Poraba 5,4 l/100km Največja hitrost 175 km/h Cena 21.890 (akcijska 20.140) eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • zanimive barvne kombinacije
 • poraba goriva
 • mestna okretnost
Minusi
 • nenastavljiv volan po globini
 • zadenjska kamera brez parkirnih senzorjev
 • prostornost na zadnji klopi
 • brez nekaterih samoumevnih kosov opreme pri dani ceni
 • nima senzorja za samodejni vklop žarometov
 • serijsko ozvočenje

Kdor si bo omislil ekstravagantni Nissan Juke, dodatno nališpan z živo pisanimi barvnimi elementi iz opcijskega paketa za personalizacijo, se mu lahko zgodi, da bo na cesti deležen tolikšne pozornosti kot nevesta na ohceti!

Žabji princ

NISSAN JUKE (26)Kljub temu, da je najmanjši križanec v Nissanovi ponudbi na trgu že dobrih pet let, s svojo precej nenavadno obliko še vedno velja za enega najbolj neobičajnih (za nekatere tudi bizarnih) avtomobilskih primerkov, ki jih je moč opaziti na naših cestah. A je omenjena ekstravaganca kupcem očitno dovolj zanimiva, da je Juke postal v tem času pravi prodajni hit – nenazadnje tudi na Slovenskem, kjer se je v letu 2014 pojavil celo na petem mestu lestvice najbolj prodajanih avtomobilov, lani pa je končal na šestem mestu. Noro!
Za vse, ki jim je mali Juke s svojo pojavo, ki sicer rahlo spominja na naslovnega junaka iz Grimmove pravljice »Žabji princ« (pred preobrazbo v kralja, da ne bo pomote), še vedno premalo drugačen, je Shiro Nakamura, Nissanov kreativni direktor, že pred časom poskrbel za precej svojevrstno rešitev. Gospod Shiro je namreč ugotovil, da lahko posamezne barvne kombinacije dodobra poživijo malega križanca ter ga naredijo še bolj edinstvenega in unikatnega.

NISSAN JUKE (21)Tako opcijska paketa »personalizacija zunanjosti« (550 €) ter »personalizacija notranjosti« (320 €) prinašata nekatere barvno usklajene okrasne vložke (sredinska konzola, obroba menjalnika, zunanji ogledali, obrobe luči, barvna platišča, …), ki še bolj poživijo Nissanov modni SUV. A vseeno velja biti pozoren pri tovrstnem šminkanju ter se držati poznanega reka »Manj je več«! Ob kakšnih malce bolj ekshibicionističnih barvnih odtenkih (na voljo so namreč tudi »sandieško« rumeni in »detroitsko« živo rdeči dodatki) bi znal biti tako nališpan Juke že malce preveč podoben ogromnemu božičnemu okrasku!

Brez drastičnih sprememb

In ker so pri Nissanu z malim Jukeom, ki sicer velja za pionirja med križanci segmenta B, očitno resnično zadeli žebljico na glavico, so se kozmetične prenove lotili izjemno previdno. Tako bodo zgolj najbolj pozorni uzrli rahle oblikovne spremembe na karoseriji, ki se še vedno ponaša z infinityjevskim zadkom ter precej unikatno rešitvijo v svetu avtomobilizma –  žarometa dnevnih luči (po prenovi v tehniki LED), ki sta locirana povsem na vrhu, sta namreč tolikanj izbuljena, da lahko voznik že iz kabine brez težav opazi, če sta prižgana. A se bo obenem pridušal, ker bo moral ob mraku ročno prižigati dnevne luči, saj bo v avtomobilskem paketu, ki se ceni na dobrih 20 evrskih tisočakov, zaman iskal senzor za njihov samodejni vklop.

NISSAN JUKE (16)Vendar bo na slednjo pomanjkljivost kaj hitro pozabil, ko bo ugotovil, da ima Juke po prenovi opazno večji prtljažni prostor (za 40 odstotkov!) ter naprednejši avdio sistem. Žal pa se je slednji v tokratnem testnem primerku »izkazal« z enim izmed najbolj hreščečih glasbenih performansov, kar sem jih doživel v zadnjem času.

Lanska revitalizacija se je hkrati nežno dotaknila tudi motorne palete, kjer so Nissanovci končno zamenjali dosedanji »staromoden« 1.6-litrski atmosferski bencinar s suverenejšim 1.2-litrski agregatom DIG-T, medtem ko na turbodizelski strani ni bilo nobene potrebe po zamenjavi. Že poznani 1,5-litrski Renaultov dCi (K9K Gen 6) je namreč še vedno ogljikovodično ter dušikovo-oksidno dovolj neoporečen, da se lahko ponaša z okoljevarstveno titulo Euro 6.

Navorsko dovolj bogat agregat v Juku navdušuje z zadovoljivo delavoljnostjo ter živahnostjo – a le do tistega trenutka, ko voznik preko Nissanovega sistema Dynamic Control (D-Mode) ne vklopi načina »Eco«. Slednji modus namreč dodobra zmanjša motorni navor (za 40 Nm), voznik pa ima neopisljiv občutek, kot da je nekaj umrlo pod motornim pokrovom. Vendar pa bodo bolestni varčneži vseeno zadovoljeni, saj je tudi v načinu »Sport«, pri katerem je avto opazno bolj poskočen, porabo goriva brez težav moč vzdrževati pod 5,5 litri na 100 kilometrov.

