Poraba 7,6 l/100km Največja hitrost 234 km/h Cena 50.765 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • suverene zmogljivosti
 • oprema testnega vozila
 • videz zunanjosti (paket Alltrack)
 • serijska zapora diferenciala
 • udobna zadnja klop
 • odlično delovanje radarskega tempomata in sistema HDC
Minusi
 • aktivni informacijski zaslon zgolj v povezavi z navigacijskim sistemom Discovery Pro
 • precej skrita kontrolna lučka, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov
 • cena testnega vozila

Dandanes si menda precej moderen in novošegen, če si v svojem prostem času čimbolj športno-rekreativno aktiven. Zatorej se spodobi, da tovrstni življenjski slog izžarevaš tudi s pomočjo jeklenega konjička. A pozor! Zgolj zaradi tega vam še ni potrebno zamenjati svojega udobnega družinskega karavana za kakšno safari različico Land Roverjevega Defenderja ali celo za, bog ne daj, hipijevsko surferski Volkswagnov »Bulli«.

Gizdalin

VW PASSAT ALLTRACK 21Če torej spadate med tiste rekreativne navdušence, ki vsak vikend prevažajo v svojem avtomobilu vse možne hobi športne rekvizite, brez katerih se niti pod razno ne podajo več v naravo (beri: deske za supanje, treking kolesa, kite oprema, tekaške smuči), imate v teh časih na razpolago celo plejado modnejših SUV-ov ter terensko nastrojenih karavanov. In ravno slednji, ki predstavljajo odlično simbiozo družinske uporabnosti, limuzinske voznosti ter vsevremenske suverenosti, znajo biti pri tem še najbolj pripravni, kar so že pred časom spoznali vozniki Subarujevega Outbacka, Audijevega Allroada, Volvovega XC70 in Škodinega Scouta.

Tako so pred petimi leti tudi Volkswagnovci vstopili v ta nišni razred ter ustvarili polterensko interpretacijo karavanskega Passata (Alltrack), s katero so želeli zapolniti (štirikolesno gnano) vrzel med kompaktnim Tiguanom ter prestižnim Touaregom. Pri čemer je postal zaradi svoje robustnejše zasnove pravi prodajni hit na Švedskem, kjer je prostočasna različica predstavljala do sedaj kar polovico vseh prodanih Passatov!

VW PASSAT ALLTRACK 31A četudi so v Wolfsburgu v tem času pripravili že tudi cenejšega in nič kaj pretirano manjšega  Golfa Alltrack, hkrati pa na startni liniji že čaka bolj prostoren Tiguanov naslednik, niso bili niti najmanj v dvomih, da ne bi lansko jesen predstavili njegove generacijske nadaljevanke. Pri čemer je potrebno brž priznati, da je ravno prostočasni Alltrack, ki se od običajne karavanske različice razlikuje po zaščitnih plastičnih oplatah, spremenjenih odbijačih, srebrnih ohišjih zunanjih ogledal, robustnejših aluminijastih platiščih ter za 2,75 centimetra višjem podvozju (17,4 cm od tal), še najbolj fleten med vsemi Passati – še posebej, če je odet v »hanabero« oranžen karoserijski odtenek (unikaten pri Alltracku), ki dodatno poživi njegove linije.

In če bi znal »Passat v gojzerjih« že zgolj zaradi svojega mikavnejšega stasa dodobra spravljati v dilemo vse tiste potencialne kupce štirikolesno gnane karavanske različice, zakaj bi se sploh odločili za par sto evrov cenejšega, dokaj podobno opremljenega (paket Higline), a precej duhamornejšega Varianta?

Na visoki nogi

VW PASSAT ALLTRACK 30Prostočasni Passat bi jih znal hkrati prepričevati tudi zaradi hrbtenici prijaznejšega vstopanja v vozilo (višje nameščeni sedeži), malenkost boljše preglednosti navzven ter občutno udobnejšega podvozja (drugače nastavljeno vzmetenje), ki precej bolje požira cestne neravnine od običajnega Varianta. Pri tem mu je v veliko pomoč tudi serijski sistem dinamičnega uravnavanja podvozja DCC, ki se lahko pri verziji Alltrack pohvali še z dodatnim voznim programom »Off-Road« (tudi z zelo dobro delujočo funkcijo »downhill«), ki spreminja odzivnost stopalke za plin ter konstantno prilagaja delovanje motorja, menjalnika in medkolesne elektronike pri plezanju po »težjih« terenih.

