Poraba 4,6/10,5/6,7 l/100km Največja hitrost 182 km/h Cena 23.517 eur
Plusi
 • prostorna kabina
 • svetilnost žarometov (LED)
 • pogonski sklop
 • opremljenost
 • berljivost in založenost merilnikov s podatki
 • uporabnost in prilagodljivost prtljažnika
Minusi
 • okvirno 3.000 evrov doplačila glede na Ibizo
 • ni kabinske osvetlitve nad zadnjo sedežno klopjo
 • »brezključno« zaklepanje/odklepanje na voljo samo na voznikovih vratih (pameten ključ)

Takoj ko sem prvič sedel v svežo Arono, se mi je vse zdelo tako zelo znano, že videno. Nobenega dvoma ni, da je opisan občutek posledica dejstva, da je Arona v resnici samo dvignjena Ibiza. Test.

Ko primerjam občutke, govorim o Seat Ibizi 1.0 TSI 85 kW Xcellence, ki sem jo imel priložnost preizkusiti pred nekaj meseci in ki me je pod črto navdušila. Identičen pogonski sklop, ravno tako najbogatejši paket opreme in še kar nekaj dodatkov so bili vsekakor lepa popotnica, da se navdušenje ponovi tudi v novinki.

Pričakovano prostornejša

Seat_Arona_10TSI_115_Xcellence_26Svežina modela, ostre oblikovne poteze, 17-palčna kolesa, »terensko« velika 19-centimetrska oddaljenost trebuha od tal in dvobarvna kombinacija karoserije so poskrbeli, da se je kar nekaj mimoidočih obrnilo za testno Arono. Ob identični skupni širini je Arona daljša (+79 mm) in višja (+108 milimitrov) od Ibize. Višja gradnja novinke pomeni, da njeni potniki sedijo približno pet centimetrov višje nad tlemi kot v Ibizi, dodatno pa pokončnejša drža potnikov ob cela dva milimetra večji medosni razdalji poskrbijo za tudi v tem primeru presenetljivo vzdolžno prostornost za kolena potnikov spredaj in zadaj. Navkljub pokončnejšemu sedenju v Aroni je v njej vseeno več prostora za glave potnikov zadaj kot v Ibizi. Pod črto je torej jasno, da Aronina višja gradnja poskrbi za relativno več prostora.

Ni vse samo v litrih

Seat_Arona_10TSI_115_Xcellence_27Za razliko od Ibize, kjer je treba za togo deljivo dno v osnovnem prtljažniku doplačati slabih 200 evrov, je ta v Aroni primaknjen serijsko. Povišana gradnja in večja skupna dolžina slednje ji pomaga tudi do v vseh pogledih prostornejšega prtljažnika. Ta je s 400 litri od Ibizinega večji za 45 litrov. Zlaganje naslona zadnje klopi sprosti v uporabo 1.280 litrov ali konkretnih 115 litrov več kot v Ibizi. Na tem mestu se mi zdi zanimiva tudi primerjava s še enim svežim križancem iz Volkswagnovih vrst, T-Rocom. Karoserija slednjega je od Aronine daljša za konkretnih dvanajst centimetrov, njegov prtljažnik pa je v osnovi prostornejši »samo« za 55 litrov. Razlika je pri skupnih prtljažnikih še manjša, saj premore T-Rocov samo 10 litrov več. Ob uporabi pa postane jasno, da suhoparen podatek o litrih še ne pokaže njihove prave vrednosti, saj se izkaže za vsaj enako (če ne celo bolj) pomembno oblika odlagalnega prostora. Ta je v T-Rocu predvsem daljši in nekaj malega nižji od Aroninega. V praksi sem to izkusil tako, da sem moral večje torbe s prtljago v Aronin zadek  bolj premišljeno zložiti medtem, ko sem lahko iste potovalne torbe v T-Rocov zadek skoraj vrgel vanj od daleč.

Še en plus privzdignjene gradnje

Seat_Arona_10TSI_115_Xcellence_24V zapisu o Ibizi sem omenil potrebo prvih nekaj kilometrov vožnje za privajanje na izrazito dolg hod stopalke za sklopko. No, v Aroni te potrebe nisem zasledil. Ker verjamem, da je mehanika stopalk pri obeh identična, pripisujem to razhajanje med obema že omenjenemu bolj privzdignjenemu položaju za volanom v Aroni. Z izjemo rahlo drugačnega in višji gradnji avta prilagojenega oblikovanja, so ostali elementi kokpita skupni obema.

Privzdignjena zasnova karoserije …

Seat_Arona_10TSI_115_Xcellence_16… praviloma vedno oteži delo inženirjem pri iskanju optimalne nastavitve podvozja. Višja gradnja se praviloma odraža tudi v višjem težišču. Zoper zibanje cestnih terencev med vožnjo skozi ovinke se inženirji borijo z bolj togo nastavljenim vzmetenjem. Da tudi Arona ni imuna na fizikalne zakone narave, mi je pritrdila po občutku trša nastavitev vzmetenja kot v Ibizi. Že res, da razlika ni ogromna, saj tudi Arona med sebi podobnimi postreže z meni sprejemljivo nastavitvijo, a je ta vseeno bolj na togi strani, če jo primerjam z občutkom v Ibizi. Kot se s stališča udobja Arona odreže nekaj slabše kot Ibiza, je slika podobna tudi na področju dinamike v vožnji. Tam je nagibanja v Aroni sicer sprejemljivo malo za mali cestni terenec, a vseeno več kot v mali mestni Ibizi.