Iskrivo naravo malega križanca dopolnjuje malce bolj »športno« (beri: togo) nastavljeno podvozje brez omembe vrednega nagibanja, ki pa je doživelo po prenovi manjšo prilagoditev. Tako sedaj mali Juke nekoliko bolje prebavlja cestne neravnine, kar bi znali še najbolj ceniti tradicionalni kupci Jukea*, ki verjetno v njem vidijo (zamujeno?) mladostniško navihanost in razigranost.

Chanometer

NISSAN JUKE (6)Nissanov mali crossover so nekateri poimenovali tudi »Lady Gaga med križanci«, saj zna, takisto kot kontroverzna ameriška pop zvezdnica, dodobra razdvajati okuse – ali ti je noro všeč ali pa se od groze obračaš stran. Vendar pa je kljub svoji precej nenavadni pojavi, povsem v nasprotju s prvotnimi pričakovanji, znal v zadnjih petih letih omrežiti in zasnubiti prenekaterega voznika.

In četudi mu je bližnja konkurenca pričela v tem času že precej dihati za ovratnik (terensko prepričljivejša Suzuki Vitara, cenejši SsangYong Tivoli, avantgardnejši Citroën C4 Cactus, oblikovno skladnejši Renaul Captur, družinsko uporabnejši Peugeot 2008, …), pa mali Nissanov križanec še vedno velja za enega najbolj neuniformiranih in nekonformističnih avtomobilov na trgu, ki nikakor ni namenjen »kmečkim nevestam«.**

Tekst in foto: Urban Acman

* povprečna starost slovenskega kupca Nissana Juke v letu 2015 je 53 let.

** plahe, boječe, nerodne, sramežljive osebe

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani 110-»konjski« Renaultov turbodizel je ena izmed bolj simpatičnih motornih opcij v malem Jukeu, ki je sicer v vrtljajnih nižinah še malce zaspan, a se kasneje dodobra razživi.
  9
 • Notranjost
  Izrazito japonsko plastična notranjost, kjer bosta zadovoljivo prebivala zgolj spredaj sedeča potnika. Kozmetična prenova je pri dvokolesno gnanih različicah dodobra povečala prtljažni prostor.
  7
 • Opremljenost
  Pri avtomobilskem paketu, ki se ceni na dobrih 20 tisoč evrov, bi človek v teh časih ponižno pričakoval vsaj še padavinski senzor, samodejni prižig luči, zadnje parkirne piskače ter vsaj esenco kakšnega sodobnega varnostno asistenčnega pripomočka.
  6
 • Vozne lastnosti
  Prenova je poskrbela za rahlo modifikacijo dokaj trdega podvozja, zaradi česar bodo potniki na luknjastih cestnih površinah manj »pretreseni«. Solidno komunikativen volanski sistem.
  8
 • Gospodarnost
  Čeravno Nissanov najmanjši križanec ni ravno med najcenejšimi primerki med primerljivimi vozili, pa s turbodizelskim srcem pod motornim pokrovom navdušuje z zelo zmerno porabo črnega zlata.
  8
 • Zmogljivost
  110 turbodizelskih »konjev« bo zadovoljilo veliko večino tradicionalnih kupcev malega Nissana. Vsem ostalim, ki iščejo v Juku (pol)dirkaško zverinico, pa je namenjen Nismo RS.
  7
 • Sklep
  Nissanov Juke tudi po petih letih še vedno ostaja eden izmed najbolj prepoznavnih avtomobilskih posebnežev na naših cestah, ki bi znal s pomočjo dodatnih dizajnerskih paketov zadovoljiti celo največje vozniške ekshibicioniste.
  7.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 19.820
cena testnega vozila (€) 21.890 (akcijska 20.140)
dolžina × širina × višina (mm) 4.135 x 1.765 x 1.565
dovoljena masa vozila (kg) 1.770
emisija CO2 (g/km) 107
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3 (100.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.305
medosna razdalja (mm) 2.530
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 175
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81/110 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,6/3,9/4,1
pospešek 0-100 km/h (s) 11,2
prostornina posode za gorivo (l) 46
prostornina prtljažnika (l) 345-797
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 76x80,5
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Juke za na ohcet"


Firediver
4 leta 2 meseci nazaj

Tipičen predstavnik tržne niše, kjer je želja kupcev ne samo izstopati, ampak tudi čimbolj šokirati z kričečimi barvami in oblikami. Pač nekaterim se v življenju nič ne dogaja, pa želijo/hočejo/morajo biti vedno v centru pozornosti – ali pa ostanejo še naprej nepoznani in nepomembni..

pskoda
4 leta 2 meseci nazaj

Men je ta avto vizualno tolk grd, da glava boli. Samo prius ga prehiti

Ivan36
4 leta 2 meseci nazaj

Ma kake minuse ste dobili??? Kaj pa prekratek menjalnik??? Prve dve prestavi, kot, da jih ni? Potem nepregleden v vse smeri? Pač sem ga vozil na Vranskem in sem bil presenečen koliko folka to vozilo obožuje pa je čisti poden glede varnosti! Samo, da je POP pa je in!

nejc1
4 leta 2 meseci nazaj

Kakšni poden glede varnosti? Ima vseh 5 zvezdic na euroncap. Če sta prva in druga brzina kratki to ni nič slabega, v 6. pri 130km/h ima cca 2400 obratov, kar je pa precej ok…

xxl
4 leta 2 meseci nazaj

tudi pri 1,6 dci Kadjaru,sta prva in druga prekratke,za moj okus.Juke je res poseben,ga obožuješ ali sovražiš.

 
Britanski maček kraljeve krvi na poteh stare slave
Upravičeno navdušuje