Poraba 7,7 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 26.120 eur
Plusi
 • bogata oprema
 • multimedijska naprava
 • konkurenčna cena
 • opcija 4x4 pogona
 • všečen paket N-Line
Minusi
 • avtomobil si ne zapomni posameznih zadnjih nastavitev (Lane Assist, Auto Hold, način vožnje)
 • impulzni pomik stekla zgolj pri vozniku
 • za odtenek pretrdo podvozje
 • prostornost na zadnji klopi
 • brez opcije radarskega tempomata pri ročnem menjalniku

Ob omembi Havajev verjetno velika večina najprej pomisli na rajske plaže, bujne gozdove, veličastne vulkane, surfanje, hula ples, modno vprašljive srajce ter japonsko »ekskurzijo« v Pearl Harbor, skoraj nihče pa na znamko Hyundai. Pa četudi je eden njihovih najbolj pomembnih modelov poimenovan po kraju na omenjenem pacifiškem otočju, v katerem poteka vsakoletno tekmovanje v triatlonu. V lanskem letu je Hyundaijeva Kona doživela poživitveni odmerek v obliki rahle kozmetične prenove, pri čemer je po novem na voljo tudi s precej nastopaškim paketom N-Line, ki ga ozaljša kot rožnati (ne rožni, da ne bo pomote!) venec okrog vratu brhke mladenke.

Lepotičenje

Mali križanec, ki so ga sicer v portugalsko govorečih deželah morali iz praktičnih razlogov* preimenovati v drug havajski otok (Kauai), že od samega začetka velja za prodajno uspešnico. Kako tudi ne, saj nastopa v najhitreje rastočem avtomobilskem razredu, ki je med kupci izjemno zaželen! S svojo dokaj neuniformirano ter na trenutke tudi precej avantgardno pojavo je v trenutku osvojil srca ter se dodobra pozicioniral** v segmentu, ki ga je »ustvaril« Nissanov Juke. Še posebej električno gnana različica, ki sicer velja za eno najbolj namnoženih na tej strani Atlantika (4. najbolj prodajano EV vozilo v lanskem letu).

HYUNDAI KONA 03Hyundaiev SUV, ki sicer sliši na isto ime kot kenijska telenovela iz leta 2013 in bangladeška popularna pevka, je v lanskem letu doživel korenito kozmetično operacijo. Le ta je bila precej bolj obsežna, kakor smo tega vajeni pri kakšnem Volkswagnu (ter njegovih derivatih), saj je avtomobil dobil dodobra predelan »obraz« (spremenjena maska, odbijač in luči), ki ga opazno spremeni. Po pričakovanjih so po novem na voljo tudi drugačna platišča ter nekaj bolj svežih karoserijskih odtenkov, pri proizvajalcu pa so pritaknili še izjemno  mikaven paket N-Line.

Slednja dekoracija, ki na zunaj prinaša posamezne športno-dinamične detajle (18-pačna platišča, športni odbijači in maska, dvojna izpušna cev, ipd.), avtomobilu vdahne nekaj prepotrebne športne note, da deluje na moč podobno najbolj popoprani verziji N, v kateri sicer nori kar 280 »žrebcev«. Vseeno pa z osnovno motorizacijo pod motornim pokrovom ne nasedajte provokacijam pred semaforjem, če ne želite izpasti naivno. Morda ne bi bilo napak, če že želite svojo Kono okrancljati z omenjenim paketom, da raje posežete po nekoliko bolj energični motorizaciji. Oziroma po povsem novem 1,6-litrskem agregatu T-GDI, pri katerem za prenos moči skrbi 7-stopenjski robotiziran menjalnik z dvojno sklopko in ponuja kar 198 KM največje moči. Verjetno vreden doplačila, ki sicer znese dobre 3 tisočake, kar pa je tako ali tako dobro preveriti v praksi.

