Poraba 5,9 l/100km Največja hitrost 182 km/h Cena 27.300 eur
Plusi
 • notranja prostornost
 • uporabnost sistema Around View Monitor s 4 kamerami
 • stabilna lega
 • solidna poraba goriva
 • tiho delovanje agregata
Minusi
 • zvočno tesnenje pri višjih hitrostih (opazen piš vetra)
 • motorne zmogljivosti med avtocestnimi hitrostmi
 • leče kamer se (pre)hitro umažejo
 • brez LED (oziroma ksenonskih) žarometov pri dani ceni
 • ergonomske nedoslednosti (skrite tipke, samodejen spust zgolj voznikovega stekla)

Glede na to, da nas v zadnjem času obkroža čedalje več takšnih in drugačnih multipraktikov (super zmogljivi pametni telefoni, večopravilne športne ure, izdelki iz Top Shop kataloga, »Instagram predsednik« Borut), nikakor ne čudi, da so se tovrstni multitalenti znašli tudi v avtomobilskem svetu. Enega izmed začetnikov trenda predstavlja Nissanov križanec, čigar ime znajo povsem točno izgovoriti zgolj v jugozahodnem delu Irana.

Pot do (ne)uspeha

Ko so pred natanko desetimi leti pri proizvajalcu iz japonske Yokohame prvič pokazali svojo interpretacijo novodobnega križanca, ki je sicer predstavljal zgolj rahlo povišan avtomobil »golfovega razreda«, je bil marsikdo precej skeptičen. Še posebej zaradi tega, ker je Nissanov duhovni naslednik (neprepričljive) Almere deloval, v primerjavi z ostalo falango tedanjih podobno velikih športno uporabnih terencev (Toyota RAV4, Honda CR-V ter nenazadnje tudi X-Trail), precej bolj pomehkuženo, saj se je lahko le stežka pohvalil s kakšnimi resnejšimi terenskimi sposobnostmi. In ne le to! Vsevedi so znali v tistih časih celo pripomniti, da je »bizarno poimenovan produkt delno francoskega porekla, ki ga proizvajajo v Veliki Britaniji, obsojen zgolj in samo na propad.«

NISSAN QASHQAI 31

A kako s(m)o se zmotili! Model Qashqai je, navkljub temu, da je bilo v ponudbi štirikolesno gnanih različic zgolj za vzorec, postal takojšnja prodajna uspešnica. Po njem so nepričakovano množično planili dotedanji kupci avtomobilov segmenta C, ki so si že od nekdaj želeli okusiti določene prednosti terenskega vozila (višji položaj sedenja, moden videz), brez da bi za to morali plačati celo premoženje. Qashqai se je namreč že od samega začetka ponašal z dokaj ugodno ceno, nič višjo od primerljivo opremljenega Golfa, kar je pripomoglo tudi k temu, da se dandanes preganja po svetu enkrat več Nissanovih kaškajev, kot je njihovih originalnih iranskih soimenjakov*. Velja za najuspešnejši Nissanov model na evropskem trgu v njihovi bogati 83-letni zgodovini. Bravo!

NISSAN QASHQAI 06

Druga generacija Nissanovega multitalenta, ki ponuja svojevrstno kombinacijo športnega terenca, kombilimuzine nižjega srednjega razreda ter (deloma tudi) enoprostorca, je tako pred tremi leti poskušala nadaljevati zmagovito pot uspeha, pri čemer prodajne številke kažejo, da ji je slednje tudi uspelo. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker je Nissanovcem uspelo že pri zunanji obliki ustvariti šolski primer uspešne dizajnerske evolucije, ki zna dodobra razvnemati celo dosedanje lastnike prvega Qashqaija. Preverjeno v praksi.

Urbani nomad

Tako so lastniki prvega Qashqaija, ki je bil v proizvodnji do leta 2013, brž opazili tudi to, da ima nova generacija precej bolj dobrodušno odmerjen notranji prostor. Zaradi česar je postal še bolj pisan na kožo mladim aktivnim družinam z otroki, ki iščejo v modnih križancih bolj navdahnjeno alternativo duhamornejšim enoprostorcem. Okej, resda Qashqai ne ponuja tolikšnega volumenskega bogastva, kot Scenic enakega cenovnega razreda, a bo s svojimi 430 prtljažniškimi litri ter dovolj radodarno odmerjenim prostorom na zadnji klopi dodobra zadovoljil veliko večino njihovih počitniških/hobi/nakupovalnih potreb.

