Poraba 5,3/13,4/7,4 l/100km Največja hitrost 205 km/h Cena 24.373 eur
Plusi
 • udobje v vožnji
 • zvočna zatesnjenost kabine
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • svetilnost žarometov LED
 • ravno dno skupnega prtljažnika
 • prostorna kabina (glede na velikost avta)
Minusi
 • veliko trde plastike v kabini
 • veliko sijoče plastike
 • na prstne odtise in prah občutljiv sredinski zaslon

Volkswagen je s T-Rocom vstopil v svet mini križancev razmeroma pozno. A kot že tolikokrat doslej se je za zamudo oddolžil z vsesplošno dovršenostjo. Test.

Vem, da z naslednjo trditvijo tvegam gnus in gnev »antivolkswagnovcev«, a to ne spremeni dejstva. Volkswagnovi izdelki so generalno gledano zelo dovršeni in, lahko bi rekel, tudi talentirani izdelki. Osebno tako v njih cenim odlično ergonomijo ureditve voznikovega delovnega mesta, do uporabnika prijetno delujočo in med seboj usklajeno mehaniko, v splošnem pa tudi občutek kakovostne obdelave ter izbranih materialov. Res je, da Volkswagne po drugi stani njihova nemška doslednost in urejenost tepe na področju doživetja vožnje z njimi. Ta trenutek se sicer ne morem spomniti Volkswagna, ki bi me zares razočaral, a se v isti sapi tudi preprosto ne spomnim enega samega izdelka, ob katerem bi se mi naježila koža ali bi se mi na nek drug način zasidral v spomin na izrazito pozitiven način. V morje objektivno gledano talentiranih, a subjektivno gledano tudi povsem nerazburljivih Volkswagnov, se po novem uvršča tudi sveži T-Roc.

Prijetno

Volkswagen_T-Roc_15_TSI_Sport_36Če bi moral z eno samo besedo opisati izkušnjo s T-Rocom, bi bila ta beseda “prijetno”. Glede na videno, občuteno in slišano popolnoma razumem, zakaj ga je trg sprejel tako odprtih rok, kot ga je. Že res, da kupci le zelo redke Volkswagne spregledajo, če pa že, so to praviloma tržne »brce v temo« tipa Phaeton, Scirocco in morebiten drug podoben eksperiment. Nekaj je jasno: Wolfsbružani so pri lansiranju novih modelov med bolj previdnimi, saj se podajo v zanje nove tržne niše šele, ko so prepričani, da resnično obstaja trg in zanimanje zanje. Da je zgodba s T-Rocom še malo bolj posebna, so poskrbele govorice v času, ko so Nemci prvič pokazali njegovo oblikovno študijo. Takrat naj bi namreč Wolsburžani, tako se je govorilo, postavili idejo o njegovi uresničitvi v podobi serijskega modela celo na hladno. No, zdaj je tu in kaže, da so inženirji svoje delo opravili na značilno visoki ravni.

Več kot samo Polo na hoduljah

Volkswagen_T-Roc_15_TSI_Sport_37Postavljen na platformo MQB se s slabimi 4,2 metri uvršča v zgornjo polovico razreda mini cestnih terencev oziroma križancev. Volkswagen se je naučil na preteklih izkušnjah, zato je zdaj pri diferenciaciji modelov med posameznimi znamkami bolj previden. Medtem ko je Seat Arona res boj ali manj samo privzdignjena in »napihnjena« Ibiza, je T-Roc več kot samo Polo na hoduljah. Arona recimo, podobno kot recimo Kia Stonic in glavnina mini cestnih terencev, ne ponuja opcije štirikolesnega pogona. Na drugi strani imajo zahtevnejši kupci T-Roca, enako kot recimo bolj avanturistično navdahnjeni kupci sveže Hyundai Kone ali Opla Mokke X, možnost poseči tudi po štirikolesnem pogonu.