Ne-barbarski KonaN

HYUNDAI KONA 21Velika večina kupcev prenovljene Kone bo predvidoma posegla po osnovnem T-GDI Smartstream motorju, ki se ponaša z dovoljšnjo zalogo moči (120 KM) in navora (172 Nm), pa četudi ne prinaša pretirano dinamičnih doživetij. Česar pa velika večina Koninih voznikov tako ali tako ne išče. Malce nerazumljivo je tisoč evrsko doplačilo za 48-voltni sistem blagega hibrida, ki pomaga pri manjši porabi ter nižanju emisij. Omenjeni hibridni sestav je obenem združen z inovativnim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (IMT), ki v določenih okoliščinah omogoča oddvojitev menjalnika od motorja ter privede do tako imenovanega jadranja (znak »sailing« med merilniki). Ob tem je potrebno opozoriti še na to, da paket N-Line nima prav nobene zveze s tem, da je zagon motorja mogoč zgolj tedaj, ko je prestavna ročica v položaju N (nevtralno).

Blaga hibridizacija s pomočjo starter-generatorja (MHSG) vsekakor pripomore k hitrejšemu in zelo gladkemu zagonu motorja ob delovanju sistema Start&Stop, akumulator kapacitete 9,8 kWh pa zagotavlja dodatno moč (12,2 kW) pri začetnem pospeševanju. Podajanje moči je, podobno kot pri novem 1,5-litrskem motorju v i30, zelo uglajeno in zvezno, a zna biti v načinu Eco malce preveč zaspan. Slednje sicer vsaj delno reši preklop v športnejši način, ko se tudi digitalni merilniki obarvajo v rdeče, volanski mehanizem pa dodatno otrdi, a kakšnega presežka vseeno ne ponuja. Obenem se je med testom vseskozi pojavljalo precej resno vprašanje o smiselnosti doplačila za tovrstno električno podporo, saj poraba ni bila med najnižjimi oziroma bi lahko bila vsaj malce bolj gorenjski denarnici prijazna. Dobrih 7 litrov in pol pač ni nek dosežek, s katerim bi se človek hvalil med prijatelji.

HYUNDAI KONA 04Res pa Kona, četudi olepotičena s paketom s prepoznavno dirkaško Hyundajevo oznako, med ovinki ne ponuja pretirane igrivosti, pa četudi je njen volanski mehanizem dovolj zgovoren, podvozje pa precej togo nastavljeno. Na cesti jo je tako moč oceniti zgolj za korektno in nič več kot to. V tem elementu je na trgu kar nekaj malih križancev, ki znajo bolj razveseliti vozniško dušo (npr. Mazda CX-3, Ford Puma, Audi Q2), a k sreči poznajo tudi pri Hyundaiju primerno zdravilo v obliki precej bolj barbarske Kone N.

Kanibalizem

HYUNDAI KONA 24Zadnja kozmetična prenova je obenem poskrbela za še bolj digitalizirano notranje okolje, večje število (nadstandardnih) kosov opreme (npr. sedežno hlajenje, ogrevanje zadnjih sedežev, …) ter v primeru paketa N-Line tudi za nekatere mikavne dodatke (kombinacija usnja in alkantare, kovinske stopalke, športna prestavna ročica). Vsekakor eden všečnejših notranjih ambientov v tem razredu! Le z raznoraznimi nadležnimi opozorilnimi piski, ki se oglasijo za vsako malenkost (opozorilo na prisotnost potnikov na zadnjih sedežih, pozabljen telefon v predalu za brezžično polnjenje, opozarjanje na speljevanje vozila spredaj, ipd.), so morda malce pretiravali. A tega smo pri avtomobilih z daljnega vzhoda tako ali tako že vajeni.

Glede na popularnost malih križancev, ki so v tem trenutku med ljudstvom vsaj tako zaželeni kot kalašnikovi v Afganistanu, Hyundaijevcem verjetno ni potrebno skrbeti, da Kona tudi po kozmetični prenovi ne bi ostala prodajna uspešnica. Še posebej zaradi samosvoje ter dokaj unikatne oblike, ki je v tem razredu še kako zaželena.

Morda bi ji znala v tem trenutku še najbolj skakati v zelje ravno konkurenca iz istega prodajnega salona, ki sliši na ime Bayon. Okej, pri slednjem sicer ne boste našli močnejših motornih opcij (najmočnejši je zgolj litrski T-GDI s 120 KM), a se ponaša z izdatnejšim prtljažnim prostorom (za 37 litrov) ter malenkost prostornejšo zadnjo klopjo, ki je sicer ena šibkejših točk Kone.

A to zgolj sladke skrbi za največjega avtomobilskega proizvajalca korejskega polotoka, ki se je dodobra pozicioniral v tem razredu.

Tekst in foto: Urban Acman.

