Novice

Avtomobilska sivina

Dandanes imajo kupci pri avtomobilskih modelih na voljo čedalje manj brezplačnih karoserijskih barv, pri čemer marsikateri proizvajalec zaračunava doplačilo celo za navadno belo barvo (npr. Kia). Tudi sicer je izbor zunanjih barv manjši, kot pred desetletji.

Pri nemškem avtomobilističnem časopisu Auto Bild so raziskali ponudbo v preteklosti ter ugotovili, da je bilo še leta 1978 pri Volkswagnovem modelu Golf kar sedem različnih karoserijskih barv, za katere ni bilo potrebno doplačati niti pfeninga. Na današnjem Golfovem (slovenskem) konfiguratorju nam med brezplačnimi karoserijskimi odtenki Wofsburžani ponudijo zgolj uranovo sivo. Kdor si želi »posebno« belo barvo, mora doplačati 131 evrov, »posebna« črna in rdeča udarita kupca po žepu za dodatnih 154 evrov, medtem ko stane kovinski blesk že 513 evrov. Najdražja je biserno bela barva, ki vas stane dobrega tisočaka (1.005 eur).

Tudi ostali avtomobilski proizvajalci se poslužujejo podobne prakse, kjer nam znajo za kakšne izbrane karoserijske odtenke zaračunati že pravo malo bogastvo. Še posebej »dragocen« zna biti kovinski lak pri novi Mercedesovi seriji S, kjer ga cenijo na 1.426 eur – na nemškem trgu je sicer malenkost cenejši, a je vseeno še enkrat dražji, kot je bil pred štirimi leti! Kdor želi biti še bolj opažen, pa lahko naroči lak z umetniškim imenom »designo manufaktur, magno«, ki stane kar 6.451 evrov.

Pri Auto Bildu hkrati ugotavljajo, da omenjena podražitev lakov – pri čemer se je količina laka, ki je potreben za eno avtomobilsko karoserijo, od sedemdesetih let prejšnjega stoletja prepolovila – nikakor ni zgolj posledica tehnično zahtevnejših postopkov.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Volkswagen)

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Avtomobilska sivina"


8 leta 8 meseci nazaj

Za garažna vrata sem izbral RAL barvo po želji in brez doplačila. Ravno pri avtomatiziranih procesih je vse bolj enostavno, ko je enkrat programirano. Ne velja pa to za “eksotične2 barve, kjer ostane problem cene, barve in dela enak.

Daedalus
8 leta 10 meseci nazaj

tomzi, ni tko enostavno. Še v manjših firmah je “kažin” s “custom” izdelki. Firma z “monotonostjo” precej prišpara oz. stroški takšnih RAL komplikacijo niso zanemarljivi. Pomisli: če bi polovico folka izbiralo neke svoje RAL barve bi imeli cel hudič v lakirnicah. Ni tko enostavno kot vzet drug čopič v roke in začet barvat…tu je govora o popolnoma avtomatiziranih procesih in če bi uletel nekdo z nekim xy RAL-om bi proces bilo treba prilagoditi, lakirni roboti bi morali zamenjati barvo itd. Dobavni rok tvojega avta bi bil pol leta in doplačilo 1000€…

tomzi1234
8 leta 11 meseci nazaj

pr današnji tehnologiji mešanja barv je le žalostno da nimaš RAL kataloga, pa bi si lahko zamislu katero koli barvo, ne da morajo neko ki ni IN zbrskat. saj je ne naredijo samo zame.
po drugi strani pa včasih so bile metalic barve dražje, ker jih je bilo treba 2x barvat. sedaj pa so vse itak 2x barvane.
pomeni vse je samo nateg, da lahko več plačaš. ker tiste 5kg barve ki jo gre za cel avto ne stane 500+ eur.
je pa res kot je že bilo napisano. dokler smo pripravljeni plačevat, nam bodo računal.

Daedalus
8 leta 11 meseci nazaj

Doplačila so zato, ker so določene barve popularne…kar pomeni, da je večina avtomobilov v teh barvah. Ko se ti odločiš za neko “alter” barvo morajo oni tak avto nekje “izbrskat”.

Doplačila torej SO logična tudi za “navadne” barve…ne pa višina teh doplačil. To pa nikakor.

pskoda
8 leta 11 meseci nazaj

Osebno vedno plačam barvo, ker avto naredi nekaj posebnega plus ne vidiš jo za vsakem ovinkom

 
Osma reinkarnacija Toyote Hilux
Mercedes-Benz z Lufhanso prinaša prestiž v letalski svet