Novice

Amazonove dostave v Evropi kmalu z električnimi vozili

Za potrebe evropskih dostav je Amazon pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu naročil 1.800 električnih kombiniranih vozil znamke Mercedes-Benz.

Pričetek uporabe električnih dostavnih vozil pomeni naslednji korak ameriškega spletnega giganta k uresničevanju načrtov, po katerih naj bi postalo njihovo poslovanje do leta 2040 ogljično nevtralno. Naročilo Amazona predstavlja eno večjih naročil električnih vozil znamke Mercedes-Benz, večina naročenih električnih dostavnikov pa naj bi prešla v uporabo že do konca letošnjega leta. Naročilo zajema 1.200 večjih eSprinterjev in 600 enot modela eVito, od 1.800 naročenih vozil pa naj bi jih bilo 800 namenjenih za Nemčijo in 500 za dostavo v Veliki Britaniji.

Amazon predstavlja eno največjih strank nemškega avtomobilskega proizvajalca, saj so že pred dvemi leti pri njih naročili 20.000 klasično gnanih dostavnikov Sprinter in jih namenili partnerjem, ki zagotavljajo storitve dostave. Po besedah Jeffa Bezosa, izvršnega direktorja podjetja Amazon, je novo naročilo pri nemškem Daimlerju naslednji korak na njihovi poti k uresničitvi cilja sestaviti eno največjih trajnostno naravnanih flot dostavnih vozil v svetovnem merilu.

Pri Amazonu so uresničevanje svojih okoljskih zavez očitno pričeli jemati z največjo resnostjo, saj so že lani oznanili, da so pri ameriškem zagonskem podjetju Rivian, v katerega so tudi investirali, naročili 100.000 električnih dostavnih vozil.

K elektrifikaciji svojih flot stremijo tudi ostala podjetja, ki se ukvarjajo s storitvami dostave, med drugim je UPS letos januarja že naročil 10.000 električnih dostavnikov pri britanskem zagonskem podjetju Arrival, tržno nišo pa nameravajo uspešno zapolniti še ostali proizvajalci dostavnih vozil, vključno s Fordom in General Motorsom.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Mercedes AMG SL Roadster pod krinko
Android 11 s podporo brezžičnemu povezovanju Android Auto