Primernejši

Seat_Arona_10TSI_115_Xcellence_36Kot pravi mali biser se je litrski turbotrivaljnik v 85-kilovatni izpeljanki izkazal tudi v Aroni. Kot tam je tudi tu navdušil s kultiviranim in mirnim tekom, dobro odzivnostjo, uporabno prožnostjo in veseljem do vrtenja vse do rdečega polja. Je pa res, da ima tu opraviti z aerodinamično manj ugodno karoserijo in tudi v osnovi večjo lastno maso vozila, kar se odraža v nekaj decilitrov večji porabi goriva ter jasno slabšimi zmogljivostmi. Nič zaskrbljujočega, a če sem dopuščal verjetnost, da bi Ibiza lahko shajala tudi s šibkejšim 70-kilovatnim 1.0 TSI, mislim, da je za Arono vseeno primernejša opcija močnejši od obeh izvedenk.

Trg ji bo oprostil

Seat_Arona_10TSI_115_Xcellence_15Španci v obdobju preporoda še naprej kujejo vroče železo. Po v vseh pogledih uspešnih Leonu in Ateci se jima pri operaciji prinašanja denarja v hišo pridružujeta sveža Ibiza in popolnoma nova Arona. Kot sem že omenil v zapisu o Volkswagnu T-Roc, gre pri tem za dva pravzaprav kar različna avta. T-Roc je na tehniko Golfa oziroma platformo MQB postavljen križanec, ki gre, mimogrede, tudi lepo v denar. Dodatno je ta opcijsko dobavljiv s štirikolesnim pogonom, česar Arona svojim kupcem ne omogoča. Za to omejitvijo se jasno skriva dejstvo, da je Arona, postavljena na platformo MQB A0, v resnici Ibiza na hoduljah. Je to slabo ali dobro?

Menim, da je vseeno, kaj jaz mislim, saj sem prepričan, da ji bo trg, upoštevajoč vsesplošno všečnost in zrelost na vseh drugih področjih, to z lahkoto oprostil. V kombinaciji z močnejšim agregatom 1.0 TSI še toliko lažje.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Simpatičen trivaljni mlinček, ki se v svoji močnejši izpeljanki Aroni optimalno poda. Štirikolesni pogon v Aroni boste zaman iskali na seznamu doplačil.
  9
 • Notranjost
  Že Ibiza je presenetljivo prostorna, Arona pa s povišano gradnjo vse skupaj dvigne še na višjo raven. V kabini se najde kar nekaj trde plastike, a je uspešno zamaskirana v všečno obliko. Kot Ibiza prepriča tudi Arona z dobro uporabnostjo in prilagodljivostjo prtljažnika (trda polica).
  9
 • Opremljenost
  Testni primerek je bil z vrha paketne ponudbe, dodatno pa je imel primaknjenih še za več tisočakov bolj ali manj uporabnih dodatkov. Jasno pa je, da bi se dalo brez resnega odrekanja tudi ceneje.
  9
 • Vozne lastnosti
  Dobro usklajeno podvozje, ki je sicer manj dinamično kot Ibizino, a med sebi enakimi vseeno med boljšimi.
  8
 • Gospodarnost
  Drag paket opreme Xcellence in več tisoč evrov doplačil so potisnili ceno v višave. Privzignjenost Arone glede na Ibizo zaračunajo ca. 3.000 €. Že res, da ima Arona kakšen kos opreme več že serijsko, a je doplačilo vseeno pretirano. Ni kaj, avtomobilisti s pridom izkoriščajo "mahnjenost" kupcev na terence in "terence" vseh oblik, zasnov in velikosti.
  6
 • Zmogljivost
  Srednja turbobencinska stopnička se izkaže kot optimalna za Arono. Že res, da 1,5-litrski TSI mika, a prave potrebe po njem resnično ni.
  7
 • Sklep
  Naj bodo križanci še tako modni, še tako uporabni, pa prostornejši in bolj prilagodljivi - sam bi med Ibizo in Arono vseeno raje izbral prvo. Ne razumite me narobe, Arona je »čist fejst avtomobilček«, a zame povišana gradnja ne predstavlja dodane vrednosti.
  8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 23.517
dolžina × širina × višina (mm) 4.138 × 1.780 × 1.552
dovoljena masa vozila (kg) 1.710
emisija CO2 (g/km) 114
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.187
medosna razdalja (mm) 2.566
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 182
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85 (115) pri 5.000-5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 19.274
pnevmatike 205/55 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,6/10,5/6,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0/4,4/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 9,8
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 400-1.280
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 76,4
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Znan občutek"


2 leta 5 meseci nazaj

no pa dejmo … zelo korekten test in korekten zaključek …

Očitno torej ni bil problem VAG …

ban
2 leta 5 meseci nazaj

Spet test VAGa. Dejmo spet ene 100 komentarjev nabit.

 
Šolski primer
Švedska renesansa