Novice

Voznik je lahko človek ali računalnik

Po dolgotrajnih debatah o pravnih podlagah za samovozeče avtomobile na javnih cestah je v ZDA prišlo do pomembnega premika: regulatorji so mnenja, da je Googlov sistem, ki upravlja samovozeči avtomobil, v pravnem pogledu lahko obravnavan kot voznik.

Google naj bi odgovor na lani novembra vloženi predlog načrta za samovozeči avtomobil od Ameriške agencije za varnost v prometu (NHTSA) prejel v preteklem tednu. V njem so predstavniki NHTSA zapisali, da bodo kot “voznika” v kontekstu samovozečega avtomobila smatrali avtonomni sistem za vožnjo in ne kateregakoli izmed v njem prisotnih potnikov.

Ob tem so pojasnili: “Strinjamo se z Googlom, da njihov samovozeči avtomobil ne bo imel “voznika” v tradicionalnem pomenu, kot so jih imeli avtomobili v zadnjih več kot sto letih.” Google se, podobno kot nekatera druga vpletena podjetja, trudi sprostiti varnostne zadržke, ki ovirajo testiranja in posledično širjenje uporabe avtonomnih vozil.

Seveda zgornje mnenje NHTSA ne odpravlja vseh ovir, med drugim je tu na primer še vprašanje pravil, ki v potniški kabini zahtevajo zavorni sistem, ki ga je moč aktivirati z nogo. Poleg tega se regulatorji sprašujejo ali in na kakšen način bo Google potrdil, da sistem za avtonomno vožnjo zadošča standardom, razvitim in namenjenim za uporabo v avtomobilih s človeškim voznikom.

Google je pojasnil predstavnikom NHTSA, da lahko prisotnost nadzornih sistemov za uporabo potnikov v kabini, paradoksalno, predstavlja nevarnost v primeru, da želijo potniki preglasiti sistemske vozne odločitve in presojo.

V vsakem primeru bo potrebno pravila glede namestitve in uporabe volanov ter stopalk za zaviranje formalno napisati na novo, preden bodo avtomobili brez njih dovoljeni na javnih cestah, kar bo zagotovo trajalo še kar nekaj časa.

(Vir: Autoblog. Foto: Michael Shick.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Voznik je lahko človek ali računalnik"


Firediver
8 leta 2 meseci nazaj

..ljudje se še električne ročne zavore bojijo tako, da bo do avtonomne vožnje še zelo dolga pot. Ne zaradi tehnologije, ampak zaradi človeške percepcije.

xxl
8 leta 2 meseci nazaj

Preprečite to vsiljevanje avtomatizacije.Na izbiro,je še sprejemljivo,drugače me ne zanima.Jaz tole ne bom nikoli kupil.

 
Seat Ateca se predstavi
Novi Hondin Civic tudi na evropskih tleh