Na papirju pomembna prednost

Volkswagen_T-Roc_15_TSI_Sport_26Pogonski 1,5-litrski turboštirivaljnik TSI ACT, ki sem ga imel priložnost preizkusiti v osveženem Golfu, je tudi v T-Rocu zaznamoval izrazito kultiviran, tih in zadovoljivo varčen nastop. Ne morem točno postaviti prsta na razlog zakaj, a dobil sem občutek, da se je TSI-jev sistem odklapljanja dveh valjev ACT v T-Rocu aktiviral manj pogosto kot v Golfu. Kakorkoli že, to ni bistveno vplivalo na njegovo porabo, saj se je ta v povprečju gibala minimalno nad Golfovo nekaj mesecev nazaj. Navkljub 150 »konjem« pa v testnem primerku sam niti enkrat nisem pogrešil štirikolesnega pogona. Enako tudi verjamem, da povprečni uporabniki tega dodatka ne bodo nikoli zares rabili, zato tudi mislim, da po njem ni neke resne potrebe. Jasno pa na papirju možnost izbire v očeh marsikoga predstavlja pomembno prednost pred tistimi tekmeci, ki te izbire pač ne ponujajo.

Pozdravljam …

… meni optimalno nastavljeno podvozje T-Roca. Prestrezanje cestnih nepravilnosti vseh vrst in oblik je namreč na zelo visoki ravni. Že res, da ga med ovinki spremlja za odtenek več prečnega nagibanja karoserije, a sam s slednjim vsekakor lažje živim, kot s trdim in neudobnim vzmetenjem v nekaterih cestnih terencih. Volkswagen pripravlja tudi najbolj dinamično navdahnjen in športno talentiran T-Roc R, a sem sam v T-Rocu 1.5 TSI Sport povsem dobro shajal tudi s čisto običajnim in nič kaj pretresljivo povratno povednim volanom.

Več, kot se zdi na pogled

Volkswagen_T-Roc_15_TSI_Sport_19Inženirjem je v T-Rocovo zmerno veliko karoserijo uspelo stlačiti dobro mero uporabnosti, prilagodljivosti, centimetrov in litrov. Deloma se ima za to zahvaliti razmeroma pokončnemu sedenju, ki generalno in povsod pomaga sklestiti potrebo po vzdolžnih centimetrih v avtu. Tako je spredaj v T-Rocu prostor v vse smeri pričakovano radodarno odmerjen. V drugi vrsti na prvi pogled deluje, kot da ga je malo manj za kolena odraslih, a sem sam na zadnji klopi (pri zame nastavljenem voznikovem sedežu) koleni z lahkoto pospravil, pred njima pa je ostalo še nekaj centimetrov prostora »viška«. Zadaj je za oba skrajna potnika tudi za glavo prostora dovolj, rahlo se zatakne samo na sredinskem mestu, kjer nekaj višinskih centimetrov pobere privzdignjen sredinski del sedala.

Gradnja v višino ima svoje prednosti

Volkswagen_T-Roc_15_TSI_Sport_21Povsem v zadek so pospravili spodobno velik 445-litrski osnovni prtljažnik, ki ga je moč razdeliti v dve nadstropji uporabnih višin. Kot zanimivost naj omenim, da ima T-Roc, navkljub tri centimetre krajši karoseriji kot Golf, v zadku 65 litrov več prostora kot slednji. Ni kaj, gradnja v višino vsekakor ima svoje prednosti, a tudi kakšno slabost. V T-Rocu je ta recimo kar 74 centimetrov visoko postavljen nakladalni rob. Neke vrste obliž na rano predstavlja v najvišji položaj nameščena polica prtljažnika, ki je takrat izravnana z nakladalnim robom, s čimer odpade vsakokratna potreba po spuščanju bremena v prtljažnik in ponovnem dvigovanju preko roba iz njega.

Caplja celo za Polom

Volkswagen_T-Roc_15_TSI_Sport_17Ob celostno gledano vsesplošno zelo navdahnjenem paketu, pa vendarle obstaja »malenkost«, ki me je v T-Rocu, glede na to, da se pogovarjamo o Volkswagnu, resnično zmotila. Upoštevajoč 24.000-evrsko izhodiščno maloprodajno ceno avta in značko Volkswagen sem tokrat resnično presenečen nad njihovim skoparjenjem na področju kakovosti izbranih materialov v potniškem delu kabine. Tam so namreč praktično vsi elementi armaturne plošče ter oblog izdelani iz na otip trde in zagotovo cenejše plastike. Zvitorepci so sicer poskusili trde plastike zamaskirati v obilico na videz žlahtnih, tako Volkswagen,  poliranih ali lakiranih plastik, a me niso prepričali. Te so namreč »lepljive« na prah in prstne odtise. Pri tem se tudi lep in lesketajoč sredinski zaslon med redno uporabo ni prav dolgo svetil in bil lep. Ni kaj, v mojih očeh tako T-Roc s tega stališča caplja celo za manjšim in predvsem cenejšim Polom.

