Poraba 3,6/11,2/6,9 l/100km Največja hitrost 216 km/h Cena 26.590 eur
Plusi
 • užitek v vožnji
 • sodoben, kultiviran in varčen motor
 • menjalnik
 • potencial varčnosti z gorivom
 • urejenost voznikovega delovnega mesta
Minusi
 • vzdolžno pomičen naslon za roke spredaj poseže v kolenski prostor zadnjih potnikov
 • ob poklopljenem naslonu zadnje klopi ne moreš odpreti pokrova sredinskega predala (naslon se zadane v sredinski vzglavnik)
 • uravnavanje odprtosti sredinskih zračnikov ob merilnikih (ni možno preprečiti neposrednega pihanja v voznika)
 • sistem Lane Assist si ne zapomni zadnje nastavitve

V svetu, ki postaja na vseh frontah vse bolj digitaliziran in pametno samodejen, se prileže dobra stara analogna klasika. Ne, ne govorim o telefonu z vrtečo številčnico ali o peči na drva. Govorim o aktualni Mazdi3. Test.

Če si priznamo ali ne, digitalizacija, avtomatizacija in umetna inteligenca, v vsaj neki omejeni obliki, vdirajo v vsak kotiček našega vsakdana. Tudi v najbolj preproste naprave ter pripomočke vgrajuje človek danes vse več računalniške pameti. Ocenjujem, da avtomobili pri tem procesu transformacije prej prednjačijo kot zaostajajo. Kar pomislite, danes je v vsakem avtu, tudi tistem najmanjšem in najbolj poceni, vgrajenih nekaj deset procesorjev. Ta številka pa se z naraščanjem množice elektronskih naprav, razvajanju namenjenih pripomočkov in varnostnih sistemov samo povečuje. Avtomobilski proizvajalci pri tem zagotavljajo, da naredijo ti sistemi in pomagala izkušnjo vožnje z avtom udobnejšo in varnejšo. Vse lepo in prav, a prepričan sem, da vsako opravilo, ki ga avto (ali katerakoli druga naprava) opravi samostojno in brez aktivnega poseganja voznika sicer res v danem trenutku razbremeni človeka in mu olajša življenje, a dela na dolgi rok tega iz tega istega človeka tudi vsaj malo bedaka, ki postaja vse bolj nevajen razmišljanja z lastno glavo.

Angel varuh

Mazda3_eSkyactivX_186_GT_Plus_19Imel sem že opravka z avtomobili, ki so mi dajali občutek, da vedo vse in bistveno boljše kot jaz, v smislu: “Človek, ti ne veš, kaj je dobro zate, jaz pa. Zato bova naredila takole.” S tovrstnim pristopom jemlje računalnik človeku avtoriteto in ga do določene mere pretvarja v vse bolj odvečen in nepotreben element. Ob tem sam prepoznam ultimativno stopnjo človekove odvečnosti v avtonomnih avtomobilih.

Popolnoma logično je, da digitalizaciji ni ušla niti Mazda. A se mi vseeno zdi, da ta v njihovih izdelkih ne postavljena tako izrazito in moteče v prvi plan kot v nekaterih avtomobilih drugih proizvajalcev. V Mazdah računalniška pamet deluje kot dober angel varuh. S tem mislim, da se aktivira res samo, ko je to nujno, na nepokroviteljski način.

Simbioza stroja in človeka

Mazda3_eSkyactivX_186_GT_Plus_13V razmeroma kratkem časovnem obdobju sem imel priložnost voziti tri Mazde, CX-30, CX-5 in tokratno Mazdo3. Čeprav je bila od vseh bencinsko gnana Mazda CX-5 najmočnejša in se je ponašala tudi z zelo zrelo in dovršeno mehaniko, sem ostal ob njej razmeroma ravnodušen. Na drugi strani me je sicer križana CX-30 pozitivno presenetila, primarno zaradi motorja Skyactiv X 186.

Mazda3 e Skyactiv X 186 ima praktično identično mehaniko kot CX-30, pa mi je uspela vseeno nuditi največ užitka v vožnji. Sem se pa ob njej spomnil na še eno uživaško Mazdo, malo MX-5. Podobno namreč tudi roadster stavi bolj na dopolnjevanje in sodelovanja stroja s človekom, kot na njegovo nadomeščanje. Ne v roadsterju, ne v kompaktni kombilimuzini namreč nisem dobil nikoli občutka, da poskuša avto preglasiti moje ukaze. Prej sta dajala občutek, da njuna dovršena mehanika dopolnjuje človeka in tvori z njim odlično delujočo simbiozo človeka in stroja.

