Poraba 4,2/9,1/6,2 l/100km Največja hitrost 195 km/h Cena 20.258 eur
Plusi
 • prostornost kabine (za ta avtomobilski razred)
 • svetilnost žarometov (LED)
 • pogonski sklop (kot celota)
 • lega in stabilnost
 • merilniki dobro berljivi in dobro založeni s podatki
 • udobje v vožnji
 • uporabnost in prilagodljivost prtljažnika (trda polica v prtljažniku)
Minusi
 • »brezključno« zaklepanje/odklepanje na voljo samo na voznikovih vratih (pameten ključ)
 • nizko nastavljen zasenčen snop žarometov
 • ni osvetlitve nad zadnjo sedežno klopjo

Volkswagen se je po večletnem tavanju Seata z zgrešenimi eksperimenti, ki so dosegli svoj vrhunec v podobi prejšnje generacije Toleda in sorodne Altee, odločil, da naredi temu konec. Pravilno se je namreč odločil, da Seata ne bo več zlorabljal kot poskusnega zajčka za uvajanje oblikovnih eksperimentov. Posledično se aktualni Leon prodaja za med, glede na preizkušeno pa menim, da se lepa prihodnost obeta tudi sveži Ibizi. Test.

Z Ibizo sicer nikoli niso zares zatavali vstran, a tudi ne morem reči, da bi kadarkoli resnično izstopala iz razrednega povprečja. V svoji osnovi tudi sveža Španka ne izstopa drastično, a je njena zunanja podoba vseeno dovolj sveža in všečna, da se za njo obrača nemalo zvedavih pogledov. Svoje v testnem primerku zagotovo pripomore kombinacija bogatega paketa opreme Xcellence in številnih doplačljivih dodatkov, ki so jasno potisnili tudi njeno ceno v razredne višave. A vseh zaslug vseeno ne gre pripisati doplačilnim »bonbončkom«, saj je, kot se bo izkazalo, že Ibizina osnova zelo dobra.

V vrhu razreda

Seat_Ibiza_10TSI_115_Xcellence_14Zaradi številnih ostrih potez in nekaterih kontrastnih črnih elementov na svetlem kovinskem lesku karoserijskega laka deluje Ibiza, tudi brez športno navdahnjenih dodatkov FR, sveže, simpatično in ravno prav dinamično. Z dobrimi štirimi metri skupne dolžine se umešča med večje predstavnike malih mestnih avtomobilov. Kljub temu me je presenetila z občutkom prostornosti v potniški kabini. Slednja je spredaj sicer pričakovana, me je pa zato pozitivno presenetila z odmerjenim prostorom za potnike v drugi vrsti. Tam je za vrh moje glave zmanjkal samo dober centimeter, pa bi lahko sedel povsem vzravnano. V isti sapi je bilo za moja kolena, navkljub 1,84 metra telesne višine, povsem spodobno veliko prostora. Prostornosti kakšnega Passata ali Superba seveda ne gre pričakovati, a je med malimi mestnimi avti nedvomno v razrednem vrhu.

196 evrov

Seat_Ibiza_10TSI_115_Xcellence_10Tudi z velikostjo in urejenostjo prtljažnika se uvršča v razredni vrh. Velikost ali bolje rečeno prostornost mu zagotavlja 355 litrov osnovnega prtljažnika. Urejenost s prilagodljivostjo in uporabnostjo pa je posledica interakcije po tretjinah deljivega in zložljivega naslona sedežne klopi ter toge nosilne police prtljažnika (doplačilo 196 evrov), ki v privzdignjeni legi tvori s hrbtiščem poklopljenega naslona sedežne klopi skoraj povsem ravno dno skupnega prtljažnika. Celoten pozitiven vtis v zadku avta  v mojih očeh dodatno zaokroži zelo lična končna obdelava prtljažnika.

