Novice

Audi spet pod drobnogledom zaradi emisij dušikovih oksidov

Zadnji laboratorijski rezultati testov, ki jih je opravila Evropska komisija, kažejo, da naj bi Audi z modelom A3 prekoračil dovoljeno mejo emisij NOx pri dizelskih agregatih.

Audi v blagajno skupine Volkswagen prinese največ zaslužka, zato predstavljajo zadnji rezultati resno grožnjo tako Audiju kot Volkswagnu. Nemški proizvajalec si še ni opomogel od afere Dieselgate, ki je močno pretresla skupino po razkritju nepravilnosti pri izpustih NOx, že je pred vrati nov škandal. V laboratorijskih testih, ki so jih izvedli avgusta letos pri Skupnem raziskovalnem središču Evropske komisije, naj bi namreč odkrili, da je najnovejši dizelski agregat Euro 6 izpustil 163 miligramov NOx na kilometer, namesto 80 miligramov, kot je navedeno v uradnih podatkih.

V ločenem laboratorijskem testu je A3 z enakim agregatom izpustil 140 miligramov NOx pri temperaturi motorja 10 stopinj, izpust emisij pa se je spustil na 80 miligramov ob hladnem zagonu motorja.

”Razlike med hladnim in toplim zagonom motorja je težko pojasniti,” je dejal Bas Eikohout, zakonodajalec v Evropskem parlamentu v preiskovalnem odboru glede škandala Dieselgate. Pri Audiju so dejali, da model A3, ki je letos po prodajnih številkah prehitel modela A4 in A6, ustreza zakonskim zahtevam po neodvisnih meritvah dvolitrskega agregata TDI. Zaenkrat pri znamki niso uradno seznanjeni z rezultati Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije in niti ne vedo, kakšen motor so testirali, zato niso želeli komentirati nastale situacije.

Tiskovni predstavnik Komisije je dejal, da so rezultati preliminarni: ”Če testni rezultati zbudijo sum o nepravilnosti, kot je namestitev nedovoljenih naprav, jih bodo delili z ostalimi pomembnimi homologacijskimi organi.”

Komentarju so se odpovedali tudi pri nemškem zveznem uradu za transport KBA (Kraftfahrt-Bundesamt). Bruselj je zaskrbljen nad neaktivnostjo nekaterih držav glede emisijskega škandala, zato naj Evropska unija pričela s pravnimi akcijami proti sedmim državam, med katerimi je tudi Nemčija, ker niso kaznovale Volkswagna zaradi uporabe goljufive naprave.

Pri Volkswagnu so rezervirali 18,2 milijarde evrov za kritje stroškov enega največjih koorporativnih škandalov v zgodovini. A pri Volkswagnu vztrajajo pri stališču, da v Evropi ni bila v uporabi nedovoljena naprava, saj naj bi zakoni dovoljevali izklop naprave za omejevanje izpustov, če s tem varujejo motor pred poškodbami.

Audi je bil deležen nekaj pozornosti že prejšnji mesec, saj so  nemškemu proizvajalcu vozil očitali uporabo ločene programske opreme za zmanjševanje emisij CO2 pri bencinskih agregatih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews Europe. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Audi spet pod drobnogledom zaradi emisij dušikovih oksidov"


Gosic
7 leta 4 meseci nazaj

Pa saj to se pokaže tudi v samem prometu, brez nekih testiranj. Sam ogromno prekolesarim in lahko potrdim, da se najbolj kadi ravno iz Volkswagnovih produktov. Očitno je proizvajalcem, ter posledično tudi kupcem jako vseeno kaj dihamo, kaj se nam postreže na krožniku in v končni fazi tudi za naslednje generacije nam podobnim. Pa tako se je še nedolgo nazaj borilo ‘za otroke gre’. Premalo se človeštvo zaveda, da je to krog. Tu odvržeš strup, ga poje/popije nekaj nam užitnega in je že na krožniku. Lep primer tega kroga so ribe.
Važno je, da je dober avto, fuzbal pa pivo.

Firediver
7 leta 4 meseci nazaj

Kdor si ga lahko privošči, mu dol visi za te emisije. In zato prodaja ne bo upadla.

pleomax
7 leta 4 meseci nazaj

Če mu dol visi za zdravje svojih otrok in ostalih sorodnikov,potem naj kar kupujejo,če je ta pleh tega vreden. 🙂

pleomax
7 leta 4 meseci nazaj

Kako jih ni sram,da dacie bolje dosegajo standarde glede izpustov. Za mene samk še en dokaz,da se prodaja samo ime audi. Kvakitete pač ne vidim in mi tudi ni vseeno,koliko v ozračje izpuščajo avtomobili,ker to mi dihamo. In če imajo že tako svinjskondragr avtomobile naj temu primerno dodelajo agregate ali pa zaprejo to tovarno dol. Kam vlagajo denar? V dizajn že ne,ker so isti že 10 let,v motorje očitno tudi slabo,v varnosti nič boljši kot ljudske znamke. Kaj jim potem ostane? Aja,saj res,spodnji del armaturke je gumiran…

 
Opel Ampera-e postopno na evropske trge
Renault naj bi pripravljal poceni električno vozilo