Nadpovprečna celota

Mazda3_eSkyactivX_186_GT_Plus_11In točno to je bistvo paketa, ki sliši na ime Mazda3 e Skyactiv X 186 GT Plus. Dopolnjevanje dobrega voznika z dobro mehaniko stroja. O samem motorju Skyactiv X sem zapisal že vse, kar se mi zdi pomembno o njem zapisati, a bi na tem mestu vseeno še enkrat izpostavil nekatere odlike. Izjemna kultiviranost teka sicer res ni turboeksplozivna, a je zato v celotnem območju motornih vrtljajev sila enakomerna. Zvezna in uporabna prožnost dovoljuje tudi kar nekaj lenarjenja s prestavno ročico. Motor odlično sodeluje tudi z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, ki ga zaznamujejo dobra preračunanost prestav in pripravljenost njegove sinhronske drobovine na športno hitra menjavanja prestav. Nadpovprečnost menjalnika v odlično celoto odlično zaokrožuje še njegov mehanizem prestavne ročice z natančnimi in jasno definiranimi gibi ročice.

Nazaj v tirnice nadzora

Mazda3_eSkyactivX_186_GT_Plus_20CX-30 in 3 si delita tudi veliko večino preostale tehnike, saj je prva pravzaprav le višje postavljena kombilimuzina. In medtem ko se mi je vožnja v CX-30 zdela dobra, je v Mazdi3 odlična. Morda ima s to subjektivno oceno nekaj opraviti tudi moja splošna rezerviranost do športnih terencev in križancev, morda pa je razlika v njuni gradnji vendarle dovolj velika, da me je uspel eden objektivno bolj navdušiti med ovinki kot drugi.

Mazda3 me je navdušila z zelo stabilno in zanesljivo lego. Ob pretiravanju na spolzki podlagi bo avto sicer res silil v podkrmarjenje, a mu tudi prekrmarjenje ni povsem tuje. Do zdrsa zadka jo je možno spraviti s hipno razbremenitvijo zadka, ki ga povzročita bodisi nenadni odvzem plina ali pa zaviranje sredi ovinka. Destabilizirano Mazdo3 pa bodo volana vešči vozniki zanesljivo vrnili v tirnice nadzora s sicer samo povprečno povratno povednim, a zato odlično odzivnim volanom. Všeč mi je bila tudi ravno pravšnja togost vzmetenja, da je deloval avto med hitro odpeljanimi ovinki čvrst, prečno nagibanje karoserije pa zmerno. Na drugi strani je med vsakodnevno vožnjo deloval ravno prav udoben, da se lahko odpelje z njo tudi več sto kilometrov daleč v kosu.

Spodrsljaj Mazdinih inženirjev

Mazda3_eSkyactivX_186_GT_Plus_05Da ne bo kdo mislil, da sem ob »zaljubljenosti« v mehaniko Mazde3 ostal povsem slep za nekatere njene slabosti. Osebno se mi zdi najbolj v nebo vpijoča v vročih poletnih mesecih že izpostavljena problematika uravnavanja količine in smeri pihanja zraka iz sredinskih rež levo in desno ob merilnikih. Te je namreč praktično nemogoče nastaviti tako, da ne bi hladen zrak vsaj malo pihal direktno v voznika.

Drugi kamen spotike predstavlja sredinski naslon za roke spredaj, ki je istočasno tudi pokrov sredinskega predala med prednjima sedežema. Ob neprevidnem pomiku naslona/pokrova nazaj ta poseže v kolenski prostor zadnjih potnikov in lahko se zgodi, da z njim udariš zadnjega potnika v nogo oziroma koleno. Dodaten spodrsljaj Mazdinih snovalcev je še, da ko poklopiš naslon zadnje klopi naprej, sredinskega pokrova predala ne moreš več odpreti, saj sredinski vzglavnik takrat preprečuje popoln pomik pokrova predala nazaj, s tem pa ga tudi ne moreš dvigniti in prosto dostopati do vsebine v njem. V takšnih primerih zato uporabniku ne preostane drugega, kot da pred preklopom naslona zadnje klopi odstrani sredinski vzglavnik, ali pa vzame/odloži v predal vse potrebno še preden začne z zlaganjem naslona klopi.

Iz užitka

Mazda3_eSkyactivX_186_GT_Plus_001Kljub opisanim pomanjkljivostim me je Mazda3 e Skyactiv X 186 GT Plus vozno res navdušila. Tako zelo, da sem se šel z njo, večkrat preprosto vozit samo zato, ker se mi je “zaluštalo”, kar se mi že dlje časa ni zgodilo. Pri tem je šlo resnično za vožnjo iz užitka, kjer so bili cilji voženj pravzaprav poti same.

Pregledal sem svoj spisek testnih avtomobilov zadnjih dveh let in ugotovil, da je bilo avtomobilov, ki so me podobno spodbudili k uživaški vožnji, manj kot imam prstov na eni roki. Zanimivo pri tem je, da je bila Mazda3 s 186 »konji« pravzaprav najšibkejša v tej druščini, kar tudi ni kar tako samo po sebi umevno. Svoje dojemanje povzemam v smislu, da »konji« sicer res pomagajo pri zagotavljanju užitka v vožnji, a brez dobre mehanike preostalega dela ne zadoščajo.

