Poraba 6 l/100km Največja hitrost 170 km/h Cena 30.930,00 eur
Plusi
 • opremljenost
 • zmogljiv pogonski sklop
 • obdelava notranjosti
 • pravšnja kombinacija fizičnih gumbov in upravljanja preko zaslona na dotik
 • delovanje samodejnega preklopa dolgih luči
 • solidna natančnost prepoznave prometnih znakov
Minusi
 • počasen zagon informacijsko-multimedijskega sistema
 • manko prostora za kolena na zadnjih sedežih
 • možnosti branja zvočnih datotek z USB
 • občasna neodločnost in pregroba pospeševanja ob vključenem prilagodljivem regulatorju hitrosti

Renaultov kompaktni križanec v novi generaciji ostaja na voljo le v bencinskih različicah in s samopolnilnim hibridnim pogonskim sklopom, ki v tem primeru predstavlja vrh ponudbe modela.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (1)Mišičnjak

Vsekakor lahko oblikovalsko ekipo francoske znamke pohvalim za nadgradnjo videza nove generacije, ki že na prvi pogled – vsaj v mojih očeh – deluje bolj skladno ter s svojim atletskim videzom in pojavo kar vabi k avanturam. V testnem avtomobilu je bil vgrajen hibridni pogonski sklop, ki si ga deli z japonskim tehnološkim dvojčkom. Glede na to, da sem pred relativno kratkim časom na testu preizkušal prav ta model, sem z zanimanjem pričakoval paket, ki so ga na podobni osnovi pripravili pri Renaultu.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (28)Sodobna notranjost

Tudi pri Renaultu so se odločili za kombinacijo fizičnih stikal in sodobnejšega upravljanja preko pokončno usmerjenega zaslona na dotik, ki dopolnjuje prikaz digitalne instrumentne plošče. Všečno grafično zasnovo različnih prikazov malenkost zasenči počasen zagon informacijsko-multimedijskega sistema ob zagonu vozila. Notranjost hibridnega Capturja je bila deležna kvalitetnejših materialov, ki dodajo občutek prestiža – površine so oblečene v obloge videza usnja ali so gumirane, površin iz trde plastike pa je le za vzorec.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (6)Piko na i dodaja lebdeča sredinska konzola s priključki USB in možnostjo brezžičnega polnjenja mobilnega telefona ter sodobna zasnova prestavne ročice in uporabna odlagalna površina pod njo. Za prikaz informacijsko-multimedijskega sistema Easy Link skrbi pokončno nameščen zaslon na dotik velikosti 23 cm (9,3 palca), žal pa je bilo za uporabo sistema Android Auto, ki ima po zadnji nadgradnji izboljšan prikaz za vse tipe in orientacije zaslonov, še vedno potrebno telefon priključiti preko USB vtičnice (čeprav naj bi glede na objavljene specifikacije omogočal tudi brezžično povezavo). Podobno kot pri japonskem bratrancu, ki se je sicer lahko pohvalil s sistemom zvočnikov Bose, so tudi pri Renaultu poskrbeli za solidno izkušnjo poslušanja glasbe, ki jo je ob pomanjkanju določenih nastavitev nekoliko zasenčilo muhasto branje zvočnih datotek iz USB medijev – upajmo, da bo to rešeno v eni od prihodnjih programskih nadgradenj. Za enostaven nadzor nad glasnostjo zvočnega sistema in preklop med različnimi viri pride prav obvolanska ročica, ki dopolnjuje možnosti upravljanja preko gumbov na volanu.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (7)Z občutkom utesnjenosti

Kljub podobnim zunanjim meram v primerjavi z japonskim bratrancem sem imel v Capturju večji občutek utesnjenosti, opazno manj prostora za noge (in tistim nekoliko višjim tudi za glavo) pa je na zadnjih sedežih – ob moji za 180 cm primerni nastavitvi voznikovega sedeža lahko za voznikom sedi le manjši otrok, saj bi imela odrasla oseba normalne rasti občutno premalo prostora za noge. Manjši je tudi prostor za prtljago, je pa res, da se je v testnem avtomobilu pod dvojnim dnom prtljažnika nahajalo rezervno kolo in komplet pripomočkov za njegovo menjavo.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (9)Prostornost prtljažnika sicer lahko nekoliko povečamo s pomikom zadnje klopi naprej, seveda le, če ne nameravamo prevažati potnikov zadaj – a v tem primeru med naslonjali zadnje klopi in zgornjo ploščo dvojnega dna nastane neugodna reža. Glede ergonomije in preglednosti nimam posebnih pripomb, po začetnem privajanju hitro ugotoviš, da je vse na svojem mestu, za upravljanje osnovnih funkcij pa ni potrebe po odvračanju voznikove pozornosti s ceste. Sam bi si želel nekoliko večji sredinski naslon za roko, ki je bil sicer v testnem avtomobilu pomičen, pod njim pa se je skrival tudi manjši odlagalni predal – a to so načeloma že želje za segment višje.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (27)Širok nabor sodobnih pomagal

