Poraba 5,2 l/100km Največja hitrost 202 km/h Cena 28.818 eur
Plusi
 • prožen in varčen agregat
 • prostoren in prilagodljiv prtljažni prostor
 • matrični žarometi
 • zvočna izolacija
 • udobna zadnja klop
Minusi
 • brez zadenjske kamere in brezstičnega ključa pri paketu Style
 • upravljanje klimatske naprave in glasnosti infozabavnega sistema (drsniki)
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • upravljanje z infozabavno enoto zahteva preveč pozornosti med vožnjo

Volkswagnov Golf že dolgo velja za eno najbolj korektnih in gotovih izbir v svetu avtomobilizma, zaradi česar velikokrat predstavlja prvi izbor tako službenega, kakor tudi družinskega prevoznega sredstva. Še posebej, če gre za praktičen karavan, na katerem se blešči nekdaj toliko cenjena oznaka TDI. Pri tovrstni različici Volkswagnovega prodajnega hita gre pač za tiste vrste vsestransko vozilo, ki zna – podobno kot pizza štirje letni časi, vaniljev sladoled, Avsenikove viže na veselici ter Trumpov poraz na volitvah – zadovoljiti precej širok krog populacije.

Za večino okusov

VOLKSWAGEN GOLF VARIANT 02Med ljudstvom je že kar nekaj časa znano, da bi, če bi vsi vozili zgolj avtomobile v skladu z dejanskimi potrebami, na cestah videvali le Golfe ter njegove koncernske derivate. To še kako velja tudi za češko sorodnico, ki v karavanski izvedbi ponuja vse, kar povprečen voznik išče pri avtomobilu. A ker se je omenjeni Škodin model v zadnjih letih cenovno skoraj povsem izenačil s Volkswagnovim izdelkom, je postal Golf Variant precej bolj konkurenčen Octavii kot smo bili tega vajeni v preteklosti. Nenazadnje tudi zato, ker je postala njegova zunanja oblika pri zadnjih dveh generacijah (7. in 8.) očem precej bolj prijazna.

No, še vseeno ne smete pričakovati, da vam bo ob njegovih zunanjih linijah zaigralo srce podobno kot obrambnemu ministru med foto seanso s tankom. Golfov karavanu je sicer korektno in dovolj moderno elegantno vozilo, a ne zbuja pretiranih navalov navdušenja.

Kakorkoli že, karavanski Golf, ki se je sicer prvič pojavil leta 1993 v tretji generaciji, je v aktualni izvedbi postal še za odtenek večji od predhodnika (6 cm daljši), kar posledično prinaša več prostora tudi v notranjosti (zadnja klop, prtljažnik). Volkswagnovi risarji obenem niso naredili napake iz preteklosti, ko so kombilimuzinskemu Golfu zgolj natikali Lego nahrbtnik (spomnite se prvega iz 90-ih let), temveč so ustvarili precej bolj skladno oblikovan avto. Res pa zna k dodatni dozi estetskega doživetja dodobra pripomoči kakšen mikaven paket R-Line ter sladostrastna platišča z nizkopresečnimi pnevmatikami. Pa četudi slednje prispevajo k zmanjšanju udobja na luknjastih cestiščih.

Naj bo prostor!

VOLKSWAGEN GOLF VARIANT 23A ker ljudje karavanov ne kupujejo prvenstveno zaradi lepote (okej, razen kakšnih premijskih variacij na temo Shooting Brake), temveč bolj zaradi vsesplošne praktičnosti, Golf Variant v tem elementu nikakor ne razočara. V prtljažnem prostoru voznika pričaka kar 611-litrska praznina, kar je sicer nekaj manj kot pri Octavii (za 29 l), a še vedno več kot dovolj, da boste lahko v njem prevažali vso možno počitniško kramo, ko boste odhajali na zaslužen vavčerski dopust. Posebno pohvalo pa si zaslužijo tudi posamezne rešitve (npr. posebni utori pod dvojnim dnom, kamor lahko namestite prtljažni rolo), ki so še kako uporabne v praksi.