Lep primer so električni avtomobili. S svojimi močnimi elektromotorji sicer zagotavljajo divje izstrelitve z mesta, a kaj, ko so v povprečju med ovinki dolgočasni. Tam namreč ni tiste angažiranosti voznika kot v dobrem avtu z ročnim menjalnikom. Mazda3 je zame v tem pogledu analognež z odlično in zabavno mehaniko v vse bolj sterilno digitalnem avtomobilskem svetu. Vprašanje je samo, koliko časa še.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Štirivaljnik je pripravljen na vse skrajnosti. Lahko ga voziš lenobno tik nad tisoč vrtljaji, ali pa poženeš v ostrešje motornih vrtljajev in iztisneš vse iz njega. Tudi menjalnik prepriča z natančnimi gibi ter dobro preračunanostjo prestav.
  10
 • Notranjost
  Izdatno nastavljiv voznikov delovni prostor si bo lahko vsak posameznik prilagodil svojim željam. Osebno pozdravljam, da so vsa upravljanja v Mazdi3 izvedena s fizičnimi stikali ali gumbi. V njej bodo navdušenci nad digitalnim zaman iskali dotično občutljive zaslone ali površine.
  9
 • Opremljenost
  Enako kot pri CX-30 je tudi v Mazdi3 paket opreme GT Plus šele drugi po vrsti, a tudi tu vključuje vse, kar sam v tovrstnem avtu pričakujem. In ja, seveda obstajajo tudi še bogateje opremljeni, a mislim, da potrebe po njih resnično ni.
  9
 • Vozne lastnosti
  Ob pogonskem sklopu je podvozje vsaj enako zaslužno, če ne še bolj, za obilico užitkov v vožnji z Mazdo3.
  10
 • Gospodarnost
  Že res, da denarja ni ravno malo, a dobiš v zameno veliko zares uživaškega avta.
  8
 • Zmogljivost
  Pogonske sile sicer ne razvija na tako eksploziven način kot turbomotorji, a to nadoknadi z izredno širokim dejansko uporabnim območjem motornih vrtljajev.
  9
 • Sklep
  Po dolgem času spet avto, ki me je z odlično pogonsko mehaniko in podvozjem večkrat izvabil na cesto in med ovinke zgolj zaradi užitka v vožnji.
  9.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 26.590
dolžina × širina × višina (mm) 4.460 × 1.795 × 1.435
dovoljena masa vozila (kg) 1.941
emisija CO2 (g/km) 106 (121 WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.998
kompresija (1:) 15,0
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.725
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 216
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 137 (186) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 240 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 25.990
pnevmatike 215/45 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,6/11,2/6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,6/4,2/4,7 (5,3 WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 8,1
prostornina posode za gorivo (l) 51
prostornina prtljažnika (l) 358 – 1.026
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski z mehanskim puhalom
vrtina × gib (mm) 83,5 × 91,2
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Analogna v digitalnem svetu"


Gosic
3 meseci 21 dni nazaj

Odličen avto, ki opraviči ceno. V tej ceni je praktično vse in ima celo kamero, katere VW Golf za 28.000€ ne premore.

mito3000
3 meseci 24 dni nazaj

Lane Assist si pri meni zapomni nastavitev. Enkrat izklopiš in ne teži več. Vozim isti motor le da v CX30 in športnik res ni, je pa super za ležerno vožnjo ob kateri je tudi poraba solidna tam okoli 6,2 l. Moj menjalnik je kot kaže ponedeljkov saj velikokrat ne gre gladko v prvo in tudi med drugimi prestavami se občasno zatika.

mrtwelvetrees
3 meseci 25 dni nazaj

Če bi bil takle za ene 22k bi bila BOMBA.

3 meseci 25 dni nazaj

@Peter Humar; In kateri so bili ti testni (močnejši) avtomobili, ki so vas podobno spodbudili k uživaški vožnji v zadnjih dveh letih, kot tale Mazda?

Želim vedeti samo toliko, da vem v kateri družbi se tale avto lahko druži 🙂

tha_man
3 meseci 26 dni nazaj

Ja ta avto se res odlično pelje in skyactiv x je kul motor, čeprav ni dizelsko varčen kot so obljubljali (je pa za bencinarja takih zmogljivosti poraba vseeno kul). Zame je največji minus utesnjenost na zadnji klopi, od tako dolgega avta bi le pričakoval nekaj več prostora. Cena dizajna…

cc09
3 meseci 25 dni nazaj

Ja, kar nekaj teksta v tem testu, niti besedice pa o čemurkoli drugemu kot o vozniku in vožnji. Zato take teste preberem, pri kupovanju avta pa mi ne pomenijo popolnoma ničesar.

svetilnik
3 meseci 23 dni nazaj

Tahut, samo ena malce nevmesna…Kdaj boste testirali Toyoto Corollo, tukaj mislim predvsem 1.2 bencin, saj naj bi bil finančno malce bolj dosegljiv civilni avto za naš standard in družinske razmere…

xxl
3 meseci 19 dni nazaj

Testirajo se avti, za katere prodajalci pričakujejo, da bodo šli v promet 😉

xxl
3 meseci 24 dni nazaj

Odlično razloženo.

 
Mali korenjaq
Za službo in družbo