Testi

Volvo XC60 D5 AWD Summum aut – Osebna dilema

Poraba 9,1 l/100km Največja hitrost 205 km/h Cena 65.680 eur
Plusi
 • oblikovanje zunanjosti in notranjosti
 • položaj voznika
 • delovanje prilagodljivega tempomata
 • kombinacija zmogljivega motorja in odzivnega samodejnega menjalnika
Minusi
 • cena
 • prostornost prtljažnika

Preizkušnja, ki sem jo začela z veselim pričakovanjem in končala z zame pomembnim spoznanjem.

Razkritje

Prav je, da najprej zapišem relevantno informacijo: sem lastnica Volva XC90 starejšega letnika iz prve in zaenkrat še edine generacije modela. Dobro je, da dodam, da ga poganja 2,4-litrski dizelski D5 motor (136 kW) s samodejnim menjalnikom. Od tu naprej vam je jasno, da sem testnega XC60 težko gledala povsem ločeno od mojega švedskega tanka. Povsem logično, tudi ženske vedno rade pogledamo za čim novim in primerjamo s tistim, kar imamo doma. In XC60 je mamljiv: mlajši, lažji, vitkejši, hitrejši, pametnejši in bolj bogat.

Ob tem mi je na pamet padla slovenska narodna pesem: “Jutri bo v Celovcu smenj, tja gor ga bom peljala, al’ ga bom zatavšala, al’ ga bom prodala.”

Druga merila

SUV modele znamke Volvo načeloma dajemo v isti koš s prestižno nemško trojko, čeprav je po mojem mnenju od njih vseeno precej drugačen. Za XC60 to pomeni, da se postavi ob bok modelom BMW X3, Audi Q5 in Mercedes-Benz GLK, pa se mi vseeno zdi manj izstopajoč in, oprostite oznaki, manj nastopaški.

Medtem ko je potniški prostor sicer dokaj velik, je nekoliko bolj skopo odmerjen v prtljažniku. Ne le primerjalno s starejšim bratom (ki se v petsedežni verziji hvali s 613 litri prostornine), tudi ob X3 in Q5 mu zmanjka približno desetina. Iskreno pa dvomim, da bi to koga zares odvrnilo od nakupa. S svojo prepoznavno obliko zadnjega dela je zato toliko bolj atraktiven.

Prvaki varnostno asistenčnih sistemov

Ob lanski prenovi je XC60 v nabor voznikovih pripomočkov dobil posodobljene varnostne sisteme, ki smo jih pri znamki videli že v drugih modelih. Ob naprednem sistemu nadzora predmetov v mrtvem kotu ter pešcev in kolesarjev za premike v počasnejših mestnih conah je bilo testno vozilo nadgrajeno še s prilagodljivim tempomatom, ki je za moje dojemanje vožnje res pravi pomočnik v avtocestnih potovanjih. Njegovi posegi so dinamični, a ne preveč drastični, da bi bili moteči za tekočo in udobno vožnjo.

O finih nastavitvah vozne dinamike lahko zapišem, da za vsem ne čepijo zloglasni strici iz ozadja temveč zmogljiv mikroprocesor, ki spremlja ogromne količine podatkov senzorjev prilagodljivega podvozja Four-C (Continuously Controlled Chassis Concept). XC60 mi je tako ponudil odločitev med izbiro klasično udobnega, športno odzivnega ali naprednega načina, ki Volva spremeni v … kakšno drugo konkurenčno znamko? Skeptikom na tem mestu lahko pritrdim, da je bila zame izbira načinov Sport in Advanced le radoveden izlet v neznano ter da sem največ časa uporabljala način Comfort.

Švedska čista eleganca

Vedno znova me očara zadržano švedsko oblikovanje notranjosti. Čeprav gre med mojim avtomobilom, preizkušenim XC60 in svežimi prihajajočimi koncepti za ogromen preskok, imajo kljub temu veliko skupnih elementov, zaradi katerih se v vsakem Volvu počutim nekam domače. Varno in domače? Kar se mene tiče, je to močna, če ne že kar zmagovita kombinacija. Kdo bi si mislil, da mi bodo Skandinavci kdaj tako zlezli pod kožo.

V voznikovem delovnem prostoru kraljujeta z usnjem prešita armaturna plošča in satinirana sredinska konzola, na kateri so logično nameščeni gumbi za upravljanje osnovnih funkcij. Nekaj več truda je potrebno za obvladovanje obsežnih menijev uporabniškega vmesnika, ki se jih je potrebno privaditi oziroma si vzeti dovolj časa za nastavitev relevantnih funkcij delovanja avtomobila.

