Novice

DS 19 je spremenil svet avtomobilov, lahko to uspe tudi njegovim naslednikom?

DS 4 in DS 4 Crossback: slovenska predpremiera; 60-letnica znamke DS

Znamka DS je 6. oktobra leta 1955 na pariškem avtosalonu predstavila svoj prvi model DS 19 in šokirala svetovno javnost z estetsko dovršenim vozilom. V zgodovini se je ”žaba” zasidrala v srca številnih ljubiteljev, med katerimi je tudi lepo število Slovencev. Štirje so v čast 60-letnice modelov DS svojo avtomobilsko klasiko pripeljali na Bled in s tem praktično zasenčili vse ostalo. Pri znamki so ob tej priložnosti predpremierno predstavili prenovljeni DS 4 in novi DS 4 Crossback.

Inženir, oblikovalec in inovator

P.Mages
Paul Magès

Začetki segajo v leto 1938, ko je Pierre Boulanger, direktor podjetja, zagnal projekt VGD. VGD je francoska kratica za ”Véhicule à Grande Diffusion” in označuje vozilo za široko potrošnjo. Ob njegovi smrti leta 1950 je projekt prevzel Pierre Bercot, ki je nadaljeval z istim ciljem.

Za prihod modela DS19 so bili najbolj zaslužni André Lefèbvre (inženir), Flaminio Bertoni (oblikovalec) in Paul Magès (inovator). Prva dva sta sodelovala že pri modelih Traction Avant in 2 CV, tokrat pa sta zopet združila moči ter v najboljši možni meri povezala umetniško prefinjenost s tehnično odličnostjo. Tretji in nič manj pomemben član ekipe je razvil hidravlični sistem ter skrbel za vzmetenje, zavore, krmilni mehanizem, sklopko in spreminjanje prestavnih razmerij.

DS je že ob predstavitvi šokiral zbrane s svojim avantgardnim videzom, postal je simbol francoske elegance, nemudoma so ga okronali za ikono avtomobilskega oblikovanja. Zveza DS se v francoščini izgovori ”Déesse”, kar v prevodu pomeni boginja.

DS je za vesoljsko plovilo, kot so ga poimenovali nekateri, v prvih petnajstih minutah po predstavitvi zabeležil neverjetnih 743 naročil, ob koncu dneva se je številka povzpela na 12.000 naročil, po desetih dnevih od odprtja salona pa so prejeli kar 80.000 naročil.

Simbol Francije

DS 60 let_10
DS 19, letnik 1966.

DS 19, kasneje pa še DS 20, DS 21 in DS 23, so po novi geopolitični ureditvi sveta postali pravi simbol Francije. Že od prvega dneva so bila vozila nekaj posebnega in zaradi tehnične naprednosti, aerodinamične lupine ter prestižnosti korak pred vsemi konkurenti.  Njegove napredne tehnične in estetske rešitve so bile neprestano v središču pozornosti, obenem pa se ponašal, za tisti čas, tudi z najbolj napredno tehnologijo. Njegovo hidropnevmatsko vzmetenje mu je zagotavljalo prvovrstno lego na cesti in udobje. Varnost vozila je izdatno povečal zmogljiv zavorni sistem s hidravlično servopomočjo.

V petdesetih letih je na podlagi DS 19 nastalo več različnih izvedenk. Prva je bila ID 19, ki so jo predstavili oktobra 1956, nato sta leta 1958 sledila še karavan in izvedenka DS 19 Prestige. Istega leta je DS 19 postavil mejnik tudi s ponudbo barv laka karoserije: število je s prvotnih štirih naraslo kar na osem. Leto kasneje (1959) je bil avtomobil estetsko nekoliko prenovljen. S podaljšanimi zadnjimi blatniki in z velikimi zračnimi režami na prednjih blatnikih je postala njegova silhueta še bolj prefinjena.

Prva izbira predsednikov

CL 85.198.002
DS v predsedniški različici.

Leta 1955 je Franay izdelal predsedniško limuzino, ki je slonela na vozilu Traction Avant, leta 1968 pa so se v uradu predsednika republike odločili, da je čas za prihod nove razkošne limuzine. Edina zahteva takratnega vodstva je bila, da mora biti avtomobil daljši od Lincolna, ki ga je takrat uporabljal predsednik Združenih držav Amerike.

Najbolj prestižen in pomemben avto v Franciji je konstruiral Henri Chapron. Limuzina je v dolžino merila  6,53 metra, v njej pa je bila nameščena vsa najnovejša tehnologija: izbočena nagnjena predelna stena, notranje obloge iz kostanjevo rjavega usnja, dvižni sedež za tolmača, električno pomična stekla, klimatska naprava, neposredna in posredna osvetlitev, interfon ter minibar.

Po 20 letih se zgodba zaključi …

… in po 34 letih premora znamka ponovno zasije v vsej svoji veličini. Leta 1975 je s traku v obratu Javel v Parizu proizvodno linijo zapustil še zadnji, 1.330.775-ti DS 23.

Trenutno ima na evropskem tržišču znamka DS tri modele. DS 3 je nastarejši in najmanjši predstavnik znamke, DS 4 je drugi znamkin model, ki je na voljo v dveh karoserijskih različicah, in tretji DS 5, je admiralska ladja znamke. DS 3 je leta 2009 napovedal preporod znamke DS, leta 2011 pa so predstavili svoja najbolj prestižna modela, DS4 in DS5.

DS 60 let_2
Novodobni DS 3 in skoraj štirideset let starejši DS 21.

DS, ki je uradno postal tržna znamka 1. junija 2014, jasno kaže svojo ambicijo: francoski avtomobil želi ponovno popeljati v višje razrede. V letošnjem letu, ko znamka proslavlja 60-letnico prvotnega modela DS, so prenovili svoj največji model. DS 5 se pohvali s prenovljenim sprednjim delom, kjer ni več oznake Citroën. Nov nos ima nameščene spremenjene dnevne luči LED, masko in odbijač. Manjše spremembe so vidne na zadku, novosti pa najdemo tudi v potniški kabini, kjer so drugačni volan, sedeži, projicirni zaslon in večopravilna enota.

Poleg povsem nove različice Crossback je tu še prenovljen model DS 4. Tako kot pri DS 5 je največja sprememba vidna na prednjem delu vozila. Nov odbijač in svetlobni podpis podkrepi spremenjena maska vozila z oznako DS Automobiles.

DS 4 Crossback je terensko naravnani DS 4, zato ima dodane plastične obrobe blatnikov, aluminijaste strešne nosilce, je 30 milimetrov višji ter ima bolj terensko naravnane odbijače. Kljub pogonu na prednji kolesni par, za izboljšane terenske sposobnosti skrbi prilagodljivi  sistem nadzora zdrsa koles (ITC – Intelligent Traction Control). Novinca sta bila včeraj v Sloveniji videna prvič, slovenski uvoznik pa bo s prodajo lahko pričel šele januarja naslednje leto.

Besedilo: Gašper Pirman, fotografije: Gašper Pirman, Citroën, Video: Citroën.

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "DS 19 je spremenil svet avtomobilov, lahko to uspe tudi njegovim naslednikom?"


RedBaron
8 leta 6 meseci nazaj

Mislim, da novi DS ne bo to, kar je bil original v svojem času… Danes ni več takšnih razlik med avti kar se tehnologije tiče, vsi imajo že (skoraj) vse.

 
Subaru bo v Tokiu izpostavil novo Imprezo in avtonomno vožnjo
Toyota s tremi neverjetnimi koncepti