Poraba 5,9 l/100km Največja hitrost 173 km/h Cena 24.040 eur
Plusi
 • tiho in umirjeno delovanje motorja
 • udobje vožnje
 • videz
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • izbira in obdelava materialov v potniški kabini
Minusi
 • prostornost zadaj
 • oteženo pritrjevanje otroškega sedeža
 • cena

Mazda CX-3 se lahko upravičeno visoko nosi, saj na trg, željan takšnih in drugačnih križancev, prinaša odlično kombinacijo videza in uporabnosti.

Ne vem, če ste opazili, ampak nad Mazdami sem zadnja leta kar navdušena. Mogoče zato, ker se mi v splošnem svojeglave japonske znamke zdijo tiho vzporedno gonilo tehničnega napredka v avtomobilizmu. Verjetno tudi zato, ker mi je všeč, kam jih je zanesla oblikovalska filozofija Kodo, ki išče navdih v trenutku, ko se energija spremeni v gibanje. Najbrž pa gre za kombinacijo enega in drugega. Vsakdanja Mazda zagotovo ni več dolgočasna.

Drzna, a všečna

Mazda CX-3-105Najbolje, da začnem pri zunanjosti, kjer se mi zdi zanimivo, da na račun njenega izrazitega oblikovanja pravzaprav nisem slišala negativnih komentarjev. Pri tem se ne morem izogniti primerjavi z dvema japonskima konkurentoma, ki sta prav tako med drznejšimi. Nissan Juke je na trgu že pol desetletja in je v svoji obliki zagotovo najbolj kontroverzen v segmentu. Drugi šele prihaja, v Ženevi smo lahko prvič videli Toyoto C-HR, ki mi je osebno sicer zelo všeč, po drugi strani pa sem prepričana, da bo ob prihodu na trg razdvajala mnenja.

Kje je torej meja med drznim in provokativnim? Za moj okus si med malimi križanci lahko oblikovalci privoščijo veliko več, kot na primer v segmentu poslovnih limuzin. Še več: če avtomobil že na zunaj ne izstopa, kako si ga bo običajen kupec sploh zapomnil v poplavi modelov, med katerimi lahko izbira na trgu? Tudi zato podpiram strategijo poudarjenega oblikovanja.

Podobna in hkrati drugačna

Mazda CX-3-104Seveda ni nobena skrivnost, da ima CX-3 veliko skupnega z malo Mazdo2, s katero si delita večino zasnove. A so ob tem inženirji pri novinki okrepili vzmetenje, uravnotežili krmiljenje in prilagodili zavorni sistem modelu z večjo maso in višjim težiščem. Tako se lahko CX-3, ki je od podlage oddaljena 155 mm in ima 160 kg več kot primerljiva Mazda2, v vožnji obnaša samozavestno in daje vozniku občutek predvidljivosti, obladljivosti in zanesljivosti.

Morda na tem mestu le še eno na račun pogonskega sklopa preizkušene Mazde CX-3. Gre za privlačno kombinacijo, ki je primerna za “ziheraše” in bolj avanturistične popotnike, saj lahko kombinacija dizelskega motorja in štirikolesnega pogona z nekaj dobre volje zmelje marsikateri vzpon, zanesljivo pa se obnaša tudi na bolj nepredvidljivih voznih podlagah.

Po drugi strani velja pripomniti, da si jo je v tej konfiguraciji pri nas lani privoščila le peščica zasebnih kupcev, saj je prepričljivo najbolje prodajana izvedenka z dvokolesnim pogonom in 120-“konjskim” bencinskim motorjem – kot gre pri urbanem križancu tudi pričakovati. Verjetno pri tem ni zanemarljiv niti podatek, da razlika v ceni ob primerljivi opremi znaša 3.600 evrov oziroma skoraj petino nakupne cene; polovica razlike gre na račun dizelskega motorja, druga polovica pa na račun štirikolesnega pogona.

Dovolj prostora? No …

Mazda CX-3-114

V zelo lepo izdelani in prijetni dvobarvni potniški kabini je prostora nič več in nič manj, kot bi to pričakovali. Torej povsem dovolj za voznika in sovoznika, ki sta v središču pozornosti, ter nekaj manj za potnike zadaj.

Ob tem se seveda nisem mogla zadržati, da se ne bi nasmejala ob prebiranju brošure, kjer so pri Mazdi zapisali: “Povsem nova Mazda CX-3 nudi vrhunsko udobje petim potnikom.” No, ne bi rekla. Se bo pa kolikor toliko udobno peljala četverica povprečno raščenih odraslih.

Nekoliko se zatakne le pri mlajših potnikih, ki morajo biti zadaj nameščeni v otroških sedežih. Prva pripomba leti na nerodno nameščanje varnostnega pasu za pritrjevanje sedeža, saj so točke pripenjanja med sedalnimi deli težko dostopne. Potem pa še to, da hitro zmanjka prostora celo za živahne noge dveletnika, ki se med brcanjem praviloma znajdejo v naslonu prednjega sedeža. Ker avto v tem razredu seveda ne more biti bistveno bolj prostoren, dodajam le nasvet, da pred daljšo potjo pametno razporedite potnike 😉

Mazda CX-3-121Je pa zato CX-3 v vseh pogledih dovolj prilagodljiv različnim rabam notranjosti – prtljažnik ima praktično dvojno dno in je brez stopničastega roba pri podiranju naslonskega dela zadnjih sedežev, zato omogoča tudi priročno prevažanje daljši predmetov. Tudi tukaj ima v primerjavi z Mazdo2 nekaj prednosti: prtljažnik premore ob običajno nameščenih sedežih 350 litrov, kar je 70 litrov oziroma četrtino več od kombilimuzinske sestre.

