Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 24.500 eur
Plusi
 • odličen pogonski sklop
 • cena vozila
 • bogata oprema
 • delovanje radarskega tempomata
 • solidna notranja prostornost
Minusi
 • zastarelo upravljanje potovalnega računalnika
 • info-zabavna enota brez fizičnih gumbov
 • preobčutljivo delovanje sistema za opozarjanje pred naletom
 • kozmetično prenovljena različica je brez rezervne pnevmatike
 • prikaz tlaka v pnevmatikah možen zgolj ob ustavljenem vozilu

Pri Japoncih je že od nekdaj znano, da njihova življenjska filozofija zapoveduje nenehne izboljšave in nadgradnje. Na vseh področjih. Pri čemer so (kako ne-šentflorjansko!) še posebej dovzetni za konstruktivne kritike, kaj bi morali spremeniti v prihodnje, brez da bi iskali cenene izgovore. Tovrstna doktrina je dobro vidna tudi pri kozmetično osveženem Suzukijevem križancu, kjer so japonski inženirji izboljšali ravno tiste elemente, ki so bili v preteklosti daleč najbolj na udaru kritik.

Džipiranje

Suzukijev S-Cross, ki je luč sveta ugledal pred štirimi leti, je sicer predstavljal povsem korektnega predstavnika avtomobilskega segmenta, žal pa njegove zunanje linije niso oddajale tistega prepoznavnega erotično-seksapilnega naboja, tolikanj značilnega za predstavnike razreda. Spomnite se zgolj Mazdinega CX-3 (ter ob tem povsem pozabite na Fordov Ecosport)! Tako je bil – navkljub temu, da se je (hote ali nehote) oblikovno v veliki meri naslanjal na prodajno izjemno uspešen Nissanov »multipraktik« – že na samem začetku svoje prodajne poti videti, kot da potrebuje čimprejšnjo prenovo.

Tokrat so morali Suzukijevi risarji dodobra popraviti prvotni vtis, da bi njegova zunanjost pridobila vsaj za odtenek več »mačo faktorja«, ki je tako zelo pomemben pri tovrstnih vozilih. Oziroma, da bi izžareval malce bolj prepoznaven in drzen slog, s čimer se na primer ponaša najnovejša generacija Vitare.

SUZUKI S CROSS 04

Naloga jim je (delno) tudi uspela, saj je ob preoblikovanem sprednjem delu S-Cross postal precej bolj »džipovsko« samozavesten. In to dobesedno, saj njegova maska z desetimi vertikalnimi prečkami v dobršni meri spominja na ameriški original. Kar pa niti ni tako slabo.

In četudi je prenovljena maska delovala marsikomu, vsaj na začetnih fotografijah, precej bizarno ter je na trenutke ponujala celo asociacije na kakšne groteskne anima-manga like, pa je le potrebno priznati, da v živo izgleda precej bolje. A pozor! To še vedno ne pomeni, da je prenovljeni S-Cross postal avtomobil za tiste ekshibicionistične osebke, ki so radi videni v svojih jeklenih konjičkih. Ne, Suzukijev križanec še vedno ostaja avtomobilski model, ki je prvenstveno namenjen racionalistom.

Čipiranje

Pred kozmetično prenovo največjega (!) Suzukija v ponudbi je bila precejšnje kritike deležna tudi bencinsko gnana motorizacija, saj je ponujala toliko pristnih užitkov kot večerno branje komunističnega manifesta. Atmosferski 1,6-litrski agregat je bil za kaj konkretnejšega pač preslaboten in nekako ni spadal v sodobnega križanca, pri čemer je znal zadevo še poslabšati (opcijski) neskončnostopenjski menjalnik CVT. Tako je za edino pravo pogonsko opcijo pred prenovo veljal zgolj in samo navorsko radodaren Fiatov 1,6-litrski turbodizel.

SUZUKI S CROSS 28

Suzukijevi inženirji niso predolgo razmišljali, brž pobrskali po svojih policah in vanj vtaknili nova agregata (1,0 Boosterjet in 1,4 Boosterjet), pri katerih turbinski polnilnik skrbi za dodaten prepih. Pri tem ponuja vsaj slednji, ki sem ga spoznaval pred časom v manjši Vitari, precej več življenja kot predhodnik. In ne le to! Novi 140-»konjski« Boosterjet agregat namreč velja tudi za precej igrivega, zabavnega in na trenutke skoraj že tako pobalinskega kot šestdesetletnik ob ogledu provokativnih japonskih šolskih uniform.

Kupec bencinsko gnanega S-Crossa nikakor ne bo zgrešil, če se bo ob nakupu odločil še za izvrstno delujočo 6-stopenjsko menjalno avtomatiko, ki ji ni moč očitati prav ničesar resnejšega. Le na kakšnem bolj strmem klancu bi morda prav prišla krajša prva prestava, saj mu Japonci niso pritaknili (vselej dobrodošle) funkcije za počasno spuščanje, ki jo je sicer moč najti pri sestrski Vitari.

SUZUKI S CROSS 22

Nenazadnje S-Cross ponuja tudi delček terenskih ambicij (ob 15 mm višjem podvozju po kozmetični prenovi), saj se ponaša z znanim Suzukijevim »štirivremenskim« sistemom štirikolesnega pogona, ki ga je mogoče preklapljati med različnimi režimi (Auto, Snow, Sport, Lock). S tem predstavlja enega redkih talentiranih hribolazcev med čedalje bolj poženščenimi predstavniki svojega razreda.