Obenem je novi Golf Variant precej radodaren s prostorom za kolena na zadnji klopi, zaradi česar bodo zadaj sedeči potniki brž ugotovili, da tako dobro niso sedeli še v nobenem Golfu do sedaj. Nenazadnje tudi zaradi zelo udobnih sedežev, ki se ponašajo z dolgim sedalom, ki podpira celotno dolžino stegen in razbremenjuje muskulaturo. Tako se pričneš spraševati, zakaj za vraga bi sploh še pogledoval k dražjemu Passatu, saj je že Golf povsem dovolj družinsko uporaben.

VOLKSWAGEN GOLF VARIANT 18Nenazadnje se Golf ponaša tudi s sodobnejšo notranjo arhitekturo z novejšimi infozabavnimi elementi, ki pa puščajo malce mešane občutke. Vse skupaj sicer deluje izjemno prečiščeno in elegantno, a kaj, ko se že marsikatera osnovna funkcija (nastavitev temperature in glasnosti preko neosvetljenih drsnikov) izkaže za precej nefunkcionalno. Starejši vozniki, ki so sicer v preteklosti zelo radi posegali k »tradicionalističnemu« Golfu, bodo imeli zaradi tega v aktualni izvedbi precejšnje težave. Preizkušeno v praksi!

Pričakovano pa se novi Golf še vedno lahko pohvali z vzornim voznikovim položajem za volanom, ki bi moral ustrezati veliki večini proporcionalno raščenih osebkov, ter solidnim izborom notranjih materialov. Vendar pa ga vsaj pri slednjem konkurenca že dodobra dohiteva in tudi prehiteva (npr. Mazda3), tako da vsaj v tem elementu ne predstavlja več merila razreda, kakor smo bili tega vajeni še pri 4. generaciji.

Uslužbenec meseca

Čeprav se nam v teh elektrificiranih časih že zdi, da avtomobila ne bo več moč homologirati, če se ne bo ponašal vsaj z blago hibridno tehnologijo, pa pri karavanskem Golfu kar nekako pričakujemo, da bo pod motornim pokrovom brnel povsem klasični dizel. Saj gre navsezadnje za avtomobilski model, ki se velikokrat znajde v flotah službenih vozil, ki premagujejo večje število kilometrov. Dizel pa se pri tem izkaže za najbolj učinkovitega in varčnega.

VOLKSWAGEN GOLF VARIANT 24A da ne bo pomote: dodobra izboljšan dvolitrski agregat s tehnologijo Twin Dosing (EA288 evo) se ponaša z dovolj varčnim in čistim delovanjem (za cca. 17% manjša poraba kot pri predhodniku), da vas (vsaj še nekaj časa) ne bodo preganjali v ilegalo. Pri tem si posebno pohvalo zasluži s svojim tihim in mirnim delovanjem, ki je svetlobna leta daleč od nekdanjih TDI robatežev.

V tokrat preizkušenem primerku se je sicer vrtela šibkejša verzija s 115 KM največje moči, a se je izkazala za povsem dovolj prožno (še posebej pri nizkih vrtljajih) in zmogljivo. Le ob kakšnih hitrih avtocestnih poteh bi si želel močnejšo različico (150 KM), ki bi precej bolj suvereno opravila z daljšimi vzponi (npr. Vrhniški klanec). A je navdušil z več kot odlično porabo goriva, ki se je znala na relacijskih poteh spustiti konkretno pod 5 litrov na prevoženih 100 km. In zakaj za vraga bi potem sploh pogledoval k (praviloma dražjim) hibridom, ki se na avtocestah še vedno ne morejo pohvaliti z varčnostjo? No ja, dandanes menda pač nisi v trendu, če se ne prehranjuješ v veganski restavraciji, ne voziš električnega avtomobila in ne protestiraš proti tehnologiji 5G.