Streznitev

Edina res moteča stvar, ki me tedensko opozarja na neracionalnost lastništva SUV-ja, je njegova poraba. In prav tukaj sem pričakovala velik preskok, opazen napredek v primerjavi z mojim starejšim, večjim in težjim avtomobilom.

S testnim XC60 sva pod primerljivimi pogoji obvozila enake poti in na koncu si nisem mogla več zatiskati oči: pri porabi med njima praktično ni bilo razlike. Drži, novejši XC60 ima nekoliko močnejši motor, a ga še zdaleč nisem vozila na robu njegovih zmogljivosti. Premikanje po mestnih središčih tako rezultira v porabi okrog 10 litrov na prevoženih 100 kilometrov, relacije in zmerna avtocestna vožnja pa se težko zaustavijo pod 7,5 litri, še pogostejše pa pri okrog 8,5 litrih na 100 kilometrov.

Ne ostane mi drugega, kot da zgornjemu zadržku dodam še nakupno ceno, ki iz osnovnih dobrih 36 poskoči na več kot 53 evrskih tisočakov za opremo Summum in motor D5 s samodejnim menjalnikom ter se na koncu z dodatki ustavi pri številki, o kateri niti ne želim več resno razmišljati.

Dovolila si bom zaključiti, kot sem začela: “Prav pocen’ ga že ne dam, težko sem ga dobila, rajši ga domov peljam, še bolj ga bom ljubila.”

Več na uradni strani.

Besedilo in foto: Urška Radolović

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zame zmagovalna kombinacija turbodizelskega petvaljnika in samodejnega menjalnika, ki sta zgledno usklajena.
  9
 • Notranjost
  Pravzaprav ne bi ničesar spremenila, avto deluje umirjeno elegantno, a nikakor dolgočasno.
  10
 • Opremljenost
  Pri opremi je bolj verjetno, da bi ob nakupu kakšnega izmed dodatkov spustila, kot pa kaj pogrešala. Na žalost se mi tu zdi še najbolj podoben premijskemu trojčku: človek mora presneto razmisliti, kaj res potrebuje, saj je sicer kaznovan z visoko končno ceno.
  10
 • Vozne lastnosti
  Po potrebi dinamičen, sicer pa prijetno udoben. Niti v trenutku nisem imela občutka, da ne bi zmogel opraviti z voznimi zahtevami.
  9
 • Gospodarnost
  Niti poceni niti varčen.
  6
 • Zmogljivost
  Volvo ima v svoji ponudbi še marsikaj močnejšega, le v bencinski različici. Iskreno pa bi za večino potreb zadoščal že šibkejši 120-kilovatni dizelski motor D4.
  9
 • Sklep
  Prepričljiv in zanesljiv partner za vse ljubitelje SUV-jev in svojevrstnega skandinavskega oblikovanja, ki jim poleg tega precej pomeni tudi zagotovilo prepričljivih varnostnih tehnologij znamke Volvo. A je kljub svoji drugačnosti pri cenovni politiki preveč podoben premijskim konkurentom. Na mojo veliko žalost.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 65.680
dolžina × širina × višina (mm) 4.644 x 1.632 x 1.713
dovoljena masa vozila (kg) 2.505
emisija CO2 (g/km) 169
emisijski razred Euro 5
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 2.400
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.921
medosna razdalja (mm) 2.774
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 205
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 158 (215) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 440 pri 1.500-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,7
osnovna cena vozila (€) 53.533
pnevmatike 235/60 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4/8,5/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 8,3
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 495-1.455
število valjev/ventilov 5/20
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 81,0 x 93,15
zavore spredaj/zadaj prisilno hlajene kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Volvo XC60 D5 AWD Summum aut – Osebna dilema"


Tinal
5 leta 9 meseci nazaj

Totalno neprofesionalno opravljen test tega avtomobila, moje mnenje. Da je še slabše, če gledaš teste po ocenah, imajo nad 9 skoraj samo BMWji. Kar se porabe tiče,se strinjam s kolegom JG2 v 1. komentarju…
Če se že testirajo vozila, se je treba prej nekoliko pozanimati o podatkih (vsaj koliko prestav ima). Pa brez zamere…
Popolnoma nezadovoljiva ocena.

JG2
6 leta 4 meseci nazaj

Hm, no tole mi pa ni bilo znano. Sam imam tudi Volvo AWD D5 s 136kw in kolikor vem je bil ta D5 na voljo zgolj s šestopnjskim ročnim in avtomatskim menjalnikom.

 
Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI Ecotec Start/Stop Cosmo – Asistent
Opel Astra 1.6 SIDI Turbo – Borijo se naprej