Značilno germanska

Seat_Ibiza_10TSI_115_Xcellence_04Sedež in volanski obroč sta izdatno nastavljiva, a sem kljub temu potreboval uvodnih nekaj kilometrov, da sem se navadil na poudarjeno dolg hod stopalke sklopke. Voznikovo izkušnjo zaznamujejo še jasno berljivi in s številnimi podatki založeni merilniki ter osrednji na dotik občutljiv barvni zaslon multimedijskega sistema. Značilno germansko je urejena tudi ostala ergonomija kabine, z vsemi stikali in gumbi razmeščenimi na pričakovanih mestih.

Suvereno

Seat_Ibiza_10TSI_115_Xcellence_01Zelo suveren nastop ima Ibiza na cesti. Tam sem osebno pozdravljal zelo dobro nastavitev vzmetenja. Postreže z izvrstnim ravnotežjem med udobjem v vožnji in voznimi lastnostmi. Mali Seat je tako z lahkotnostjo in suverenosti mehanike pripravljen tako na poskočno odpeljano zaporedje ovinkov kot tudi na daljše izlete po avtocesti. Nobenega dvoma pa ni, da gre v testnem primerku nemalo zaslug za to pripisati tudi odličnemu pogonskemu sklopu.

Biser

Seat_Ibiza_10TSI_115_Xcellence_24Za pravi mali biser se izkaže svež litrski bencinski turbotrivaljnik v močnejši izpeljanki s 85 kilovati in okroglimi 200 Nm navora. Prepriča namreč v prav vseh disciplinah: s kultiviranim in mirnim tekom, zelo dobro odzivnostjo, zelo uporabno (turbo)prožnostjo, veseljem do vrtenja in nenazadnje tudi z zgledno porabo neosvinčenega bencina.

Vtis dopolnjuje še nanj pritrjen odlično preračunan ročni šeststopenjski menjalnik z, za Volkswagne značilnimi, prijetno tekočimi, natančnimi in po potrebi hitrimi gibi prestavne ročice, ki kar kličejo po sodelovanju z voznikovo desno roko. Celota je tako pripravljena na popoln repertoar vmesnih odtenkov med obema skrajnostima voznih okoliščin – od umirjene in lagodne vožnje z izrazitim zanašanjem na motorni navor, pa vse do izrazito dinamičnega in hitrega tempa s pogostimi in hitrimi menjavami prestav ter pogostim vrtenjem motorja do rdečega območja. Pravzaprav se ne morem znebiti občutka, da je moja izrazita navdušenost nad svežo Ibizo posledica ravno izvrstnega pogonskega sklopa v testnem avtomobilu. Ta je sicer res zelo dober in prepričljiv, toda to v ničemer ne razvrednoti odličnosti in suverenosti preostalega dela avta.

Ena najboljših

Seat_Ibiza_10TSI_115_Xcellence_02Ni kaj, Nemci oziroma Španci so se naučili na lastnih napakah. Tokrat se je veliki »oče« (Volkswagen) pametno odločil in Špancem omogočil fantastično usklajen in v vseh pogledih dovršen paket malega mestnega avta. Špancem ga je uspelo obraniti tudi raznih oblikovalskih eksperimentov. Posledično si upam povsem mirne vesti trditi, da je Seat Ibiza ta trenutek med sebi podobnimi vsekakor ena najboljših. V primeru njene povezave z trivaljnikom 1.0 TSI s 85 kilovati pa še toliko bolj.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobno grajen, prožen, kultiviran, poskočen in sparjen z odličnim ročnim menjalnikom. Pravi mali biser.
  10
 • Notranjost
  Za ta avtomobilski razred presenetljivo prostorna. Všečnost in razgibanost oblikovanja v notranjosti je v testnem primerku utrjeval barvni trak v zgornjem delu armaturne plošče in vratnih oblog. Pozdravljam tudi dobro uporabnost in prilagodljivost prtljažnika (trda polica).
  9
 • Opremljenost
  Volkswagnov »germanski« pristop opremljanja avta je razviden tudi v španski Ibizi. V testnem avtu številna doplačila v povezavi z najbogatejšim paketom opreme Xcellence še vedno niso predstavljale vrhunec seznama doplačil.
  9
 • Vozne lastnosti
  Kdor od nje ne bo pričakoval voznih lastnosti in ostrine kakšnega superšportnika ali dirkalnika, bo z Ibizo zagotovo zelo zadovoljen. Pozdravljam tudi izrazito nenapornost celotnega paketa do uporabnika.
  8
 • Gospodarnost
  Najbogatejši paket opreme in kar nekaj postavk s seznama doplačil so potisnili ceno v razredne višave. A moram mu priznati, da je sila prijeten za uporabo; tako do voznika kot tudi do njegovih sopotnikov in prtljage.
  8
 • Zmogljivost
  Verjamem, da zmore pokriti večino potreb v tovrstnem avtu tudi šibkejša izpeljanka trivaljnika 1.0 TSI, a če vam finance dovoljujejo, se le stegnite do te. Verjemite mi, ne bo vam žal.
  8
 • Sklep
  Všečnega in dinamičnega videza, izvrstno motorizirana, znotraj prijetna in uporabno prostorna. V isti sapi tudi prijetno vodljiva in mestno okretna. Ne bodite začudeni, če boste svežih Ibiz s časom videli na cesti več kot vseh njenih predhodnic skupaj.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 16.428
cena testnega vozila (€) 20.258
dolžina × širina × višina (mm) 4.059 × 1.780 × 1.444
dovoljena masa vozila (kg) 1.660
emisija CO2 (g/km) 108
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.065
medosna razdalja (mm) 2.564
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 195
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85 (115) pri 5.000-5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 200 pri 2.000-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 195/55 R 16
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,2/9,1/6,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,8/4,1/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 9,3
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 355-1.165
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 76,4
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