VOLKSWAGEN GOLF VARIANT 04Za povsem korektnega se karavanski Golf obenem izkaže tudi med samo vožnjo, čeprav se med hitrejšim vstopom v ovinek le občuti, da ima malce večji zadek. Vsekakor bi kakšna močnejša verzija, ki se ponaša z večvodilno zadnjo premo (šibkejše različice pod 110 kW imajo namreč poltogo premo), precej bolj elegantno in lahkotneje opravila s serpentinastim cestiščem, pri čemer bi sam dodal še športnejše podvozje, ki bi pripomoglo še k več suverenosti in boljši legi. Pa četudi bi ob tem vsaj nekoliko trpelo udobje.

Križanci lajajo, karavan gre dalje

Se tudi vam dozdeva, da avtomobilski proizvajalci predstavljajo v zadnjem času le še športno uporabne križance ter električna vozila? K sreči pa temu le ni tako, saj ljudstvo potrebuje tudi malce bolj praktična prevozna sredstva. Vsekakor klasičnemu karavanu – vsaj v tem avtomobilskem razredu – še nikakor niso šteti dnevi, saj velja za eno najbolj vsestranskih vozil, ki ob tem – hvala bogu – ne zahteva gore denarja.

VOLKSWAGEN GOLF VARIANT 06Obenem si niti ne predstavljamo, da na naših cestiščih ne bi več uzrli karavanskega Golfa, ki je poleg Škodine Octavie postal podobna konstanta v našem življenju kot Jelko Kacin ali filmi Sam doma v predbožičnem času. Volkswagnova ID prihodnost gor ali dol, Golf Variant bo verjetno vsaj še nekaj generacij prva izbira javnih naročil za policijo, skrbnikov voznega parka v podjetjih ter nenazadnje tudi racionalnih družinskih odločevalcev.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Posodobljen TDI agregat, ki se ponaša s tehnologijo dvojnega vbrizgavanja (Twin Dosing), kjer se z uporabo dveh katalizatorjev SCR emisije še dodatno zmanjšajo, se ponaša z varčnostjo ter zelo mirnim delovanjem. Šibkejša verzija s 115 KM največje moči je sicer dovolj prožna in zmogljiva, da ni pretirane potrebe po močnejši.
  9
 • Notranjost
  Nova generacija Volkswagnove prodajne uspešnice je postala znotraj precej bolj digitalizirana, kar pa ne bo povšeči prav vsem. Še posebej zaradi določenih nefunkcionalnih rešitev (upravljanje klime …). Pričakovano ogromen prtljažnik ter zelo solidna prostornost na zadnji klopi.
  9
 • Opremljenost
  Opremski paket Style ponuja že v osnovi vse, kar danes pričakujemo od avtomobila kompaktnega razreda, a bi vseeno lahko vključeval še zadenjsko kamero ter ogrevane sedeže.
  8
 • Vozne lastnosti
  Golf že od nekdaj velja za avtomobil za vse okuse, kar kaže tudi med ovinki. Močnejše verzije (nad 110 kW), ki se ponašajo z večvodilno zadnjo premo, bi sicer še opazno bolj elegantno in udobno opravile s serpentinastim cestiščem.
  8
 • Gospodarnost
  Dodobra posodobljen turbodizel navduši z zelo dobro porabo goriva, ki jo je moč brez težav vzdrževati pod 5 litri na 100 km. Cena povsem v rangu konkurence.
  9
 • Zmogljivost
  Najšibkejši turbodizel v ponudbi, ki ponuja 115 KM največje moči, je presenetljivo prožen (z navorom dovolj obdarjen) in zmogljiv, da ni pretirane potrebe po močnejši. Razen, če se prevažate večinoma po avtocestah.
  7
 • Sklep
  Novi karavanski Golf, ki je šele od prejšnje generacije naprej postal tudi očem malce bolj prijazen, še vedno predstavlja eno najbolj varnih in korektnih izbir v avtomobilskem svetu. Ob tem bi lahko v tej karoserijski izvedbi že zaradi svoje cenovne umeščenosti dodobra ogrozil primat Škodine sestrične.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 21.570
cena testnega vozila (€) 28.818
dolžina × širina × višina (mm) 4.633 x 1.789 x 1.498
dovoljena masa vozila (kg) 2.000
emisija CO2 (g/km) 120 (WLTP)
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/2/12/4
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.447
medosna razdalja (mm) 2.669
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 202
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85/115 pri 3.250
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.600-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 26.837
pnevmatike 225/40 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,6 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 10,5
prostornina posode za gorivo (l) 45
prostornina prtljažnika (l) 611-1.642
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

