Novice

Audijeva prihodnost bo polna digitalnih zaslonov in naprednih tehnologij

Audi je na sejmu CES predstavil kar nekaj novosti, ki se bodo postopoma znašle tudi v njihovih produkcijskih vozilih. Poleg nove futuristične potniške kabine daje nemški proizvajalec velik poudarek na osvetlitev OLED ter predstavlja funkcijo za zdravo življenje FitDriver.

Zdravje na štirih kolesih

Med najbolj zanimive in obenem nenavadne rešitve sodi najnovejši program FitDriver. Audi želi tehnologijo za sledenje človekovega zdravja prenesti na štiri kolesa. Podobno kot pri pametnih urah in tehtnicah, ki so medsebojno povezane ter nadzorujejo in predlagajo vadbo za zmanjševanje telesne teže. Nemški proizvajalec bo podobno pametno uro povezal s svojim programom FitDriver. Ura bo nadzorovala srčni utrip in temperaturo telesa voznika, avto pa bo sledil voznikovemu dihanju in stilu vožnje.

S pomočjo izračunanih algoritmov bo avtomobilski računalnik presodil ali je voznik morda utrujen, razdražen in posledično manj sposoben za vožnjo. Sistem se bo odzval v skladu s počutjem voznika in ga sprostil, poživil ali zaščitil. V praksi to pomeni, da bo avtomobil sam vklopil masažno funkcijo v sedežu, prilagodil temperaturo, ambientalno osvetlitev in zabavnostne vsebine.

Zaenkrat je sistem še v začetnih fazah razvoja, kasneje pa bi lahko njegov razvoj zašel predvsem v smer varovanja voznika. V primeru nenadnega kolapsa voznika, nesreče ali kakšne druge neprijetne situacije, bi vozilo samo ustavilo ali varno zapeljalo k robu ceste.

Prihodnost je v velikih zaslonih LED  in osvetlitvi OLED 

Koncept potniške kabine Audi opisuje kot naslednjo generacijo vmesnika HMI (Human Machine Interface), ki prinaša velike zaslone LED s haptično tehnologijo in nadzorom z gestami. Novi vmesnik je zmožen prepoznati znan obraz in prepoznati tipične geste uporabnikov ter odreagirati v skladu z njihovimi pričakovanji.

Audijevo futuristično potniško kabino smo lahko že videli na nedavno predstavljenem konceptu e-tron quattro, tokrat pa si je nemški proizvajalec vzel čas in se na sejmu CES podal tudi v podrobnosti. Tako smo izvedeli, da koncept nove potniške kabine sloni na novi generaciji modularne zabavnostne arhitekture, poimenovane MIB2+. Uporabnost ji dvigujejo številne nove povezljivostne funkcije, med njimi je pameten sistem za prepoznavo znakov in opozarjanje na prihajajočo nevarnost.

Velika novost je tudi krmilnik zFas, ki se uporablja za potrebe avtonomne vožnje. zFas zbira podatke s senzorjev, 3D kamer in radarjev ter izdela sliko zunanjosti za potrebe avtonomne vožnje. Kljub temu bodo glavni vir cestnih informacij zemljevidi HERE, ki so jih lansko leto kupili skupaj z BMW-jem in Daimlerjem. Prvi produkcijski avto, ki bo dobil največji delež sistemov za avtonomno vožnjo, bo novi Audi A8, na ceste bo zapeljal naslednje leto.

Tehnologija OLED oziroma uporaba unikatnih svetlobnih diod z elektroluminiscentnim slojem je tehnologija prihodnosti. Vsaj tako pravijo pri Audiju, kjer želijo biti prvi v razvoju tehnologije, ki jo bodo proizvajalci uporabljali za vgradnjo v svoja najnovejša vozila. Audi preferira uporabo pri zadnjih žarometih, zavornih lučeh in smernikih. Za razliko od točkovnih luči (tehnologija LED) so luči OLED ploskovne, zato je njihova svetloba bolj homogena in je zatemnitev brezstopenjska. Ne ustvarjajo nobenih senc in za osvetlitev ne potrebujejo dodatnih ogledal ali reflektorjev, njihova največja prednost pa je, da, poleg svoje majhne mase in majhne porabe energije, ne potrebujejo hlajenja. Poleg vsega naštetega se močno poveča možnost prikaza različnih oblik, kot demonstrira tudi slika ognjev, ki sta nadomestila običajno obliko žarometov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Car and Driver, Autoblog. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Audijeva prihodnost bo polna digitalnih zaslonov in naprednih tehnologij"


cashy
8 leta 3 meseci nazaj

toliko zaslonov….ja, a bo sploh še kdo imel čas na cesto gledat?

xxl
8 leta 3 meseci nazaj

glede na to,kako intenzivno delajo na samovozečih vozilih,ti niti ne bo treba

cashy
8 leta 3 meseci nazaj

to bomo še videli, kdo bo odgovoren za nesreče pri samovozečih avtomobilih, če ne bomo gledali na cesto, 😉

Firediver
8 leta 3 meseci nazaj

Se pravi, da doslej niso bili v koraku s časom s to elektroniko?

pskoda
8 leta 3 meseci nazaj

Kaj bo to veselje, ko se bodo začeli problemi

 
Hyundai Ioniq na prvih fotografijah
Novi DS3 na ogled že čez dva meseca