A pozor, zaradi nič kaj dobrodušno odmerjenih vstopnih in izstopnih kotov se z njim raje ne igrajte traktoristov po bližnjih hostah! Pri čemer sem bil sam med testom razočaran tudi nad toliko oglaševano »bliskovitostjo« preklopa štirikolesnega pogona, za katero sicer skrbi Haldex zadnje generacije, saj se je nekajkrat pokazal za rahlo cincavega (opazen zdrs zadnjega kolesnega para med dinamičnejšim pospeševanjem na mokri podlagi).

Zaradi višjega težišča je na ovinkasti cesti prisotnega malenkost več prečnega nagibanja, a še vedno navdušuje z izjemno uravnoteženimi voznimi lastnostmi ter več kot solidno vodljivostjo, pri čemer elektronizirana prečna zapora diferenciala, ki je bila tokrat serijska, še dodatno optimizira krmiljenje v hitreje voženih ovinkih.

VW PASSAT ALLTRACK 28In ravno pri slednjih »manevrih« je obilo radosti ponujal najkrepkejši dizel v Passatovi ponudbi (koda: CUAA), ki s pomočjo dveh turbin iz sebe iztisne kar 240 »žrebcev«. Ter v kombinaciji z izvrstnim sedemstopenjskim DSG menjalnikom poskrbi za izjemno suverene performanse (zgolj 6,4-sekundno pospeševanje od 0 do 100 km/h) – a nikdar brutalne, da ne bo pomote!

A se pri omenjeni motorizaciji vseeno bojim, da bo med slovenskimi kupci vsaj toliko zanimiva, kot Manifest komunistične stranke med  študenti Teološke fakultete. A ne zato, ker bi bilo karkoli narobe z njo! Najmočnejši serijski štirivaljni dizel v zgodovini znamke iz Wolfsburga je namreč za kar 3.355 evrov dražji od 50 »konjev« šibkejše, a povsem dovolj živahne verzije, pri čemer je tokratni testni primerek, ki se je sicer bohotil z obilico dodatne opreme, že presegel tisto cenovno mejo, ki zna biti (vsaj na Slovenskem) le malce previsoka za Passata.

Hobby-wagen*

VW PASSAT ALLTRACK 08Kupci, ki želijo zapraviti za svojega jeklenega konjička malce večji kupček evrov, so velikokrat v dilemi, kaj kupiti. Posledično razmišljajo ali poseči po avtomobilu prestižnejšega pridiha z manj opreme ali vzeti izdatno opremljen (ter motoriziran) primerek malce bolj »plebejskega« izvora. V to formulo sicer povsem sovpada tudi tokratni testni Passat, pri katerem je v konfiguratorju ostalo zelo malo odprtih postavk, in bi lahko predstavljal izjemno zanimivo alternativo marsikateremu »elitnežu« (npr. Audi A4 Allroad). Pa se vseeno bojim, da ob ceni, ki presega 50 tisočakov, velika večina še vedno raje boža štiri bleščeče krogce na volanu in jim je obenem prav malo mar za manjkajoče opremske sladkorčke ter šibkejšo motorizacijo pod motornim pokrovom.

A kdor bo racionalneje opremil svojega Alltracka (npr. že pri navigacijskih napravah lahko privarčuje kar 1.800 evrov!) ter posegel k šibkejši različici, bo dobil za dokaj konkurenčno ceno izjemno korektno družinsko vozilo, ki navdušuje s prostorno notranjostjo. Napram običajnemu Variantu bodo športni rekviziti v prtljažniku deležni 11 litrov manjšega volumna, a jim še vedno ostaja kar 639 litrov praznine.

VW PASSAT ALLTRACK 20Vsa ostala notranja arhitektura je poznana že iz ostalih Passatov, pri čemer je razlika opazna zgolj po drugačnem sedežnem oblazinjenju (kombinacija blaga, alcantare in usnja) ter posameznih »Alltrack« napisih, nametanih vsepovsod. Tako se lahko tudi Alltrack pohvali z izvrstno voznikovo ergonomijo, precej udobno zadnjo klopjo, solidnimi notranjimi materiali ter prefinjenim občutkom za detajle (oblazinjeni predali v vratih, prijetna ambientalna osvetlitev, …).