64 komentarjev za "Za službo in družbo"


D12J12
2 meseci 2 dni nazaj

Malo preletel komentarje in vidim, da je boj med dizlom in ostalimi pogoni. Če gledamo samo pogon elektro motor zmaga, tukaj ni debate. Boljši izkoristek, večji navor ki je konstanten skozi vse vrtljaje, sama zasnova motorja ima en gibljivi del in še bi lahko našteval. Glede ekologije zaradi baterij je pa druga zgodba, že v štartu je takšno onesnaženje, da je iz tega vidika bolje voziti 20 let starega dizla.

Firediver
2 meseci 2 dni nazaj

Upoštevaj še tretji vidik: hrupa bo v mestih manj, pa zrak bo v mestih (kjer živi največ ljudi in je največ prometa obenem) čistejši.
Je 20 let star dizel še vedno dobra opcija?

cc09
2 meseci 2 dni nazaj

Vozit 20 let starega je morda bolje za okolje, ne pa za ljudi, ki živijo okoli njega. In povdarek je na 20 let starem…če kupiš novega, je pa boljši EV.

tha_man
2 meseci 2 ur nazaj

Kar je dobro za okolje, je dobro za ljudi – in obratno. Če govorimo o mestnih središčih, pa tam po mojem skromnem mnenju avti nimajo kaj iskati. Rešitev je dobro poštiman mestni promet, ki deluje direktno na elektriko iz izvora (idealno čim bolj čistega), ne na baterije.

cc09
1 mesec 29 dni nazaj

Ni res. Okolje, narava, bo preživela. Mi ne bomo.

D12J12
2 meseci 2 dni nazaj

To se čisto strinjam z obema, sam navijam za EV. Primerjava je bila glede vpliva na okolje med proizvodnjo.

Firediver
2 meseci 2 dni nazaj

In kaj predlagaš za opcijo EV-ju? Ni popoln, marsikdo je penast zaradi ekologije pri proizvodnji, ampak kakšne so sploh boljše opcije? (Ne mi o vodiku, gre še več elektrike za njegovo pridobivanje kot bi šlo neposredno za EV…)

D12J12
2 meseci 1 dan nazaj

Sam pogon je fenomenalen, v podjetju elektro motorji dosegajo izkoristke do 97%, kar je glede na ostale pogone nedojemljivo. Kam shraniti energijo in pri tem čim manj onesnažiti okolje je pa druga stvar. Veliko se da še iztisniti iz samega motorja, koliko energije lahko vrne v sam sistem, ko ni pohojena stopalka plina in pa seveda idealno bi bilo, da zaviranje prevzame motor in s tem vrača še več energije. Več vrnjene energije pomeni manjše baterije.

