Novice

Mercedes-Benz EQC za vstop Nemcev v električno ero

Čakanje je končano. Mercedes-Benz je v švedskem Stockholmu odstrl zadnjo tančico skrivnosti z njihovega prvega strogo električnega modela.

Ali je to res čisto prvi strogo električno gnan Mercedes-Benz, rojen pod oznako EQ, se sicer da še pogovarjati, saj so marca letos preimenovali Smart ForTwo electric v Smart EQ ForTwo, a pustimo marketinške malenkosti ob strani. Bistveno je, da je EQC tu v vsej svoji slavi in kot takšen najbolj natančen pokazatelj, kako si Nemci predstavljajo električno prihodnost, ki jo nameravajo do leta 2025 nadaljevati s skupno desetimi modeli z razponom od najmanjšega EQA do največjega EQS.

Oblikovno se EQC močno opira na študijo Generation EQ, a je ta jasno prilagojena velikoserijskim pogojem izdelave. To pomeni, da navidezna maska motorja in žarometa nista več združena pod eno površino temveč ločeni v samostojne elemente. Ti naj bi bili sicer še vedno povezani s svetlobnim trakom vrh »motorne maske«, a bo ta svetlobna črta jasno razvidna samo ponoči.

Zasnova svetlobne črta v širini celotnega avta se nadaljuje tudi na zadku, kjer so tudi zadnje luči združene s svetlobnim trakom. Zunanjost tudi sicer deluje zelo čisto in zaobljeno, na strehi pa zaman iščemo strešne sani, saj so jih z namenom zagotavljanja najboljše možne aerodinamične spolzkosti avta nalašč izpustili. Za EQC bo na voljo nabor lahkih platišč premerov 19 do največ 21 palcev.

V kabini so se EQC-ju oblikovalci trudili vcepiti samosvojo električno noto. To naj bi jim uspelo doseči z vstavki v odtenku rožnatega zlata in rešetkami na obeh vogalih armaturne plošče, ki spominjajo na hladilne odprtine visokocenovnih ojačevalnikov hišnih sistemov hi-fi. Povsem pričakovan je tudi 10,25-palčni osrednji na dotik občutljiv zaslon, ki naj bi imel EQ-jem lastna grafični vmesnik ter funkcionalnosti.

EQC 400 4Matic, kot se imenuje trenutno edina razpoložljiva oznaka novinca, skriva v ozadju preko 400-»konjski« pogonski sklop z dvema elektromotorjema, vsakim nameščenim ob svoji premi, in štirikolesnim pogonom. Nazivna sistemska moč tako znaša 300 kW (407 KM) in kar 765 Nm. Mercedes-Benz pri tem navaja, da je EQC kljub zasnovi 4Matic med običajno uporabo prvenstveno spredaj gnan avto. To utemeljujejo s pojasnilom, da je prednji elektromotor optimiran za delovanje pri majhnih in srednjih hitrostih ter obremenitvah, zadnji elektromotor pa je namenjen dvigu zmogljivosti ob polno pritisnjeni stopalki plina. In EQC 400 se bo ob polnem plinu zmogel zganiti. Do stotice naj bi zadostovalo športnih 5,1 sekund, je pa res, da bo tudi razmeroma hitro nehal pospeševati, saj je omejen na hitrost največ 180 km/h. Ja, pravilno ste prebrali, 407 KM za največ 180 km/h. Kam gre ta svet?

Elektrika za pogon bo shranjena v 80-kilovaturni litij-ionski bateriji, nameščeni v dno avta, ki jo je moč počasi polniti s 7,4-kilovatnim polnilnikom. Napajanje z elektriko med daljšimi potmi bo urejeno s pomočjo vodno hlajenega 150-kilovatnega hitrega polnilnika tipa CCS, ki naj bi bil zmožen napolniti baterijo z 10 % napolnjenosti na 80 % napolnjenosti v zmernih 40 minutah. Mercedes zagotavlja, da naj bi 80 kWh enkratne polnitve baterije zadoščalo za doseg 450 kilometrov po NEDC standardu. Glede na pregovorno preveč optimistične napovedi standarda NEDC je torej v praksi pričakovati domet nekje med 250 in 300 km.

Za vse, ki so vas Nemci z novincem tako navdušili, da bi ga želeli nemudoma naročiti, imamo še manj všečno vest: Mercedes-Benz EQC bo prišel v prodajne salone šele sredi leta 2019, pri čemer v tem trenutku še ne govorijo o cenah.

Avtomobilizem-com (Vir: Motor Authority, Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford naj ne bi zmanjševal proizvodnje v Evropi
BMW X7 bo dokončno razkrit že oktobra