NISSAN QASHQAI 10

In tudi sicer je življenje v novem Qashqaju precej prijetno, k čemur dodobra pripomore soliden izbor notranjih materialov, udobni sedeži, ki so jih menda razvili skupaj z ameriško vesoljsko agencijo**, ter dokajšnje bogastvo opremskega paketa 360. Slednji se namreč ponaša tudi z nekaterimi varnostno-asistenčnimi sistemi (prepoznava prometnih znakov in črt voznega pasu, preklapljanje dolgih in zasenčenih luči) ter v mestnem vrvežu vselej dobrodošlim 360-stopinjskim pogledom okolice vozila (sistem štirih kamer). Žal pa boste pri omenjenem opremskem paketu, ki sicer ne velja za ravno cenovno najprijaznejšega (osnovni Qashqai 360 se namreč ceni na 24.600 evrov), zaman iskali dodatek v obliki LED (oziroma ksenonskih) žarometov. Niti med doplačilnimi opcijami. Škoda.

Morebitne pomanjkljivosti? Tradicionalni japonski smisel za ergonomijo, ki zapoveduje skrivanje nekaterih tipk levo za volanom ter samodejni spust zgolj voznikovega okna. Tehnološki friki pa bi znali vihati nos tudi nad zastarelostjo info-zabavnega sistema, ki ni več v skladu z zadnjimi modnimi smernicami (npr. grafika navigacijskega sistema, odzivnost zaslona na dotik). A slednje, k sreči, Nissanovci že rešujejo s kozmetično prenovo.

Instant terenec

Glede na to, da je od 27,7 milijonov kilometrov cestišč***, kolikor jih obstaja na zemeljski obli, vsako leto vse večji delež utrjenih in asfaltiranih, so pri Nissanu že pred desetimi leti uvideli, da bodo vozniki čedalje manj potrebovali vozila, ki bi se ponašala s kleno plezalno terenskimi ambicijami. Pa četudi bi se želeli voziti v terencu!

Novodobne modne smernice zapovedujejo »instant terence«, pri katerih boste – podobno kot pri tokratnem testnem vozilu – poredko našli štirikolesni pogon. Zatorej ni prav nobeno presenečenje, da je tudi delež vsekolesno gnanih različic Nissanovega križanca minimalen, pri čemer jih je na cesti podobno težko uzreti kot resnične filantrope v novonastali Primčevi politični stranki.

NISSAN QASHQAI 30

Precej bolj pogosto pa bo na cestah moč uzreti verzijo, v kateri bije Renaultovo 1,5-litrsko srce, ki se ponaša z zadovoljivo živahnim ter – kar je povprečnemu evropskemu vozniku še najvažnejše – dovolj varčnim delovanjem. Z omenjeno motorizacijo, ki sicer ni ravno pojem dinamike in pretirane eksplozivnosti, je namreč brez težav moč shajati s 6 litrsko porabo črnega zlata, kar je približno 20 odstotkov manj kot pri primerljivo krepki 1,2-litrski bencinsko gnani alternativi. K varčnemu delovanju pogonskega sklopa dodobra prispeva tudi natančen 6-stopenjski menjalnik z daljšimi prestavnimi razmerji, ki pa ne mara pretirano hitrih gibov.

Zvočno decenten dCi bo tako povsem zadovoljil širok spekter nepretencioznih voznikov, ki raje kot na merilnik hitrosti pogledujejo na merilnik porabe. Resda pa je ob tem potrebno priznati, da zna 110 dizelskih »konjev« kaj hitro pokazati svoje meje že na daljših avtocestnih klancih, kjer je potrebno za konkretnejše prehitevanje holandskih počasnel … pardon … počitnikarjev pretakniti tudi v četrto prestavo. A pri Nissanu poznajo rešitev tudi za to težavo in vam za dodatnih 1.300 evrov brž ponudijo 20 »konjev« močnejšo 1,6-litrsko turbodizelsko alternativo.

Večopravilnež

NISSAN QASHQAI 01

Četudi Nissanov Qashqai ne ponuja čistokrvnega terenskega talenta (nič kaj dobrodušno odmerjeni vstopni in izstopni koti), niti ni tako vozno prepričljiv kot primerljivo cenjen Volkswagen Golf (dokaj trdo nastavljeno podvozje ter za odtenek premalo komunikativen volanski mehanizem) ter niti pod razno ni tako prostorsko prilagodljiv kot enoprostorci, še vedno velja za enega najbolj zaželenih jeklenih konjičkov na evropskih tleh.

Nissanov prodajni hit pač predstavlja moden avtomobilski koncept, ki ponuja prepričljivo filozofijo multitalentiranosti ter je hkrati – kar je zelo važno – oblikovan v dovolj šik paket. Oziroma, če parafraziram, gre za pravega »Boruta« med avtomobili.

Tekst in foto: Urban Acman.

* 3,3 milijona prodanih Nissanovih Qashqaijev med leti 2007 in 2017. V Iranu živi približno 1,5 milijona predstavnikov starodavnega nomadskega ljudstva kaškaji, ki so poznani kot eni najboljših tkalcev preprog.