Vendar tudi v Passatu ni vse zlato, kar se sveti, kar se je še najbolj pokazalo med nekaterimi doplačilnimi dodatki, ki zahtevajo precejšen kupček evrov. Pa naj gre za sicer izvrsten digitalni informacijski zaslon za 495 evrov (a zgolj v povezavi z najdražjo navigacijo, ki se ceni na kar 2.382 evrov!), ki med vsemi možnimi podatki ne zmore prikaza povsem običajne zelene kontrolne lučke, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov. Ali pa za plastičen projicirni zaslon za 544 evrov, ki v tako dragem avtomobilu žal deluje kot cenen »aftermarket« produkt kitajskega internetnega ponudnika.

Chanometer

VW PASSAT ALLTRACK 10Glede na to, da je Passatov na naših cestah skoraj toliko, kot lubadarjev v farovških gozdovih, kar kaže na izjemno popularnost Volkswagnovega modela srednjega razreda med slovenskimi vozniki**, se nikakor ni bati, da bi prostočasni Alltrack (p)ostal povsem spregledan. Po njem bodo na primer posegali rekreativno aktivni očetje, ki še niso povsem podlegli novodobni športno terenski maniji, a vseeno želijo na vsakem koraku izžarevati svoj življenjski slog.

Tekst in foto: Urban Acman.

* hobi vozilo

** 1.620 prodanih Passatov v lanskem letu na Slovenskem (11. najbolj prodajan avtomobilski model)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija najmočnejšega turbodizelskega štirivaljnika v Volkswagnovi zgodovini ter izvrstnega 7-stopenjskega dvosklopkovnega menjalnika bi znala prepričati celo najbolj bolestne ljubitelje šestvaljnega brbotanja pod motornim pokrovom. V realnosti sicer povsem zadostuje že 50 »konjičev« šibkejša in 3.355 evrov cenejša verzija.
  10
 • Notranjost
  Četudi bi jo znal kdo označiti za duhamorno in dolgočasno, pa ji vsaj iz ergonomskega vidika ni moč očitati nobene večje pomanjkljivosti. Hkrati velja za enega bolj prostornih predstavnikov segmenta D.
  10
 • Opremljenost
  Kljub temu, da je pri tokratnem testnem primerku na Volkswagnovem konfiguratorju ostalo zelo malo odprtih postavk, pa sem pri dani ceni še vedno pogrešal električni poklop zunanjih ogledal ter brezstični ključ.
  9
 • Vozne lastnosti
  Zaradi udobnejše nastavitve podvozja ter serijskega sistema njegovega dinamičnega uravnavanja se izkaže tudi na precej razdrapanih cestiščih.
  9
 • Gospodarnost
  Dokaj spodobna poraba goriva, ki se je tokrat ustavila pri 7 litrih in pol na prevoženih sto kilometrov, je tokrat precej zvodenela ob samozavestni ceni testnega vozila.
  6
 • Zmogljivost
  Najmočnejši Alltrack v ponudbi (običajnejša Variant verzija je sicer na voljo še z močnejšim turbobencinskim agregatom) bo zadovoljil tudi najbolj športno nastrojene rekreativce.
  10
 • Sklep
  Kdor išče štirikolesno gnanega karavanskega Passata, naj pogleduje zgolj in samo k verziji Alltrack, saj je udobnejši, bolj praktičen ter nenazadnje tudi oblikovno mikavnejši.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 41.221
cena testnega vozila (€) 50.765
dolžina × širina × višina (mm) 4.777 x 1.832 x 1.506
dovoljena masa vozila (kg) 2.360
emisija CO2 (g/km) 152
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/dodatna 4 leta oz. 200.000 km/12/neomejeno ob rednem servisiranju na pooblaščenem servisu
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.776
medosna razdalja (mm) 2.789
menjalnik/pogon 7-stopenjski DSG/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 234
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 176/240 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 500 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,7
pnevmatike 245/40 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,9/5,2/5,8
pospešek 0-100 km/h (s) 6,4
prostornina posode za gorivo (l) 66
prostornina prtljažnika (l) 639-1.769
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja biturbodizel
vrtina × gib (mm) 81,0 x 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Konec iskanja
Izgubljen kompas