Glede na dejstvo, da Captur E-tech Hybrid trenutno predstavlja vrh ponudbe tega mestnega križanca, seveda ni presenečenje, da je bila v testnem avtomobilu na voljo celotna paleta asistenčnih sistemov, dopolnjena z doplačilnim paketom pomagal Easy Drive. Kombinacija prilagodljivega regulatorja hitrosti in sistema za ohranjanje voznega pasu sicer ne deluje s tolikšno natančnostjo kot Nissanov nabor v okviru sistema ProPilot, a kljub temu omogoča razbremenitev voznika v primeru zastojev (kombinacije zaustavitev in ponovnih speljevanj) – tokrat preizkušeno in potrjeno predvsem po zaslugi našega upravljalca avtocest.

Tudi v tem primeru je po vsakokratnem zagonu potrebno sistem ponovno vklopiti, saj si ne zapomni zadnjih nastavitev; enako velja ob izbiri drugega načina vožnje (poleg standardnega My Sense sta na voljo še Eco in Sport). Vsak od izbranih voznih načinov ponudi lastno kombinacijo prikaza podatkov in merilnikov digitalne armaturne plošče v prepoznavni barvni shemi – Eco pričakovano v zelenih barvnih odtenkih, športni način je poudarjen z rdečo barvo, medtem ko standardni način My Sense, ki je bil največkrat v uporabi, ponudi očem prijetno modro-vijolično kombinacijo.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (12)Že znana hibridnost

Pogonski sklop, ki ga sestavlja kombinacija 1,6-litrskega atmosferskega bencinskega štirivaljnika in električnega motorja (oziroma dveh, če štejemo še zaganjalnik/generator) s skupno 143 KM ne kaže znakov pomanjkanja niti ob pospeševanju pri višjih hitrostih, kjer pričakovano naraste tudi poraba. Skupna poraba tekom testnih voženj se je ustavila pri šestih litrih na sto prevoženih kilometrov – od slabih pet pri umirjeni vožnji po regionalnih cestah do dobrih sedem pri avtocestni vožnji. V mestu, kjer v precejšnji meri pride do izraza električni pogon, pa se je poraba gibala okrog šestih litrov.

Za kar najboljši izkoristek pogonskih možnosti skrbi sodoben menjalnik (multi-mode), ki s štirimi prestavami za bencinski motor in dvema prestavama za električni motor v vsakem trenutku zagotavlja optimalen prenos moči in navora na sprednji kolesni par, čeprav občasno postreže tudi z neugodnim puščanjem bencinskega motorja v višje vrtljaje – predvsem v primeru pospešenega polnjenja baterije hibridnega sistema. Ko s prestavno ročico namesto običajnega voznega načina D izberemo način B, se že nekoliko približamo izkušnji vožnje baterijsko gnanega električnega avtomobila, saj regeneracija energije ob preudarni vožnji občutno zmanjša potrebo po uporabi zavornega pedala. Pohvalno, da so se pri Renaultu odločili ohraniti zadnjo nastavitev menjalnika tudi po ponovnem zagonu avtomobila (kar pa žal ne velja za ostale nastavitve) – v primeru, ko vožnjo zaključimo v načinu močnejše regeneracije (B), tudi po ponovnem zagonu premik prestavne ročice v položaj običajnega voznega načina D ohrani prejšnjo nastavitev.

Captur se pri vožnji lahko pohvali z dobro lego na cesti z malo nagibanja v ovinkih in solidnim pobiranjem cestnih neravnin, s samo vožnjo pa upraviči dinamičen in mišičast videz, ki ga pri elektrificirani različici lepo poudarjajo zlati dodatki.

Renault Captur E-Tech Engineered 145 Hybrid (23)Morda pa spet ob pravem času

Renault Captur je (kot nadgradnja priljubljenega modela Clio na steroidih) že ob prvi predstavitvi pred približno desetimi leti požel precej navdušenja in zanimanja kupcev. Tudi v novi generaciji – podprt s hibridnimi tehnologijami, ki naj bi ponujale čistejšo pot v prihodnost – najverjetneje prihaja ob pravem času, da bo kljub poplavi tovrstnih modelov različnih znamk še naprej ohranil svoj tržni delež. V mojih očeh sicer še naprej ostaja dilema, katerega od obeh tehnoloških dvojčkov (Renault Captur, Nissan Juke), ki sta naprodaj s primerljivo opremo in ceno, izbrati v primeru kupovanja tovrstnega avtomobila. Vsak od njiju ima namreč svoje dobre in boljše lastnosti – najverjetneje bi na končno odločitev odločala predvsem čustva ali večja naklonjenost eni od znamk.