21 komentarjev za "Prava odločitev"


gusti85
2 leta 4 meseci nazaj

A mi kdo zna povedat v čem vse je razlika med tem motorjem 1.0TSI 85kW in 1.0TSI 81kW iz golfa? V čem je smisel, da ima VAG grupa 2 različici istega motorja?

RedBaron
2 leta 4 meseci nazaj

Mogoče je fora v zavarovalnih razredih, oz. kakšnih drugih dajatvah, ki so vezane na moč motorja, na katerem izmed trgov. Čeprav pri nas je 81kw zelo neugodno, ker zaradi 1kw prebiješ razred…

pskoda
2 leta 4 meseci nazaj

Jaz sem videl v reviji autofocus test 1.0tsi in ceno malo nad 14k€. Na uradni seatovi strani je v konfiguratorju osnovna cena 11.489€ brez popusta, 1.0 tsi pa 12.250€ tudi brez popusta. Za to osnovno ceno, ki je tukaj navedena dobiš najboljšo v ponudbi FR opremo in najmočnejšega 1.0tsi brez popusta.
ps.: jaz sem za leona dobil brez problema 7% popusta in je bil avto sestavljen po mojih željah oz ni bil iz zaloge

pskoda
2 leta 4 meseci nazaj

Za 20.258€ (kao cena tega testnega avta) dobiš brez problema 1.5tsi 150hp z FR opremo in za skoraj 3k€ še dodatne opreme in to brez popusta.
Cene lahko sami preverite na seatovi uradni strani

Gosic
2 leta 4 meseci nazaj

Hvala za info. Sedaj sem pa čisto ogret.

pskoda
2 leta 4 meseci nazaj

To ni zate še jaz ga ne maram

Firediver
2 leta 4 meseci nazaj

VAGine so predrage…kupijo pa jih tisti, ki so prepričani, da so tudi toliko vredne.

RedBaron
2 leta 4 meseci nazaj

huh, za 20 jurjev dobiš octavio…pa ne čisto osnovno..

frgo
2 leta 4 meseci nazaj

Sem na hitro pogledal pa si rekel “opa, za tistih 13 jurjev je pa to prav ok avto”. Potem pa sem videl pravo ceno. In potem sem šel pogledat cene polota in spet doživel wtf trenutek. Res pa je, da je polo za 20 jurjev avtomatik in opimpan do amena.

 
Proti vrhu
Feniks iz pepela

Več vsebin

Testi

Drugi atributi

Škoda Fabia Combi 1.0 TSI Style
Novice

Tudi med malimi avtomobili so lahko velike razlike

Novice

PRIMA med malimi mestnimi avtomobili