot da bi imel naložene tri žakle cementa. Če so že dodali baterijo, a nebi inženirji na novo izračunali vzmetenje?

chad
11 meseci 27 dni nazaj

Ja ne vem, men se zdi tole čist brezveze no. Za povrh je že PSA mel hibrid/dizel pa so skenslal, ker ni bla posrečena kombinacija.

whitee
11 meseci 27 dni nazaj

Vidi se, da je tole bolj na silo, po mojem samo zaradi tega, da se jim zmanjša co2 vnos v ozračje če se gleda celotno znamko.

Firediver
11 meseci 27 dni nazaj

Hm, ni podatka, koliko se mu zmanjša nosilnost zaradi dodatne baterije.
Če niso po podvozju nič šarili, je uporabnost takega karavana 2x okrnjena (prostorsko in glede nosilnosti).

 
Luksuz à la Lexus
Več, kot pričakuješ