Besedilo in foto: Matjaž Zupančič.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Podobno kot pri njegovem japonskem bratrancu tudi tukaj samopolnilni hibridni pogonski sklop predstavlja uravnovešeno kombinacijo bencinskega in električnega motorja z minimalno možnostjo električne vožnje, ki ob ugodni porabi ponuja več kot dovolj zmogljivosti.
  9
 • Notranjost
  Obdelava notranjosti in izbrani materiali z zelo malo trde plastike ponujajo občutek sedenja v v avtomobilu segmenta višje. Žal ne morem enako trditi glede udobja (pre)trdih sedežev in prostornosti.
  9
 • Opremljenost
  Capturjeve različice E-Tech Hybrid so že v osnovi na voljo s praktično celotnim naborom opreme, ki je na voljo za ta model.
  10
 • Vozne lastnosti
  Soliden kompromis nastavitev podvozja, ki dopušča relativno malo nagibanja tudi v bolj dinamično odpeljanih ovinkih in obenem ne terja preveč davka pri udobju vožnje po slabših cestnih površinah.
  8
 • Gospodarnost
  Hibridni pogonski sklop v primerjavi z zgolj bencinsko gnanimi različicami Capturja sicer prinaša malenkost nižjo porabo goriva, ki se odraža predvsem pri mestni vožnji, obenem pa ponuja tudi boljšo opremljenost. Vredno razmisleka ob namenu nakupa bencinskega TCE motorja s samodejnim menjalnikom (Techno TCe 140 EDC).
  8
 • Zmogljivost
  Hibridna kombinacija suvereno opravlja svoje poslanstvo ter omogoča precej nenaporno vožnjo. Ne razočara niti v primeru, ko si zaželimo več dinamike - ob tem pa poraba goriva v nobenem primeru ne skoči v višave.
  9
 • Sklep
  Tehnologija, ki jo Renault ponuja v modelu Captur E-tech Hybrid, bo v prihodnosti najverjetneje začela izpodrivati pogonske sklope s klasičnimi motorji na poti v napovedano pot prisilne elektrifikacije in novih okoljskih standardov v Evropski uniji. Sicer v tem ne vidim nič slabega, saj preizkušeni kombinaciji lahko očitam le višjo ceno ter za nekaj časa pustim odprto vprašanje vzdržljivosti (število prevoženih kilometrov brez potrebe po večjih servisnih posegih), ki se poraja predvsem na račun kompleksnosti vgrajene tehnologije.
  8.8

Tehnični podatki vozila

baterije litij-ionska 1,2 kWh
cena osnovnega modela (€) 20.390,00
cena testnega vozila (€) 30.930,00
dolžina × širina × višina (mm) 4.227 x 1.797 x 1.567
dovoljena masa vozila (kg) 1.896
emisija CO2 (g/km) 107
emisijski razred Euro 6D - ISC -FCM
gibna prostornina (cm3) 1.598
masa praznega vozila (kg) 1.494
medosna razdalja (mm) 2.639
menjalnik/pogon samodejni / spredaj
največja hitrost (km/h) 170
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 105 / 143
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 69 / 94
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 36 / 49
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 148
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 205
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
pnevmatike 215/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 48
prostornina prtljažnika (l) 326 / 1.149
število valjev/ventilov 4 / 16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 78,0 x 83,6
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "V pravi smeri"


2 meseci 17 dni nazaj

Skrpeta

thunderbolt
2 meseci 18 dni nazaj

Ves ta cirkus in navlaka za 10 jurjev vec od standardnega modela za liter manjso porabo v mestu, pri ostalih rezimih pa brez nekih jasnih razlik.

enstot
2 meseci 17 dni nazaj

Ves ta “cirkus” bo samo še hujši. Za obdobje 2020-2024 ne smejo emisije v povprečju presegati 95 gCO2/km na proizvajalca, drugače jih čaka težka finančna kazen. In ker so to za nazaj presegali, morajo za naprej izboljšati. Za obdobje 2025-2029 pa je ta meja še nižje na 80 gCO2/km, tako da bo še hudo. Hudo drago predvsem.
Pohiti z nakupom, kajti v bodoče boš lahko kupil le še dražje priključne hibride!

ban
2 meseci 18 dni nazaj

Za 30 jurjev dobiš že kej boljšga kot tale francoska jajca.

enstot
2 meseci 18 dni nazaj

In spet še en evropski hibrid, ki se pelje občutno prijetnejše kot Toyota. Žarek upanja vedno bolj sveti.

2 meseci 17 dni nazaj

Ne smeši se prosim hahaha

enstot
2 meseci 17 dni nazaj

😃😃😃😁😁😁 he he he he

xxl
2 meseci 18 dni nazaj

Govoriš iz izkušenj? Iz prebranega zlahka zaključim, da je to približek originalu.

enstot
2 meseci 18 dni nazaj

xxl pa v jok.

xxl
2 meseci 18 dni nazaj

Ti imaš resne probleme.

meganer
2 meseci 18 dni nazaj

CAPTUR … 30.000eur, kuri 6 litrov, zadaj pa nemoreš sedeti.

Vzpodbudno … Ni kaj.

 
Faktor X
Avtomobil v pravem pomenu besede