Moderniziranje

Ob tokratni kozmetični osvežitvi je bila precej manj sprememb deležna notranjost, ki pa se je že prej ponašala z dovolj solidnimi ergonomskimi rešitvami ter zadovoljivim (a nikakor izvrstnim!) naborom materialov. Dekoraterji so tako poskrbeli zgolj za rahlo spremenjen (mehkejši) del armaturne plošče ter predrugačeno grafiko merilnikov, inženirji pa za posodobljeno avdio-navigacijsko napravo, poznano iz ostalih novodobnih Suzukijev. Slednja elektronska novotarija, ki se sicer ponaša z dovolj hitrim ter intuitivnim delovanjem, je bila namreč prepotrebna, saj dosedanji Panasonicov artefakt ni več sodil v vozilo, ki je lahko stalo tudi več kot 26 evrskih tisočakov.

SUZUKI S CROSS 10

Kljub temu v prenovljenem Suzukijevem križancu vseeno ostajajo nekatere že poznane nesrečne rešitve (arhaično upravljanje potovalnega računalnika, samodejni spust zgolj voznikovega stekla, …), ki bi morale že davno odromati na smetišče avtomobilske zgodovine. A trdno verjamem, da bodo v duhu pregovorno znanega japonskega perfekcionizma omenjene pomanjkljivosti odpravili že pri njegovem nasledniku.

Cenovno konkuriranje

SUZUKI S CROSS 02

Suzukijev križanec je z zadnjo kozmetično prenovo pridobil ravno na tistih področjih, kjer je pred tem najbolj šepal – pri zunanji obliki ter bencinsko gnanih verzijah. Pohvalno! Obenem je obdržal izjemno konkurenčno ceno, ki se ji lahko približajo zgolj precej manj opremljeni oziroma šibkeje motorizirani dvokolesno gnani rivali.

Tako mu verjetno še največjo konkurenco predstavlja prav sestrska Vitara, ki pa po drugi strani ponuja malce bolj svojstven slog, zaradi česar nagovarja drug krog potencialnih kupcev. Ah, kako sladke skrbi za Suzuki!

 Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Glede na to, da je kombinacija radoživega 1,4-litrskega turbobencinskega agregata, simpatično delujoče menjalne avtomatike ter »štirivremenskega« štirikolesnega pogona izzvala precej pozitivnih čustev že pri sestrski Vitari, bi bilo kar malce čudno, če jih ne bi tudi pri malenkost večjemu S-Crossu.
  10
 • Notranjost
  Resda S-Crossov notranji ambient (skupaj z izborom materialov) ne izvablja pretiranih vzdihov navdušenja, a prepriča s korektno ergonomijo ter spodobno prostornostjo v vseh smereh.
  8
 • Opremljenost
  Kaj več kot ponuja S-Cross z opremskim paketom Elegance Top, povprečen voznik tovrstnega križanca niti pod razno ne potrebuje.
  10
 • Vozne lastnosti
  Med ovinki je manj igriv kot Vitara, saj je njegov volanski mehanizem (še vedno) preveč sterilen, podvozje pa bi lahko bolje požiralo (krajše) neravnine.
  7
 • Gospodarnost
  Suzukijeva filozofija, pri kateri ponujajo izdaten avtomobilski paket za konkurenčno ceno, je lahko v posmeh marsikateremu primerljivo okrancljanemu, a precej dražjemu konkurentu. Zelo solidna poraba goriva.
  9
 • Zmogljivost
  Živahen agregat bo privabljal nasmeh na ustnice tudi malce bolj dinamično nastrojenim voznikom in ves čas ponuja – podobno kot Fiatov turbodizel - neopisljiv občutek, da se v njem skriva kakšen »žrebec« več.
  8
 • Sklep
  Suzukijev S-Cross še vedno predstavlja eno prijetnejših presenečenj v razredu tovrstnih križancev, a po novem navdušuje z bolj prepričljivo bencinsko motorizacijo ter precej bolj »džipovsko« markantnim zunanjim stasom.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.500
dolžina × širina × višina (mm) 4.300 x 1.785 x 1.585
dovoljena masa vozila (kg) 1.730
emisija CO2 (g/km) 128
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 leta ali 100.000 km/12 let/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.373
kompresija (1:) 9,9
masa praznega vozila (kg) 1.235
medosna razdalja (mm) 2.600
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103/140 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 220 pri 1.500-4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 24.100
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,7/5,2/5,7
pospešek 0-100 km/h (s) 10,2
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 430-875
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 73,0 x 82,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Suzukijev kaizen"


mrtwelvetrees
2 leta 10 meseci nazaj

Zakaj ne slikate slik v razmerju 16:9 ? Bi veliko lepše izpadlo.

frgo
2 leta 10 meseci nazaj

Verjetno slikajo s slrjem in ne s telefonom, zato 3:2 format. In bognedaj, da komu dejansko pride na pamet slikat s 16:9. To je dobro samo za na telefonu gledat.

 
Izobilje personifikacije
Kovanje vročega železa