Dobra izbira

Volkswagen_T-Roc_15_TSI_Sport_03Dopuščam možnost, da so sijoče lakirane površine nekaterim všeč. Dejstvo je tudi, da človek armaturne plošče in velike večine drugih elementov kokpita ne »boža« ravno vsak trenutek druženja z avtom. Komur moja dva razloga proti ne predstavljata težave, bo v Volkswagnovemu T-Rocu dejansko dobil pravo izbiro avta brez pravih hib. V več tisoč evrov višjo izhodiščno ceno glede na glavnino neposrednih konkurentov se pa na tem mestu ne bom spuščal, saj se vendar pogovarjamo o Volkswagnu …

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kot v Golfu 1.5 TSI ACT, se je 1,5-litrski turbobencinar tudi v T-Rocu izkazal za odlično izbiro. Tudi tu so njegove prestave preračunane na dolgo. Zanimivo je, da se je po mojem očutku sistem ACT v njem aktiviral redkeje kot v Golfu.
  10
 • Notranjost
  Z izjemo kakovosti vgrajenih materialov glavnine plastik tipično urejena in ergonomsko pospravljena. Upoštevajoč zunanjo velikost ima velik in uporabno zasnovan prtljažnik ter presenetljiv občutek prostorne kabine.
  9
 • Opremljenost
  Paket Sport je že kar lepo naložen. Testni primerek je imel namreč doplačane samo rdečo barvo karosije in App-Connect. No, jaz bi, če bi smel oziroma mi Volkswagen to omogočal, »vrgel ven« radarsko funkcijo tempomata ter dodal gretje sedežev.
  8
 • Vozne lastnosti
  Ščepec slabšo nadarjenost na področju dinamičnosti vožnje sam vedno vzamem v zakup, ko je govora o udobju vožnje. Zame ima T-Roc za vsakodnevno uporabo optimalno nastavljeno vzmetenje in podvozje, saj prepriča z udobjem, stabilnostjo in suverenostjo.
  9
 • Gospodarnost
  Cenovno se s 24.000 evri vsekakor uvršča nad glavnino neposredne konkurence. Je pa res, da deluje tudi bolj zrel in nadarjen izdelek kot glavnina tekmecev.
  6
 • Zmogljivost
  Trenutno srednja izbira motorja za T-Roc. Če mene vprašate, tudi najbolj optimalna.
  9
 • Sklep
  Volkswagen je s T-Rocom pozen, a kot pravi rek, dobre stvari rabijo svoj čas.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.373
dolžina × širina × višina (mm) 4.234 × 1.819 × 1.573
dovoljena masa vozila (kg) 1.850
emisija CO2 (g/km) 122
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 12,5
masa praznega vozila (kg) 1.330
medosna razdalja (mm) 2.590
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 205
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 5.000-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 24.045
pnevmatike 215/55 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,3/13,4/7,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 8,4
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 445-1.290
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 85,9
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Talentiran zamudnik"


Polo78
1 leto 9 meseci nazaj

Kakorkoli obračamo, trda (in tudi sijoča) plastika vključno s cenenimi števci močno pokvari splošen vtis tega, sicer zelo všečnega križanca. Če se iz T-Roca direktno presedeš v navadnega Golfa ali Sportsvana dobiš občutek, da si se vsedel v precej prestižnejši avto in tu je srž problema. Lahko da gre za varčevanje, še bolj pa se mi zdi, da gre za pozicioniranje modela v točno določen segment oz. za “ne-skakanje v zelje” Golfu. Ta avto, čeprav se v članku to zanika, ima precej več skupnega s Polom kot z Golfom. Nenazadnje, če si pogledamo medosno razdaljo, je ta krajša od Golfove in to vsaj meni pove vse. Pač klasičen segment B, sicer prostorsko radodarnejši od kakega Capturja ali Mazde CX-3 pa tudi to je samo zaradi tega, ker je pač novejši model. Tudi omenjena konkurenca, bo ob prihodu novih modelov dimenzijsko “zrasla”, kar je v avtomobilizmu itak stalen trend.