** https://www.youtube.com/watch?v=PcDEr_5aevo

** vir: CIA

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Soliden paket zadovoljivo živahnega (a nikakor podhranjenega!) turbodizla varčevalnih manir ter natančnega 6-stopenjskega menjalnika, pri katerem boste zaman iskali opcijo pogona 4x4. Slednja je na voljo zgolj pri 20 »konjev« močnejši 1,6-litrski alternativi.
  8
 • Notranjost
  Prijetno urejeno notranjost zaokrožuje solidna ergonomija voznikovega prostora ter spodoben izbor materialov. Dovolj prostoren, da bo zadovoljil veliko večino potreb mladih družin, a žal povsem oropan kakšnih (vedno uporabnih) enoprostorskih trikov (npr. boljša sedežna prilagodljivost, večje število odlagalnih mest, ipd.).
  8
 • Opremljenost
  Opremski paket 360 sicer ponuja precej bogat izbor tako uporabnih pomagal (varnostno-asistenčni sistemi, navigacija, sistem 4 kamer), kakor tudi dekorativnih elementov (18-palčna platišča), a mu ob dani ceni manjkajo vsaj učinkovitejši sprednji žarometi.
  8
 • Vozne lastnosti
  Qashqai navdušuje s precej stabilno lego na cestišču, a zna biti zaradi malce bolj trdo nastavljenega podvozja manj udoben (npr. na makadamu), kot smo tega vajeni od sodobnih športno uporabnih vozil. Volanski mehanizem je soliden, a ne izjemen.
  8
 • Gospodarnost
  Kljub dokajšnjemu bogastvu opreme, dobrih 27 tisočakov ni malo denarja za 110 »konjski« dvokolesno gnan križanec, na katerem se ne blešči premijska značka. Dobra poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  1,5-litrski dCi ne bo ravno risal nasmeha na ustih dinamično nastrojenega družinskega očeta, a bo vseeno zadovoljil veliko večino kupcev tovrstnega tipa vozila.
  7
 • Sklep
  Nissanov »multitalent«, ki združuje različne avtomobilske segmente, tudi z drugo generacijo uspešno nadaljuje svojo prodajno pot, pri kateri bo precejšnjo vlogo igrala tudi različica z osnovnim turbodizelskim agregatom pod motornim pokrovom.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.800
cena testnega vozila (€) 27.300
dolžina × širina × višina (mm) 4.377 x 1.806 x 1.590
dovoljena masa vozila (kg) 1.910
emisija CO2 (g/km) 103
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavenje) 3 (100.000 km)/12
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,4
masa praznega vozila (kg) 1.365
medosna razdalja (mm) 2.646
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 182
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 81 (110) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
pnevmatike 215/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,3/3,9/4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 11,9
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 401-1.569
število valjev/ventilov 4/8
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 76x80,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Multitalent"


Firediver
2 leta 4 meseci nazaj

Pravzaprav je to super avto, če je največja napaka ta manjkajoči avtomatski spust stekel na vseh vratih!

maniaxxx
2 leta 4 meseci nazaj

Honda ima dvostopenjska stikala na vseh 4 oknih pa je tud japonc…oziroma sta si z QQ kr sonarodnjaka ( GB )

Polo78
2 leta 4 meseci nazaj

Tudi večina japonskih znamk ima to že rešeno z dvostopenjskim gumbom (vsaj v tem segmentu). Ima pa zato podoben ergonomski kiks npr. Hyundai pri Tucsonu.

rhino
2 leta 4 meseci nazaj

@corus:
Vecina znamk ima to ze reseno z dvostopenjskim gumbom. Japonci so kar se tega tice malo odzadaj in to je minus

xxl
2 leta 4 meseci nazaj

Saj, dvostopenjski je pri vozniku, pri ostalih pa ne, kot tudi še ena cvetka, stikalo je osvetljeno samo za voznikovo steklo, vsa ostala stikala vsepovsod po vratih pa ne. Zaradi tega tudi Kadjar ima isto “napako”.

2 leta 4 meseci nazaj

Ne vem zakaj se kot minus tako vztrajno ponavlja pri vseh japoncih to ne samodejno spuščanje stekel, ko pa je v praksti to ravno boljše. Držiš tipko in ustaviš steklo kjer želiš Pri samodejnem pa ti neki hodi gor pa dol in ga moraš loviti, če ga želiš ustaviti nekje vmes, saj pa ne odpiraš stekel vedno do konca, meni je to veliko bolje tako , eno steklo avtomatsko ostala pa ne , super zadeva.

pskoda
2 leta 4 meseci nazaj

Če še ne veš ima stikalo pri samodejnem 2 poziciji gor in 2 dol. Če ne znaš uporabljat je tvoj proble

 
Zapeljiva ritka
V varnem objemu diferencialov