Novice

Googlov avtonomni avto gre na cesto

Googlovo avtonomno vozilo brez volana in stopalk je pripravljeno, da zapelje na javne ceste. Po prvi predstavitvi v maju so pri ameriškem gigantu pripravili številne prototipe, s katerimi so aktivno preizkušali delovanje povezanih sistemov in senzorjev. Po trditvah Googla je avtonomno vozilo sedaj pripravljeno za samostojno vožnjo po javnih cestah.

Številni proizvajalci postopoma pripravljajo svoja vozila in tehnologijo za avtonomno vožnjo, Google pa je odločen, da to stori čim prej. V naslednjih petih do desetih letih bo Googlovo avtonomno vozilo poskrbelo, da vozniku ne bo potrebno upravljati vozila, niti vrteti volana ali pritiskati na stopalki za plin ter zavoro. Testno vozilo bo sprva preizkušano na zaprti cesti, po novem letu pa naj bi testiranja začeli tudi na javnih cestah. Vozniki bodo imeli v testnih vozilih še vedno možnost ročnega nadzora in bodo lahko, v primeru napake, s prevzemom kontrole preprečili najhujše.

S prihodom nove različice vozila ni vidnih večjih sprememb v zunanjem videzu. Prototip je velikostno še vedno primerljiv z mestnim malčkom Smartom, še vedno spominja na obliko jajca in ima prepoznavne sprednje žaromete. Največja novost je vidna na zadku, kamor so dodali prave žaromete in spremenjen dizajn sistema Lidar, ki je sedaj lepše pritrjen na streho vozila.

Žal, ostaja grenak priokus glede zunanjega videza avtonomnega vozila. Google bi lahko bil bolj izviren pri oblikovanju in v dizajn vključil številne atraktivne rešitve, ki bi jih uporabniki zaradi avtonomne vožnje zlahka uporabljali. Ko bo prišel čas za velikoserijsko proizvodnjo vozil, Google ne bo izdeloval vozil sam, je dejal Chris Urmson, vodja projekta avtonomnega vozila.

Avtomobilizem.com (Vir: Wired. Foto: Google)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Googlov avtonomni avto gre na cesto"


uros11
9 leta 3 meseci nazaj

Kmalu? Če ne bodo takoj bolj varni, nimajo kaj delati na cesti.

ucmanster
9 leta 3 meseci nazaj

To je šele začetek. Prepričan sem pa, da bodo kmalu avtonomni avti bolj varni od človeških voznikov

9 leta 3 meseci nazaj

A se na kakšno stvar lahko zaneseš 100%? Ne, se ne moreš. Enako je tu. 🙂

xxl
9 leta 3 meseci nazaj

Vozniki bodo imeli v testnih vozilih še vedno možnost ročnega nadzora in bodo lahko, v primeru napake, s prevzemom kontrole preprečili najhujše.” Prav,ampak,to pomeni,da še zmeraj ne morem zaupati sistemu.Zakaj bi potem avto vozil mene,če se ne morem sprostiti in počet kaj drugega,recimo spal?In kakšne zveze ima izgled vozila,če se ne počutim kot del njega?Štekate?Meni je potem vseeno kako je videti,kako je hiter,kako leži na cesti,saj ne vplivaš na to.Pokličem si raje taksi pa mu naročim naj pohiti.Ne potrebujem ta jajca.Jasno? Brez zamere,moja razmišljanja 🙂

 
Porsche Boxter in Cayman po novem 718
SsangYong Tivoli na prvi uradni fotografiji