Novice

Audi končno razkril e-tron

Po številnih mesecih in še več napovedih je zdaj končno tu. Čisto prvi baterijsko gnan električni Audi e-tron.

No, ob najavi čisto prvega električnega Audija očitno tudi fantje v Ingolstadtu pozabljajo na polomijo od zares prvega električnega R8 e-trona, a pustimo podrobnosti ob strani, saj zanj, tako se zdi, trg očitno še ni bil pripravljen. Zdaj, tudi po zaslugi večletnega oranja ledine s strani Tesle,  dobivamo občutek, da je baterijska tehnika zrela, trg pa željan tovrstnih izdelkov, saj gre samo v letošnjem letu ob Jaguarju i-Pace ter Mercedes-Benzu EQC že za tretji prestižni električen SUV.

Audi je pri tem ponosen, da ima e-tron s 95 kilovaturami drugo največjo baterijo na trgu – prehiti ga samo 100-kilovaturna vgrajena v Tesle S in X. Že pri klasično gnanih avtih igra aerodinamika zelo pomembno vlogo pri dosegu, pri električnih je pa to še nekoliko bolj očitno. Ravno zato pri Audiju zatrjujejo, da je na e-tronu praktično vse podvrženo optimizaciji s stališča aerodinamičnih lastnosti avta. Podvozje je nastavljivo po višini (76 milimetrov hoda), vsaka podrobnost na karoseriji je oblikovana tako, da povzroča kar najmanj vrtinčenja zraka – celo dno avta so »zravnali« z gladkimi plastičnimi oblogami. Končni rezultat količnika aerodinamičnega upora 0,28 se bere spodbudno, v praksi pa naj bi se prenesel v okoli 450-kilometrski doseg (podatek čaka na uradno potrditev). Še dodatna zanimivost o bateriji: gre za paket baterij, vgrajenih v dno avta z merami 2,28 metra dolžine, 1,63 metra širine in 34 centimetrov višine, skupna masa, vključno z vsemi varnostnimi sistemi za primer udarca ter termičnim sistemom, pa znaša konkretnih 700 kilogramov.

Ob bateriji zaokrožata pogonski sklop dva asinhronska motorja, vgrajena ob prednjo in zadnjo os. Sprednji zmore v osnovi 170 KM in 247 Nm, zadnji pa 190 KM in 314 Nm. Skupno to pomeni 360 KM in 561 Nm, a je polna moč na voljo najdlje 60 sekund. Za največjo eksplozivnost e-trona poskrbita vklop režima Sport in polno pohojena stopalka plina, ki aktivirata tako imenovan boost, ki za največ 8 sekund poveča moč motorjev na skupno sistemsko moč 408 KM in 664 Nm. Tako motoriziran e-tron pospeši do stotice v manj kot šestih sekundah, pospeševanje pa ustavi elektronika pri 200 km/h.

Audi pravi, da bistvo elektro pogona e-trona ni toliko v njegovih zmogljivostih kot je v njegovi učinkoviti izrabi energije. Pri tem so še posebej ponosni na sistem regeneracije, o katerem smo že pisali, njegova posebnost pa je možnost izbire med regeneriranjem v času tako imenovanega jadranja (zgolj s popustitvijo plina) ali šele po pritisku na zavoro. Nemci pri tem napovedujejo, da naj bi bil sistem regeneracije v določenih voznih okoliščinah zaslužen za največ 30 odstotkov dosega e-trona.

Audi e-tron naj bi se zmogel povzpeti do 80 % napolnjenosti v vsega pol ure, a bo rabil za to priklop na hitro DC polnilnico s kapaciteto 150 kilovatov. Serijsko je opremljen z 11-kilovatnim polnilnikom, proti doplačilu pa je na voljo tudi 22-kilovatni. S prvim se prazna baterija napolni v 8,5 urah, z drugim pa v dobrih štirih.

Električni športno uporabni model je sicer 4,9 metra dolg, 1,93 metra širok in 1,67 metra visok ter naj bi zagotavljal prvovrstno prostornost za do pet potnikov. V zadku se skriva 660-litrski osnovni prtljažnik, spredaj pa je še dodatnih 60 litrov, pri čemer so ti namenjeni predvsem shranjevanju napajalnega kabla in podobnih vozilu lastnih predmetov. Ob preko dveh tonah lastne mase je zanimiv tudi podatek o največji zmogljivosti vleke prikolice, ki sme biti največ 1.800 kilogramov težka, če je opremljena z zavorami.

Proizvodnja prvega električnega SUV-a iz hiše Audi naj bi bila v zagonu, prve dobave vozil kupcem pa naj bi se zgodile konec 2018. Cene so zaenkrat še bolj zaokrožene, saj za Nemčijo napovedujejo začetek pri znesku nekaj nad 80.000 evrov, a Audi pri tem pravi, da bo avto že v osnovi zelo bogato opremljen. Veliko ali malo denarja, za prodajne uspeha se jim očitno ne gre bati, saj naj bi imeli zanj že preko 25.000 rezervacij.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Carscoops, Auto Motor und Sport. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot najavil nov koncept za salon v Parizu
Lucid Motors bo deležen obilne finančne podpore Savdijcev