Novice

Aston Martin DB12 je prvi iz nove generacije športnih modelov britanske znamke

Britanski proizvajalec prestižnih športnih avtomobilov z DB12, ki ga bo poganjal zmogljivi bencinski osemvaljnik, nadaljuje uspešno pot modelov z oznako DB.

DB kot David Brown

Pri britanski znamki so s predstavitvijo modela Aston Martin DB12, ki prihaja 75 let po prihodu prvega izmed modelov družine DB, poskrbeli za obogatitev njihove ponudbe. Začetnik serije DB je dobil ime po Davidu Brownu, ki je po koncu druge svetovne vojne poskrbel za ohranitev znamke Aston Martin s predstavitvijo modela 2-litre Sports, ki so ga pozneje preimenovali v DB1.

Predstavnik nove generacije modelov “Grand Tourer” s svojim športnim značajem in dinamiko sveže definira poglavje tovrstnih vozil, zato ga pri znamki predstavljajo kot “Super Tourer”. V primerjavi s predhodnikom DB11, ki so ga pripeljali pred sedmimi leti, je DB12 oblikovno bolj usklajen s trenutno oblikovalsko filozofijo znamke Aston Martin, ki dodatno poudarja zmogljivost in športnost. Ob širši zasnovi in bolj atletskem videzu za prepoznavnost poskrbi spremenjen sprednji del z večjo masko in novimi matričnimi LED žarometi ter kovana 21-palčna platišča z nameščeno novo generacijo pnevmatik Michelin Pilot Sport S 5, zasnovanih posebej za Aston Martin.

Prečiščen videz in kopica voznikih pomagal

Za še več elegance so poskrbeli tudi v notranjosti, kjer ob prečiščenih linijah za podajanje informacij in upravljanje ob digitalni instrumentni plošči poskrbi osrednji zaslon informacijsko-multimedijskega sistema. Za upravljanje osnovnih funkcionalnosti še naprej ostaja tudi vrsta fizičnih gumbov, informacijsko-multimedijski sistem pa omogoča povezljivost mobilnega telefona za uporabo sistemov Android Auto in Apple CarPlay ter posodabljanje na daljavo. Športnost in eleganco, poleg usnjenih sedežev in oblog s kontrastnimi ročnimi šivi, poudarjajo še dodatki v videzu ogljikovih vlaken. Za kvalitetno izkušnjo poslušanja glasbe bo poskrbel serijski zvočni sistem z 11 zvočniki, za še bolj zahtevne pa bo na voljo tudi opcijski zvočni sistem Bowers & Wilkins s 15 zvočniki. V pomoč vozniku bo vrsta asistenčnih sistemov, vključno z opozorilnim sistemom pred čelnim trkom, pomočnikom za zaviranje v sili in sistemom za prepoznavo prometnih znakov ter kamero za pregled nad okolico vozila.

V8 iz oddelka AMG

Izboljšane vozne lastnosti v primerjavi s predhodnikom bo zagotavljalo novo podvozje z drugačno nastavitvijo prilagodljivega vzmetenja ter bolj togo zasnovo. Za pogon bo skrbel 4,0-litrski bencinski V8 s poreklom Mercedesovega oddelka AMG. Osemvaljnik bo ob podpori dveh turbin razvil 680 KM moči in 800 Nm navora, ki se bosta preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika prenašala na zadnji kolesni par.

S prodajo modela Aston Martin DB12 naj bi pričeli v tretjem četrtletju letošnjega leta, ko naj bi pri britanski znamki razkrili tudi, kako globoko bo treba seči v žep za njegov nakup.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Aston Martin. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenova za Volkswagen Touareg
Če je baterija ključ za prihodnost, imajo Kitajci vajeti v svojih rokah