xxl
2 meseci 2 dni nazaj

Mi polemiziramo, kaj pa glavni igralci?
Po besedah Margrethe Vestager iz komisije za konkurenčnost: »Pet avtomobilskih proizvajalcev, Daimler, BMW, Volkswagen, Audi in Porsche, premore tehnologijo, s katero lahko še bolj očistijo izpuhe, kot to zahtevajo smernice EU. A so se z dogovorom odrekli polni izrabi teh tehnologij, kar kaže na to, v katero smer gre lahko sicer povsem legitimno tehnično sodelovanje med proizvajalci. Ne moremo dovoliti, da z dogovori ne izrabijo vsega tehničnega potenciala teh tehnologij. Promet z osebnimi vozili povzroča določene obremenitve za okolje in je odločilen, da bo Evropa dosegla boljšo ekološko sliko, zato bomo tudi v prihodnje strogo ukrepali proti kartelnemu dogovarjanju v škodo temu trudu.«

JG2
2 meseci 20 ur nazaj

Zaenkrat večina tvojih glavnih playerjev plačuje kazni ker še ne izpolnjujejo kriterijev emisij ki ga je predpisala EU. Edini (v letu 2020) ki je uspel doseči te standarde je Volvo, šele letos se jim je pridružil VW to je pa vse.
https://www.reuters.com/business/autos-transportation/only-volkswagen-volvo-doing-enough-electrify-europe-study-2021-06-15/

Firediver
2 meseci 2 dni nazaj

Audi premore tehnologijo, VW pa plačuje kazen za dizelgate? Tukaj nekaj ne štima…

cc09
2 meseci 1 dan nazaj

1. Ima jo 10 let kasneje
2. Imeli so dovolj dobro tudi takrat
3. Ceneje je bilo goljufat. Vsaj tako so takrat mislili
4. Tudi danes je ceneje uporabit tisto kar so imeli že leta 2008 kot pa novo

Firediver
2 meseci 1 dan nazaj

Se pravi slogan “napredek skozi tehnologijo” je samo farsa, ki je dobra samo za reklamo…

chad
2 meseci 4 dni nazaj

Ni žvaka za seljaka. Slovenija je pretežno selo, za seljački život normalno, da so dizli boljša izbira (sicer ne ob upoštevanju vzdrževanja raznih zapacanih egr dpf šobe zračni kolektor, še tankanja adblue itd). Za vožnjo v pravih mestih je pa hibrid bolj smiseln, saj ne kuri nič goriva do 40 ali 50 kmh pri normalnem zveznem pospeševanju, kjer ravno prva in druga prestava porabita največ goriva. Pa saj se točno vidi že po avtih, v katerih so krampi, v katerih pa ljudje z dodano vrednostjo, pregovor povej mi kaj voziš in povem ti kdo si, res drži 🙂

srcnik
2 meseci 3 dni nazaj

Vidim, da se imaš za človeka z dodano vrednostjo… (verjetno zato, ker nisi sposoben vez vode dvignit)… Žal te moram razočarat, ker si pa po pisanju sodeč en navaden zavrt primitivc, žal… Pa še pojma nimaš kaj pišeš, navajaš problem vzdrževanja zračnega kolektorja pri dizlih??? mislim wtf? :/
Drugače pa najdeš ostale stvari, ki si jih navedel tudi v novodobnih bencinskih motorjih (egr, dpf oz. gpf, šobe…) Edino adblue-ja ni potrebno tankati…
Ah ja, kako že gre tisti pregovor, ko se želiš pametnega delat izpadeš pa glup… 😉

cashy
2 meseci 3 dni nazaj

to glede krampov in ljudi z dodano vrednostjo je pa le malo huda…v dragih, velikih limuzinah in SUV-ih je dizelski motor še vedno močno prevladujoča izbira.

wildbliw
2 meseci 3 dni nazaj

Kar si napisal v prvih dveh tretjinah povsem drži. Ampak slog tvojega pisanja je pa ogaben. Kakšna dodana vrednost ljudi? Tole razmišljanje pa že kaže na psihopatstvo!