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Medosna krajše od golfa in daljše od pola, torej, percepcija kako želiš videt. V večini se strinjam z napisanim, tako je, ker nočejo preveč skakati golfu v zelje, kot tudi zato, da pridobijo nove kupce, kot mene, primer (katere ostali modeli ne zanimajo).

1 leto 9 meseci nazaj

Določene znamke se zaradi trde plastike kur*a, kot da najmanj 24 ur na dan kampiraš na kokpitu.

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Saj jih razumem, pri tej ceni to ni sprejemljivo, ampak, mehka plastika vpliva samo na občutje v kabini in čisto nič drugega.

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

… oziroma, na počutje sem mislil povedat.

1 leto 9 meseci nazaj

Realen test, tud sam imam naročenega, samo čakalna doba je malo dolga 🙂

yashica
1 leto 9 meseci nazaj

Mislim, da je bil vw pri uporabi notranjih materialov prisiljen narediti kompromis, ker v nasprotnem primeru bi morali dvigniti osnovno ceno. Na prvi pogled nerazumjiva poteza, glede na to, da avto stoji na golfu, ta pa ponuja mehke materiale. Koliko so zadeli koncernski ekonomisti bodo povedale prodajne številke.
Facelift bo morda že za šlatače mehkih oblog, ker kritik na ta račun ne manjka. Mene osebno niti ne moti, če vse ostalo štima oziroma deluje po sistemu ˝ tankaj in vozi˝. Tu so pa pri znamki vedno neke malenkosti ˝stanja tehnike˝, ki pravzaprav to niso.

pleomax
1 leto 9 meseci nazaj

Ta avtomobil je točno to kar so/smo se bali. Odgovor na to kako spraviti to izgubo dela dobička zaradi afere dieselgate. Kje se to vidi? V uporabljenij materialih,kjer ni niti ene mehke površine,kar pomeni,da ga v kakovosti kabine prekašajo popolnoma vsi majhni avtomobili ranga clio,da teh večjih SUV katerim t-roc konkurira,ne omenjam. Ne,ne božamo armaturke med vožnjo,je pa dejstvo,da več kot je trdih površin, več je možnosti, da bodo črički in to najeda živce. Ob taki ceni je to nedopustno za katerokoli znamko, da pa si vw to privošči…Ker recimo pri capturju se pograja materiale in pri cliotu, pa dejansko imata boljše materiale znotraj, tukaj pa se jih sicer tudi pograja,a v isti sapi zagovarja,da itak armaturke ne božaš. Bodite fer potem do vseh znamk, ne pa da se favorizira vw.

tha_man
1 leto 9 meseci nazaj

Mehke obloge res dajo občutek kakovosti, ampak samo to. Z dejansko kakovostjo nimajo prav veliko veze, pravzaprav je trda plastika celo bolj trpežna. Pa tud s črički nimajo prav veliko skupnega – spodaj kjer so zadeve spete skupaj in kjer “živijo” črički je plastika v vsakem avtu trda. Če je slabo sestavljeno bo škripalo ne glede na to, v kaj je armatura na vrhu oblečena.

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Se strinjam, ampak, na Kadjaru je prav tako cela armaturka iz trde plastike, razen strešice nad merilniki in za razliko od T-Roca, škriplje na dotik. Drugače mi za VW, kot znamko, dol visi, nisem izbiral zaradi imena.

1 leto 9 meseci nazaj

fotr ima leto in pol starega tiguana, pa že kar prilično škripa v armaturki in srednjem stebričku, tako da ni vse v mehki plastiki

pleomax
1 leto 9 meseci nazaj

Zanimivo. Za kadjarja pa tega nisem vedel. Sem se navadil na 308 in podobne ko imajo v celoti gumo,sploh 308 ima zelo debelo gumo in sploh nima trde plastike recimo in je res prijetna na otip in videz. Ni pa seveda to bistvena lastnost avta in če ti je drugo všeč,seveda vzameš. Naj ti dobro služi. Po opisanem sodeč bo lep in dobro opremljen.

 
Dvoma ni več
Drugačno razmišljanje