Zapelji me varno

Na področju varnostno asistenčnih sistemov vam ne morem povedati nič novega. Podobno kot ostale novodobne Mazde, je tudi CX-3 opremljena z naborom tehnike, ki vozniku pomaga pri čim bolj udobni in zanesljivi vožnji.

Mazda CX-3-119Ker je oprema Revolution tik pod vrhom, v njej najdemo tako pomočnika za izogibanje trku, sistem opozarjanja na nenamerno zapuščanje voznega pasu, projicirni zaslon pred voznikom, vzvratno kamero ter sistem MZD Connect s sredinsko nameščenim vmesnikom za upravljanje.

Večji del naprednejših asistenčnih sistemov, ki zaokrožijo znamkin paket iActivsense (radarski tempomat, sistem za samodejno zaviranje v sili, samodejno preklapljanje med dolgim in zasenčenim snopom svetlobe žarometov ter sistema za nadzor prometa za vozilom in predmetov v mrtvih kotih) pa kljub temu prinaša šele oprema Revolution Top, ki bi naš testni model podražila za 1.300 evrov.

Pa da me na koncu ne bo odneslo v povsem nerazumne višine: po moji oceni za povprečnega uporabnika mestnega križanca povsem zadošča že oprema Attraction v kombinaciji z bencinskim motorjem G120 v rangu dvajsetih evrskih tisočakov.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kljub temu, da pri nas kupci Mazde CX-3 v dveh od treh primerov izberejo bencinski motor, gre za zelo dobro usklajeno kombinacijo umirjenega dizelskega motorja, štirikolesnega pogona in natančnega ročnega 6-stopenjskega menjalnika.
  9
 • Notranjost
  Lepo izdelana in dvobarvno usklajena notranjost je izjemno prijetna in najbolj prijazna vozniku, ki se sooča z urejenim delovnim okoljem. Prostora (pričakovano) ni nikjer preveč, ga je pa zato moč po potrebi prilagoditi.
  9
 • Opremljenost
  Stopničko pod vrhom: oprema Revolution presega potrebe povprečnega uporabnika, a ne zadovolji vseh kapric najbolj razvajenih. Slednji lahko brez oklevanja izberejo najvišjo opremo Revolution Top ter ji dodajo navigacijo, ki je ob kovinski barvi edina izbira s seznama dodatne opreme.
  9
 • Vozne lastnosti
  Prilagoditve podvozja Skyactiv so se očitno splačale, CX-3 je na cesti dinamično usmerjena, kar je verjetno še bolj vidno pri izvedenkah z nekaj več moči pod pokrovom. Tako pa je enostavno obvladljiva tako ženskim kot moškim rokam.
  9
 • Gospodarnost
  Nekoliko zadržana ocena gre bolj na račun nakupne cene kot porabe, ki lahko ostane ob zavestno varčni vožnji v povprečju pod šestimi litri na sto prevoženih kilometrov.
  7
 • Zmogljivost
  Lagala bi, če bi rekla, da gre za avtomobil za živahne voznike, slednji naj za ta denar raje pogledajo proti bencinski izvedenki G150. Je pa zato dizelska izvedenka s štirikolesnim pogonom po potrebi pripravljena tudi za vožnjo na zahtevnejših podlagah, čeprav dodatnega 1,2 centimetra odmika od podlage v primerjavi z Mazdo2 še vedno ne bo dovolj za kakšno terensko pustolovščino.
  7
 • Sklep
  Izredno všečen in dobro premišljen mali križanec, ki si je brez dvoma izboril svoje mesto v široki ponudbi podobnih. Preizkušena pogonska izvedenka ni ravno tipična in se mi zdi za ta avtomobilski segment nekoliko predraga, a se najdejo tudi uporabniki, ki jim bo všeč prav takšna.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.040
dolžina × širina × višina (mm) 4.275 x 1.765 x 1.535
dovoljena masa vozila (kg) 1.800
emisija CO2 (g/km) 123
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/prerjavenje/mobilna) 5 let (do 150.000 km)/3 leta/12 let/10 let (ob rednem servisiranju)
gibna prostornina (cm3) 1.499
kompresija (1:) 14,8
masa praznega vozila (kg) 1.350
medosna razdalja (mm) 2.570
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 173
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 77 (105) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 270 pri 1.600-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,38
osnovna cena vozila (€) 23.590
pnevmatike 215/50 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/4,6/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 10,5
prostornina posode za gorivo (l) 44
prostornina prtljažnika (l) 350-1.260
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja dizelski
vrtina × gib (mm) 76,0 x 82,6
zavore spredaj/zadaj kolutne (prisilno hlajene)/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Upravičeno navdušuje"


mrtwelvetrees
4 leta 2 meseci nazaj

Mazde se zelo splača vzet bencinarje, preprosti motorji brez turbine, nizki strožki servisa,…
Sam sem vozil tega, sedeži usnjeni mi niso bili tako prijetni, prtljažnik je premajhen, sploh če zvemeš najvišjo opremo Rev.-TOP, dobiš še nizkotonca in je še manj prostora. Pravtako NI MOŽNA predelava na plin, ker nimaš kam dati posodo za plin, to me je odvrnilo od nakupa, drugače je avto zelo lep.

 
Juke za na ohcet
Samurajka po meri slovenskega kupca