* cona – slengovski izraz za ženske genitalije v portugalščini

** 126.980 prodanih Kon na evropskih tleh v letu 2020

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najnovejši litrski trivaljni agregat Smartstream, ki je v lanskem letu zamenjal verzijo Kappa, se ponaša z ugodnejšo porabo ter nižjimi emisijami CO2. Na voljo tudi z opcijsko blago hibridno tehnologijo ter združen z inovativnim ročnim menjalnikom, ki omogoča oddvojitev menjalnika od motorja (funkcija jadranja).
  8
 • Notranjost
  Simpatično krojen ambient, ki je po kozmetični prenovi še bolj izdatno digitaliziran. Opcijski paket N-Line ga dodatno ozaljša ter doda pridih športnosti. Ne najbolj prostorna zadnja klop ter zelo povprečen volumen prtljažnika.
  8
 • Opremljenost
  Najbogatejša opremska linija Impression skupaj z dodatki paketa N-Line prinaša tudi nekaj nadstadardnih elementov, ki niso ravno značilni v tem avtomobilskem segmentu (hlajenje sedežev, ogrevanje zadnjih sedežev, projicirni zaslon). Nerazumljivo brez radarskega tempomata pri ročnem menjalniku.
  10
 • Vozne lastnosti
  Četudi se ponaša z dokaj zanesljivo lego na cestišču ter solidno (a ne ravno izjemno) komunikativnim volanskim mehanizmom, vseeno spada med povprečne predstavnike tega razreda. Za užitke v vožnji je tako potrebno pogledovati k čistokrvni N verziji.
  7
 • Gospodarnost
  Hyundajeva Kona ohranja tudi po kozmetični osvežitvi dovolj konkurenčno ceno, saj še vedno ponuja precej avtomobila (bogata oprema) za dani kupček evrov. Ne najbolj spodbudna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  120 turbobencinskih konjičev, ki jih proizvede mali trivaljnik, zna biti v načinu Eco dokaj zaspane sorte, a se vsaj malce razživijo ob preklopu v Sport.
  7
 • Sklep
  Kona ostaja tudi po kozmetični prenovi eden bolj zanimivih predstavnikov B-SUV segmenta, saj je na zunaj dovolj samosvoja, kar je dandanes eden pomembnejših argumentov pri nakupu tovrstnih vozil (spomnite se le na Nissan Juke). Še največjo nevarnost bi mu znala predstavljati konkurenca v domačem »hlevu«, ki sliši na ime Bayon.
  8

Tehnični podatki vozila

baterije Li-ion polimerna
cena osnovnega modela (€) 16.990
cena testnega vozila (€) 26.120
dolžina × širina × višina (mm) 4.205 x 1.800 x 1.570
dovoljena masa vozila (kg) 1.716
emisija CO2 (g/km) 129-138
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/5
gibna prostornina (cm3) 998
masa praznega vozila (kg) 1.342
medosna razdalja (mm) 2.600
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88,3/120 pri 6.000
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 12,2
največji navor (Nm pri vrt/min) 172 pri 1.500-4-000
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 100
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 20.590
pnevmatike 235/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7-6,1 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 11,9
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 374-1.156
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71x84
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Aloha"


xxl
10 meseci 18 dni nazaj

Ta motor se v 4 leta starem i30, od kolegov, čist fajn obnese. Poraba niti približno ni tako visoka, cca 6-6,5 litrov.

mrtwelvetrees
10 meseci 17 dni nazaj

I30 ni ista zadeva to ta model. 6,5 za i30 pa tudi ni malo.

McLaren
10 meseci 17 dni nazaj

Meni se zdi pa cisto realna poraba za neko normalno voznjo da nisi glih ovira na cesti.

xxl
10 meseci 17 dni nazaj

Saj nisem trdil, da je ista zadeva. 6 je čisto normalno za mešan cikel. Gre tudi krepko pod 5.

10 meseci 18 dni nazaj

Poraba katastrofalna za majhn turbo motor

ban
10 meseci 18 dni nazaj

poraba pa ?

mihaing
10 meseci 18 dni nazaj

Dvignjen i20 za ceno Octavie…no ja. Čestitam pogumnim.

srcnik
10 meseci 18 dni nazaj

Kapaciteta akumulatora ni v kW…

 
Tradicionalist
Skromnost je lepa čednost