Novice

Najbolj prestižen terenec Bentley Bentayga nared po treh letih razvoja

Tri leta po predstavitvi koncepta EXP 9 F in napovedi, da bo Bentley vstopil v segment športnih terencev, je britanski proizvajalec končal z razvojem svojega prvega prestižnega terenca. Bentayga bo premierno razstavljen v Frankfurtu.

 

Vodilni možje pri britanskem proizvajalcu vozil so skozi leta razvoja zatrjevali, da bo končni produkt precej drugačen v primerjavi s predstavljenim konceptom EXP 9 F. No, zdaj smo dočakali trenutek, ko je proizvajalec prvič popolnoma razkril svoj najnovejši model. V primerjavi s konceptom so razlike minimalne, le nos vozila zdaj nosi prepoznaven oblikovalski jezik. Med drugim je opaziti nižjo strešno linijo in bolj škatlast zadnji del, vendar je podobnost s konceptom več kot očitna.

Prestižnost ne pozna meja.
Prestiž ne pozna meja.

Potniška kabina sledi prestižni noti s pravimi ročno obdelanimi lesenimi dodatki in usnjem, ki krasi skoraj vsak vidni košček. Kupec bo lahko izbiral med štirimi ali petimi oblazinjenji, pri vsakem pa so vključeni kontrastni šivi in diamantni vzorec na zgornjem delu sedežev. Prednja sedeža se lahko nastavita v 22 smereh, za udobje pa skrbi šest različnih programov masaže, gretje in hlajenje sedežev. Na streho so namestili stekleno panoramsko okno in v osrednjo konzolo 8-palčni zaslon na dotik, ki razpolaga s 60 GB internega prostora. Za izboljšano uporabniško uporabo je namenjena 10,2-palčna odstranljiva Android tablica z možnostjo mobilnega interneta in oddajanja Wi-Fi signala za potnike. Trije zvočni sistemi bodo zadovoljili večino, a najboljši sistem proizvajalca Naim z 1.950 Watti moči in 18 zvočniki bo potešil tudi najbolj zahtevne avdiofile.

Za večjo individualizacijo skrbi poseben program Bentley’s Mulliner Bespoke, ki kupcu omogoči izbiro med 90 zunanjimi barvnimi odtenki, 15 različnimi možnostmi tepihov, 7 različnimi furnirji, 15 različnimi materiali v notranjosti in številnimi aluminijastimi platišči z velikostjo od 20 do 22 palcev.

Bentyga sloni na modificirani arhitekturi MLB-Evo, ki jo je razvila skupina Volkswagen, na njej pa je zasnovana tudi aktualna generacija Audija Q7. Na začetku bo motorno ponudbo zastopal šestlitrski twin-turbo dvanajstvaljni bencinski agregat, ki bo poskrbel, da bo Bentayga po trditvah proizvajalca ”najhitrejši, najmočnejši in najbolj ekskluziven SUV na svetu”. Dvanajstvaljnik s 447 kilovati in 900 njutnmetri navora bo sodeloval s samodejnim osemstopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom,. Dosegel bo 301 km/h in za pospeševanje od 0 do 100 km/h porabil le 4 sekunde.

Šest-litrski dvanajstvaljnik z 447 kilovati in 900 njutnmetri navora.
Šestlitrski dvanajstvaljnik s 447 kilovati in 900 njutnmetri navora.

Za boljše vozne lastnosti bo opremljen s sistemom Drive Dynamics Mode, z opcijsko nastavitvijo za terensko vožnjo. Skupaj sistem ponuja osem voznih profilov, ki jih poganjajo računalniško vodeni zračni amortizerji s štirimi različnimi višinami. Wolfgang Dürheimer, izvršni predsednik Bentley Motors, je dejal: ”Bentayga je resnično Bentley med terenci. Na novo opredeljuje prestižnost v segmentu terencev in nudi pristno Bentley izkušnjo v vsakem okolju, zahvaljujoč nepremirljivi kombinaciji do podrobnosti, sposobnosti in tehnologiji. S tem neverjetnim avtom se veselimo vznemirljive dobe visoke rasti in prodajne uspešnosti Bentleya. Bentayga je naslednji korak naše znamke v drzno prihodnost.”

Bentaygo si bomo lahko ogledali na prihajajočem avto salonu v Frankfurtu, njen nakup pa bo možen na začetku prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Autocar. Foto: Bentley.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford Edge odslej tudi za evropske kupce
Častni gost s 338 kilovati