Ivan36
2 meseci 4 dni nazaj

Noben pa ni pogledal kak in od kje ima tole NOVOR “največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.600-2.500” B.a.n.d.a! Ako znate voziti z navorom bo poraba normalna!

thunderbolt
2 meseci 5 dni nazaj

Dejstvo je, da ce gledamo, kaj je eko, to hibrid sigurno ni: ima ICE motor, elektromotor in se baterije, torej vse dvojno za ceno litra in pol manjse porabe. To ne gre skupaj. Lahko se je delat pametnega nekomu, ki dela 15k km na leto, pa se to na kratke razdalje in pametovati, da je dizel nesmisel-doma avto dela 40k km na leto in je dizel zaenkrat glede na blok v centru Lj. edina smiselna resitev. Pa tudi argument, da imajo dizli milijon pokvarljivih delov ne drzi vec, ker jim sodobni bencinarji pridno sledijo.

xxl
2 meseci 5 dni nazaj

Temu nobeden ne oporeka, tako, da ne vem čemu spet ta prepričevanja. Je pa res, da so dizlu, pa tudi bencincu, vsaj v razvitem svetu, “dnevi” šteti. Prej se boste s tem sprijaznili, lažje vam bo. Pa nimam nič proti ICE, tudi, če jih enega dneva vrnejo na ceste.

Firediver
2 meseci 5 dni nazaj

Zadnje čase so taka prepričevanja na čisto vsakem koraku za čisto vsako stvar: to ni eko, drugo ni bio, cepiva so farsa, hibrid ni eko, zelena energija ni zelena…ampak dejte si prihranit moči! Vsem dvomom navkljub (poln net je že te šare) bomo kot družba šli v to smer ali si to želite ali pač ne. Če želite spremembo, se včlanite v kakšno civilno iniciativo ali pa stranko, ki podpira vaše ideje in samo na tak način boste naredili spremembo. V kolikor pa je vaš domet samo šarjenje s skepso, bo bolje, da se s stanjem čimprej sprijaznite in živite v miru naprej. Spremembe sami v nobenem primeru ne boste dosegli, bo pa bolj zdravo za vas osebno, kar največ šteje.

thunderbolt
2 meseci 5 dni nazaj

Firediver, to je cisto zavajanje in mesanje hrusk in jabolk. Zarota proti cepljenju je utemeljena na zavajanju, ceprav neko tveganje obstaja (tudi, ko se vsedemo v avto, gremo iz hise,…sprejmemo tveganje). Po drugi strani je pa fakt, da problema ekologije ne mores resevati s podvajanjem, kar je v osnovi skregano s filozofijo bolj smotrne rabe resursov.

cc09
2 meseci 5 dni nazaj

Kakšno podvajanje? Hibrid, navaden, ima rekuperacijo energije od zavor (brez tega danes sploh več ne bi smeli prodajat avtov), in od motorja, ki čim več časa ko že mora delat, dela s polno močjo, z močjo, ki je ne potrebuje za pogon pa polni baterijo in potem en čas ne rabi delat ničesar.
Tu ni nobenega podvajanja.
Priključni hibrid je pa bedarija in njih več nihče niti ne omenja, razen kakšnega novinarja, ki mu ga pač vsilijo na test in mora nekaj napisat.

Firediver
2 meseci 5 dni nazaj

A še niste nič siti mešanja jabolk in hrušk?
Ga ni človeka na svetu, ki bi imel dovolj avtoritete, da bi prepričal vse ljudi, da je “po njegovo” tudi resnično tako in nič drugače. Da bi zadevi naredil zaključek, ki bi ga vsi razumeli in priznali.
Dobivam pa občutek, da čisto vsak lahko po svoje trdi “ne mešat jabolk in hrušk, ker…”. In temu ni nikoli konca, samo net zašari s svojo “resnico”, podprto s takimi ali drugačnimi viri.

Treba je vedet, kam svet gre, ne pa se ukvarjati z vsakim userjem, ki si vsako od teorij zarote po svoje razlaga in te poskuša prepričati.

ban
2 meseci 5 dni nazaj

Ma kakšen hibrid, to je za stare strice.

 
Analogna v digitalnem svetu
Premišljeno sestavljena